Pravosudni odbor američkog Senata odobrio je izbor Trumpovog SCOTUS-a Amy Coney Barrett, usprkos bojkotu Demokrata

Amy Coney Barrett i Trump
13 komentara

Očekuje se da će Senat, u kojem dominira GOP u SAD-u održati konačno glasovanje o nominaciji Amy Coney Barrett za novu konzervativnu sutkinju 26. listopada.

Američki Senatski pravosudni odbor u četvrtak je izglasao s 12: 0 za unaprjeđenje Trumpove kandidatkinje Amy Coney Barrett za Vrhovni sud, dok su Demokrati bojkotirali sjednicu.

Demokratski senatori odbili su se pojaviti na glasovanju u znak prosvjeda zbog žurbe u vezi s prihvaćanjem nominacije Amy Coney Barrett za mjesto u Vrhovnom sudu, koje je zauzimala liberalna sutkinja, Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla 18. rujna u dobi od 87 godina. Umjesto prisustva, Demokrati napunili svoja mjesta u komori slikama ljudi na koje je utjecao Zakon o pristupačnoj skrbi, poznat pod nazivom ”Obamacare”. Vrhovni sud trebao bi saslušati argumente u slučaju koji uključuje Obamacare 10. studenog.

Američki predsjednik Donald Trump komentirao je ovu stvar na Twitteru, rekavši da je to “veliki dan za Ameriku”.

“Barrett zaslužuje biti na Vrhovnom sudu i bit će joj to i potvrđeno. Demokrati su odlučili da neće sudjelovati”, rekao je senator Lindsey Graham, R-S.C., predsjednik odbora.

Vođa senatske većine Mitch McConnell rekao je kako očekuje da će vijeće održati konačno glasovanje za potvrdu Barrett 26. listopada.

Prije saslušanja za potvrdu Barrett, čelnik manjinske skupine u Senatu Chuck Schumer, D-New York, sugerirao je kako Demokrati neće pružiti kvorum kako bi saslušanje Pravosudnog odbora moglo biti valjano, iako Republikanci imaju pravo na proceduralne promjene, ako se za to ukaže potreba.

“Nećemo dodijeliti ovom procesu nikakav daljnji legitimitet sudjelovanjem u nominiranju ove kandidatkinje i to samo 12 dana prije vrhunca izbora, koji su već u tijeku”, rekao je čelnik manjinske skupine u Senatu Chuck Schumer, za D-New York u srijedu. Mislio je da “Republikanska većina provodi najhitriji, najviše stranački podoban i najmanje legitiman proces u dugoj povijesti nominacija za Vrhovni sud”.

Senatski Demokrati osudili su nominaciju Barrett kao “nelegitimnu”, tvrdeći da izbor za suca Vrhovnog suda nikada nije potvrđen tako blizu datuma izbora.

Kongresne optužbe za licemjerje

Demokrati isto tako optužuju Republikance iz Senata za licemjerje, iznoseći epizodu kada je Mitch McConnell 2016. blokirao kandidata predsjednika Baracka Obame Merricka Garlanda, pozivajući se na izbornu godinu i inzistirajući na tome da na biračima bude odluka imenovanja. Ipak, Republikanci u Senatu tvrde da je situacija potpuno drugačija, jer ista stranka trenutno kontrolira Bijelu kuću i Senat.

Rasprava o Obama Careu

U svojoj kampanji protiv 48-godišnje kandidatkinje Barrett, Demokrati su se usredotočili na Zakon o pristupačnoj skrbi, tvrdeći da nominacija suca predstavlja prijetnju Zakonu o zdravstvu iz 2010. godine. Prije nego što je postala saveznim sucem, Barrett je osudila presudu vrhovnog suca Johna Robertsa, koja podržava zakon.

Demokrati tvrde da je njezina nominacija posebno prilagođena predstojećem potezu Vrhovnog suda o saslušanju usmenih argumenata u pogledu pravnog osporavanja Obama Carea od strane Trumpove administracije, koja se treba dogoditi 10. studenog, samo tjedan dana nakon predsjedničke ankete 03. studenoga.

Tijekom saslušanja u vezi s potvrdom za imenovanje, Barrett, trenutno sutkinja 7. okružnog Žalbenog suda, tvrdila je da nije bila u “misiji poništenja Zakona o pristupačnoj skrbi”, a Republikanci u Senatu tvrdili su da su tvrdnje da će ona poništiti taj zakon previše nategnute. Također je naglasila da će se njezin rad temeljiti na načelima zakonitosti.

No isto tako, naišla je na neodobravanje od strane nekih senatora jer je odbila odvagnuti je li orijentir u vezi s odlukom o pobačaju Roe v. Wade takozvani “super presedan” suda ili bi predsjednik mogao jednostrano promijeniti datum utvrđen zakonom za izbore.

U srijedu je McConnell objavio priču iz Associated Pressa, koja se usredotočila na Barrettovoj ulozi u Upravnom odboru kršćanske škole, koja navodno ima ”protu-homoseksualnu” politiku u vezi sa zaposlenicima i učenicima.

McConnell je primijetio da je Barrett već otkrila Senatu informacije o svojim vezama s tom školom te da je “položila istu zakletvu na nepristranost kao i svaki drugi savezni sudac, te je uvijek iznova potvrđivala da je njena pravna prosudba neovisna od njezinih privatnih mišljenja”. Republikanci su u obzir uzeli katoličku vjeroispovijest Barrett, želeći je prikazati kao istinski uzor konzervativne i kršćanske žene i majke.

američki senatAmy Coney BarrettDonald TrumpSCOTUS
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Slušao sam zenu kako prica.ovo je dobra vijest.

Mahatma
3 godine prije

Lijepo je Trump rekao: ”Swift and clean’.

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Demokrati se pozivaju na primjer iz 2016., a prešućuju da je ukupno bilo 10 takvih primjera, gdje se sudac birao u izbornoj godini i Senat je bio u rukama suprotne stranke od predsjednika, i samo je dva puta došlo i do potvrde suca. Također su se pozivali i na slučaj za vrijeme 1. mandata A. Lincolna, kada je isto bilo mijesec dana prije izbora, pa je Lincoln rekao, da će sudac biti odabran nakon izbora. Samo su zaboravili reći da je bio rat i da su članovi Senata od julija bili kući, te da je ponovni saziv Senata bio tek 5.12. Pored toga trebali su mu glasovi kako Republikanaca tako i Demokrata, pa i Unionista. Čak je za svog potpredsjedničkog kandidata imenovao Demokratu. Ali i da nije pobjedio mogao je izabrati novog kandidata dan nakon izbora, što bi i Trump mogao napraviti, jer do predaje vlasti i dalje je predsjednik.… Čitaj više »

Mucke
3 godine prije

Ovi predsjednicki izbori su postali najobicnija lakrdija u kojima obje strane,demokrati posebno, ne prezaju od metoda kojima se koriste africki diktatori da bi dosli na vlast.
Poprilicno je jasno da ce na kraju Vrhovni Sud odlucivati o pobjedniku ovih igara prijestolja kao sto je jasno da demokrati izborom ove sutkinje nemaju sanse na tom sudu.

Bosanac
3 godine prije

Ako je izaberu a zdravlje je posluži ko’ njenu predhodnicu, može na toj poziciji bit 40-ak godina 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI