Prema istraživanjima više od 70 % Republikanaca za nerede na Capitolu okrivljava lijevo-orijentirane prosvjednike koji su željeli prikazati Trumpa u lošem svjetlu

neredi na Capitolu
19 komentara

Nova anketa sugerira da republikanci imaju sasvim drugačiju ideju o tome tko je stajao iza nemira 6. siječnja na američkom Capitolu, pri čemu većina njih krivi “lijeve prosvjednike”.

U anketi YouGov / Yahoo, republikanci i demokrati oslikali su zapanjujuće različite slike nereda u Kapitolu, koji su na kraju ostavili pet mrtvih, uključujući jednog policajca.

Iako preko 80 % demokrata krivi Trumpove pristaše na Capitolu, krivi samog Trumpa ili optužuju Republikance koji promiču ideju da su predsjednički izbori ukradeni, preko 70 % republikanaca krivicu gura prema „lijevim prosvjednicima koji žele Trumpa prikazati u lošem svjetlu.“

Iako postoje brojne teorije da su i liberalni prosvjednici sudjelovali u neredima na Capitolu, i FBI i republikanski čelnik Kevin McCarthy povukli su se protiv te ideje.

Manje od polovice (41 %) republikanaca zapravo kaže da pristaše Trumpa snose “neku” ili “veliku količinu” odgovornosti za događaje u Washingtonu 6. siječnja. Više od polovice (52 %) kaže da “uopće nije” kriv, dok je 23 % odgovorilo da bivši predsjednik snosi “neku” odgovornost za ono što se dogodilo.

Istraživanje je provedeno od 24. do 26. svibnja među preko 1500 odraslih osoba u SAD-u.

Čini se da su se republikanci ublažili u pogledu nereda na Capitolu u usporedbi s demokratima, jer je siječanjska anketa YouGov / Yahooa pokazala da je 71 % desničarskih ispitanika reklo da pobuna “nije opravdana”, u odnosu na samo 57 % sada. Preko polovice (52 %) također kaže da je većina ljudi koji su prosvjedovali 6. siječnja bila “prvenstveno mirna i poštovala zakone”. Oduzimajući političku pripadnost, većina ispitanika (51 %) rekla je da su izgrednici bili “prvenstveno nasilni i bezakonici.”

Rezultati padaju upravo u trenutku kad se Senat priprema za žestoku bitku oko stvaranja neovisne komisije o neredima, slične onoj koja je stvorena nakon terorističkih napada 11. rujna. Demokrati su insistirali na tom potezu, dok su ga mnogi republikanci odbacili.

Prema anketi, samo 10 % republikanaca želi vidjeti takvo povjerenstvo, dok 44 % ispitanika ukupno podupire plan.

Ova se polarizacija proteže na stavove o legitimnosti predsjedničke pobjede Joea Bidena, pri čemu je samo 18 % republikanaca reklo da je trenutni predsjednik pobijedio na poštenim izborima, a preko 70 % reklo je da je bila dovoljna prijevara da bi se “utjecalo na ishod”.

Capitol HillDonald TrumpNeredirepublikanci
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Svasta, znamo da je GRU organizovao puc. Kamere su uhvatile Loleka i Boleka u zgradi kongresa.

Bosnjak
2 godine prije

Bitno da se to smirilo,kakva god bila,dok je Amerike i NATO pakta,rusko kineska cizma nece gaziti Europu…inace bi nas genocidni kinezi zgazili i porobili kao Ujgure

Max
2 godine prije

Pa to je i bilo insenirano.

Stara kuka
2 godine prije

To samo dokazuje koliko su američki republikanci, kao i većina desničara na Zapadu, a i kod nas glupi i naivni i zašto gube bitku za bitkom u ideološkom, kulturološkom i političkom ratu s inače kronično nesposobnim leftardima. Pa što te budale misle tko je doveo te ljevičarske “profesionalne aktiviste” odnosno profesionalne huligane i rasporedio i strateški u masi? Cijeli taj cirkus ima ogromnim slovima ispisano FBI po sebi. No naivni, tupavi i prigupi republikanci još uvijek nisu shvatili da je njihova država postala njihov smrtni neprijatelj i da je potpuno u rukama globalne judeomasonske oligarhije koja i vojsku i policiju i tajne službe i pravosuđe i medije, školski i zdravstveni sustav a i “aktivističku scenu” upotrebljava samo kao alate u ratu kojeg vodi protiv vlastitih naroda. Republikanci još uvijek ni poslije svaga viđenog ne shvaćaju da je njihova demokracija mrtva, vladavina prava i zakona samo mrtvo slovo na papiru, a… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Red Dog
2 godine prije

Ludnica 🙂
I kad su nacisti spalili Reichstag su optuzili komuniste i uveli vanredne zakone zbog toga.

Jesus Bin Joseph
2 godine prije

hebeš takve prosvjede kad nema Sakashvilijevih snajperista da koknu desetak s jedne i druge strane pa naprave kaos ko u Ukrajni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI