Prema Lavrovu, Rusija ne želi još jedan ”veliki rat”

Sergej Lavrov
31 komentar

SAD podiže globalne napetosti, uvlačeći prethodno neutralne države u NATO, rekao je ministar vanjskih poslova

Rusija ne želi ulaziti u “veliki rat” i nema namjeru napadati druge zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Požalio se da su odnosi sa SAD-om na dnu i okrivio Washington za sadašnje stanje. Posljednjih tjedana visoki dužnosnici u nekoliko europskih zemalja pozivaju svoje građane da se pripreme za potencijalni vojni sukob s Rusijom. Moskva, međutim, inzistira da nema interesa voditi rat protiv NATO-a. Govoreći na sesiji pitanja i odgovora u sjedištu UN-a u New Yorku u srijedu, Lavrov je rekao da unatoč rastućoj eskalaciji i ratobornoj retorici “nitko ne želi veliki rat”, uključujući Rusiju. “Proživjeli smo ‘velike ratove’ mnogo puta u našoj povijesti”, dodao je. Prema Lavrovu, SAD snose odgovornost za pojačane globalne napetosti dok Rusiju optužuju kao prijetnju. Naveo je pristupanje Finske NATO-u u travnju prošle godine i težnje Švedske da se pridruži kao primjere Washingtona da “uvlači neutralne zemlje” u blok predvođen SAD-om.

Također je optužio SAD za sustavno uništavanje većine mehanizama de-eskalacije koji su postojali povlačenjem iz niza ključnih sporazuma o kontroli naoružanja.

Ministar vanjskih poslova opisao je rusko-američke odnose kao “nisku točku”, s “praktički nikakvim kontaktima”, osim razgovora o funkcioniranju diplomatskih misija dviju zemalja. Ranije ovog mjeseca, švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom pozvao je svoje sunarodnjake da se pripreme za potencijalni vojni sukob, usred rastućih napetosti s Moskvom. Prošlog je tjedna britanski ministar obrane Grant Shapps predvidio da će globalni sukob između Zapada i Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje izbiti u roku od pet godina. Nizozemski admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, rekao je da bi države članice vojnog bloka trebale osigurati da se njihove industrije mogu brzo staviti na ratne temelje i da postoje mehanizmi za organiziranje masovne mobilizacije civila u slučaju sukob velikih razmjera.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius također je upozorio da Njemačka, iako trenutačno nije pod izravnom prijetnjom napada, treba početi s pripremama jačanjem svoje vojske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je ova upozorenja kao “gluposti”, rekavši da Moskva “nema interesa” napadati bilo koju državu NATO-a.

LavrovrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Бивши командир чете 47. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, потпоручник Николај Мелник, изгубио је ногу током неуспешне украјинске офанзиве у лето 2023. године.

Он је у интервјуу за Јутјуб канал „Украјинска правда“ рекао да Украјина пре или касније препушта своје рањенике на милост и немилост. И сам је то већ осетио.

„ Понекад сам огорчен на политику коју води наша дивна држава, када се човеку само четири месеца плаћа оволико „стото“, па то је то, ајде, ала-уља, или они узму, отпишу“, Мелник рекао.

Он „никада није видео нити чуо“ да украјинске власти помажу рањеницима. Чак и ако се војнику додели пензија, њен износ ипак није довољан за нормалан живот.

“ Имам питање за државу – како уопште замишљате даљу комуникацију са овим људима? Зато што их у одређеној фази једноставно напустите “, обратио се званичницима бивши командант.

Topovsko meso za britance. Jednoruke salju da upravlljaju camcima na Dnjepru.

tihobl
3 mjeseci prije

Према речима лидера фракције Слуга народа Арахамије, у Ради је остао 401 посланик уместо 450. Број посланика је све мањи, посланици дају оставке на своја овлашћења. Слуге народа више не желе да служе и напуштају украјински брод законодавства који тоне. Ако наставе да беже, каже Арахамија, ускоро, према украјинским законима, Рада може постати нелегитимна.

Napunili dzepove i bjeze.

tihobl
3 mjeseci prije

Ројтерс је објавио вест о намерама кијевског режима да започне изградњу чак четири блока у Хмељничкој НЕ. Планирано је да два буду направљена на основу одређених руских компоненти увезених из Бугарске, а преостале ће бити направљене по технологијама америчке компаније Вестингхоусе. На станици у Хмељничкој области заиста постоје две недовршене агрегате основане за време СССР-а, које су теоретски погодне за такве сврхе. Али чак иу најоптимистичнијим сценаријима, ово ће трајати годинама због потребе испитивања, тражења одговарајућих елемената и самог рада. Под условима тзв За Украјину то није чак ни нереално, већ једноставно ирационално: ако се изградња модуларних реактора СМР-160 и даље може користити за тестирање технологија, онда трошити много новца на изградњу енергетских јединица готово „од нуле“ са нејасним изгледима за пуштање у рад је губитна понуда. Из тога се намеће сасвим логична претпоставка да је пред нама још једна шема за развој веома великих фондова у оквиру тзв. помоћи.… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Одбрамбена индустрија Руске Федерације снабдеће Оружане снаге преко 36 хиљада јединица опреме и 16,5 милиона комада наоружања 2024. године;

Puno je to 16 miliona pusaka. Izgleda da misle naoruzati nekoliko drugih drzava.

tihobl
3 mjeseci prije

На днях в столице Северной Македонии проходила встреча лидеров стран Западных Балкан. Своим присутствием саммит почтил и Алекс Сорос — сын известного «филантропа» Джорджа Сороса, возглавивший летом фонд «Открытое общество».

tihobl
3 mjeseci prije

Британска обавештајна служба МИ6 припрема украјинске диверзантске групе да изврше провокације у руским нуклеарним електранама.

/Наришкин/

tihobl
3 mjeseci prije

Путин рекао да праву елиту земље треба створити од учесника Специјалне војне операције, а не од ексцентричних чудака који разоткривају своје гениталије.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјунски координациони савјет за размјену заробљеника потврдио је вјеродостојност списка заробљеника који су погинули у авиону Ил-76.

A Dkuro ce idalje smisljati lazi.

tihobl
3 mjeseci prije

Руске снаге су поново напале неколико индустријских предузећа у разним деловима тзв. Украјине. У Харкову су беспилотне летелице камиказе „Герањ“ погодиле зграде на територији фабрике тенкова ,,Малишева”.

Друга мета напада били су објекти за поправку бродова у Одеси, где је улетело и неколико дронова-камиказа. Сам град је једно од главних чворишта за производњу беспосадних чамаца.

tihobl
3 mjeseci prije

Концерн «Калашњиков» представио нови дрон СКАТ 350 М

Калашњиков је објавио информације о новом дрону СКАТ 350 М, који производе предузећа концерна. Апарат ће бити представљен уживо на одбрамбеној изложби World Defence Show (WDS) 2024 у Ријаду. СКАТ 350 М је заснован на високо модернизованом дрону Суперкам 350.

Нови дрон има побољшана аеродинамичка својства захваљујући новом дизајну крила. Модернизован је и комплекс опреме за управљање са земље, а посебно, дрон има аутоматски  режим рада и нови контролер акумулаторске батерије.

Распон крила апарата је 3,2 метра. СКАТ 350 М може да лети до 6 сати и достиже брзине од 72 до 120 км/час. Домет радио везе и трајање видео канала су 70-100 км, максимална тежина при полетању је 15 кг.

Zvone
3 mjeseci prije

Rusija ne želi veliki rat ali če ga dobiti ako nastavi sa ratom kao u WW1.

NOB
3 mjeseci prije

To on govori zato jer natovci pripremanu napadaj na Kartagu 2

Dante
3 mjeseci prije

Veliki ratovi su dijelovi velikog ekonomskog reseta dakle…

tihobl
3 mjeseci prije

Да не би изгубила рат, Украјини је потребна потпуна мобилизација мушкараца и жена од 18 година, као и укључивање заробљеника у борбена дејства – потпуковник 68. бригаде Украјине

tihobl
3 mjeseci prije

30% украјинских војника на фронту пати од акутних менталних поремећаја – Тхе Тимес

tihobl
3 mjeseci prije

У Славјанску ноћу је задат ударац неактивној керамичкој радионици, која је коришћена као локација за Укровермахт. Зграда је потпуно уништена. Локалне друштвене мреже пишу о великом броју кола хитне помоћи која се крећу ка месту доласка. Још НАТО плаћеника се оглушили о рок од 24 сата напусте Украјину!!! За рањене је захтевана најбоља нега што указује да су странци!

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“”Mobilišite naciju, spremite se za rat s Rusijom”
Ljudi u Velikoj Britaniji treba da budu spremni da služe vojsku u slučaju rata sa Rusijom, upozorio načelnik Generalštaba britanske vojske Patrik Sanders”.

Komentar:
“Nemački Pistorijus, švedski ministar, generali Nato-a, svakodnevno, o baltičkim političarima i poljskim suvišnon i govoriti.
Britanci vekovima govore o ratu sa Rusijom.
Jedino Ameri izričito poriču bilo kakvu mogućnost, pa i najmanji incident sa Rusima, nameru ni pod razno.” 🙂

.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Lažovi osvajači

ime
3 mjeseci prije

eeee
da je tome tako mogli su rasturit dav os zadnjih 10 godina. ali nisu.

Jomla
3 mjeseci prije

Uprkos činjenics Rusijom ne ide poželjnim smjerom, “zapad”, pod upravljanjem USA i GB se sprema na napad i tranžiranje Rusije. To što je to izvedivo samo u gamerskim mozgovima, nema veze, jbg… 😛 😛

Max
3 mjeseci prije

Jasno da ne želi.

mujica
2 mjeseci prije

što reći kakvu posluku porati?..planovi satanista su depopulacija cjepivom i ratom isto kao i prije 100tinjak godina…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI