Prema Politicu, Zapad ne može pristati na zahtjeve Ukrajine za uvježbavanjem pilota za F-16 mlažnjake

F16 - napad
10 komentara

Nitko ne zna gdje će se obuka održati, niti tko će isporučiti zrakoplove, navodno su priznali američki i europski dužnosnici

SAD i njezini europski saveznici još uvijek se nisu dogovorili tko će obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 ili gdje će se ta obuka održati, izvijestio je Politico u srijedu, pozivajući se na diplomatske razgovore, koji su se vodili iza kulisa. Prošla su dva mjeseca otkako su Danska i Nizozemska najavile da će voditi međunarodnu koaliciju za obuku ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima američke proizvodnje F-16, a koalicija je u međuvremenu narasla na 11 članica, uključujući Kanadu, Poljsku i Veliku Britaniju. Međutim, niti jedan pilot nije započeo obuku, a američki dužnosnici, koji moraju odobriti prijenos ne samo mlažnjaka, već i svih pratećih materijala poput priručnika i simulatora, još uvijek ne znaju gdje će se obuka održati. Jedan je prijedlog uključivao dovođenje Ukrajinaca u bazu američke Zračne nacionalne garde u Arizoni koja već obučava inozemne korisnike F-16 mlažnjaka, ali ta je ideja “dobila malo pozornosti” u Washingtonu, izvijestio je Politico, pozivajući se na dva dužnosnika iz SAD-a i jednog iz Europe.

Drugi plan bi predviđao da američki instruktori obučavaju Ukrajince u Europi, ali nije identificirana lokacija, a američki dužnosnici jednostavno su za Politico rekli da “radimo s našim partnerima i saveznicima kako bismo utvrdili najpraktičniji način za provedbu ovog plana.” Rumunjska je članica koalicije koju predvode Danska i Nizozemska, a predsjednik Klaus Iohannis najavio je ranije ovog mjeseca da će njegova vlada izgraditi “regionalno središte za obuku pilota”, iako nitko u rumunjskoj vladi nije otkrio kada i gdje to otvorio bi se objekt.

Stvari dodatno komplicira činjenica da će SAD morati potpisati transfer zrakoplova i materijala za obuku. Ni Bijela kuća ni Pentagon nisu ponudili nikakav vremenski okvir kada bi se ovo odobrenje moglo dati, niti je ijedna europska članica NATO-a doista predala bilo koji od svojih F-16 Ukrajini. Američki dužnosnici bili su suzdržani i nisu željeli reći hoće li i koliko uopće namjeravaju poslati F-16 mlažnjaka za Ukrajinu. Nadalje, načelnik Združenog stožera Mark Milley prošlog je tjedna javno umanjio značaj zrakoplova za ukrajinski uspjeh na bojnom polju i sugerirao da SAD nikako ne može dostaviti dovoljno mlažnjaka za preokretanje rata u korist Kijeva. “Deset F-16 mlažnjaka košta 2 milijarde dolara”, rekao je. “Rusi imaju stotine aviona četvrte i pete generacije. Tako da ako Ukrajinci budu željeli parirati Rusima u omjeru jedan prema jedan ili čak, znate, dva prema jedan govorimo o velikom broju zrakoplova.”

General je rekao da će biti potrebne “godine” za obuku ukrajinskih pilota, “obavljanje potrebnih operacija održavanja i održavanja” i “generiranje tog stupnja financijske potpore”. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski učestalo je vršio pritisak na svoje zapadne pokrovitelje ne bi li Ukrajina što prije dobila F-16, tvrdeći da bi ti zrakoplovi, s projektilima dugog dometa,  mogli spasiti njegovu vojsku u posrnuloj protuofenzivi protiv ruskih snaga. No, mogao bi čekati još najmanje devet mjeseci na dobivanje tih mlažnjaka. “Vjerojatno bismo dobili neke pilote koji će letjeti, trenirati do kraja godine, ali pravi F-16 modeli s ukrajinskim bojama”, takvo nešto nije vjerojatno prije proljeća, rekao je američki dužnosnik za Politico.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će, ako Zapad nastavi isporuku F-16 Ukrajini, ti mlažnjaci “gorjeti” baš kao i druga oprema Kijeva koju Zapad isporučuje.

F16francuskaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Vuku izuzetni i njihov lutak Zelenski i dalje Ukre i Europljane za nos. Jednom kada ukrajinski narod shvati igru, bit će svašta. A da se kuha, vidljivo je iz ankete Kyev Indenpendenta provedene ovih dana – 63% ih ne vjeruje političkim vlastima, 93% vjeruje ukrajinskoj vojsci. Što se tiče obuke pilota za F-16, izgleda da je odluka pala da se ista radi u Danskoj i Rumunjskoj. Rumunjska inače kopneno graniči sa Ukrajinom i ima izlaz na Crno more. Izgleda da izuzetni opet hoće zapaliti bure baruta na Balkanu. Načelnik Združenog stožera Mark Milley: “Deset F-16 mlažnjaka košta 2 milijarde dolara. Rusi imaju stotine aviona četvrte i pete generacije.” Već dosta vremena kroz ovakve poruke Zelenskom izuzetni poručuju da je Ukrajina rat izgubila. U ovom slučaju da im izuzetni neće slati vojne avione i da je vrijeme za pregovore sa Rusijom. Bez zračne potpore i bez dalekometnih projektila svi ukrajinski pokušaji su… Čitaj više »

Mrdomir
9 mjeseci prije

Procurili dokazi: Pomoć ili podvala? Zemlje članice NATO-a prodaju zastarelo oružje Ukrajini kako bi ga zamenile modernijim za sopstvenu vojsku, rekao je belgijski stručnjak prenose “RIA Novosti”. On je naveo i primere za svoje tvrdnje. “Zemlje NATO-a samo šalju staru opremu u Ukrajinu i koriste priliku da obezbede svoje armije opremom nove generacije. Primera je mnogo: Poljaci, koji su najposvećeniji Ukrajini, čak i sami govore o ulasku u zapadni deo te zemlje, vrlo brzo su Ukrajincima obezbedili tenkove iz sovjetskog doba, a samo što su dobili prvu seriju američkih tenkova ‘abrams’. Potpuno nove i napravljene specijalno za njih”, rekao je Enro. Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe dovoljno su sposobne da koriste sovjetsko oružje koje su Kijevu isporučile zemlje istočne Evrope kao što su Češka, Poljska, Slovačka i Rumunija. “Neverovatno je videti kakvo oružje su Evropljani poslali. Francuska i Nemačka su, na primer, obezbedile oružje koje je teško upotrebljivo. Nemačka je… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Može li zapad pristati da im Ruski jet fighters Su-35 i Su-34 zaspu raketama General Atomics MQ-9 Reaper noćas iznad neba Syria 🤣👍🤳 …. Kakova je to bježanja bila 🤣- warp speed 🤣 …. Dakako … Priopćenje Pentagon je bilo 🤣🤣🤣. To be continued 😉 …

tihobl
9 mjeseci prije

Juce je Zelenski krenuo sa fazom II kontraofanzive. Sad u proboj salje bataljone iz strateske rezerve koje je cuvao da ulete nakon proboja fronta. Sprzio je desetke teknkva i transportera, a ucinak nikakav.
Sa druge strane ruska kontraofanziva na sjveru dobro tece.

Rusi su juce izveli najveci raketni napad sa desetinama iskandera, kalibara pa cak i kindzala. Meta su bili aerodromi i skladista uvozne opreme.

Kad bi znao da prenesem klipove sa telegrama hiber i ekipa bi dobili cir na zaludcu od muke.

Ukrajince kao i Zelenskog ne interesuju zrtve. Glavna briga im je rekonstrukcija spomenika Majka otadzbina visokog 120 m. U jednoj ruci drzi stit sa sovjetskim grbom i to hoce da zamjene trozubcem. To je najveci gradjevinski poduhvat Zelenskog i sve su oci uprte u njega.

Max
9 mjeseci prije

Ovi s F16 prave cirkus.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Milley je ovo izjavio pred koji mjesec.
Ne prošli tjedan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI