Prema riječima njemačkog tužitelja, nema dokaza da je Rusija umiješana u eksploziju na Sjevernom toku 2

Sjeverni tok
12 komentara

Navodna umiješanost Moskve u eksplozije na plinovodima “nije dokazana”, rekao je Peter Frank

Berlin nema dokaza koji povezuju Rusiju sa sabotažom plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 na dnu Baltičkog mora prošle godine, priznao je glavni njemački državni odvjetnik Peter Frank. “Trenutno nije dokazano”, rekao je o navodnoj umiješanosti Rusije tijekom intervjua za novine Die Welt u subotu. “Istraga je u tijeku”, dodao je. U sklopu istrage, dva istraživačka broda korištena su za prikupljanje uzoraka vode i tla s mjesta eksplozija i izvlačenje krhotina iz oštećenih cjevovoda, otkrio je glavni državni odvjetnik. “Trenutno sve ovo forenzički procjenjujemo”, rekao je.

Prema Franku, sumnja “da je u ovom slučaju bila strana diverzantska akcija, do sada nije potkrijepljena.”

Krajem rujna u blizini danskog otoka Bornholma u teritorijalnim vodama Danske i Švedske otkrivena su četiri curenja u dva cjevovoda kojima se ruski plin prenosio u Europu preko Njemačke. Dvije skandinavske nacije provode vlastite istrage o eksplozijama, a Njemačka je bila “u kontaktu” s njima, rekao je Frank.

Ranije ovog tjedna, njemački kancelar Olaf Scholz odbio je komentirati istragu koju je proveo Berlin, rekavši da je prije bilo kakvih izjava potrebno pribaviti konkretne dokaze. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova odgovorila je rekavši da nedostatak transparentnosti po pitanju Njemačke sugerira da “Berlin ima nešto za skrivati”.

U srijedu je The Times izvijestio da su njemački istražitelji “otvoreni za teorije koje nalažu da je zapadna država izvela bombaški napad s ciljem okrivljavanja Rusije”.

Švedske vlasti su u studenom zaključile da su cjevovodi sabotirani, ali su se suzdržale od imenovanja krivca. Međutim, to nije spriječilo Kijev i neke njegove zapadne podupiratelje da okrive Moskvu, tvrdeći da je oštetila vlastitu infrastrukturu kako bi izvršila pritisak na EU usred sukoba u Ukrajini. Ruske vlasti su te optužbe opisale kao “apsurdne” i ukazale na činjenicu da je jedina strana koja je profitirala od onesposobljavanja Sjevernog toka bile SAD, koje su drastično povećale isporuke svog ukapljenog plina Europi.

Američka državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland izjavila je tijekom saslušanja u Kongresu prošlog tjedna da je “zadovoljna” uništenjem Sjevernog toka. Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Nuland je ovom primjedbom zapravo “priznala” umiješanost Washingtona u sabotažu.

eksplozijanjemačkarusijasabotaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

svedi jako dobro znaju tko je to napravio ali ne zele kasti ,, a do sad nisu imali problema optuziti ruse za bilo sto ,,,, tko bi to onda mogao biti ?????

Krle
1 godina prije

Naša istraga je utvrdila da sunce izlazi i zalazi svaki dan i da Rusija nije umiješana u navedene događaje.
Pa koji su to idioti da započinju istragu sa preispitivanjem krivice Rusije? Kao MH-17 što su godinama dokazivali da je Rusija srušila avion a druge mogućnosti nije ni pokašala da istraži. Možda im opet Bellingcat obezbijedi “dokaze” koje eto nema ni NATO ni sve obavještajne službe. Ako je nešto samo u interesu Zapada, najverovatnije je kriva Rusija, a ako kojim slučajem nije na štetu Rusije, onda je sigurno ona kriva.

Гавран
1 godina prije

Bez obzira na spoljašnje okolnosti svaki stanovnik SAD ima pravo na život bez bola, unutrašnju sreću i mir. Predloženo je da se u vodovodne sisteme ubacuje PROZAK.

Max
1 godina prije

jasno da nema.

Red Dog
1 godina prije

Englezi su po nalogu jenkija.
Boris je primio nekriptovani sms sa „It´s done“.

Mrdo
1 godina prije

Ali, NEMA dokaza ni’ da NIJE umiješana! Evo, problem riješen.

Lucija, prva
1 godina prije

Znaju vrlo dobro da nisu Rusi.
Taj dio plitkog mora načičkani je svakojakim instrumentima baš za uočavanje ruskih podmornica.

NOVI STARI
1 godina prije

apsurdno…..zašto bi glumatali sa diverzijom kad su mogli zatvoriti ventile…valjda su se bojali to napraviti?!!??

Žile
1 godina prije

Hahah jao koja debilana je postao ovaj zapad da istražuje jel Rusija raznjela sjeverni tok!!!Bože sačuvaj djeca od 5 godina znaju ko je to uradio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI