Prema sirijskim Kurdima izborni poraz Erdogana bio bi osveta

Erdogan i Turska upozoreni
5 komentara

YPG tvrdi da bi neuspjeh turskog predsjednika bio osveta za protuterorističke operacije Ankare u Siriji

Poraz predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima ovog mjeseca poslužio bi kao “osveta” za vojne operacije Turske u Siriji, rekao je visoki dužnosnik Jedinica narodne obrane (YPG). Salih Muslim, jedan od vođa YPG-a, sirijske militantne skupine povezane s Turskom radničkom strankom Kurdistana (PKK) koju je Ankara označila kao terorističku organizaciju, rekao je u intervjuu za kurdski TV kanal Medya Haber da je njegova organizacija postala frustrirana s turskim protuterorističkim operacijama koje su u tijeku u sjevernom dijelu Sirije od 2016., izvijestio je Daily Sabah.

“Sada imamo priliku u našim rukama”, rekao je Muslim, naglašavajući da YPG jedva čeka da Erdogan bude smijenjen. “Prvi put da se tako nešto događa na izborima.” Dodao je: “Ako uspijemo pobijediti na izborima, osvetit ćemo se porazom jedne osobe”. Muslimova izjava dolazi u trenutku kada je nekoliko članova YPG-a i PKK-a otvoreno izrazilo podršku Erdoganovom glavnom protukandidatu, Kemalu Kilicdarogluu, dok njih dvojica idu u drugi krug izbora 28. svibnja. U prethodnom krugu, održanom 14. svibnja, oba kandidata nisu uspjela osigurati potpunu većinu s Erdoganom koji je osvojio nešto više od 49,4% glasova dok je Kilicdaroglu dobio 44,96%.

Kilicdaroglu je obećao da će popraviti odnose Ankare s NATO-om i oživjeti pregovore Turske o članstvu u EU-u, koji su bili u zastoju od 2016. Također je optužio Rusiju za širenje “zavjera” i “teških krivotvorina”, očito misleći na snimke koje kruže internetom i koje ga navodno povezuju s PKK, i poručio Moskvi neka “makne ruke od turske države”. Rusija je odbacila optužbe.

Erdogan je više puta optužio svog suparnika za “dosluh s teroristima” i prijetnju da će poništiti postignuća Turske u ratu protiv terorizma. Također je optužio Kilicdaroglua za pokušaj “odvajanja” zemlje od Rusije.

Turska već četiri desetljeća vodi rat niskog intenziteta protiv kurdskih milicija duž svoje sirijske i iračke granice, u kampanji naprijed-natrag koja je odnijela živote preko 40.000 ljudi. PKK i njegovi ogranci vode pobunu od 1984. zahtijevajući političku i kulturnu autonomiju s konačnim ciljem uspostave neovisne kurdske države, polažući pravo na teritorije u jugoistočnoj Turskoj i sjevernim dijelovima Iraka i Sirije.

erdogankurditurska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
11 mjeseci prije

Čeksali ste i da Asad bude smijenjen…

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Onda Erdo glat pobjeđuje 😁 ! Obzirom su Kurdi protivi njega 😉 . Bumo vidjeli u Nedjelju ! Garantiram – pobjeđuje !

Max
11 mjeseci prije

Mislim da toga neće biti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI