fbpx

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva 1

Sumirajući faze kroz koja, prema različitim autorima, prolaze carstva, može se zaključiti da se ona rađaju, rastu, sazrijevaju i propadaju. Ova imperijalna biologija podložna je matematici koja je do sada bila nepromjenjiva i koja, prema Johnu Bagotu Glubbu, kolaps carstva previđa za 250 godina ili deset generacija.

Sjedinjene Države su carstvo stvoreno u ratovima u kojima se osamostalilo i prošlo je kroz dvije svjetske katastrofe koje su mu omogućile konsolidaciju.

Možda je “najveći sjaj” američko carstvo  doživjelo 6. kolovoza 1945. s bombom teškom 4,4 tone, od čega 64 kilograma obogaćenog urana, koja je bačena na  Hirošimu i uništila sve u radijusu od 3,6 kilometara. Uključujući i 70 000 ljudi koji su izbrisani s lica Zemlje. To je bio povijesni događaj kojeg je Zapad krstio imenom lijepe igračke: “Little Boy”.

Tada je, među mnogim drugim krvavim događajima, došla Koreja, pa Vijetnam, Iran, Irak, Afganistan… Američki imperijalni stroj nije posebno pazio na ljudska prava i međunarodno pravo, što u povijesnom kontekstu nije novo, ali predstavlja Sjedinjene Države u situaciji u kojoj zemlja ima toliko slabosti da pukotine počinju prijetiti kolapsom.

Trgovinski rat s Kinom

Američke agresije i prijetnje su se proširile na pregovore između Kine i Sjedinjenih Država, što nije samo odraz karaktera njihova predsjednika, već rastuće gospodarske slabosti Sjedinjenih Država i sve većih poteškoća u suočavanju s usponom Kine kao globalne sile.

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva 2

Donald Trump Liu He

U posljednjih nekoliko sati je Donald Trump zaprijetio totalnim trgovinskim ratom Pekingu, namećući carine na cjelokupni uvoz i prisiljavajući američke tvrtke da napuste Kinu ako budu naplaćivale carine za američke proizvode. Posljednja u nizu mjera je zabrana tehnologije Huaweija u Sjedinjenim Državama.

Ali carine na kinesku robu su zapravo bile odgovor na neuspjehe u pregovorima. Kao što svi znaju, oni koji u većini rasprava najviše vrište i imaju najgore manire su oni s najmanje snage. Iritacija i prijetnje često otkrivaju slabosti, pogotovo kada se takvo ponašanje primijeti u pregovorima o bilo kojoj temi.

Prijeti se ratom i europskim kolonijama

Sjedinjene Države ne samo da se suočavaju s Kinom, nego prijetnje i imaju napete odnose s Europom, sa svojim tradicionalnim saveznicima koje smatraju podređenima carstvu. Ove napetosti traju već neko vrijeme i ne samo da se ne smanjuju, već se povećavaju. Jedan od razloga za neusklađenost odnosa je Iran.

Čini se da Amerikanci žele rat, što je normalno s obzirom na to da je riječ o vojnom carstvu čiji je kulturni supstrat vrlo upitan. Ali Europljani nisu za to.

Američke ratne aktivnosti u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku su uzrokovale previše problema na Starom kontinentu da bi Europa podržale tako nerazuman čin kao što je rat protiv Irana. Dakle, došlo smo do točke u kojoj američki imperijalni stroj stvara više štete nego koristi, čak i za svoje kolonije u kojima “nusprodukti” američkih agresija Europu pretvaraju u otrovnu cjelinu.

Stoga, kada je prije godinu dana Donald Trump ustao s pregovaračkog stola, za kojim su također sjedili Europljani i Iranci, Europa je rekla da joj je svega dosta. Tada su Emmanuel Macron i Angela Merkel u nekim povijesnim izjavama potvrdili da je ozbiljna pogreška svjetsku geopolitiku i vanjske poslove ostaviti u rukama Amerike.

U tom povijesnom priznanju je Europa priznala da je bila pogreška što je postala moderni protektorat Sjedinjenih Država. Ubrzo nakon toga, u srpnju, na sastanku NATO pakta u Bruxellesu, Donald Trump se okrenuo Europljanima i zatražio više sredstava za obranu.

Trumpova želja je doseći minimum od 2% i postaviti srednjoročni cilj od 4% BDP-a vojne potrošnje. To znači više poreza za Europljane i više novca za metropolu i njene industrije. Naravno, još više oružja za Europu s podijeljenim vojskama koja ne zna što bi s njima.

Kako bi izašla iz začaranog kruga  ovisnosti, Europa je odlučila iskoristiti Brexit, nezadovoljstvo s Amerikancima i prekid pregovora s Iranom, te promicati stvaranje europske vojske i zajednički projekt obrane. Ta bi vojska omogućila Europi da se razvije kao entitet koji nije američki protektorat, a nacrt obrambenog projekta bi omogućio industrijsku neovisnost u području oružja kojeg zemlje Europe danas nemaju.

Hoće li to biti federacija, klasična država ili pseudodržava koju je ujedinila Njemačka, to treba vidjeti. Ali ovaj projekt prijeti američkom carstvu, koje je to prepoznalo predstojeći kolaps  i Europskoj komisiji poslalo pismo u kojem stoji kako zemlje EU ne smiju graditi vojne strukture i vojno-industrijski kompleks koji bi bio neovisan od američkog.

Američke prijetnje Europi

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva 3

Ellen Lord

Zamjenica američkog ministra obrane Ellen Lord je 1. svibnja uputila pismo visokoj predstavnici za vanjsku politiku Europske unije Federici Mogherini i Jyrkiju Katainenu, potpredsjedniku Europske komisije, kojim prijeti političkim i komercijalnim odmazdama ako se Europa usudi stvoriti vlastitu vojsku i zajedničke vojne obrambene projekte. Za SAD su posebno problematični vojni i projekti oružja za koje EU tvrdi da intelektualno vlasništvo pripada Starom kontinentu.

Europski obrambeni fond će trenutno imati 13 milijardi eura, a Stalna Strukturirana suradnja (PESCO) već uključuje 25 zemalja. Međutim, američke gospodarske prijetnje, koje uključuju odgovor istim mjerama za europske tvrtke, ne mogu se provesti, obzirom na to da su američke tvrtke dobile 81% obrambenih ugovora u Europi, dok Europljani ne dosežu ni 10%. Međutim, 90% američkih ugovora u području obrane se dodjeljuje europskim nacionalnim tvrtkama. Stoga je ravnoteža toliko neujednačena da Europa nema što izgubiti. Nema nikakve štete.

Ništa manje neprikladne vojne prijetnje, naizgled čak i kontradiktorne, izgledaju kao kada SAD prijete da će se raspustiti NATO i neka onda europske zemlje plaćaju i organiziraju svoju obranu. Ta je prijetnja upućena kao odgovor na stvaranje europske vojske, koja može predstavljati opasnost za opstanak NATO pakta u kojem najveća sila prijeti da će ga raspustiti. Ovdje imamo malo ludila i malo Trumpa.

Usred ove napete situacije, Španjolska je zbog povećane napetosti s Iranom odlučila povući svoju fregatu “Méndez Vigo” iz američke borbene skupine koja plovi u Perzijski zaljev. Prema službenoj verziji, odluka nije posljedica političkih pitanja, već je Madrid donio svoje zaključke. U svakom slučaju, to pokazuje koliko Europa ne želi sudjelovati i nastaviti voditi politiku spaljene zemlje koju preferira Washington. Osim toga, to je europska intuicija slabosti Sjedinjenih Država i težnja za emancipacijom.

Ima onih koji to ne vide, ali se u odnosima s metropolom počinje gomilati previše sukoba. Uz navedeno u početku, to znači da biologija carstava predviđa kolaps Sjedinjenih Država.

 

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
80 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
ive
Gost
ive
1 godina prije

Ranjena zvijer je najopasnija, nemojmo još otpisati anglocioniste, još će oni puno štete napraviti i nevine krvi proliti.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije
Reply to  ive

Imenjače, nažalost ali bojim se da si u pravu…

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

Amerikenjcima treba uvesti vize za ulazak u Evropu, po cijeni od 1000 dolara po danu boravka, bez obzira vojno djelatne ili civilne osobe.

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije
Reply to  Kolega 105

Kako EU da uvede vize kada su oni u kolonijalnom polozaju u odnosu na Ameriku, i sledeci su koga ce ovi opljackati.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zbilja je nestvarno…da li je moguće da USA propada!?

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Siniša

kada budu počeli zatvarati baze po inozemstvu
ili povlačiti efektive iz istih
onda u ostali bez novca
pa skraćuju front
kada se budu povukli iz guantanama
onda su pred propašću
do tada se samo pregrupiraju
i udaraju da nađu nove pukotine
gdje mogu uzeti nvoce

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  AAA

Ne radi se tu o novcu.Njega je lako na-štampati,što su radili do sada,nemaju dovoljno pokrića za na štampani novac ,a ne smiju smanjivati njegovu vrijednost kada ih kontrolira svjet.Treba dati nekom nove kredite kako bi popravio razrušeno u ratu kojega redovito oni naprave.Sve su to do sada iskoristili i sada… Pročitaj više »

Amater
Gost
Amater
1 godina prije
Reply to  Siniša

USA je propala … to je prošlo svršeno vrijeme ….. zato i povlače očajničke poteze

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Polako ipak idu promjene… Ima danas intervju sa Merklovom u Zueddeutche Zeitung … Izsečke se može pročitat i na Sputniku….. Kaže Merklova, da je post WWII red mrtav i, da treba, Europa da se ujedini naspram USrA…..

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Za Njemačku je to jedini spas , uništiti će im sve Amerikanci kako bi opstali , najbolji primjer su Bayer i Deutsche bank gdje je menadžment uništavao tvrtke za račun Amerikanaca… Mislim koji luđak u Bayeru može odobriti akviziciju najproblematičnije prehrambene tvrtke svijeta sa desecima tisuća tužbi protiv sebe. Da… Pročitaj više »

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
Gost
iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
1 godina prije
Reply to  Busola

Varane ne smiju dirati kolonizirani što god ovi radili.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Busola

S obzirom da znam povijest nekih njemačkih kemijskih kompanija i ne čudi me sve to.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Busola

I Bayer i Monsanto imaju iste gazde… Članak o Deutsche Bank od jučer je najznačajniji članak u par mjeseci… Ma naravno da bi bankama trebalo zabraniti da rade to što rade. A tko će im zabranit? Eto, država čak nije mogla provesti istragu (dioničari nisu zaintetesirani?) o očito lošim stvarima… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa ako mogu amerikanci kupovati ruske s-300, može I europa s-400.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Misliš na one iz Hrvatske? ja ne znam ni za koje druge.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Max

iz ukrajine. tako se predpostavlja. e sada odakle su došli u ukrajinu neznam

Hash
Gost
Hash
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Oni u ukrajini ne kupuju, nego uzimaju šta hoće

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kolaps američkog carstva! Ali za 250 godina? Poprilično točno zvuči. Samo što mi tomu nećemo svjedočiti. Dotad ćemo otprilike 250 godina govoriti o dedolarizaciji, o kolapsu, o posljednjima danima Amerike, o njihovoj nesposobnosti, bahatosti, itd.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Vidi ja ne vidim da će se desiti takav kolaps , ja vidim kako su te budale spremne kako bi opstale kao imperij (ne ravnopravna država…) krenuti u veliki rat…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ako ne uključuješ ubrzanje na nizbrdici, 250 god. je dobar izračun

kukalatimajka
Gost
kukalatimajka
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, čitaš ali ne razumiješ šta piše. Za kakvih 250 godina? Pročitaj The Fate of Empires (by Sir John Glubb). Rođen je 1897!!!!! I koliko je danas stara USA? Matematika za osnovnu školu: 2019 – 1776 = 243 250 – 243 = 7 Dakle: po Johnu Bagotu Glubbu… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  kukalatimajka

Kukula ti majka, Amerika nije carstvo, jer nema cara, već predsjednika kojeg izabire narod. A brojka od 250 godina je nebuloza. Samo Kinesko Carstvo je trajalo 10 puta duže. Već 20 godina slušam kako “američko carstvo” samo što nije palo, a kako vidimo Trump vodi ratove istovremeno na više frontova… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Origen

@Origen Ajde, bato, objasni meni, neznalici, koje to ratove Trump vodi i dobija? Je li to Avganistan, ili Irak, ili Sirija, ili Libija, ili Venecuela, ili S. Koreja, mozda Iran? O situaciji u Rusiji si ocito toliko lose informiran, da to nema smisla komentirati. Ima jos, ali mi se ne… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  nessy

@ Nessy, slažem se s tobom da si neznalica. Što se tiče ratova koje Trump vodi, to sam već objasnio, pa se vrati na tekst kojeg sam napisao. Što se tiče Rusije, očito je da si ti taj koji si loše informiran. A ako ne vjeruješ meni, ukucaj u google,… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Origen

Origen, kakve veze ima vrijednost rublje prema dolaru za prosječnog Ruskog građanina? Znaš kakve, poskupit će mu uvozni iphone i Mercedes S klase, Ferrari 458 i sl. Prema tvojoj logici s obzirom da je vrijednost Rublje prepolovljena u odnosu na dolar (od 2013) ruska vojska kao i država trebala se… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  nessy

@Nessy, već sam napisao na kojim frontovima Trump dobiva ratove, pa ne znam zašto me pitaš nešto što je već objašnjeno? Tvrditi da ne poznam situaciju u Rusiji, a ničim ne potkrijepiti tu tvrdnju je djetinjasto. Ali ako ne vjeruješ meni, potraži na Googlu koliko je rublja pala zbog američkih… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Origen

Ako pise na Googlu tu se nama sta dodati, pise i na tarabi.

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  nessy

@ Nessy, već sam objasnio na kojima je frontovima Trump dobio ratove, pa se ne namjeravam ponavljati. Očito je samo da ti nisi dobro informiran kad tvrdiš da nisam upućen u ruska zbivanja kad tvrdim da je rublja pala zbog američkih sankcija. Da nisi toliko lijen ne bi se blamirao,… Pročitaj više »

kukalatimajka
Gost
kukalatimajka
1 godina prije
Reply to  Origen

Origen, ja nigdje nisam pominjao carstvo zato se obratite autoru teksta g. Babiču a ne meni: Citiram: “Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva Sumirajući faze kroz koja, prema različitim autorima, prolaze carstva, može se zaključiti da se ona rađaju, rastu, sazrijevaju i propadaju. Ova imperijalna biologija podložna je… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  kukalatimajka

@kukalatimajka, pa po tvojem objašnjenju ispada da Amerika nije ni imperij, a kamoli carstvo. Još nisam čuo da Amerika ima kolonije ili da pod svojom vlašću dugotrajno drži druge zemlje mimo njihove volje. Zemlje nad kojima je Amerika imala neku vrstu protektorata (poslijeratna Njemačka i Japan ili Afganistan, Irak, BiH,… Pročitaj više »

sas
Gost
sas
1 godina prije
Reply to  kukalatimajka

Živi bili pa vidjeli

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  kukalatimajka

@ kukalatimajka, kako nije bitno Kinesko Carstvo kad prenosiš teze da carstva traju 250 godina. Kinesko, Otomansko, Habsburško itd. su očiti dokazi da ta teorija ne drži vodu. Koliko je meni poznato, Amerika nema kolonije, a ne bi se složio sa tezom da se svaki puta radi o imperijaizmu kad… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Origen

Evo stručnjače koliko si gluposti nadrobio. Amerika svoj utjecaj na svijet širi preko filmova, košarke, tehnologije. Eto vidjeli smo na primjeru Huaweia. I još mi odgovori na jedno pitanje: Ako Amerika svoj utjecaj na svijet širi preko onoga što si naveo koji će im racku 700 baza po svijetu i… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

m. ivanisević, zbog vlastitih spoznajnih ograničenja nazivaš one koji znaju više od tebe da gluposti drobe. Pitaš kakve veze ima odnos rublje prema dolaru za prosječnog građanina? Nevjerojatno je netko misli da nema nikakve. To su osnove ekonomije. Budući da je ruska industrija robe široke potrošnje vrlo oskudna, Rusi se… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Origen

Nisi mi odgovorio na pitanje zašto Amerika ima 700+ baza po svijetu + 12 skupina nosača zrakoplova, ako svoj utjecaj širi Hollywoodom, iphoneom, McDonalsom i sl. I kako se to naziva ti koji ne patiš od deluzija? Druga stvar, poskupio je uvoz za onu robu koja se plaća dolarima, ali… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Ivaniševiću, ne gnjavi s tim bazama. Ako i dalje tvrdiš da ti nisam odgovorio, ja ti tu ne mogu pomoći kao što neću ponavljati argumente o američkom “soft poweru”. Cijena izvoza nafte, pšenice i oružja se nije povećao, jer je vrijednost dolara u međunarodnoj razmjeni ostala ista. Da se plaća… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Origen

Slušaj druškane, nisam se ja jučer rodio da mi takvi kao ti objašnjavaju osnove ekonomije, a i geopolitike. Nije se povećala cijena, ali se povećala količina pametni. Uz sav taj “soft power” koji navodiš njima treba 12 skupina nosača zrakoplova i 700+ baza po svijetu, zašto? Odgovori mi dragi moj… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Origen

@Origen Nemaš blage veze što pričaš. Aj da te naučim: Sav ruski uvoz se ne plaća u dolarima, pošto nije sav uvoz iz amerokenjistana: Rusi uvoze i iz Kine, EU, Turske itd. A tim državama se uvoz plaća u “njihovim valutama” a ne dolarima. Rusi dolare koriste za kupovinu “zlata”.… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Čovjek kaže da su poskupili frižideri. Ja sam ga pitao jel zna koliko su poskupili Pozis frižideri, ali ne dobih odgovor. Poanta je da će oni koji žele zapadnu robu, a naročito “premium” plaćati dvostruko skuplje (ako ne i više), a oni kojima je draža domaća roba (a alternative u… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic A što ćeš, kad takvi ne žele naučiti ništa novo i da im vlastita majka isto govori to što mu ti i ja pokušavamo reći/naučiti ga. Kažeš mu svoje, ko što i ja kažem, pa on nek se dalje misli hoće li sa svojim izjavama/znanjem ispasti budaletna u svome… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  Zadranin

@ Zadranin, tvrdnja da se samo američka roba iz uvoza plaća dolarima je dovoljna za pad iz kolegija ekonomske grupe predmeta. Uvoz i izvoz u mnogim slučajevima se plaća dolarima, a kad se ne plaća dolarima, onda se uzima tečaj dolara prema kojem se konvertira domaća valuta. Uopće mi jasno… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Origen

@Origen Pišeš gluposti ?, a posebno mi je ova tvoja žestoka zbog koje bi ti sigurno pao “kolegij ekonomske grupe predmeta”: “..a kad se ne plaća dolarima, onda se uzima tečaj dolara prema kojem se konvertira domaća valuta.” Aj sad ti meni reci čime se plaća uvoz/izvoz (po ovome što… Pročitaj više »

Neko
Gost
Neko
1 godina prije
Reply to  Origen

E bogami dosadan si više od djeteta. Pa ne misli si da si pametniji od cijelog svijeta. Svi znamo povijest USRA i pričati tu o nekoj slobodnoj trgovini ili ljubavi do njihove politike je djecje. Sve imperije si uspijevale večinoma kradjom, dok nije narod progledao, sada je dosao kraj. Ovi… Pročitaj više »

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije
Reply to  Origen

“da poštuju vladavinu prava, ljudska prava i medijske slobode …” …
I to US i EU “prava” i “slobode” , ovaj lik je neverovatan …

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  Oceania

Oceania srećo, samo je nevjerojatno tvoje neznanje o prirodi liberalnih demokracija. U njoj predstavničko tijelo može primjerice svrgnuti šefa države. Nadam se si čula za američkog predsjednika Nixona i njegovu priču? U liberalnim demokracijama isto tako možeš slobodno pisati kako Trump plaća prostitutke, a ne plaća poreze, možeš ga ismijavati… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Origen

Origene srećo: “Trump plaća prostitutke, a ne plaća poreze, možeš ga ismijavati i sprdati se s njim, a zato nećeš završiti u zatvoru kao što bi završila u Kini ili Rusiji da napišeš nešto protiv Komunističke partije ili Putina.” To je zato što je Američki predsjednik jedno veliko ništa, odnosno… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Origen

@Origen A je te pogodilo, puna te je stranica! Lipi moj, izgleda da je 5-10 ostalih komentatora, lose informirano, lijeno, i glupo. izmedju ostaloga, vecina su i neznalice, za razliku od tebe koji si sve suprotno. Cini mi se da ima i dijagnoza za takvo stanje. Ajde, neka si ti… Pročitaj više »

Origen
Gost
Origen
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessi srećo, komentari milemajke su uklonjeni, pa su od naše konverzacije ostali samo moji komentari, što je doprinijelo da me toliko ima. Ima me i zato što me ljudi svašta pitaju i komentiraju moje upise. Dakako da ima dijagnoza za moje stanje, a ona se zove kritičko mišljenje zasnovano na… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Origen

bolji vam je primjer julian assange.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Blago je tebi !

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik Realan i istinit komentar!

Seke
Gost
Seke
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Lepo ste to rekli, g. alerik. Ispravno gledate na situaciju.

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Evo jos jednog sa US zastavom na zidu … I jos mrzi Balkance , eheeej , srece nase sto nas takvi mrze 🙂 Uhljebi i korupcija su zapadne “vrednosti” , bas im hvala sto sire svoje “moralne i eticke vrednosti , slobode i prava ” ovde na Balkanu , nisu… Pročitaj više »

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije
Reply to  Oceania

Sve najgore nam je doneo “vrli” Zapad , jedini spas nama Balkancima ( u pogrdnom ili pohvalnom smislu , kako god ) , s verom u Boga , porodicu i domovinu , deset Bozjih zapovedi i postovanje za svakog ko vredi postovanja , casno ziveti , izvesti svoju decu na… Pročitaj više »

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije
Reply to  Oceania

Administrator , malo milosti , molim , nisi kontrolor proizvodnje u fabrici pasteta , nono se mrstiti previse , to nije dobro za ten …

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

xyz@ Usa moze itekako uludo spiskati i “uhljebiti” niskoristi “paravojske” i njihove menagere s tim budzetom…I ide im izvrsno,svako malo se u kongresu pitaju gdje su ogromna vojna sredstva koja cure i nestragom nestaju…Novac nije jedino mjerilo efikasnosti…Vijetnam ,za podsjecanje..Uredovnoj vojsci osim love treba i motiva…Motiv se ne moze kupiti…… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Evo čujem u 2 navrata hrvatske više namjenske helikoptere (black Hawk???) da li su to isti ili različiti (6+6) te vojne transportere chennok – 5 komada, evo prolaze iz Rijeke za Krk. Da li su ti bježe ili što? Da li zna tko? Možda ništa ne znači, ali ja dosad… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
1 godina prije
Reply to  Davor

Mislio sam vježbe ne – bježe. Evo čitam u 24 sata da su neki helići korišteni na istarskom ipsilonu za snimanje filma. Ne znam, možda je zbog filma. ????? Pozdrav

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
Gost
iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
1 godina prije
Reply to  Davor

To su vježbe natoSS-a koje traju.

Asim
Gost
Asim
1 godina prije

Odlican clanak! Steta sto mnogi ne zele da vide pravo stanje i odnose, narocito nasa vlada. Uostalom, ovaj jad i bijedu na Balkanu i radpad bivse drzave mozemo takodjer zahvaliti Amerima i njihovim tajnim sluzbama

anti putin
Gost
anti putin
1 godina prije
Reply to  Asim

Asim, po imenu bi rekao da si Bošnjak ili Albanac, a po komentaru da si nasjeo na rusku propagandu. Za tvoju informaciju, da nije bilo Amerike, danas bi Bosna bila dio Velike Srbije, a Kosovo očišćeno od Albanaca.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  anti putin

ala ga ti ubode ko prstom u h….o, komentarom promasi gol i citavi stadion.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  anti putin

…ha,ha,ha,….da nije bilo amerike danas bi bilo 100 000 živih u bosni…naravno zabijaš glavu u pjesak….da je u prvoj varijanti BIH ostala u krnjoj jugoslaviji protokom vremena postala bi država poput crne gore…bez krvi i s drugim političkim pravilima…u drugoj varijanti da amerikanci nisu narajcali autora islamske deklaracije da odbije… Pročitaj više »

Anti putin
Gost
Anti putin
1 godina prije
Reply to  igi

Igi, Milošević je s posla otpustio gotovo sve Albance, a oni koji su ostali morali su potpisati izjavi o lojalnosti srpskoj državi. Između ostalih represalija, Milošević je zabranio nastavu na albanskom jeziku i ukinuo ga kao službeni. Toliko da nisi mogao dobiti posao ako nisi znao albanski i srpski. Taj… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Anti putin

Anti putin, pusti tu pricu, slabo ti o tom ista znas, bivsa drzava je na zalost imala rok trajanja, kada vise nije bila potrebna svetski vladari su je pustili niz vodu i ro je sustina, sve ostalo su finese koje su manje bitne za nasu sveopstu nesrecu. Ako posle svega… Pročitaj više »

Anti putin
Gost
Anti putin
1 godina prije
Reply to  Tink

Tinku, čim tvrdiš da je Jugoslavija nestala zbog bjelosvjetske urote, a ne zbog srpskog i ostalih nacionalizama i pretenzija na tuđe teritorije, onda ti mogu reći da znam o tom mnogo više nego ti.

Ukratko, nisu nam krivi Vatikan, Washington, Berlin i Teheran za raspad Juge već mi sami.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Asim

I nasim prodanim dusama.

Muppet shou
Gost
Muppet shou
1 godina prije

Ma kakve gluposti. Preko masona, slobodnih zidara imaju kontrolu na svakom vrticu u svakoj drzavi. Od skola do faksa i menadjera firmi. Svi glavni sefovi na prodaju. Oni znaju kako kupiti likove. Amerika ne postoji postoji ekipa koja elitisticki vodi biznis sirom svijeta. Rude,nafta,hrana,lijekovi… Drzave i nacije su nebitni. Globalizam… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Muppet shou

Nekoć templari, pa britansko carstvo, pa USA. Cionisti samo minjaju domenu.
Jasno, počelo još od Šumerana, Babilon, Egipat, rimsko carstvo

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Muppet shou

Bravo.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kao da mi nismo vec kolabirali! Ostale su samo kulise….

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Ana

Tko zna gdje bi mi stigli.
Da nismo zalutali.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Nismo mi zalutali, da bar jesmo- znali su kuda nas tjeraju, bas kao ovce- ravno k vragu!

klump
Gost
klump
1 godina prije

Poznam nekoga,ki trpi zaradi narkolepsije (motnje spanja),zjutaj ko bi se moral zbudit se par minut ne more premikat ,pa mi pravi da zato ker se mu še duša ni popolnoma vrnila v telo in ,da takrat meditira,se mu je pa zgodilo videnje konec sveta 23 3 2023 po kosilu ko… Pročitaj više »

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  klump

Živi bili pa vidjeli.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

malo vise o teoriji “250” u 7 minutnom filmu: https://www.youtube.com/watch?v=Z7Gc1bv-Mj4 ukratko: carstva da traju 250 godina te da prolaze kroz faze. 1. istrazivanje i otkrivanje, 2. osvajanje, 3. trgovina, 4. moc i bogatsvo, 5. intelektualna postignuca, 7. propadanje. karakteristika 7. faze je ovisnost velikog broja ljudi o drzavi, uhljebnistvo, luksuziranje,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik