fbpx

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva 1

Sumirajući faze kroz koja, prema različitim autorima, prolaze carstva, može se zaključiti da se ona rađaju, rastu, sazrijevaju i propadaju. Ova imperijalna biologija podložna je matematici koja je do sada bila nepromjenjiva i koja, prema Johnu Bagotu Glubbu, kolaps carstva previđa za 250 godina ili deset generacija.

Sjedinjene Države su carstvo stvoreno u ratovima u kojima se osamostalilo i prošlo je kroz dvije svjetske katastrofe koje su mu omogućile konsolidaciju.

Možda je “najveći sjaj” američko carstvo  doživjelo 6. kolovoza 1945. s bombom teškom 4,4 tone, od čega 64 kilograma obogaćenog urana, koja je bačena na  Hirošimu i uništila sve u radijusu od 3,6 kilometara. Uključujući i 70 000 ljudi koji su izbrisani s lica Zemlje. To je bio povijesni događaj kojeg je Zapad krstio imenom lijepe igračke: “Little Boy”.

Tada je, među mnogim drugim krvavim događajima, došla Koreja, pa Vijetnam, Iran, Irak, Afganistan… Američki imperijalni stroj nije posebno pazio na ljudska prava i međunarodno pravo, što u povijesnom kontekstu nije novo, ali predstavlja Sjedinjene Države u situaciji u kojoj zemlja ima toliko slabosti da pukotine počinju prijetiti kolapsom.

Trgovinski rat s Kinom

Američke agresije i prijetnje su se proširile na pregovore između Kine i Sjedinjenih Država, što nije samo odraz karaktera njihova predsjednika, već rastuće gospodarske slabosti Sjedinjenih Država i sve većih poteškoća u suočavanju s usponom Kine kao globalne sile.

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva 2

Donald Trump Liu He

U posljednjih nekoliko sati je Donald Trump zaprijetio totalnim trgovinskim ratom Pekingu, namećući carine na cjelokupni uvoz i prisiljavajući američke tvrtke da napuste Kinu ako budu naplaćivale carine za američke proizvode. Posljednja u nizu mjera je zabrana tehnologije Huaweija u Sjedinjenim Državama.

Ali carine na kinesku robu su zapravo bile odgovor na neuspjehe u pregovorima. Kao što svi znaju, oni koji u većini rasprava najviše vrište i imaju najgore manire su oni s najmanje snage. Iritacija i prijetnje često otkrivaju slabosti, pogotovo kada se takvo ponašanje primijeti u pregovorima o bilo kojoj temi.

Prijeti se ratom i europskim kolonijama

Sjedinjene Države ne samo da se suočavaju s Kinom, nego prijetnje i imaju napete odnose s Europom, sa svojim tradicionalnim saveznicima koje smatraju podređenima carstvu. Ove napetosti traju već neko vrijeme i ne samo da se ne smanjuju, već se povećavaju. Jedan od razloga za neusklađenost odnosa je Iran.

Čini se da Amerikanci žele rat, što je normalno s obzirom na to da je riječ o vojnom carstvu čiji je kulturni supstrat vrlo upitan. Ali Europljani nisu za to.

Američke ratne aktivnosti u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku su uzrokovale previše problema na Starom kontinentu da bi Europa podržale tako nerazuman čin kao što je rat protiv Irana. Dakle, došlo smo do točke u kojoj američki imperijalni stroj stvara više štete nego koristi, čak i za svoje kolonije u kojima “nusprodukti” američkih agresija Europu pretvaraju u otrovnu cjelinu.

Stoga, kada je prije godinu dana Donald Trump ustao s pregovaračkog stola, za kojim su također sjedili Europljani i Iranci, Europa je rekla da joj je svega dosta. Tada su Emmanuel Macron i Angela Merkel u nekim povijesnim izjavama potvrdili da je ozbiljna pogreška svjetsku geopolitiku i vanjske poslove ostaviti u rukama Amerike.

U tom povijesnom priznanju je Europa priznala da je bila pogreška što je postala moderni protektorat Sjedinjenih Država. Ubrzo nakon toga, u srpnju, na sastanku NATO pakta u Bruxellesu, Donald Trump se okrenuo Europljanima i zatražio više sredstava za obranu.

Trumpova želja je doseći minimum od 2% i postaviti srednjoročni cilj od 4% BDP-a vojne potrošnje. To znači više poreza za Europljane i više novca za metropolu i njene industrije. Naravno, još više oružja za Europu s podijeljenim vojskama koja ne zna što bi s njima.

Kako bi izašla iz začaranog kruga  ovisnosti, Europa je odlučila iskoristiti Brexit, nezadovoljstvo s Amerikancima i prekid pregovora s Iranom, te promicati stvaranje europske vojske i zajednički projekt obrane. Ta bi vojska omogućila Europi da se razvije kao entitet koji nije američki protektorat, a nacrt obrambenog projekta bi omogućio industrijsku neovisnost u području oružja kojeg zemlje Europe danas nemaju.

Hoće li to biti federacija, klasična država ili pseudodržava koju je ujedinila Njemačka, to treba vidjeti. Ali ovaj projekt prijeti američkom carstvu, koje je to prepoznalo predstojeći kolaps  i Europskoj komisiji poslalo pismo u kojem stoji kako zemlje EU ne smiju graditi vojne strukture i vojno-industrijski kompleks koji bi bio neovisan od američkog.

Američke prijetnje Europi

Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva 3

Ellen Lord

Zamjenica američkog ministra obrane Ellen Lord je 1. svibnja uputila pismo visokoj predstavnici za vanjsku politiku Europske unije Federici Mogherini i Jyrkiju Katainenu, potpredsjedniku Europske komisije, kojim prijeti političkim i komercijalnim odmazdama ako se Europa usudi stvoriti vlastitu vojsku i zajedničke vojne obrambene projekte. Za SAD su posebno problematični vojni i projekti oružja za koje EU tvrdi da intelektualno vlasništvo pripada Starom kontinentu.

Europski obrambeni fond će trenutno imati 13 milijardi eura, a Stalna Strukturirana suradnja (PESCO) već uključuje 25 zemalja. Međutim, američke gospodarske prijetnje, koje uključuju odgovor istim mjerama za europske tvrtke, ne mogu se provesti, obzirom na to da su američke tvrtke dobile 81% obrambenih ugovora u Europi, dok Europljani ne dosežu ni 10%. Međutim, 90% američkih ugovora u području obrane se dodjeljuje europskim nacionalnim tvrtkama. Stoga je ravnoteža toliko neujednačena da Europa nema što izgubiti. Nema nikakve štete.

Ništa manje neprikladne vojne prijetnje, naizgled čak i kontradiktorne, izgledaju kao kada SAD prijete da će se raspustiti NATO i neka onda europske zemlje plaćaju i organiziraju svoju obranu. Ta je prijetnja upućena kao odgovor na stvaranje europske vojske, koja može predstavljati opasnost za opstanak NATO pakta u kojem najveća sila prijeti da će ga raspustiti. Ovdje imamo malo ludila i malo Trumpa.

Usred ove napete situacije, Španjolska je zbog povećane napetosti s Iranom odlučila povući svoju fregatu “Méndez Vigo” iz američke borbene skupine koja plovi u Perzijski zaljev. Prema službenoj verziji, odluka nije posljedica političkih pitanja, već je Madrid donio svoje zaključke. U svakom slučaju, to pokazuje koliko Europa ne želi sudjelovati i nastaviti voditi politiku spaljene zemlje koju preferira Washington. Osim toga, to je europska intuicija slabosti Sjedinjenih Država i težnja za emancipacijom.

Ima onih koji to ne vide, ali se u odnosima s metropolom počinje gomilati previše sukoba. Uz navedeno u početku, to znači da biologija carstava predviđa kolaps Sjedinjenih Država.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
80 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
ive
Gost
ive
1 godina prije

Ranjena zvijer je najopasnija, nemojmo još otpisati anglocioniste, još će oni puno štete napraviti i nevine krvi proliti.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Imenjače, nažalost ali bojim se da si u pravu…

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

Amerikenjcima treba uvesti vize za ulazak u Evropu, po cijeni od 1000 dolara po danu boravka, bez obzira vojno djelatne ili civilne osobe.

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Kako EU da uvede vize kada su oni u kolonijalnom polozaju u odnosu na Ameriku, i sledeci su koga ce ovi opljackati.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zbilja je nestvarno…da li je moguće da USA propada!?

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

kada budu počeli zatvarati baze po inozemstvu
ili povlačiti efektive iz istih
onda u ostali bez novca
pa skraćuju front
kada se budu povukli iz guantanama
onda su pred propašću
do tada se samo pregrupiraju
i udaraju da nađu nove pukotine
gdje mogu uzeti nvoce

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Ne radi se tu o novcu.Njega je lako na-štampati,što su radili do sada,nemaju dovoljno pokrića za na štampani novac ,a ne smiju smanjivati njegovu vrijednost kada ih kontrolira svjet.Treba dati nekom nove kredite kako bi popravio razrušeno u ratu kojega redovito oni naprave.Sve su to do sada iskoristili i sada dobivaju otpor na takove pokušaje.Kina ih je kreditirala za potrošnju kao i ostali sateliti i podanici.Nisu naučeni realno zaraditi nego napuhano dodijeljivati standard kojega inaće nemaju.Itu je sada problem kojega je Trump mislio da zna riješiti ,a zapravo je sve samo ubrzao PROPAST CARSTVA kako ga je imenovao tekst .

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

USA je propala … to je prošlo svršeno vrijeme ….. zato i povlače očajničke poteze

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Polako ipak idu promjene… Ima danas intervju sa Merklovom u Zueddeutche Zeitung … Izsečke se može pročitat i na Sputniku….. Kaže Merklova, da je post WWII red mrtav i, da treba, Europa da se ujedini naspram USrA…..

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Za Njemačku je to jedini spas , uništiti će im sve Amerikanci kako bi opstali , najbolji primjer su Bayer i Deutsche bank gdje je menadžment uništavao tvrtke za račun Amerikanaca… Mislim koji luđak u Bayeru može odobriti akviziciju najproblematičnije prehrambene tvrtke svijeta sa desecima tisuća tužbi protiv sebe.

Da je normalna i svoja Njemačka bi već zatvorila i sudila menadžment te dvije kompanije…

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
Gost
iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
1 godina prije

Varane ne smiju dirati kolonizirani što god ovi radili.

Max
Gost
Max
1 godina prije

S obzirom da znam povijest nekih njemačkih kemijskih kompanija i ne čudi me sve to.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

I Bayer i Monsanto imaju iste gazde…
Članak o Deutsche Bank od jučer je najznačajniji članak u par mjeseci…
Ma naravno da bi bankama trebalo zabraniti da rade to što rade. A tko će im zabranit?
Eto, država čak nije mogla provesti istragu (dioničari nisu zaintetesirani?) o očito lošim stvarima koje su se događale u toj banci…
Ameri su krenuli nizbrdicom devedesetih. A potpuno sigurna propast se dogodila kad su za vrijeme Obame – išli spašavat onu banku.
To je za gospodarski i pravni sustav usa – bilo nezamislivo.
Naime, možeš ti u usa propasti i početi novi biznis, ali – nikad više – bankarski.
To je bila prekretnica i pokazatelj da idemo svi skupa u – propast.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa ako mogu amerikanci kupovati ruske s-300, može I europa s-400.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Misliš na one iz Hrvatske? ja ne znam ni za koje druge.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

iz ukrajine. tako se predpostavlja. e sada odakle su došli u ukrajinu neznam

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Oni u ukrajini ne kupuju, nego uzimaju šta hoće

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kolaps američkog carstva! Ali za 250 godina? Poprilično točno zvuči. Samo što mi tomu nećemo svjedočiti. Dotad ćemo otprilike 250 godina govoriti o dedolarizaciji, o kolapsu, o posljednjima danima Amerike, o njihovoj nesposobnosti, bahatosti, itd.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Vidi ja ne vidim da će se desiti takav kolaps , ja vidim kako su te budale spremne kako bi opstale kao imperij (ne ravnopravna država…) krenuti u veliki rat…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ako ne uključuješ ubrzanje na nizbrdici, 250 god. je dobar izračun

kukalatimajka
Gost
kukalatimajka
1 godina prije

Son of Alerik, čitaš ali ne razumiješ šta piše.
Za kakvih 250 godina?
Pročitaj The Fate of Empires (by Sir John Glubb). Rođen je 1897!!!!!
I koliko je danas stara USA?
Matematika za osnovnu školu: 2019 – 1776 = 243 250 – 243 = 7
Dakle: po Johnu Bagotu Glubbu amerima ostaje još 7 (SEDAM) godina a ne 250 godina po The fate of empires by Son of Alerik.

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

Kukula ti majka, Amerika nije carstvo, jer nema cara, već predsjednika kojeg izabire narod. A brojka od 250 godina je nebuloza. Samo Kinesko Carstvo je trajalo 10 puta duže.

Već 20 godina slušam kako “američko carstvo” samo što nije palo, a kako vidimo Trump vodi ratove istovremeno na više frontova i sve ih dobiva. Kina otvara svoje tržište zbog američkih carina, ruska rublja i turska lira su zbog američkih sankcija zaronile prema dnu, a Iran moljaka okolo da ga se oslobodi američkog pritiska.
.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@Origen
Ajde, bato, objasni meni, neznalici, koje to ratove Trump vodi i dobija? Je li to Avganistan, ili Irak, ili Sirija, ili Libija, ili Venecuela, ili S. Koreja, mozda Iran? O situaciji u Rusiji si ocito toliko lose informiran, da to nema smisla komentirati. Ima jos, ali mi se ne da nabrajati. Ja sam ocito lose informiran, pa sam mislio da su popusili, ali ti ocito znas bolje. Prosvijetli me, molim te. Ne kazem da su na izdisaju, ali karta ih bas i ne ide zadnje vrijeme.

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

@ Nessy, slažem se s tobom da si neznalica. Što se tiče ratova koje Trump vodi, to sam već objasnio, pa se vrati na tekst kojeg sam napisao. Što se tiče Rusije, očito je da si ti taj koji si loše informiran. A ako ne vjeruješ meni, ukucaj u google, nije teško, samo napiši, “američke sankcije, rublja” pa ćeš vidjeti da je rublja pala svaki put kad ju je Amerika ošinula sankcijama. Nakon prvih sankcija – 30 posto.

Inače, gotovanski je od tebe da tražiš da dokazujem notorne činjenice, a k tome je čisti bezobrazluk nekoga optuživati da nije informiran samo zato jer onaj tko tako rezonira je previše lijen da se sam informira.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Origen, kakve veze ima vrijednost rublje prema dolaru za prosječnog Ruskog građanina? Znaš kakve, poskupit će mu uvozni iphone i Mercedes S klase, Ferrari 458 i sl. Prema tvojoj logici s obzirom da je vrijednost Rublje prepolovljena u odnosu na dolar (od 2013) ruska vojska kao i država trebala se ekonomski urušiti, ali nije. Zašto? Ajde da te čujemo ekonomski stručnjače .

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

@Nessy, već sam napisao na kojim frontovima Trump dobiva ratove, pa ne znam zašto me pitaš nešto što je već objašnjeno? Tvrditi da ne poznam situaciju u Rusiji, a ničim ne potkrijepiti tu tvrdnju je djetinjasto. Ali ako ne vjeruješ meni, potraži na Googlu koliko je rublja pala zbog američkih sankcija. Nije teško, samo napiši “rublja, američke sankcije”.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Ako pise na Googlu tu se nama sta dodati, pise i na tarabi.

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

@ Nessy, već sam objasnio na kojima je frontovima Trump dobio ratove, pa se ne namjeravam ponavljati. Očito je samo da ti nisi dobro informiran kad tvrdiš da nisam upućen u ruska zbivanja kad tvrdim da je rublja pala zbog američkih sankcija. Da nisi toliko lijen ne bi se blamirao, jer bi ti google izbacio milijardu podataka o tome.

kukalatimajka
Gost
kukalatimajka
1 godina prije

Origen, ja nigdje nisam pominjao carstvo zato se obratite autoru teksta g. Babiču a ne meni:
Citiram:
“Prijetnje Europi su posljednji znak kolapsa američkog carstva
Sumirajući faze kroz koja, prema različitim autorima, prolaze carstva, može se zaključiti da se ona rađaju, rastu, sazrijevaju i propadaju. Ova imperijalna biologija podložna je matematici koja je do sada bila nepromjenjiva i koja, prema Johnu Bagotu Glubbu, kolaps carstva previđa za 250 godina ili deset generacija.”

E sad:
The Fate of Empires možemo prevesti na dva načina:
1. Sudbina carstava
2. Sudbina imperija

Pravilno je i i jedno i drugo, ali opet imamo dva značenja:

imperija:

1. naziv države kojoj je na čelu car, carstvo;
2. država koja pod vlašću drži druge zemlje, kolonije; kolonijalna sila.

Sve ovisi od percepcije. Jedni ne znaju računati dok neki drugi traže dlaku u jajetu dok treći ne razumiju šta je autor teksta htjeo da kaže. Kako ko…….i UK je bila imperija ili carstvo a imala kralja i kraljice, kako to?? Kina s ovim nema veze ama baš nikakve.

Što se tiče 250 godina nebuloza obratite se Johnu Bagotu Glubbu.
I na avtobusu piše Lasta, pa ipak ne može da leti 🙂

I još prigodna jedna iz imperije:
Imperijalizam se odnosi na politiku države koja nastoji proširiti svoj utjecaj na druge zemlje ili narode.
Imperijalizam tako provodi hegemoniju nad ostalim državama i teritorijama.

Eto, ne treba imati cara za vladara, da bi bio imperija ili carstvo.
Sve zavisi od percepcije odnosno pre svega: treba imati znanje.

G. Babić briljantan kao uvijek, ali piši bre brate srpski da te čitav svijet razumije. 🙂
Zbunjuješ čitaoce. Ne piši američko carstvo ako amerika nema cara. Napiši američka imperija. Pa će se opet neko javit da nije točno pošto amerika nema imperatora.

kukalavammajka, dobro me nasmejaše ova dvojica:)

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

@kukalatimajka, pa po tvojem objašnjenju ispada da Amerika nije ni imperij, a kamoli carstvo. Još nisam čuo da Amerika ima kolonije ili da pod svojom vlašću dugotrajno drži druge zemlje mimo njihove volje. Zemlje nad kojima je Amerika imala neku vrstu protektorata (poslijeratna Njemačka i Japan ili Afganistan, Irak, BiH, Kosovo…) bio je privremenog karaktera, radi denacifikacije ili demilitarizacije, a nazočnost je nastavljena u obliku vojnih američkih baza.

Međutim, Amerika u principu ne može držati vojnu bazu mimo volje legalno izabranih lokalnih vlasti. Na Okinawi se dogodio paradoks da su stanovnici referendumom željeli izbaciti američku bazu, ali japanska vlada nije se htjela povinovati savjetodavnom referendumu, pa je baza na otoku ostala, ako se dobro sjećam samo je premještena na drugi kraj otoka. A računica japanske vlade je bila vrlo jednostavna. Dobro je imati na svojoj strani najjaču državu svijeta, posebno kad Sj. Koreja prebacuje preko Japana nuklearne projektile ili ako Kina svojata neke japanske otoke.

Da je Hrvatska na svome teritoriju imala američku bazu, Srbija se ne bi usudila sravniti Vukovar sa zemljom ili osnovati srpsku paradržavu na hrvatskom teritoriju. Inače, katkad vlada jagma za američkim vojnim bazama jer njihovo prisustvo je gospodarski motor za lokalnu zajednicu. Tako je primjerice Hrvatska kad je ušla u NATO tražila bazu na svome teritoriju. Dobila je odbijenicu jer bi to Americi bio nepotrebni trošak budući da u obližnjem Avianu već ima bazu.

Ukratko, američko prisustvo u svijetu kroz NATO pakt i vojne baze postiže se više partnerstvom, a manje hegemonijom, pogotovo što se tiče liberalnih demokracija jer te države dijele zajedničke vrijednosti. Švedska ili Irska primjerice, nisu članice NATO saveza i Amerika ih ne prisiljava da postanu, kao što nije prisiljavala Francusku da ostane kad je odlučila izaći iz Saveza.

Dakako, Amerika kao svjetski hegemon nije idealan, ali je svakako bolja od alternativa. Kina i Rusija, primjerice progone političke neistomišljenike, a drugih političkih partija nema ili su marginalizirane. Sloboda mišljenja ondje je nepoznat pojam, pa zato vlasti provode cenzuru, ubijaju službenike koji otkriju vladinu korupciju, zatvaraju homoseksualce ili čitave narode interniraju u logore za indoktrinaciju. Tako se smatra da su trenutno najmanje milijun Ujgura u logorima na zapadu Kine.

Što se tiče tvoje tvrdnje da Kinesko Carstvo nije važno, ne znam zašto to misliš kad se tvrdi da carstva traju 250 godina. Ne traju. Mogu trajati duže, a mogu i kraće.

sas
Gost
sas
1 godina prije

Živi bili pa vidjeli

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

@ kukalatimajka, kako nije bitno Kinesko Carstvo kad prenosiš teze da carstva traju 250 godina. Kinesko, Otomansko, Habsburško itd. su očiti dokazi da ta teorija ne drži vodu.

Koliko je meni poznato, Amerika nema kolonije, a ne bi se složio sa tezom da se svaki puta radi o imperijaizmu kad države žele proširiti svoj utjecaj na druge zemlje ili narode. To je preširoka definicija. Primjerice, EU i Amerika širi svoj utjecaj i tako da traže od balkanskih država da poštuju vladavinu prava, ljudska prava i medijske slobode. Balkanskim državama je nametnut primjerice i Haški sud za ratne zločine. Je li Zapad imperijalan jer želi osuditi zločince koje Hrvatska i Srbija nisu htjele suditi?

Amerika na cijeli svijet širi svoj utjecaj kroz holivudsku filmsku industriju, američku košarku ili tehnološka rješenja. Imperijalizam sugerira potlačenost. Nisam baš siguran da su narodi u svijetu potlačeni ako gledaju Supermena, koriste Microsoft Office ili iPhone.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Evo stručnjače koliko si gluposti nadrobio. Amerika svoj utjecaj na svijet širi preko filmova, košarke, tehnologije. Eto vidjeli smo na primjeru Huaweia. I još mi odgovori na jedno pitanje: Ako Amerika svoj utjecaj na svijet širi preko onoga što si naveo koji će im racku 700 baza po svijetu i 12 skupina nosača zrakoplova? Daj objasni meni neukom. Da ti ja objasnim: Amerika je imperij koji svoju kulturu nameće ognjem i mačem isto kao što su to radila druga carsva prije nje i propast će puno prije nego što ti misliš.

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

m. ivanisević, zbog vlastitih spoznajnih ograničenja nazivaš one koji znaju više od tebe da gluposti drobe. Pitaš kakve veze ima odnos rublje prema dolaru za prosječnog građanina? Nevjerojatno je netko misli da nema nikakve. To su osnove ekonomije. Budući da je ruska industrija robe široke potrošnje vrlo oskudna, Rusi se namiruju uvozom. Sav uvoz nakon sankcija poskupio je za trećinu do polovine cijene zbog pada rublje jer se uvoz plaća – dolarima. Dakle, od jabuka do frižidera. Od sira do računala. Nakon sankcija, odlazak ruskih turista se prepolovio, jer im je sad skuplje skijati se na alpskim padinama ili kupati na Azurnoj obali, budući da se ondje ne može plaćati u rubljama.

Jasno sam objasnio kontekst kad sam napisao da Amerika širi svoj utjecaj sportom ili filmskom industrijom. Te sam primjere naveo radi argumentacije da taj utjecaj se ne može kvalificirati kao imperijalizam. Ako su tebi Amerikanci držali mač pod vratom kako bi te natjerali da bi gledao “Kuću od karata”, “Dr. Housea”, “Black Panthera” ili “Dva i pol muškarca”, moram onda primjetiti da patiš od deluzija.

Jasno sam objasnio i američke baze iznad profila koji se nazvao “sas”. Možda bi bilo dobro da prvo pročitaš umjesto što tražiš da se ponavljam. Isto tako, molio bih komentatore da me ne gnjave nebuloznim pitanjima.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nisi mi odgovorio na pitanje zašto Amerika ima 700+ baza po svijetu + 12 skupina nosača zrakoplova, ako svoj utjecaj širi Hollywoodom, iphoneom, McDonalsom i sl. I kako se to naziva ti koji ne patiš od deluzija?
Druga stvar, poskupio je uvoz za onu robu koja se plaća dolarima, ali isto tako je porastao izvoz robe koja se naplaćuje dolarima poput nafte i pšenice te oružja.

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

Ivaniševiću, ne gnjavi s tim bazama. Ako i dalje tvrdiš da ti nisam odgovorio, ja ti tu ne mogu pomoći kao što neću ponavljati argumente o američkom “soft poweru”. Cijena izvoza nafte, pšenice i oružja se nije povećao, jer je vrijednost dolara u međunarodnoj razmjeni ostala ista. Da se plaća u rubljama, onda bi tvoj argument imao smisla. Trump je uzet samo kao primjer, isti princip slobode mišljenja vrijedi i za sve ostale političare i javne osobe, i prije Trumpa i poslije Trumpa.

I više ti neću odgovarati jer besplatnu edukaciju potraži na drugom mjestu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Slušaj druškane, nisam se ja jučer rodio da mi takvi kao ti objašnjavaju osnove ekonomije, a i geopolitike. Nije se povećala cijena, ali se povećala količina pametni. Uz sav taj “soft power” koji navodiš njima treba 12 skupina nosača zrakoplova i 700+ baza po svijetu, zašto? Odgovori mi dragi moj Origene, srećo moja. Također mi odgovori kolika je pokrivenost uvoza izvozom Rusije i koliki je vanjski dug iste zemlje kao i BDP PPP. Također mi odgovori jesu li poskupjeli Pozis frižideri u Rusiji. Ajde druškane da te čujemo.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Origen

Nemaš blage veze što pričaš.

Aj da te naučim:
Sav ruski uvoz se ne plaća u dolarima, pošto nije sav uvoz iz amerokenjistana: Rusi uvoze i iz Kine, EU, Turske itd. A tim državama se uvoz plaća u “njihovim valutama” a ne dolarima.

Rusi dolare koriste za kupovinu “zlata”.

Broj ruskih turista na Azurnoj obali, ili na Alpskim padinama se nije prepolovio zato jer oni imaju manje za potrošiti zbog sankcija, nego zato što su Rusi patriotski narod (a ne mi Hrvatne!) pa sada idu na Krim trošiti tamo, i idu u one zemlje koje su prijateljski nastrojene prema Rusiji, i nemaju nametnute ruske sankcije.

Draže mi je vidit ruskog turista, nego tri Poljaka i PET Čeha.. jer će jedan Rus više potrošit novaca kod mene u zemlji, nego što će ovih osam skupa potrošiti.

A živim u Zadru, pravim namještaj za turizam, pa znam o čemu pričam.

A ti prijatelju, navijaš za amerokenjce: najveće ubojice na svijetu, kriminalce, lažove, lopove, i sponzore terorizma.

Eto ga.

Pljuc!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Čovjek kaže da su poskupili frižideri. Ja sam ga pitao jel zna koliko su poskupili Pozis frižideri, ali ne dobih odgovor. Poanta je da će oni koji žele zapadnu robu, a naročito “premium” plaćati dvostruko skuplje (ako ne i više), a oni kojima je draža domaća roba (a alternative u Rusiji ne fali) plaćati manje. To i jest razlog zašto je Elvira Nabiulina prestala braniti tečaj Rublje i pustila ga da slobodno “pluta” (to i još neke druge stvari). Ali to naš “mantraš” ne kuži, neka se on drži svoje ekonomije.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@m.ivanisevic

A što ćeš, kad takvi ne žele naučiti ništa novo i da im vlastita majka isto govori to što mu ti i ja pokušavamo reći/naučiti ga.

Kažeš mu svoje, ko što i ja kažem, pa on nek se dalje misli hoće li sa svojim izjavama/znanjem ispasti budaletna u svome društvu ili neće.

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

@ Zadranin, tvrdnja da se samo američka roba iz uvoza plaća dolarima je dovoljna za pad iz kolegija ekonomske grupe predmeta. Uvoz i izvoz u mnogim slučajevima se plaća dolarima, a kad se ne plaća dolarima, onda se uzima tečaj dolara prema kojem se konvertira domaća valuta. Uopće mi jasno kako netko može pisati takve besmislice.

Da ti primjerice prodaješ banane Turcima ili Rusima, bili tražio da ti plate lirama odnosno rubljama ili pak – dolarima? Budući da su lira i rublja devalvirale, za taj novac bi dobio manju sumu dolara ili kuna i bio bi na gubitku.

Prema podacima turističkih agencija broj ruskih turista se nakon sankcija prepolovio jer je Rusima zbog devalvacije rublje putovanje poskupjelo. Rusima je zanimljivije otići u nova područja s višom razinom turističke usluge nego na Krim u sovjetske derutne hotele kojeg su već nebrojeno puta posjetili.

Možda bi i ti trebao navijati za Amerikance. Jer da su te “ubojice” bombardirali Miloševićevu Srbiju odmah kad je on sravnio Vukovar sa zemljom, tvoj Zadar ne bi bio bombardiran jer bi Milošević kapitulirao kao kad je kapitulirao zbog Kosova.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Origen

Pišeš gluposti ?, a posebno mi je ova tvoja žestoka zbog koje bi ti sigurno pao “kolegij ekonomske grupe predmeta”:

“..a kad se ne plaća dolarima, onda se uzima tečaj dolara prema kojem se konvertira domaća valuta.”

Aj sad ti meni reci čime se plaća uvoz/izvoz (po ovome što si ti gore napisao) ako se ne plaća u dolarima.. u čemu se onda plaća?

Aj frajeru objasni..

Pljuc!

Neko
Gost
Neko
1 godina prije

E bogami dosadan si više od djeteta. Pa ne misli si da si pametniji od cijelog svijeta. Svi znamo povijest USRA i pričati tu o nekoj slobodnoj trgovini ili ljubavi do njihove politike je djecje. Sve imperije si uspijevale večinoma kradjom, dok nije narod progledao, sada je dosao kraj. Ovi omaki samo više sofisticirane metode i više oruzja.

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije

“da poštuju vladavinu prava, ljudska prava i medijske slobode …” …
I to US i EU “prava” i “slobode” , ovaj lik je neverovatan …

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

Oceania srećo, samo je nevjerojatno tvoje neznanje o prirodi liberalnih demokracija. U njoj predstavničko tijelo može primjerice svrgnuti šefa države. Nadam se si čula za američkog predsjednika Nixona i njegovu priču? U liberalnim demokracijama isto tako možeš slobodno pisati kako Trump plaća prostitutke, a ne plaća poreze, možeš ga ismijavati i sprdati se s njim, a zato nećeš završiti u zatvoru kao što bi završila u Kini ili Rusiji da napišeš nešto protiv Komunističke partije ili Putina. U liberalnim demokracijama homoseksualci se mogu vjenčavati, a u Kini ih “liječe” elektroškovima.

To su ta “prava” i “slobode” o kojima ti znaš koliko je crno pod noktom, ali to te ne sprečava da omalovažavaš znanje onih koji znaju više od tebe.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Origene srećo: “Trump plaća prostitutke, a ne plaća poreze, možeš ga ismijavati i sprdati se s njim, a zato nećeš završiti u zatvoru kao što bi završila u Kini ili Rusiji da napišeš nešto protiv Komunističke partije ili Putina.” To je zato što je Američki predsjednik jedno veliko ništa, odnosno marioneta na koncu kojom upravlja “elita”, a koja je infiltrirana u sve, od industrije do medija, a to nije liberalna demokracija već diktatura elite, iliti oligarhija. Hajde napravi nešto protiv njihovih interesa pa da vidimo.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@Origen
A je te pogodilo, puna te je stranica! Lipi moj, izgleda da je 5-10 ostalih komentatora, lose informirano, lijeno, i glupo. izmedju ostaloga, vecina su i neznalice, za razliku od tebe koji si sve suprotno. Cini mi se da ima i dijagnoza za takvo stanje. Ajde, neka si ti meni savrsen, lako cemo mi za ove diletante. Nazdravlje,
Pljuc,
(nadam se da se kolega Zadranin ne ljuti zbog “citata”)

Origen
Gost
Origen
1 godina prije

@nessi srećo, komentari milemajke su uklonjeni, pa su od naše konverzacije ostali samo moji komentari, što je doprinijelo da me toliko ima. Ima me i zato što me ljudi svašta pitaju i komentiraju moje upise. Dakako da ima dijagnoza za moje stanje, a ona se zove kritičko mišljenje zasnovano na činjenicama, člancima i literaturi.

Preporučujem i tebi da čitaš politološku, povijesnu i ekonomsku literaturu, ako si bio već bio prelijen za studiranje istoga. Ja te pak neću pljuvati kao što ti mene, nego se samo mogu nadati da će hrvatsko društvo postati obrazovanije i da će barem početi shvaćati da je bolje živjeti u demokraciji nego u autokraciji.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

bolji vam je primjer julian assange.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Blago je tebi !

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Son of Alerik Realan i istinit komentar!

Seke
Gost
Seke
1 godina prije

Lepo ste to rekli, g. alerik. Ispravno gledate na situaciju.

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije

Evo jos jednog sa US zastavom na zidu … I jos mrzi Balkance , eheeej , srece nase sto nas takvi mrze 🙂 Uhljebi i korupcija su zapadne “vrednosti” , bas im hvala sto sire svoje “moralne i eticke vrednosti , slobode i prava ” ovde na Balkanu , nisu Srbi i Hrvati izazvali rat , vec oni …

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije

Sve najgore nam je doneo “vrli” Zapad , jedini spas nama Balkancima ( u pogrdnom ili pohvalnom smislu , kako god ) , s verom u Boga , porodicu i domovinu , deset Bozjih zapovedi i postovanje za svakog ko vredi postovanja , casno ziveti , izvesti svoju decu na put , roditelje postovati i pomagati a obozavatelje liberala , ANTIFA , imperijalista i ostale prljavstine , prosto , dopustiti im da ih prekrije pepeo zaborava ….
P.S. – ko ne veruje u Boga , nece dobiti poklon za Bozic 🙂

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije

Administrator , malo milosti , molim , nisi kontrolor proizvodnje u fabrici pasteta , nono se mrstiti previse , to nije dobro za ten …

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

xyz@
Usa moze itekako uludo spiskati i “uhljebiti” niskoristi “paravojske” i njihove menagere s tim budzetom…I ide im izvrsno,svako malo se u kongresu pitaju gdje su ogromna vojna sredstva koja cure i nestragom nestaju…Novac nije jedino mjerilo efikasnosti…Vijetnam ,za podsjecanje..Uredovnoj vojsci osim love treba i motiva…Motiv se ne moze kupiti…
U slucaju stani pani Rusi nece biti sami…A europljani nisu presretni da slijede kauboje u kamikaza projektima..
Kakvo povecanje prednosti?Pusti snovi…

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Evo čujem u 2 navrata hrvatske više namjenske helikoptere (black Hawk???) da li su to isti ili različiti (6+6) te vojne transportere chennok – 5 komada, evo prolaze iz Rijeke za Krk. Da li su ti bježe ili što? Da li zna tko? Možda ništa ne znači, ali ja dosad nisam vidio toliko helića odjednom da krstari po zraku kod mene.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Mislio sam vježbe ne – bježe. Evo čitam u 24 sata da su neki helići korišteni na istarskom ipsilonu za snimanje filma. Ne znam, možda je zbog filma. ????? Pozdrav

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
Gost
iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
1 godina prije

To su vježbe natoSS-a koje traju.

Asim
Gost
Asim
1 godina prije

Odlican clanak! Steta sto mnogi ne zele da vide pravo stanje i odnose, narocito nasa vlada. Uostalom, ovaj jad i bijedu na Balkanu i radpad bivse drzave mozemo takodjer zahvaliti Amerima i njihovim tajnim sluzbama

anti putin
Gost
anti putin
1 godina prije

Asim, po imenu bi rekao da si Bošnjak ili Albanac, a po komentaru da si nasjeo na rusku propagandu. Za tvoju informaciju, da nije bilo Amerike, danas bi Bosna bila dio Velike Srbije, a Kosovo očišćeno od Albanaca.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

ala ga ti ubode ko prstom u h….o, komentarom promasi gol i citavi stadion.

igi
Gost
igi
1 godina prije

…ha,ha,ha,….da nije bilo amerike danas bi bilo 100 000 živih u bosni…naravno zabijaš glavu u pjesak….da je u prvoj varijanti BIH ostala u krnjoj jugoslaviji protokom vremena postala bi država poput crne gore…bez krvi i s drugim političkim pravilima…u drugoj varijanti da amerikanci nisu narajcali autora islamske deklaracije da odbije kutiljerov plan bosna danas bi bila više funkcionalnija država bez međunarodnog protektorata…i bez entiteta…a šta se tiće kosova…samo jedna crtica…u toj srpskoj pokrajini nisi mogao dobiti posao u državnoj instituciji ako nisi znao albanski i srpski…toliko o ugrožavanju…

Anti putin
Gost
Anti putin
1 godina prije

Igi, Milošević je s posla otpustio gotovo sve Albance, a oni koji su ostali morali su potpisati izjavi o lojalnosti srpskoj državi. Između ostalih represalija, Milošević je zabranio nastavu na albanskom jeziku i ukinuo ga kao službeni. Toliko da nisi mogao dobiti posao ako nisi znao albanski i srpski. Taj je princip, dakako prije Miloševića, vrijedio samo za Albance.

Što se tiče Amerike, ona je bila za održavanje Jugoslavije sve dok Amerikanci nisu upoznali Miloševića. Poslije upoznavanja sa voždom američka je diplomacija zaključila da će se Jugoslavija raspasti. Nadam se da ti je poznata Deklaracija SANU-a i Miloševićev govor na Gazimestanu kad najavljuje ratove? Ako jesu, a to ignoriraš, onda anegdotu o guranju glave u pijesak primjeni na sebi.

U tvom komentaru jedino je točno da su Amerikanci odgovorili Aliju da ne prihvati Cutileirov plan. Ali posve je nevjerojatno da bi ga se Karadžić pridržavao, kao što se dogodilo s Vance-Owenov plan, jer je Karadžić organizirao referendum kako bi on bio odbačen.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Anti putin, pusti tu pricu, slabo ti o tom ista znas, bivsa drzava je na zalost imala rok trajanja, kada vise nije bila potrebna svetski vladari su je pustili niz vodu i ro je sustina, sve ostalo su finese koje su manje bitne za nasu sveopstu nesrecu. Ako posle svega nekom to treba objasnjavati, njemu nema pomoci.

Anti putin
Gost
Anti putin
1 godina prije

Tinku, čim tvrdiš da je Jugoslavija nestala zbog bjelosvjetske urote, a ne zbog srpskog i ostalih nacionalizama i pretenzija na tuđe teritorije, onda ti mogu reći da znam o tom mnogo više nego ti.

Ukratko, nisu nam krivi Vatikan, Washington, Berlin i Teheran za raspad Juge već mi sami.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

I nasim prodanim dusama.

Muppet shou
Gost
Muppet shou
1 godina prije

Ma kakve gluposti. Preko masona, slobodnih zidara imaju kontrolu na svakom vrticu u svakoj drzavi. Od skola do faksa i menadjera firmi. Svi glavni sefovi na prodaju. Oni znaju kako kupiti likove. Amerika ne postoji postoji ekipa koja elitisticki vodi biznis sirom svijeta. Rude,nafta,hrana,lijekovi…
Drzave i nacije su nebitni. Globalizam i neoliberalizam je to sirenje kolere prevare.
Sve stoji na internetu, Ovo je citat nekoga drugog.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Nekoć templari, pa britansko carstvo, pa USA. Cionisti samo minjaju domenu.
Jasno, počelo još od Šumerana, Babilon, Egipat, rimsko carstvo

Max
Gost
Max
1 godina prije

Bravo.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kao da mi nismo vec kolabirali! Ostale su samo kulise….

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Tko zna gdje bi mi stigli.
Da nismo zalutali.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Nismo mi zalutali, da bar jesmo- znali su kuda nas tjeraju, bas kao ovce- ravno k vragu!

klump
Gost
klump
1 godina prije

Poznam nekoga,ki trpi zaradi narkolepsije (motnje spanja),zjutaj ko bi se moral zbudit se par minut ne more premikat ,pa mi pravi da zato ker se mu še duša ni popolnoma vrnila v telo in ,da takrat meditira,se mu je pa zgodilo videnje konec sveta 23 3 2023 po kosilu ko je šell zadremat in se mu je zgodil zgornji simptom.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Živi bili pa vidjeli.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

malo vise o teoriji “250” u 7 minutnom filmu: https://www.youtube.com/watch?v=Z7Gc1bv-Mj4
ukratko: carstva da traju 250 godina te da prolaze kroz faze. 1. istrazivanje i otkrivanje, 2. osvajanje, 3. trgovina, 4. moc i bogatsvo, 5. intelektualna postignuca, 7. propadanje.
karakteristika 7. faze je ovisnost velikog broja ljudi o drzavi, uhljebnistvo, luksuziranje, korupcija, bavljenje politikom sa namjerom zloupotrebe, slavljenje kurvi, sportasa i kuhara (navode se i kuhari kao indikator). kruha i igara.
a sad, zasto 250 godina kad postoje drukciji primjeri? autor je procjenjivao brzinu moralnog propadanja (gubljenja ucenja) kroz pokoljenja. sadasnje vrijeme je ubrzano pa moze biti i krace dok su stare civilizacije uspjevale usporiti ove faze pa su trajale tisucljecima.
kaze jedna mudrost, i istinita i sarkasticna, da se bogatstvo u obitelji gubi nakon 5 pokoljenja. prvi zacne, drugi nastavi ocevim stopama te stvori jos vise, unuk jos uvijek pod utjecajem djedove mudrosti, praunuk se opusti a prapraunuk razdrnda.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
80
0
()
x