Primirje na jugu Sirije – Uspjeh ruske politike na summitu G20

Golan - Sirija
14 komentara

U nedjelju će na jugu Sirije na snagu stupiti primirje, što je jedan od poznatih rezultata sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i čelnika Bijele kuće Donalda Trumpa u Hamburgu. Ovaj dogovor mnogi smatraju jedinim konkretnim, ali i velikim uspjehom summita G20.

U tom kontekstu je važno napomenuti da je uoči puta u Hamburg ruski čelnik razgovarao s nekoliko svjetskih lidera koji nisu dio skupine G20, među njima i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je od čelnika Kremlja tražio da se na jugu Sirije uspostavi neka vrsta “tampon zone” koja će štititi židovsku državu od mogućeg prelijevanja sukoba na okupirani teritorij Golana i dalje prema jugu, na teritorij Izraela.

Odgovor na ovaj upit nije objavljen, ali je Netanyahu tražio da se u to području uspostavi i “demilitarizirana zona“, čemu su se usprotivili u Siriji i Libanonu, jer bi u tom scenariju južni dio obje zemlje i libanonske farme Sheba, područja koja Izrael godinama pokušava okupirati, praktično ostali nebranjeni.

Stoga se “uspostava primirja” u terminološkom smislu može smatrati odbijenicom izraelskih zahtjeva, jer u ovom scenariju sirijske snage i saveznici ostaju u Quneitri, Dara’ai i na područjima s kojih je Netanyahu želio da se povuku.

Winand Wernicke, dopisnik njemačke ZDF televizije, koji je pratio događaj u Hamburgu, rekao je da primirje stupa na snagu u nedjelju 9. srpnja.

“U nedjelju će primirje stupiti na snagu. Oba ministra vanjskih poslova. Lavrov i Tillerson, potvrdili su kako je bilo moguće doći do ovog sporazuma  i uspostava ovog primirja se može nazvati veliki uspjehom summita. Naravno, treba vidjeti hoće li se ono uspostaviti na terenu. Prošle godine sam bio s ruskim vojnicima u jugozapadnoj Siriji. Ta je regija umorna od borbi i rata. To je strašno mjesto. Stoga je krajnje vrijeme da se uspostavi dugotrajno primirje. Naravno, sada će svi za primirje vezati ime Putina i Trumpa, stoga će obojica morati koristiti svoj utjecaj u najvećoj mjeru. Vrijeme će pokazati hoće li primirje trajati”, rekao je Winand Wernicke.

Na upit kolege iz njemačkog studija je li to uspjeh ruske politike, Wernicke je odgovorio: “Da. To je upravo ono što su htjeli postići ruski političari. Oni su rekli da će  voditi operaciju u Siriji, da se žele boriti protiv terorista i stvoriti međunarodni koaliciju. Do danas, Amerikanci nisu podržavali napore ruske strane. Dakle, to je veliki uspjeh Rusije.

No, ostaje problem da se definiraju područja primirja, jer postoje veliki dijelovi uz granicu s Izraelom i Jordanom koje nadziru Al-Nusra Front i ISIL, koji nisu obuhvaćeni primirjem, dok “Južnim frontom” takozvane “Slobodne sirijske vojske” zapovijeda Bashar Al-Zoubi, poduzetnik koji se obogatio još prije rata, koji je godinama u tom području surađivao sa sirijskom Al-Qaedom i drugim islamističkim skupinama.

Međutim, Bashar Al-Zoubi i njegovi militanti u vojnom smislu ne vrijede ništa bez američke i pomoći koju dobivaju iz susjednog Jordana. Iako je nedavno, tijekom pregovora u Astani, pristao na primirje u trajanju od 48 sati u pokrajinama Quneitra, Sweuda i Dara’a, Bashar al Zoubi je odbio doći u Astanu u sudjelovati u izravnim pregovorima sa sirijskom vladom “iz više razloga”, kako je rekao.

Kao što je rekao njemački novinar, Vladimir Putin će morati izvršiti utjecaj na Assada, što ne bi trebao biti problem, obzirom da sirijska vojska najbolje snage koristi u čišćenju središnje i istočne Sirije i duž južne obale rijeke Eufrat, dok će Trump i jordanski kralj Abdulah II na primirje morati prisiliti Al-Zoubija na ustupke i na prekid veza s Al-Nusra Frontom. U tom smislu, Trump ima težu zadaću, ali ne i nemoguću, jer “Južni front” takozvane “Slobodne sirijske vojske” ionako ovisi o američkoj pomoći, tako da ćemo ubrzo saznati jesu li Putin i Trump zaista udarili temelje mogućoj suradnji u borbi protiv terorizma ili će se u Washingtonu sve promijeniti već po povratku američkog lidera iz Europe.

dogovorJug Sirijeprimirje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nitko
6 godine prije

Pa normalno da ce biti ruska pobjeda, kada to kod ovoga analiticara nije bila ruska pobjeda, ha,ha

Brainstorm
6 godine prije

treba razumjeti al zoubia i druge slicne. ljudi suradjuju sa svakim samo da prezive. kao nas fikret abdic. primirje sa sirijskom vladom ne smiju prihvatiti jer bi tad zaratili sa al nusrom ali ce prihvatiti primirje i asadovu vlast kad sirijska vojska porazi teroriste.
sva logika je – neka netko drugi izbori veliku bitku a mi prihvacamo pobjednika.

mmm
6 godine prije

kako se dobro suraduje i dogovara kad treba radit za dobrobit izraela

Berlusconi
6 godine prije

Pa da , uvek kada ide iole dobro sirijskoj armiji sledi primirje ….. Da se fino , lepo teroristi pregrupisu , odmore , dopune svoje redove ljudstvom i dostave im nova oruzja ! Jos jedna ” pobeda ” ( koja li to bese u nizu … ) …. a posle kalimerisace Zaharova i Lavrov kako su ih presli zapadnjaci… Bas tera na razmisljanje sto je ovo primirje bilo potrebno SAA , Basaru , Rusima itd. ako oni napreduju i pobedjuju na svim frontovima i samo sto nisu pali teroristicka uporista ( bar tako se pise i predstavlja na ovom portalu mesecima , a prednjaci autor ovog teksta ) !? Valjda ako je protivnik pred porazom ti mu zadas konacan udarac i unistis ga , a samim time izvojevas pobedu i tako nastaje ne primirje , a trajan mir! E sada ili su glupi generali i politicari pa to ne znaju… Čitaj više »

Sardelino
6 godine prije

U zadnje vrijeme bilo je dosta kritika upućenih rusima. Što čekaju. Što sve sa svojom naprednom tehnikom ne “sore” , potaracaju kako bi rekli u dalmaciji. Zašto pregovaraju i uspostavljaju nekakve raštrkane neborbene oaze unutar sirije.
Vrlo jednostavno. Bolje je sto dana pregovarati nego jedan dan ratovati. Sva ta neborbena područja urušiti će se sama od sebe jer sirijskom narodu ma koji god bio ne samo da je dosta rata veću mu je dosta svega.
Ruski postupci u siriji odraz su stoljetnog iskustva ruskog naroda.Naizgled djeluju spori i trapavi ali u krajnjoj konzekvenci biti će vrlo učinkoviti.

HEKPCT
6 godine prije

Pripremili ražanj, a zec u šumi – Trump nema nikakav utjecaj u Pentagonu.

Velika Tartarija
6 godine prije

Mnogo puta od početka, kad je zapad pritisnuo na Ukrajinsko dugme i od kada je Rusiju ušla u Siriju (legalno, po svim međunarodnim zakonima) , našao sam se u mislima, zašto ne krenu, zašto ovako, koliko dugo se može pljuvati po Rusiji sa svih strana, zašto se Kinezi ne uključe, zašto, zašto…? Krim koji je vračen na svoje mesto, je prva velika pobjeda Rusije i lično g. Putina, nitko na zapadu nije očekivao tako brze reakcije. Zato, juče ili prekjuče, PA OBSCE EU – prima deklaraciju, po kojoj Rusija treba vratiti Krim. Znači “velika igra” ide dalje. U četvrtak u Astani (Kazahstan), dogovorena su područja primirja osim – južno, jer su tamo SAD i Jordanci. Lavrov je odmah posle rekao da bez saradnje SAD to područje ostaja otvorenim pitanjem. Na G20 dogovaraju i to i sada čemo vidjeti?! U Siriji su prisutne praktično sve obaveštajne čelije zapada sa pasivno aktivnim… Čitaj više »

Osoba C
6 godine prije

Primirje, se zove pjesma Avde Sidrana

– Je li potpisano ?

– Jeste, jaštaradi.

– A krši li se ?

– Krši, jaštaradi.

– Pa šta ćemo onda ?

– Potpisaćemo opet, ako Bog da.

– Pa da ga kršimo ?

– Nego šta nego da ga kršimo.

– Pa dokle tako, jebo ga ti ?

– Dok ga ne skršimo, jebo te on.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI