Procurila snimka iranskog ministra Zarifa: “Rusija je pokušala uništiti nuklearni sporazum” – Nacionalni skandal s globalnim posljedicama?

Mohammed Javad Zarif - Snimka
11 komentara

Objavljivanje snimke Mohammada Javada Zarifa, u kojoj se kritizira uloga Revolucionarne garde, uznemirio je duhove u Iranu i to manje od dva mjeseca od predsjedničkih izbora. Uz to, tvrdeći da je Rusija pokušala uništiti nuklearni sporazum, iranski ministar vanjskih poslova podriva bečke pregovore.

Ove je srijede, 28. travnja, iranski predsjednik procijenio da je objavljivanje zvučnog zapisa njegovog ministra vanjskih poslova namjera stvoriti “neslogu” u Teheranu.

Hassan Rohani, koji je dan ranije naredio istragu zbog “zavjere”, poziva se na emitiranje razgovora koji nije bio predviđen za objavljivanje, između novinara i Mohammada Djavada Zarifa, iranskog ministra vanjskih poslova. Isti kritizira utjecaj Revolucionarne garde – a time i vojske – na štetu diplomacije. Ove izjave remete iransku politiku jer se bliži 18. lipanj, datum predsjedničkih izbora.

Štoviše, na ovoj snimci Zarif također optužuje Moskvu, iransku saveznicu, da je pokušala spriječiti potpisivanje nuklearnog sporazuma iz 2015. Riječi su koje bi mogle zakočiti trenutne pregovore u Beču. Priče o prijateljstvima su obična utopija u današnjem svijetu gdje vladaju samo goli interesi, a ovo je očiti dokaz o kojem će se pričati tek nakon izbora u Iranu.

Ne smije se zaboraviti da je razgovor vođen u redakciji medija Iran International koji ima sjedište u Londnu, a vlasnici su mu iz Saudijske Arabije.  Predsjednik Rohani je naredio pokretanje istrage sa sumnjom da se radi o zavjeri. Stari podpredsjednik Irana poredi “krađu” ovog snimka s izraelskom krađom dokumenata o nuklearnim postrojenjima 30. travnja 2018. godine.

Unatoč izjavama Mohammada Javada Zarifa da nema političke ambicije, njegova kandidatura na skorim izborima je bila izvjesna. Objavljena snimka, učinjena u sjedištu saudijske televizije će vjerojatno pokopati političke planove aktualnog ministra vanjskih poslova Irana.

iranIran internationalLondonMohammad Javad ZarifSnimka
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

“Ne smije se zaboraviti da je razgovor vođen u redakciji medija Iran International koji ima sjedište u Londnu, a vlasnici su mu iz Saudijske Arabije.” Mislim da već ovo samo po sebi daje dovoljno razloga za sumnju. Medij u vlasništvu Saudijaca i sa sjedištem u Londonu jako tepkjko da će biti naklonjen iranskm režimu. Pretpostavljam da okuplja kojekakve iranske “Navaljne” i “Tihanovskaje”. Stoga postoji savim uemeljena sumnja da se radi o navlakuši pripremljenoj za izgleda ne previše sposobnog i pametnog iranskog ministra koji je iuz nekog razloga “spustio gard” i krenuo pričati što ne bi trebao. Nemojte kolege misliti da su političari generalno jako bistri ljudi. Većina baš i nije. Sjetite se samo vođe austrijske Slobodarske stranke i austrijske desnice Strachea kako se, zbog osmjeha zgodne mlade Ruskinje i previše vodke dao navući (i snimati) na lupetanje gluposti što ga je koštalo gubitka položaja, a njegovu stranku koju je pokojni Haider učinio… Čitaj više »

tuf
2 godine prije

Izrael pokušava iz svih svojih oružja minirati trenutne pregovore Iran-SAD. Provociraju sukobe. Američki mediji pod kontrolom AIPAC-a su baš “slučajno” ovih dana puni huškanja i zastrašivanja protiv Irana. Oko Kerry-a koji se izlanuo o 200 izraelskih akcija protiv Irana u Siriji je napravljen spin, jer skandal je upravo broj akcija koje su sabotirale borbu protiv ISIL-a, a ne Kerryevo priznanje o tome. Ovo sa Zarifovim intervjuom također bio zahtjev prema sada toplim prijateljima u Saudijskoj Arabiji da daju svoj doprinos. Čak imaju utjecaj u Švedskoj, koja je upravo objavila nacionalno izvješće o ugrozama i gle čuda – Iran je među najvećim prijetnjama. Švedskoj! Upravo u ovim trenucima vidimo koliki doseg u svojem utjecaju Izrael ima i kakvim sve alatima se koristi – od subverzija, terorističkih djela, otvorenih provokacija – do utjecaja na sve svjetske MSM medije, utjecaja na političare i interesne skupine. Na kraju krajeva – što je potrebno više… Čitaj više »

jusifuvbsdfniuandfiu
2 godine prije

Hahahha, pa svi rade za istoga, ovaj Zarif varan samo takovi………………

2 godine prije zadnji put uredio jusifuvbsdfniuandfiu
Max
2 godine prije

Ne mogu vjerovati da je jak diplomat i inteligentan čovjek kao Zariff upao u ovakvu nammještaljku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI