Procurjela e-poruka opisuje bijedne uvjete s kojima se suočavaju afganistanski izbjeglice u Kataru

Afganistanske izbjeglice u Katru
5 komentara

Sjedinjene Države evakuiraju tisuće izbjeglica iz Afganistana. No izbjeglice se također suočavaju s očajnim i nehigijenskim uvjetima u američkom centru za obradu u Kataru, otkrila je procurjela e-poruka.

Zračna baza Al Udeid u Dohi, Katar, prva je luka za dolazak mnogih afganistanskih izbjeglica koje su imale sreće dobiti mjesto na američkom letu iz Kabula. Baza je jedna od nekoliko gdje će se te izbjeglice obrađivati i pregledavati, prije nego što budu prebačene u Sjedinjene Države, Europu i Aziju.

Uvjeti u bazi su, međutim, “živi pakao”, rekao je Colin Sullivan, agent američkog Središnjeg zapovjedništva, u petak u e-poruci poslanoj State Departmentu i Pentagonu, koju je u utorak izvijestio Axios.

“Smeće, urin, fekalne tvari, prolivene tekućine i ostale tjelesne izlučevine prekrivaju podove”, napisao je Sullivan, opisujući prepuni hangar u kojem su smještene izbjeglice. “Tamo sam proveo sat vremena skupljajući smeće… Gotovo sam se ugušio.”

“Usred smo humanitarne krize, koja se povećava sa svakim letom u Dohu”, nastavio je, prije nego što je napisao mračno ažuriranje: “Sada imaju problem sa štakorima.”

Prema Sullivanu, hangaru nedostaje odgovarajuća klimatizacija, što je ozbiljan problem kada se ovog tjedna očekuje da će temperature u Dohi dosegnuti 41,6 Celzijevih stupnjeva. “Postoji razlog zašto tamo ne održavaju Svjetsko prvenstvo usred ljeta”, rekao je anonimni dužnosnik za Axios, misleći na početak Svjetskog prvenstva 2022. godine. “Brutalno je vruće.”

Točan broj izbjeglica smještenih u hangaru u bilo kojem trenutku nije poznat, kao ni ukupan broj koji Bidenova administracija planira dovesti u SAD. “Otprilike nekoliko tisuća” Amerikanaca ostalo je na terenu u Kabulu, rekao je u nedjelju za NBC News savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, a navodno im je prioritet evakuacija. Međutim, Sullivan je novinarima u ponedjeljak rekao kako se iz Kabula svakodnevno izlijeće “tisuće, ako ne i desetke tisuća” ljudi. Vjerojatno većina njih su Afganistanci, koji su namijenjeni za prerađivačke centre poput zračne baze Al Udeid.

Mnogi od ovih izbjeglica putuju bez putovnica, izvijestio je u subotu Washington Post. Iako ovo predstavlja poteškoće američkim dužnosnicima u provjeri jesu li ti ljudi oni za koje se predstavljaju, dužnosnici Al Udeida suočavaju se s neposrednijim rizicima po svoju sigurnost. Šefovi američkog veleposlanstva proteklih su dana izvukli svoje osoblje iz hangara, navodeći rizik od ulaska izbjeglica Covid-19. Manje od 1 % Afganistanaca potpuno je cijepljeno protiv ove bolesti.

State Department kaže da ublažava problem ubrzavanjem Afganistanaca na Zapad. Samo u ponedjeljak, “više od 3.700 osoba prevezeno je na sljedeća odredišta u SAD-u, Njemačkoj i Italiji”, rekao je glasnogovornik odjela za Axios.

Glasnogovornik Pentagona dodao je da je vojska instalirala više od 100 toaleta u hangaru i da sada opskrbljuje 7000 tradicionalnih afganistanskih obroka, tri puta dnevno.

Suprotno željama talibana, koji kontroliraju Afganistan više od tjedan dana, Biden je odbio isključiti produženje roka za potpuno povlačenje SAD-a iz Afganistana 31. kolovoza. Odluka o ovom roku očekuje se kasnije u utorak.

AfganistanPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

Uredništvo dajte budite malo ažurniji. Pa prođe i po čitav sat dok objavite novi članak o talibanima, Afganistanu i njihovim izbjeglicama. A mi nek u međuvremenu grizemo nokte u neizvjesnosti što je tamo novoga. Jer zaista za nas na “ovim našim prostorima” nema ničeg važnijeg od talibana i Afganistana.

tihobl
2 godine prije

…i da sada opskrbljuje 7000 tradicionalnih afganistanskih obroka, tri puta dnevno…

Obroka sa svinjetinom. Toliko ameri poznaju druge tradicije.

Kile
2 godine prije

Mislio sam da je riječ o San Francisku

Hmmm da
2 godine prije

“Procurjela”, stvarno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI