“Propali” bivši ministar zdravlja Matt Hancock gubi posao u UN u Africi samo nekoliko sati nakon što je na internetu proslavio imenovanje

Matt Hancock
7 komentara

Bivši britanski ministar zdravlja Matt Hancock neće postati specijalni izaslanik za komisiji Ujedinjenih nacija koja radi na oporavku Afrike od Covida-19, nakon što su UN iznenada odlučile da ne ponove njegovo imenovanje.

Posao izaslanika UN za finansijske inovacije i klimatske promjene pri Ekonomskoj komisiji za Afriku (ECA) viđen je kao šansa za Hancocka da oživi svoju karijeru nakon njegove skandalozne ostavke iz britanske vlade u junu.

43-godišnjak je bio primoran da napusti posao ministra zdravlja nakon što je fotografisan kako ljubi pomoćnicu u svojoj kancelariji kršeći pravila koronavirusa o socijalnom distanciranju.

On je ranije ove nedjelje na Twitteru proslavio imenovanje Ujedinjenih nacija, rekavši da mu je čast što je imenovan za posebnog predstavnika da radi „kako bi pomogao afričkom ekonomskom oporavku od pandemije i promovisao održivi razvoj“.

Bivši zdravstveni sekretar priložio je u svom tvitu snimke ekrana sa pismom zamjenika generalnog sekretara UN Vere Songve u kojem je pohvalila njegov „uspjeh“ u nadgledanju odgovora na Covid-19 u Britaniji, kao i njegova „fiskalna i monetarna iskustva.” Takođe je primio čestitke za novi posao od nekih svojih kolega iz Konzervativne stranke.

Međutim, ispostavilo se u subotu da se nastup u UN ipak neće desiti za Hancocka, poslanika West Suffolka.

„Hancockovo imenovanje u Ekonomsku komisiju UN za Afriku ne napreduje. ECA ga je o tome obavijestila”, rekao je portparol UN Stephane Dujarric, citiran sa medijske stranice Pass Blue.

Saopštenje za javnost o novoj ulozi britanskog političara u komisiji takođe je očigledno uklonjeno sa veb stranice ECA.

BBC je u subotu izvijestio da “razumije da je organizacija odlučila da ne nastavi sa imenovanjem” Hancocka, koji se još nije izjasnio o tom pitanju.

Hancockova najava da se pridružuje ECA izazvala je kontroverzu koja se poklopila s objavljivanjem izvještaja parlamentarnog odbora koji je kritikovao odgovor britanske vlade na pandemiju. Između ostalog, njeni autori su zaključavanje i pravila socijalnog distanciranja u prvim nedjeljama označili kao „jedan od najvažnijih zdravstvenih neuspjeha u Ujedinjenom Kraljevstvu“.

Britanske opozicione partije i grupe za ljudska prava izrazile su ozbiljne sumnje u vezi sa imenovanjem Hancocka, a direktor Global Justice Now Nick Dearden rekao je: „Posljednje što afričkom kontinentu treba je propali britanski političar. Ovo nije 19. vijek.”

Amnesty International je napomenuo da se Hancock, dok je bio sekretar za zdravstvo, “protivio pozivima na ukidanje prava intelektualne svojine koja bi omogućila proizvodnju vakcina protiv Covida-19 širom svijeta i osigurala pristup vakcinama za spašavanje života milijardama ljudi”.

Nije jasno da li je odluka UN da ne imenuje Hancocka motivisana reakcijom ili drugim razlozima.

afrikaCovidMatt HancockUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

…izaslanika za finansijske inovacije i klimatske promjene…

To mu dodje nesto kao referent za ONO i DSZ sa platom od 25.000 dolara.

Spacevoodoo
2 godine prije

A razlog je nevažan jer to su ionako varanska posla i mi nemamo ikakav uticaj na to, a osim toga varani će ustoličiti istog takvog ili još goreg. Princip je isti i ako se poznaje princip nepotrebno je sa smećem zagađivati percepciju.
Recimo i Plenković bi to mogao za varane izvrsno raditi, a takvih ne nedostaje 🙃🙃🙃

Max
2 godine prije

Propala krpa.

2 godine prije

Ovaj tip je dokazano – masovni ubojica!
https://2020electioncenter.com/watch?id=6163eb921648ca3e25f462a9

Greven
2 godine prije

Vid’ mu glave!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI