Proročanstvo Sadama Husseina istražitelju CIA-e se ostvarilo

Saddam Hussein
8 komentara

John Nixon, bivši analitičar američke “Središnje obavještajne agencije” (CIA), objavio je knjigu u kojoj kaže da s ostankom Saddama Husseina na vlasti u Iraku nikada ne bi bilo “Islamske države” i otkriva proročanske riječi koje mu je, nakon uhićenja 2003. godine, tijekom dugih ispitivanja dao svrgnuti irački predsjednik.

“Propast ćete u Iraku, jer ne poznajete naš jezik, ne znate našu povijest i ne razumijete arapski mentalitet. Tek ćete otkriti da nije tako lako vladati Irakom”, prorekao je Saddam Hussein, prisjećajući ispitivanja bivšeg iračkog predsjednika je napisao John Nixon.

Bivši američki obavještajni analitičar smatra da terorističke skupine ne bi uspjele zavladati zemljom pod Saddamom Husseinom, “jer bi on, od trenutka kada bi osjetio jačanje njihove prijetnje u bazi i zbog mogućnosti da njegov režim bude svrgnut na valu narodnog nezadovoljstva, bio vrlo okrutan prema njima”, prenosi američki magazin Time.

“Saddam je osjećao da su islamističke ekstremističke skupine najveća prijetnja njegovoj vladi, zbog čega je njegov sigurnosni aparat sustavno radio na iskorjenjivanju te prijetnje”, naglašava Nixon.

Na pitanje o novom stanaru Bijele kuće, rekao je “da će Donald Trump u vezi s Bliskim istokom morati donijeti velike odluke”.

Nixon vjeruje da će sljedeća republikanska administracija morati obnoviti svoju strategiju protiv “Islamske države”, odnosno kombinirati vojne i političke korake, za razliku od odlazećeg predsjednika Baracka Obame, koji je naglasak prvenstveno davao na odluke vojne prirode.

CIA
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

E kakva glupost! Pa Amerikanci nisu nacija, oni su “miks” u kome Arapi nisu baš beznačajni. Ali i da jesu valjda bi se u CIA-i našlo dovoljno pametnih ljudi da angažuju neke…

CIA ima i vrhunske stručnjake i vrhunsku opremu kao i gotovo neograničena sretstva tako da je smešno misliti da su “napravili promašaj” u Iraku ili bilo gde drugo. Doveli su svet tačno gde su hteli, odnosno gde im je naređeno. Jedino ostaje pitanje da li će se naređenja menjati – ja verujem da se mogu samo modifikovati ali ništa radikalno.

Sarajevo
7 godine prije

Iracki suniti su “baceni u zagrljaj” Bin Ladena i Saddama, tj. CIA politika tamo je primorala lokalno stanovnistvo da tu “odluku”, jer tim potezom nikada nece zacijeliti rane koje je Saddam napravio Shitima i Kurdima u Iraku.

H'ghar
7 godine prije

if you can’t ‘t beat them, join them…
Eto počelo je “prilagođavanje” novo nastajućim okolnostima, do prve sljedeće ,kada će procijeniti da mogu nastaviti stvarati kaos u svijetu anglo sasksonska talasokracija….

Fakti
7 godine prije

Postoji i Gadafijevo prorocansvo,koje mozete pronaci na Youtube,ono je jos zesce i jace ,tko zeli lako ce to naci i poslusti

jale
7 godine prije

Da li osim nas par ovdje ikoga drugoga smeta to što se posljednjih 26 krvavih ratnih godina po svijetu dešava zbog lažnih obavještajnih podataka? Sve je ovo suludo, nevjerovatno, ali istinito i zbog toga hiljadu puta bolnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI