Protest u Beogradu zbog izmjena zakona o referendumu i eksproprijaciji zemlje

Protest u Beogradu
21 komentar

Prosvjed protiv izmjena zakona o referendumu i izvlaštenju završen je večeras ispred Vlade Srbije, uz poruku i povike: “Ne damo Srbiju”.

Okupljeni su bacili lažni novac na zgradu Vlade Srbije, uz poruku: “Ne treba nam vaš novac”.

Grupa demonstranata je prethodno zaustavila šetnju ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), gdje je puštala reklamu protiv tvrtke Rio Tinto, koju je RTS ranije odbio objaviti.

Predsjednik Udruge za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović poručio je okupljenima da prosvjed nije predizobrni prosvjed.

Manojlović je na početku prosvjeda okupljenima poručio da će, ukoliko Skupština donese izmjene tih zakona, nazočni biti pozvani da blokiraju upozorenje o blokadi dijela autoceste na sat vremena.

“Ako donesu ova dva zakona, pozvaćemo građane da blokiraju upozorenja, blokiraćemo autoputeve u Srbiji na sat vremena, ako predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) potpiše te zakone, mi ćemo blokirati autoputeve, blokirat ćemo cijelu Srbiju, tražit ćemo od Srbije da prestane”, rekao je.

Manojlović je rekao i da “(predsjednica Vlade Srbije) Ana Brnabić laže”, navodeći da nije istina da je kupljeno 600 hektara koliko je bilo potrebno, već je prodano samo 140 hektara, zahvaljujući građanima koji su branili zemlju.

Odbacio je predsjedničine navode da su obje izmjene zakona u skladu s Ustavom, navodeći da zakon o izvlaštenju “apsolutno nije u skladu s Ustavom”, te da je izmjena Zakona o referendumu zakon koji preuzima suverenitet od građanima i dodjeljuje ga političkim strankama i bogatim pojedincima”.

Prema njegovim riječima, ono što kaže “neće biti prazno obećanje” i da oni nisu političari i da ih ne zanimaju predstojeći izbori. “Nas ne zanimaju ničiji interesi. Ovdje će se prvo voditi računa o interesima Srbije i svih njenih građana”, istaknuo je Manojlović.

Odvjetnik i član Skupštine slobodne Srbije, koja je jedan od inicijatora prosvjeda, Božo Prelević rekao je okupljenima da se spomenuti zakoni donose kako bi se krupnom kapitalu omogućila brža i bolja kolonizacija zemlje.

“Jadar se brani u Beogradu, Beograd se brani u Jadru, ne dajte da nas dijele”, rekao je Prelević.

Naveo je da će na sljedećim izborima građani glasati za otrov ili protiv otrova.

Glumica Jelena Stupljanin rekla je okupljenima na početku skupa da se danas većina zemalja okreće očuvanju prirode, dok se u Srbiji bori protiv interesa stranih kompanija koje žele iskorištavati i uništavati Srbiju.

“Srbija ne smije postati zemlja u kojoj se uništava plodna zemlja i pitka voda radi kopanja litija i bora”, rekla je.

Rekla je da građani žele čistu pitku vodu, da je ustavno pravo građana da imaju čist zrak, te da se zemljište ne prodaje.

Okupljeni građani nose transparente: “Zagađivači nisu jači od naroda”, “Ne damo Jadar”, “Nećemo tuđe, ne damo svoje”.

Inicijativa Kreni-promeni, čiji je Manojlović član, podnijela je Skupštini Srbije 68.000 potpisa protiv izmjena zakona o referendumu i izvlaštenju, dok je peticiju protiv Rio Tinta potpisalo više od 200.000 ljudi.

IZVOR: beta.rs

BeogradprotestReferendumsrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iva
2 godine prije

Ugovor sa Rio Tintom potpisala prethodna vlast. Sadašnja ništa nije uradila da taj ugovor poništi. Mnogi vlasnici zemlje i kuća već su prodali sve što su imali. Reklama Rio Tinta se danima vrti na državnoj televiziji koju svi plaćamo. Ista televizija odbila da prikaže spot protiv RT. Istina ne sme da se zna.

Ako sad pokleknemo,…

tihobl
2 godine prije

Cudni su ovi srbi, misle da je zemlja njihova. Ana ce im fino objasniti da ni zemlja ni vlada nisu njihovi.

Loznica
2 godine prije

Globalna histerija s litijumom i električnim vozilima pre svega, velika je prevara u korist automobilske industrije. I trajaće relativno kratko, jer ovakav pogon nema budućnost. Otuda i pitanje: da li se ovde zbilja radi o litijumu ili nečemu mnogo vrednijem, poput uranijuma ili onog najvrednijeg – VODE? Pošto se ovoj lupeškoj vlasti ništa ne može verovati, trebalo bi pitati naše, poštene geologe da se izjasne o tome šta se tamo zbilja nalazi!

Emiliano Zapata
2 godine prije

Gotovo je ako dozvolimo da promene ustav!

Sasa
2 godine prije

Ponosan na Zagreb juce, a na Beograd danas. Jedini smo koji vide o cemu se ovde radi.
Nadam se da je to ta iskra koja treba celom svetu. Isus je sa ovih krajeva 😉

Iva
2 godine prije

“Ali kada oni krenu…” Na koga misliš?

“vidim da gotive Marka” Je l’ Marko iz Mentalnog razgibavanja?

Iva
2 godine prije

Je l’ misliš na Marka iz Mentalnog razgibavanja?

Na koga se odnosi ovaj deo – “kad oni krenu”?

Lucija, prva
2 godine prije

Može li ukratko?
Ja ništa neznam o tima?

Max
2 godine prije

Ne dajte se ljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI