Protiv CIA-e i FBI-ja podnesena tužba zbog atentata na poznatog borca za građanska prava

Malcolm X
7 komentara

Rođaci Malcolma X-a podnijeli su tužbu protiv saveznih i državnih agencija, zbog navodnog zataškavanja njegovog ubojstva koje se dogodilo prije 58 godina

Obitelj pokojne ikone građanskih prava Malcolma X-a podnijela je tužbu protiv države New York, CIA-e i FBI-a u vrijednosti od 100 milijuna dolara zbog navodnog prikrivanja atentata na aktivista 1960-ih. Odluku su objavili njegovi rođaci i njihovi odvjetnici na konferenciji za novinare u utorak. Malcolm X je ubijen 21. veljače 1965. dok se pripremao za održavanje govora pri Organizaciji afro-američkog jedinstva u Audubon Ballroomu na Manhattanu. “Godinama se naša obitelj borila kako bi istina o njegovom ubojstvu izašla na svjetlo dana i željeli bismo da naš otac dobije pravdu koju zaslužuje”, rekla je Ilyasah Shabazz, njegova kći, optužujući razne savezne i njujorške vladine agencije prikrivanja dokaza da su “skovali zavjeru i izvršili svoj plan da ubiju Malcolma X.”

“Istina o okolnostima koje su dovele do smrti našeg oca važna je, ne samo za njegovu obitelj, već i za mnoge sljedbenike, poklonike. I nadamo se da će parnica u ovom slučaju konačno dati odgovore na neka neodgovorena pitanja”.

Ubojstvo Malcolma X-a isprva je pripisano trojici pripadnika Nacije islama, Muhammadu Abdulu Azizu, Khalilu Islamu i Thomasu Haganu. Svi oni bili su optuženi, suđeno im je i osuđeni su za ubojstvo. Međutim, nakon što su proveli više od 20 godina u zatvoru, u studenom 2021. Aziz i Islam oslobođeni su optužbi i dobili su 36 milijuna dolara odštete zbog grješke u pravosudnom postupku. To je bilo nakon što su uredi okružnog tužitelja Manhattana otkrili da su tužitelji i FBI zatajili ključne dokaze koji bi dvojicu muškaraca oslobodili krivnje.

Odvjetnici obitelji Malcolma X-a tvrdili su da, ako je vlada nadoknadila Azizu i Islamu, onda bi trebala platiti i kćerima aktivista koje su “najviše propatile zbog atentata”. Reuters javlja da je policija New Yorka rekla da neće komentirati sudski spor koji je u tijeku, dok FBI i CIA tek trebaju dati odgovor.

Ubojstvo Malcolma Xa dugo je bilo tema žestokih rasprava, a neki su sumnjali da su savezne vlasti kovale urotu za ubojstvo istaknutog aktivista za građanska prava. Njegovo ubojstvo jedno je od četiri velika ubojstva u 1960-ima u SAD-u, samo dvije godine nakon ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja i tri godine prije ubojstava Martina Luthera Kinga Mlađeg i Roberta F. Kennedyja.

CIAFBIMalcom XSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Kada bi postojala nobelova nagrada za zločine, CIA ne bi imala konkurenciju za ovu nagradu.

Max
1 godina prije

Opravdan ali bojim se i uzaludan zahtjev.

Levin
1 godina prije

Nije istina CIA je možda bila investitor ali izvršilac je bio mossad, malo bolje proučite martiju

Jomla
1 godina prije

U 4-5 godina četvorica boraca za ljudska prava (ona prava). Mora da je slučajno! 😛 😛

Herc
1 godina prije

Dobro su kokali crnchuge,evala

Vojni analitičar
1 godina prije

Hoće lešinarska “familija” crnog terorista Malcolma X na valu BLM-a i sve jače antibjelačke histerije ušićariti od poreznih obveznika nekoliko milijuna dolara “odštete”. Američka posla.

DEDA
1 godina prije

CIA JE NAVODNO PRVI PUT UŠLA U YUGU 1984.SLIČNE DESTABILIZACIJE JE RADILA DESETLJEĆIMA PO SVIJETU A OD NEDAVNO ZADATAK JE UKRAINA.DA NEPLJUJEM SAMO PO CIJI KOJA NAJVIŠE ŠVRLJA PO SVITU ZNA SE I ZA OSTATAK SVIJETA.DOKLE GOD OVCE BLEJE BIT ĆE I KLANJA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI