Puštanje Ukrajine u NATO je ‘osnova za Treći svjetski rat’

Robert Fico
16 komentara

Bratislava će blokirati nastojanja Kijeva da se pridruži NATO savezu predvođenom SAD-om i ostaće pri odluci da prestane isporučivati ​​oružje Ukrajini usred njenog sukoba s Rusijom, rekao je premijer Slovačke Robert Fico.

Premijer je to izjavio u subotu uoči svoje posjete Ukrajini gdje će se sastati sa svojim kolegom Denisom Šmigalom u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine. Fico je naglasio da njegova posjeta služi isključivo u “humanitarne” svrhe i obećao je da će Kijevu otvoreno prenijeti stav Bratislave o različitim pitanjima, uključujući potencijalno pridruživanje Ukrajine EU ili NATO-u.

“Reći ću mu da ima stvari o kojima imamo potpuno različita mišljenja”, rekao je Fico za RTVS. “Reći ću mu da ih poštujemo kada je u pitanju ulazak u EU, ali oni moraju ispuniti uslove”, dodao je on, pojasnivši da je neprihvatljiva situacija da u EU uđe “zemlja koja apsolutno ne ispunjava nikakve uslove” .

On je odbacio svaku mogućnost pridruživanja Ukrajine NATO-u, ističući da bi takav potez rezultirao samo globalnom katastrofom, očigledno uzrokovanom direktnim sukobom između NATO-a i Rusije po tom pitanju.

Reći ću mu da ću staviti veto i blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO jer je upravo to osnova trećeg svjetskog rata i ništa drugo.

Fico je takođe obećao da će ponoviti Šmigalu svoje obećanje u predizbornoj kampanji da će prestati snabdevati Kijev oružjem, navodeći da odluka ostaje na snazi. Ipak, ograničenje naoružanja odnosi se samo na državnu vojnu pomoć Ukrajini i zalihe koje dolaze iz slovačkih vojnih zaliha, dok proizvođači oružja mogu slobodno prodavati zemlji šta god žele, napomenuo je.

“Kada slovačke kompanije ne zarađuju novac, američke će”, primijetio je Fico.

Prije nego što je Fico preuzeo dužnost nakon pobjede njegove stranke na izborima u septembru, Slovačka je bila među najvećim pristalicama Kijeva, raskošno ga snabdjevajući sofisticiranim oružjem, uključujući ratne avione i protivvazdušne sisteme. Politika prethodne vlade također je ostavila tešku štetu na vlastitoj odbrambenoj poziciji zemlje, izjavio je ranije ove sedmice novi ministar odbrane Robert Kalinak.

Bivša vlast nas je ostavila bez sopstvene protivvazdušne odbrane, bez borbene avijacije, a nemamo ni obećanih 700 miliona za MiGove, koje je Vlada takođe predala Ukrajini“, rekao je Kalinak za list Standard.

NATORobert FicoSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagorje
3 mjeseci prije

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexander Grushko upozorio je da NATO vježbe pod nazivom Steadfast Defender 2024. koje savez planira izvesti ove godine povećavaju rizik od “vojnih incidenata” u Europi.

 Svaki događaj ovog razmjera značajno povećava rizik od vojnih incidenata i dodatno destabilizira sigurnosnu situaciju. Ali interesi europske sigurnosti danas malo brinu one koji vode NATO; glavno im je održati ovaj instrument američkog utjecaja u već izgubljenoj borbi za očuvanje zapadne hegemonije u svijetu.

Max
3 mjeseci prije

Mudro.

perro
3 mjeseci prije

mi smo odavno u WW3 tako da ovo nije ni bitno

gigi pinna
3 mjeseci prije

WW3 je počeo još u Libiji 2011. Od tada cijelo vrijeme samo eskalira. Rusiji mora biti jasno da bez izlaska na desnu obalu Dnjepra i odbacivanjem Ukrajine sa obala Crnog mora nema kraja ovome. Ali, vidimo da se za sada Rusije ne može obraniti niti na svom teritoriju.
Ukrajina neće ulaziti u nikakv easocijacije dok rat još traje. A nakon što rat završi pitanje je hoće li uopće i postojati.

3 mjeseci prije

sto, dali su migove i netko im obecao 700 mil. dati? novci ne stizu. ajme.

tihobl
3 mjeseci prije

Владимир Зеленски назвао је предлог закона о мобилизацији важним, разумним и правичним.

nastran
3 mjeseci prije

TO PAJDO SLAVENSKA

gargamel
3 mjeseci prije

Lično nemam ništa protiv. Cic mic, samo produžava agoniju.

gargamel
3 mjeseci prije

Lično nemam ništa protiv. Cic mic, samo produžava agoniju.

nastran
3 mjeseci prije

PAMETAN ČOVIJEK

goran
3 mjeseci prije

zanimljivo kako jedino slovački premijer govori baš kako treba,a šta je sa ostalima?
a von der lajn plenki i sva ostala gamad brisselskog hodnika?

Josip
3 mjeseci prije

Doslo Poljacima iz dupeta u glavu samo zaboravljaju da Rusi nece zaboraviti koliko je Rusa poginulo zahvaljujuci svercu oruzja kroz Poljsku u Ukrajinu. A doci ce i ostalima pa i konjini Plenkovicu iz dupeta u glavu za kratko vrijeme..

Josip
3 mjeseci prije

Svinje su sada u Davosu dobile aport Swab Furera kako sjebati cijelu EU i vidjeti cete kako EU gestapovci to poslusno izvrsavaju. Pa i nas Ante Pavelic 🙂

Umpah Pah
3 mjeseci prije

Fico 750 !

Legendo !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI