Putin: ”Europa koristi migrantsku krizu kao izgovor za pritisak na Bjelorusiju.”

Vladimir Putin
12 komentara

Govoreći na kolegiju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, predsjednik se dotaknuo niza pitanja, od situacije s migrantskom krizom na bjelorusko-poljskoj granici do NATO-ovih vježbi u blizini ruskih granica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da zapadne zemlje koriste tekuću imigracijsku krizu na bjelorusko-poljskoj granici kao izgovor za eskalaciju napetosti i vršenje pritiska na Bjelorusiju – susjedu i savezniku Moskve.

“Istovremeno krše svoje obveze u humanitarnoj sferi”, dodao je Putin.

Predsjednik je osudio Poljsku zbog oštrih metoda protiv migranata koji pokušavaju prijeći granicu, istaknuvši da među njima ima mnogo djece. Putin je podsjetio da je Varšava osudila korištenje takvih alata za borbu protiv nereda, kada su se ukrajinski organi za provođenje zakona borili za obuzdavanje izgrednika još 2014. godine.

“Samo mi je žao djece. Poljske snage na tom području lijevaju vodu i suzavac, bacaju suzavac. Helikopteri lete duž granice i poljska strana noću uključuje sirene.”

Ranije je Poljska odbila prihvatiti stotine migranata koji su ostali zaglavljeni na granici zemlje s Bjelorusijom, većinom iračke Kurde. Oni su više puta pokušavali upasti na poljsku granicu, a vojnici su ih gurali natrag koristeći vodene topove i suzavac.

Varšava i druge zemlje EU-a optužuju Minsk za prijevoz migranata u Bjelorusiju namjerno kako bi stvorile imigracijsku krizu, zbog čega su Bjelorusiji uvele nove sankcije. Bjeloruske vlasti snažno poriču tvrdnje EU-a.

Rusija je ”zemlja koja voli mir”, naglašava Putin

Ruski predsjednik posebno je istaknuo konfrontacijski stav koji NATO u posljednje vrijeme ima prema Moskvi, konstantno približavajući svoju infrastrukturu ruskim granicama. Putin je naglasio da NATO-ovi strateški bombarderi već lete samo 20 kilometara od ruskih granica.

Nadalje, žalio je zbog činjenice da je NATO prekinuo sve linije komunikacije s Rusijom protjerivanjem njenih predstavnika. Putin je istaknuo da je odluka Kremlja u vezi sa zatvaranjem ureda saveza u Moskvi bila logična u toj situaciji.

Istodobno, predsjednik je naglasio da Rusija ostaje miroljubiva nacija u svojoj srži.

“Važno je da naš temeljni zakon učvrsti takve temeljne stavove i vrijednosti kao što su odanost domovini, poštivanje zavičajnog jezika, povijesti, kulture, tradicije naših predaka. Odnosno, sve što ujedinjuje naše ljude oko zajedničkih ideala određuje vektor razvoja suverene neovisne miroljubive ruske države, aktivni član međunarodne zajednice”.

Nakon što su se odnosi između Rusije i Zapada promijenili na gore 2014. godine, snage NATO-a rutinski su obavljale letove i pomorske misije u blizini ruskih granica, posebno u Crnom moru i u blizini sjeverozapada zemlje. Savez je svoje postupke opravdao potrebom da “obuzda” Rusiju i spriječi navodnu buduću agresiju s njezine strane. Moskva je više puta osuđivala ovaj pristup i pozivala na ponovno pokretanje odnosa.

BjelorusijaKrizaMigrantiPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
2 godine prije

Dosta mi je i ovoga, propagira vakcinisanje evo sad se javio jos kao nek dragovoljac za eksperimentalnu vakcinu.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Tužno je gledat kako ‘napredna’ EU na mig amera pili granu na kojoj sjedi.

Trauma
2 godine prije

Tko je upoznat sa Kalegrijevim planom znano čemu se ovdje radi i gdje vodi. Onaj tko nije, preporučujem mu da uđe u materiju. Evo link potpore, ostalo sw potrudite pronaći sami.

http://normala.ba/2019/06/21/ko-je-bio-richard-von-coudenhove-kalergi-kalergijev-plan-etnickog-ciscenja-europe/

Sparkling
2 godine prije

Nije dobro. Nikako da netko iz Ruskog vodstva kaže DOSTA je bilo. Ako to ne želi reći Putin, onda sigurno ima savjetnika koji vide što se događa.
Znam, sad će netko reći , ali njegova naredba je posljednja. Kada dođe do takve situacije onda se sluša i savjetnike.
Uostalom nitko od nas ne zna što se događa “ispod radara” i kakve zakulisane igre se provode van službene politike.
Ali po ovome neupućeni čitatelj bi mogao zaključiti da su se “izuzetni” osjetili dovoljno jakim da mogu slobodno i bez posljedica provocirati Rusiju. Nisam baš siguran koji su im ciljevi, no svaka provokacija i bliski susreti mogu biti nepredvidljivi i kobni za cijeli svijet. Dali je to cilj? Po svemu sudeći nešto se gadno sprema. Slijedeća 2022 će nam puno toga otkriti. Jer ni provokator ne može provocirati u nedogled. Postaje nevjerodostojan a druga strana ga ne shvaća ozbiljno.
Lp

Max
2 godine prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI