Putin kaže da će čestitati Bidenu na pobjedi kada se objave zvanični američki predsjednički rezultati ili ako Trump prizna poraz

Putin i Biden
25 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin porekao je da je njegov odnos sa vjerovatno budućim američkim kolegom Joeom Bidenom započeo teško jer se nije pridružio mnogim drugim svjetskim liderima u čestitkama bivšem potpredsjedniku.

U komentaru za novinski kanal Rossiya-1, Putin je rekao da bi bilo neprimjereno preduzimanje zaključka takmičenja kako rezultati još uvijek nisu sigurni. „Ne postoji skrivena motivacija i ništa neobično“, rekao je gledaocima, „i ništa zbog čega bi se naš odnos mogao pogoršati… Ovo je čista formalnost.“

„Politički običaj nalaže da šaljemo čestitke kada jedna od partija prizna pobjedu druge ili se konačni rezultati izbora finaliziraju na legitiman, legalan način“, dodao je Putin.

Ranije ovog mjeseca, predsjednikov portparol, Dmitrij Peskov, obavijestio je novinare da će Rusija sačekati da vidi konačne rezultate ili da jedan kandidat popusti, prije nego što se obrati nekom od njih. Ponovio je da „smatramo ispravnim sačekati zvanično sumiranje rezultata izbora“.

U velikom broju američkih država u toku je pravni postupak, a pobjedu na anketama tvrde i Biden i aktuelni predsjednik Donald Trump. Iako američki zvaničnici kažu da je glasanje bilo „najsigurnije u američkoj istoriji“, Trump je odbio da se uzdrži od svojih tvrdnji da su izbori „namješteni“, odlazeći na Twitter kako bi objavio: „Dobio sam mnogo na ovim izborima!“

Iako će rezultati morati da budu potvrđeni i neće biti formalizovani do glasanja Izbornog koledža 14. decembra, izvjestan broj svjetskih lidera brzo je uspostavio veze sa Bidenom, koji polaže pravo na 306 glasova, u poređenju sa Trumpova 232 glasa.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson, njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Yoshihide Suga razgovarali su sa Bidenom nakon što se proglasio pobjednikom.

Putinova odluka da se uzdrži, neke zapadne vijesti su protumačile kao „namjerno odbijanje“.

američki izboriDonald Trumpjoe bidenPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
3 godine prije

Treba vremena da se izračunaju troškovi. Koda su malo love sasuli u Trumpa i njegove bankrote. Uz to politika konfrontacije između Rusije i Kine, do sada se odvijala preko USA i Trumpa. Sada je taj kanal prekinut, pa nas čekaju drugi oblici sukoba preko Indije i drugdje. Javno će se ljubiti, a ispod će biti sve veće neravnotežu, jer Kina dobavlja sve više jeftinije energije iz drugih izvora, a pandemiska kriza ruši isporuku prema EU kao drugom kupcu. Sve to dovodi do velike krize ruskog proračuna koje je rastegnut i velikim troškovima vojnih intervencija, prvo Sirija a sada i Karabah.

bumbar
3 godine prije

Gle čuda, netko se drži zakona, legalnosti i legitimnosti! Odmah je sumnjiv neoliberalnoj hunti.

Istražuj
3 godine prije

“… „Politički običaj nalaže da šaljemo čestitke kada jedna od partija prizna pobjedu druge ili se konačni rezultati izbora finaliziraju na legitiman, legalan način“, dodao je Putin…”

Jedino ispravno i razumno.
Svaka cast.
Time pokazuje da se on IPAK nesto pita u toj Rusiji, a i da Rusija NIJE banana drzava premda ima politicara-ljigavaca poput Medvedeva.

Ova ljiga iz EU – sve trci da se uvuce u chmar Rockfellerovom/Rotschildovom pulenu – senilnom pedofilu Bidenu.
Groteskno.

Za napomenu:
Sukob oko izbora je sa onim “gretenom” Al Gorom trajao 34 dana…
I nikom nije tada padalo na pamet da – trce pred rudu…
Sad se satanistima “filantropima” nesto plaho zuri…?
Zasto?

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Max
3 godine prije

Logičan potez.

Blu trabant
3 godine prije

Putin dao primjer kako se treba ponasati. Ovi politicari sto su kontra odradili su sluge i sitne placene duse.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Logicno…

Makedonac
3 godine prije

Pileta se broje na jesen!
Ako pobedi Tramp svi koji su priznali Bajdena minimum treba da napuste politiku, a koji je umišljeno učestvovao u puču, čeka ga Gvatanamo.
I ja nisam 100% optimista, mnogo lazi, mnogo konspirologije, nadam se do 15-og biče sve jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI