fbpx

Putin kaže da će čestitati Bidenu na pobjedi kada se objave zvanični američki predsjednički rezultati ili ako Trump prizna poraz

Putin i Biden

Ruski predsjednik Vladimir Putin porekao je da je njegov odnos sa vjerovatno budućim američkim kolegom Joeom Bidenom započeo teško jer se nije pridružio mnogim drugim svjetskim liderima u čestitkama bivšem potpredsjedniku.

U komentaru za novinski kanal Rossiya-1, Putin je rekao da bi bilo neprimjereno preduzimanje zaključka takmičenja kako rezultati još uvijek nisu sigurni. „Ne postoji skrivena motivacija i ništa neobično“, rekao je gledaocima, „i ništa zbog čega bi se naš odnos mogao pogoršati… Ovo je čista formalnost.“

„Politički običaj nalaže da šaljemo čestitke kada jedna od partija prizna pobjedu druge ili se konačni rezultati izbora finaliziraju na legitiman, legalan način“, dodao je Putin.

Ranije ovog mjeseca, predsjednikov portparol, Dmitrij Peskov, obavijestio je novinare da će Rusija sačekati da vidi konačne rezultate ili da jedan kandidat popusti, prije nego što se obrati nekom od njih. Ponovio je da „smatramo ispravnim sačekati zvanično sumiranje rezultata izbora“.

U velikom broju američkih država u toku je pravni postupak, a pobjedu na anketama tvrde i Biden i aktuelni predsjednik Donald Trump. Iako američki zvaničnici kažu da je glasanje bilo „najsigurnije u američkoj istoriji“, Trump je odbio da se uzdrži od svojih tvrdnji da su izbori „namješteni“, odlazeći na Twitter kako bi objavio: „Dobio sam mnogo na ovim izborima!“

Iako će rezultati morati da budu potvrđeni i neće biti formalizovani do glasanja Izbornog koledža 14. decembra, izvjestan broj svjetskih lidera brzo je uspostavio veze sa Bidenom, koji polaže pravo na 306 glasova, u poređenju sa Trumpova 232 glasa.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson, njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Yoshihide Suga razgovarali su sa Bidenom nakon što se proglasio pobjednikom.

Putinova odluka da se uzdrži, neke zapadne vijesti su protumačile kao „namjerno odbijanje“.

4.1 14 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
hiber
Gost
hiber
2 mjeseci prije

Treba vremena da se izračunaju troškovi. Koda su malo love sasuli u Trumpa i njegove bankrote. Uz to politika konfrontacije između Rusije i Kine, do sada se odvijala preko USA i Trumpa. Sada je taj kanal prekinut, pa nas čekaju drugi oblici sukoba preko Indije i drugdje. Javno će se ljubiti, a ispod će biti sve veće neravnotežu, jer Kina dobavlja sve više jeftinije energije iz drugih izvora, a pandemiska kriza ruši isporuku prema EU kao drugom kupcu. Sve to dovodi do velike krize ruskog proračuna koje je rastegnut i velikim troškovima vojnih intervencija, prvo Sirija a sada i Karabah.

Savonarola
Gost
Savonarola
2 mjeseci prije
Reply to  hiber

hiber, Putin je priko kurtza pribacio več 3-4 americka prisjednika a još ce toliko, tako da nema zurbe a sta se tiče financija Rusija nije nikad bolje stala – pozdrav !

hiber
Gost
hiber
2 mjeseci prije
Reply to  Savonarola

Najviše ih je prebacila engleska kraljica, za nju je Putin mala beba. Uostalom za USA nije ni bitno tko je predsjednik, dok u Rusiji trazicija predstavlja pravu dramu. Usput, kakvog je zdravlja Putin?

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
2 mjeseci prije
Reply to  hiber

Majko, napisao sam testament.
Sve sam ostavio tebi.
Princ Čarls

Savonarola
Gost
Savonarola
2 mjeseci prije
Reply to  hiber

Vidija sam ga di gol od pasa jaše medvida, eto kakvog je zdravlja !

Faust
Gost
Faust
2 mjeseci prije
Reply to  hiber

Rusija itekako treba čuvati leđa.Kinezi su jako zainteresirani za Sibir.

hiber
Gost
hiber
2 mjeseci prije
Reply to  Faust

Slažem se. Kinezi su praktički kupili Sibir, samo ne mogu obaviti prijenos vlasništva. Ne kuha tek tako Sibir, tamo Putin ima najmanju podršku u cijeloj Rusiji. Počelo je kad je zabranio trgovinu japanskih polovnjaka u Sibiru.

Istranko
Gost
Istranko
2 mjeseci prije
Reply to  hiber

Gospodin hiber se postavlja kao vrsni vojno-geopolitički stručnjak, ali koliko vidim, njegove kratke analize su na razini srednjoškolske rasprave, pretužno za čitanje…

hiber
Gost
hiber
2 mjeseci prije
Reply to  Istranko

Umjesto da daješ paušalne ocjene,bolje da pojasniš tako da i ja nešto naucim? Kina i USA su donedavno bili ugovorni partneri, i uzrok pogoršanja odnosa su odnosi unutar ugovora. Tehnički mogu da se raziđu ili sa nađu novi kompromis. Slično se dogodilo i sa NAFTA sporazumom, u konačnici je Trump došao do boljeg sporazuma za sve. Zato Meksikanci nisu baš oduševljeni Bidenom. Međutim, odnosi Kina i Rusija, ili Rusija i Turska uvijek su upitni. Dok imaju mogućnosti zajednički da se šire na račun trećih, stvar funkcionira. Međutim, kada ne bude mogućnosti za daljnja širenja, sa urušenim ekonomijama počinju ozbiljni međusobni problemi. Tu su i novi takmaci. Npr. Indija sa jeftinom mladom radnom snagom kojoj Kina ne može da konkurira na dosadašnjim osnovama. Ili dugoročno Brazil.

bumbar
Gost
bumbar
2 mjeseci prije

Gle čuda, netko se drži zakona, legalnosti i legitimnosti! Odmah je sumnjiv neoliberalnoj hunti.

Istražuj
Member
Istražuj
2 mjeseci prije

“… „Politički običaj nalaže da šaljemo čestitke kada jedna od partija prizna pobjedu druge ili se konačni rezultati izbora finaliziraju na legitiman, legalan način“, dodao je Putin…”

Jedino ispravno i razumno.
Svaka cast.
Time pokazuje da se on IPAK nesto pita u toj Rusiji, a i da Rusija NIJE banana drzava premda ima politicara-ljigavaca poput Medvedeva.

Ova ljiga iz EU – sve trci da se uvuce u chmar Rockfellerovom/Rotschildovom pulenu – senilnom pedofilu Bidenu.
Groteskno.

Za napomenu:
Sukob oko izbora je sa onim “gretenom” Al Gorom trajao 34 dana…
I nikom nije tada padalo na pamet da – trce pred rudu…
Sad se satanistima “filantropima” nesto plaho zuri…?
Zasto?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Normalno da im se žuri, da ne umru od Covid-19 prije nego proglase pobjednika !

Max
Member
Famed Member
Max
2 mjeseci prije

Logičan potez.

Blu trabant
Gost
Blu trabant
2 mjeseci prije

Putin dao primjer kako se treba ponasati. Ovi politicari sto su kontra odradili su sluge i sitne placene duse.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Logicno…

Makedonac
Gost
Makedonac
2 mjeseci prije

Pileta se broje na jesen!
Ako pobedi Tramp svi koji su priznali Bajdena minimum treba da napuste politiku, a koji je umišljeno učestvovao u puču, čeka ga Gvatanamo.
I ja nisam 100% optimista, mnogo lazi, mnogo konspirologije, nadam se do 15-og biče sve jasno.

santa007
Gost
santa007
2 mjeseci prije
Reply to  Makedonac

Vrhovni sud će odrediti pobjednika

POVEZANE VIJESTI

Izbornik