Putin naređuje postepeno ukidanje stranog softvera

Tehnologija
43 komentara

Moskva nastoji da smanji zavisnost od strane tehnologije u kritičnoj infrastrukturi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je izvršnu naredbu o zabrani kupovine stranog softvera za korištenje u projektima kritične infrastrukture od strane državnih agencija i poluvladinih entiteta, u očiglednom pokušaju da zemlju učini manje ranjivom na dalje sankcije Zapada i potencijalne sajber napade.

Od četvrtka, naredba dozvoljava kupovinu stranog softvera za ključne infrastrukturne svrhe samo ako to dozvoli „savezni izvršni organ koji je propisno ovlastila Vlada Ruske Federacije“. Pored toga, bilo koji državni organ ili korisnik mora postepeno da ukine upotrebu stranog softvera na svojim osjetljivim sistemima najkasnije do početka 2025.

Regulatorima je naloženo da u roku od mjesec dana objave uslove za softver koji će se koristiti u kritičnoj infrastrukturi, kao i pravila za koordinaciju kupovine stranog softvera i pratećih usluga za korištenje na osjetljivim sajtovima.

Putinova izvršna naredba takođe ima za cilj da pruži prednost upotrebi domaće radio, elektronske i telekomunikacijske tehnologije u odnosu na stranu opremu, a mjere za postizanje ovog cilja treba da budu objavljene u roku od šest mjeseci. Istraživačko-proizvodno udruženje fokusirano na proizvodnju „pouzdanih softverskih i hardverskih sistema za kritičnu informacionu infrastrukturu” takođe bi trebalo da bude organizovano najkasnije do kraja septembra.

Napori Moskve su odgovor na sankcije Zapada koje imaju za cilj da odsjeku Rusiju i od sopstvene visokotehnološke industrije i od visokotehnološke robe proizvedene u trećim zemljama koristeći američku intelektualnu svojinu.

Ruska vojna operacija u Ukrajini, pokrenuta krajem prošlog mjeseca, rezultirala je međunarodnim embargom usmjerenim na rusku ekonomiju i istaknute političke i poslovne ličnosti. Mnoge strane kompanije najavljuju zaustavljanje ili suspenziju poslovanja u Rusiji zbog sankcija, uključujući kompanije za kreditne kartice Visa i MasterCard, nekoliko proizvođača automobila i tehnološke gigante uključujući Microsoft, Apple i Dell.

Dok se američki predsjednik Joe Biden nadao da će prekinuti „više od polovine” ruskog pristupa „uvozu visoke tehnologije” najnovijim rundama sankcija, efekat „bumeranga”  već pogađa Zapad, kaže Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije. Bivši ruski predsjednik je u srijedu istakao da je „globalna inflacija u porastu. Izgleda da u Evropi počinje recesija koja bi se mogla proširiti na cijeli svijet.

Putinrusijastrana ulaganjatehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Ovde je postavljen tekst pre nekih 5-6 godina o nevoljama nekog ruskog profesora kod koga je pronađen ilegalni Windows. “Nesrećni” profesor se obraćao molbama Microsoft-u da mu ponište kaznu ali Microsoft nije nadležan po tom pitanju jer je to u domenu domaćeg pravosuđa pa je ipak “morao da plati kaznu” (u nastavku će biti jasno zašto navodnici). Kako bi se sprečile buduće neželjene situacije ovog tipa ruski zakonodavac je naložio da obrazovne institucije pređu na Linux :))))))))))))))) Iako ne direktno, ipak je vidljivo da se Rusija sprema na ovakav razvoj situacije godinama unazad. Tvrde da će do 25te imati potpuno nezavistan internet a to ne podrazumeva samo domeći softver već i domaći hardver. Mislim da nisu u stanju u tom roku da obezbede proizvodnju svih potrebnih čipova ali možemo biti sigurni da će onda po tom potanju da se obrate Kini a ne Zapadu. Jedini problem je što postaje pitanje… Čitaj više »

Nena
2 godine prije

Bravo samo tako,što manje zavisnosti od zlotvora zapadnjačkih.
Formira se BRIKS novi svetski poredak..

Alen
2 godine prije

Ако непријатељске земље гас не буду плаћале у рубљама од 1. априла, сматраћемо да је то неиспуњење гасних уговора, у ком случају ће постојећи уговори бити раскинути”, рекао је Путин.

držnedaj
2 godine prije

Napokon dobra vjest!

Max
2 godine prije

Pravit će oni svoj.

Xam
2 godine prije

Rusija se od poraza u Ukraini neće nikada oporaviti.

nepoželjni
2 godine prije

Zanimljivo ! …zna li itko kako Sj. Koreja kuburi sa softverima i hardverima ? Imaju atomske bombe, rakete koje ih mogu nositi (nuklearne programe), razne proizvodne pogone u kojima se proizvodi sve što im je potrebno za samostalno i neovisno funkcioniranje, imaju sigurno dobro razvijene računalne tehnologije i zasigurno dobro informatičko znanje (uspješni hakeri) itd… kako je to sve moguće pored vanjskih i unutarnjih barijera kojima je okružena… od kuda im znanje i moć za sve to ?? (Božja pomoć?) …ovo spominjem samo zato jer sve ove sankcije i blokade prema Rusiji mogu Rusiju dugoročno samo ojačati, unaprijediti i osloboditi bilo kakve ovisnosti koja bi joj mogla naštetiti a okretanje svojem znanju i razvoju vlastitih tehnologija ima višestruku korist jer se znanje neće izgubiti pa je to i zalog za budućnost. Ovakav razvoj događaja je meni još jedan dokaz da je u tijeku raspadanje zapadnog Svijeta koji se odmetnuo i… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
tihobl
2 godine prije

U Rusiji kriza: dijelove za bentlija cekas u servisu po mjesec dana. Za ostale luksuzne aute ima dijelova na lageru, ali cijene su im se uduplale. Stanje je postalo nepodnosljivo – pokvari ti se skupi auto, pa se moras voziti ladom kao obicni rusi, dok ne stignu dijelovi.

Davko
2 godine prije

Vrlo pametno od rusa a mi bih trebli ukinuti microsoftov office na kuji trošimo bez ikakvog smisla-

grom iz vedra neba
2 godine prije

Zapravo, očigledno je da je Rusija na strani dobra i u fazi je obrane od sotonista, i ‘navijam’ za Rusiju, ali je problem u tome što nas je naše hrvatsko ‘prodano vodstvo’ smjestilo s krive strane buduće ‘zavjese’. Eto, to me muči.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI