Putin ne isključuje kandidovanje za peti predsjednički mandat

Vladimir Putin - Smiješak
23 komentara

Vladimir Putin možda bi mogao ostati u Kremlju i nakon 2024. Ruski predsjednik je u nedjelju rekao državnoj televiziji da nije odlučio hoće li ponovo upisati svoje ime na izborni listić ili će napustiti politički front.

Paket ustavnih amandmana koji će biti stavljen na javno glasanje koje se završava 1. jula dao bi mu mogućnost da se kandiduje za najvišu rusku funkciju u još dva navrata. U TV intervjuu u nedelju, izbjegao je davanje pozitivnih odgovora – ali nije isključio takvu mogućnost.

„Vidjet ćemo. Još nisam ništa odlučio.“

Predsjednik je takođe odbio da kaže da li sebe smatra „nasljednikom“, objašnjavajući da će to samo poremetiti rad vlade. Svi u vladi, kao i na ostalim nivoima u državnoj administraciji, „moraju raditi u ovom trenutku a ne čekati nasljednike“, naglasio je.

Prema trenutnim pravilima, Putinu – koji je bio predsjednik 16 godina u posljednjih 20 – nije dozvoljeno da se ponovo kandiduje za vlast na izborima 2024. godine. Ta bi se situacija promijenila ako se usvoji paket ustavnih amandmana.

Revidiranim ustavom bilo bi više ovlasti preneseno na parlament zemlje (Državna duma) i Savjet Federacije, zabranjeno važnim zvaničnicima da imaju strana državljanstva i ograničeno vrijeme budućih predsjednika na dva mandata ukupno, između ostalih promjena.

Istovremeno, paket sadrži odredbu koja će “poništiti” uslove trenutnog predsjednika – dozvoljavajući Putinu da se kandiduje za još dva mandata u Kremlju, u teoriji.

Glasanje o ustavnim amandmanima na nivou države trebalo se održati 22. aprila, ali je odloženo zbog koronavirusne situacije. Glasanje će početi 25. juna i trajat će do 1. jula, koji je proglašen neradnim danom zbog olakšanog glasanja.

Peti mandatrusijavladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borg
3 godine prije

Ako je onima na tzv zapadu to krivo, onda mora biti dobra odluka.

Ringo10
3 godine prije

On kao “ne iskljucuje mogucnost” ali on kao “nije jos odlucio”

Hahaha ….ma kome ga i on sere…pa ovaj referendum se i radi da bi se njemu omogucio najmanje jos jedan mandat, a mozda i dva

On mora i treba ostati do 2030te. Da obavi sve sto treba prije tranzicije vlasti.

Pdn😎
3 godine prije

Možda bi trebao prepustiti funkciji … Sergej Šojgu bi bio možda ok!!!

Davor drugi
3 godine prije

Sve dok ga ruski narod bude htio i svojom slobodnom voljom birao, do tad i treba ostati predsjednik.
Svake četiri godine izbori…. dokle god bude iznova biran, srećno!

borg
3 godine prije

heben tebe i tvoje demokrate pa ti shebaju drzavu

Ringo10
3 godine prije

On ostaje do 2030 sigurno. A hoće li i do 2036te to ovisi o njegovom zdravlju …i hoće li uopće to doživjeti.

Ali do 2030te hoće

Alternativa
3 godine prije

Federalizacija i demilitarizacija

fićo
3 godine prije

Sve je peslikao sa zapada i zemlju ustrojio po tom modelu,ali smenjivost ne.

Zvrk
3 godine prije

Ali prodao se kabali i mi logičari ga više ne volimo!

santa007
3 godine prije

za vođe država ograničenje 2 mandata, a za rotšilde nema ograničenja – više od 2 stoljeća posjeduju svjetske financije?

Armagedon
3 godine prije

Kandidira san se da budem muz svojoj zeni jos 4 godine ,… Eto i ja san diktator , Zato vam dajem nekoliko savijeta da i vi uspijete u zivotu ili ako se ne mozete odluciti za buducnost vasekg mizernog zivota. Vrednote zapada su da neznas sto si ! Ako neznas sto ces biti kad odrastes , po preporukama zpada budi , izbijeglica ili teroerista , Najbojie isplativ hobi je biti ANTIFA. Ako ne volis svoga presijednika drzave uzmi Sorosa za zamijenu. Ako osijecas da si psihopata , daj molbu za radit u W.H.O. ili za menadzera neke Banke. Ako si sizfrenicar i imas alergiju na ljude , apliciraj za rad u U.N. Smatras da nas ima previse na scijetu i da treba pobiti pola civilizacije , Bill Gates je tvoj izbor . Ako zelis emigrirat u Ameriku bez papira nazovi sliping Joel -a Ako zelis biti pedofil i kriminalac ,… Čitaj više »

alex
3 godine prije

Dobitničkog konja se ne mjenja! Ako Rusija ekonomski krene tonut, onda je tek razlog za promjene evidentan. A priče o demokraciji…Rusija će uvijek biti feudalna država, ma tko bio na vlasti…slavenski mentalitet…
U cijelom slavenskom svijetu postoji tek jedna civilizirana demokratska država…Češka…ostalo su više-manje diktature, ovog ili onog tipa.

Ivan
3 godine prije

zašto ovaj članak ima srbijanske riječi u naslovu i tekstu ?? autor neka svoje komplekse niže vrijednosti ostavi kod kuće ubuduće.

Gogi
3 godine prije

Zanimljivo kako Zapad nema politicara njegova kalibra.. osim Trumpa, koji je ipak druga prica. A na Balkanu niti blizu medju svim tim ljudskim smecem izniklim u zadnjim desetljecima…

Markony
3 godine prije

Putinu svaka čast, ali ga sad pretjerao… Da u Rusiji nema osobe koja ga 2024. moze naslijediti…. E, jebeš takvu drzavu koja ovisi o jednoj osobi…. Pa mogao je od 2000. naći zamjenu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI