Putin potpisuje sporazume o pristupanju bivših ukrajinskih regija Rusiji

Putin
55 komentara

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazume o priključivanju četiri bivše ukrajinske regije u sastav Ruske Federacije. Ceremonija u petak označila je početak formalnog procesa njihovog pristupanja. 

Zajedno sa Putinom dokumente su potpisali šefovi Donjecke i Luganske Narodne Republike Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, kao i lideri Hersona i Zaporožja Vladimir Saldo i Evgenij Balicki.

Taj potez uslijedio je nakon zvaničnih zahtjeva Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i dvije južne ukrajinske regije, koje su proglasile nezavisnost, da se pridruže Rusiji. Sve četiri teritorije održale su referendume o tom pitanju između 23. i 27. septembra, na kojima je izražena podrška tom potezu, prema rezultatima koje su ranije ove sedmice objavili lokalni izborni odbori.

U Donjecku je 99,23% građana glasalo za ponovno ujedinjenje sa Moskvom, dok je Lugansk pokazao nešto nižu cifru od 98,42%. Zaporoška oblast je snažno podržala ideju odvajanja od Ukrajine i pridruživanja Rusiji, a oko 93% birača je podržalo. Oko 87% glasalo je za iu Hersonskoj oblasti.

Ugovori će sada biti dostavljeni ruskom Ustavnom sudu, koji će ih ocijeniti kako bi osigurao da ne krše ruski zakon. Kada budu raščišćeni, sporazume će prvo morati ratificirati Državna duma – donji dom ruskog parlamenta – a zatim Savezno vijeće, njegov gornji dom. 

Poslanici će takođe morati da donesu zakon o inkorporaciji dve republike i dva regiona u sastav Rusije. Donbasske republike, kao i Herson i Zaporožje, postaće deo Rusije čim Putin potpiše zakon. 

U četvrtak je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao da će se donji dom ruskog parlamenta sastati 3. oktobra kako bi razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući potencijalnu ratifikaciju ugovora. Savezno vijeće bi o ratifikaciji moglo raspravljati i na redovnoj sjednici 4. oktobra, što je potvrdila u srijedu predsjednica gornjeg doma Valentina Matvijenko. “Ne vidim potrebu za vanrednim sjednicama” , rekla je tada novinarima. 

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države, optužujući Kijev da nije implementirao sporazume iz Minska, koji su osmišljeni da regijama Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. godine.

Rusija je 24. februara poslala trupe u Ukrajinu, navodeći potrebu da zaštiti Donbas. Također je zahtijevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Većinu oblasti Herson i Zaporožje zauzele su ruske snage ubrzo nakon početka sukoba. Zvaničnici su od tada u više navrata razmatrali ideju o pridruživanju Rusiji prije nego što su na kraju održili referendume u septembru.

PristupanjePutinSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hihi
1 godina prije

Hersonska i Zaporoška oblast – demografija.

Hersonska oblast:
Ukrajinci 82 %
Rusi 14,1%
Belorusi 0,7%
Tatari 0,5%
Jermeni 0,4%

Zaporoška oblast:
Ukrajinci 70,8%
Rusi 24,7%
Bugari 1,4%
Belorusi 0,7%
Jermeni 0,3%
Tatari 0,3%
I kako onda 98% tog stanovništva na referendumu glasa za propajanje Rusiji.
A na prethodnim izborima proruski kandidat Jurij Bojko u
Zaporoškoj oblasti dobio manje od 10% glasova a u Hersonskoj oblasti broj glasača koji su glasali za proruskog kandidata ravan je statističkoj grešci

Max
1 godina prije

To je sad Rusija.

Atlas
1 godina prije

Sve to je bilo daleko lakse uciniti nakon aneksije Krima kada je stanovnistvo proruskih regiona Ukrajine, u prvom redu regije Donjeck i Lugansk, ocekivalo i prizeljkivalo ujedinjenje sa Rusijom i isti tretman kao i Krim, medjutim tada su ruske vlasti stale i na neki nacin izvrsile sabotazu ostavivsi, slucajno ili ne, nerjesen status Donbasa… da bi se rana ponovo zapalila bas nakon stisavanja curtone…
Sve ovo samo mirise na dalju eskalaciju i programiranu katastrofu po ukusu ekipe iz Davosa…

gigi pinna
1 godina prije

Sad će “Specijalna vojna operacija” prerasti u “Antiteorističku operaciju”, jer će se napadi na ove 4 regije smatrati napadom na Rusiju. Samo, ako Putko misli da je ovime riješio stvar – ni blizu. Ako ne očisti regije Harkov, Dnjepropetrovsk, Nikolajev, Odessu i vjerojatno Krivi Rog nije napravio ništa. A na to će ga natjerati svakodnevni ukrajinski napadi. Inače, ovo će opet biti tek parcijalno rješenje, ako i 2014.

1 godina prije

Pričao shumadinac da će Srbija biti deo “istočnog carstva” a svi u glas: “Kako ti to zamišljaš, zar niste okruženi NATO državama, znaš li koliko je daleko Rusija…”
E pa Rusija je počela da se približava…

p.s. Svi nekako ukazuju na Poljsku kao prvu NATO državu koja će “izbliza da vidi rusko naoružanje”, to i ne bi bilo neobično međutim sada vidimo prilično jasnu nameru Rusije da “okruži” Crno more, što Rumuniju stavlja u prvi plan…

goran
1 godina prije

svijet to jest amerika i eu ne priznaju rezultate referenduma,uredu šta če te napravit u vezi toga hahahahahaha?

000
1 godina prije

Kako su zamislili nove granice ? Po trenutnoj situaciji ili idu dalje, nisu se nesto definisali.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Putin, Macron, Trudo i ostala ekipa podjednako tlaci, porobljava i unistava svako svoj narod. Jedino sto je Putinu dopusteno vrijedanje homopedosa kako bi se prikazao drugcijim pred camerama , no nije!

tuf
1 godina prije

Koji za*eb Yelenskog danas, morati će popiti ili pošmrkati nešto da se smiri. Onako odlučno, glumački poput Tom Cruisea, potpisuje užurbenicu za pristup NATO-u. A značaj dokumenta kao da klijent banke sklopi ugovor na svoju ruku i kaže banci “evo, ovako ćemo”. Naravno da je dobio opći od*ebitis iz saveza, vjerojatno mu se iza leđa smiju u stilu “pa što on misli, haha, da to ide samo tako”. Možda od svih gaža za Vogue, CNN i razne summite nije stigao proučiti između ostaloga da sve članice moraju biti suglasne s prijemom. To traje jer se u pozadini vode pregovori (čitaj: ucjene) za razne benefite. A o ostalim vojnim, sigurnosnim i teritorijalnim uvjetima da i ne pričamo.

Radar
1 godina prije

Godine 1981/82. amerikanci (cia) su govorili kako će treći svjetski rat započeti na Kosovu.
Svojim postupcima na Kosovu su pokrenuli procese koji najvjerojatnije vode u veliki sukob na EU teritoriju a možda i šire.
U prevodu, znaju ameri što će napraviti ali uglavnom uvjek naprave grešku u koracima.

hiber
1 godina prije

Nije u redu sto nisu Austriju pozvali i primili. Ona je glasala za naciste sa 99,75%. U Njemačkoj se 99,08% izjasnili za Anšlus. Meni je nekako čudno što i Rusija nema referendum za Anšlus. Valjda tamo odlučuje samo Putler pa je 100,00%.

andrej
1 godina prije

A ovi gnjusni likovi s crnim brnjicama koji nose dokumente na potpis…
Čemu ta poruka?

Posjetnik na koronu kako ne bi
slučajno pomislili da je korona nestala?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI