Putin pozdravlja obnovu spomenika iz Drugog svetskog rata u Donbasu

Obnova spomenika
50 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u četvrtak nedavno završenu restauraciju Saur-Mogile, spomenika sovjetskom oslobođenju Donbasa od nacističke Njemačke 1943. godine. Spomenik je oštećen ukrajinskim granatiranjem tokom borbi sa milicijom Donjecke Narodne Republike 2014. godine.

“Zadovoljstvo je znati da je ovaj veličanstveni kompleks obnovljen sa najvećom pažnjom”, rekao je Putin u video poruci snimljenoj u Kremlju, napominjući da su njegov originalni obelisk i bareljef dopunjeni dodatkom koji obilježava “modernu generaciju”.

Srca nam krvare kada vidimo da neke zemlje ruše spomenike sovjetskim vojnicima koji su dali svoje živote u službi slobode svog naroda, rugaju se istoriji i cinično iznevjeravaju vlastite očeve, djedove i pradjedove. Za Rusiju je to nezamislivo.

Putin je dodao da je Saur-Mogila “sveto zemljište” za Rusiju, na istom nivou kao i greben Sapun izvan Sevastopolja i spomenik braniocima Staljingrada u Mamajevom Kurganu.

„Rekonstruisani spomenik braniocima Donbasa, hrabrosti naših vojnika, oficira i milicija opomena je svima koji su se odrekli svojih predaka i zaboravili lekcije istorije“, zaključio je ruski predsednik.

Saur-Mogila je dominantna visina na Donječkom grebenu, koja se uzdiže do skoro 300 metara nadmorske visine. Sovjetske trupe razbile su tamošnja nemačka utvrđenja u avgustu 1943. godine, dok je u blizini Kurska na severu besnela velika tenkovska bitka. Grad Donjeck – tada poznat kao Staljino – oslobođen je 8. septembra. Spomenik podignut 1960-ih u znak sećanja na tu pobedu.

Čitav spomenik je teško oštećen u avgustu 2014. godine, tokom sedmica borbi između ukrajinske „kaznene ekspedicije“ i milicije Donjecke Narodne Republike. DPR i susjedni Lugansk proglasili su nezavisnost od Ukrajine nakon državnog udara u Kijevu u februaru koji su podržale SAD i postavljanja vlade koja je uključivala neonaciste.

Obelisk se srušio 21. avgusta 2014. nakon dugotrajnog ukrajinskog granatiranja, ali je brdo ostalo u rukama DNR. Deset dana kasnije, predaja ukrajinskih trupa opkoljenih u obližnjem Ilovajsku rezultirala je prvim prekidom vatre u Minsku. 

ObeliskPutinSaur-MogileSpomenik
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rental
1 godina prije

Nek oni samo gradu, sve ce to Zelenski uz blagosov zapada srusiti i tu ce se postaviti spomenici Azovu i Banderi.

Krim
1 godina prije

200.000 mrtvih
10.000.000 raseljeh
1000 milikardi stete
Nikon toga, Putine,
Kao te nije sram ime Crvene Armije izgovoriti !!!????

eks
1 godina prije

Da se ne zaboravi. Samo fašisti ruše spomenike borcima protiv fašizma.

Siniša
1 godina prije

Putine seronjo probudi se ili idi oftamologu da ti skine to konjsko slepilo.
Vodiš pravedan rat ali na pogrešan način i sa pogrešne percepcije.

Mladen
1 godina prije

Nakon konferencije na Krimu u Jalti 1945 Ser Winston Churchill je izjavio da od tad najveći antifašisti postaće fašisti .

eks
1 godina prije

Bolje da novac date sirotinji po sibiru.

ZZ Top
1 godina prije

Sinovi Donbasa posljednji su bastion odbrane od fasizma, ako izgube ovaj rat protiv fasista, ne pise nam se dobro.

Lucija, prva
1 godina prije

Viđe trolčina i klončina što navaljuju.
I vama će doći kraj.

Da, da.
Još neki spomenici će biti obnovljeni.

Svi su izbjegavali napraviti neke stvari koje su se morale napraviti ’90.
Umjesto potpuno nepotrebnog rata.
Sad će biti teže, ali će – biti napravljeno.

onajnaglu...Dalton
1 godina prije

Njemačka je izgubila Drugi svjetski rat 22. lipnja 1941. g. u 05:00 sati.
Sve poslije toga su samo detalji…

Max
1 godina prije

Sad ima važnijih stvari.

Lucija, prva
1 godina prije

“Cijela europa danas pociva na brdu leseva vojnika crvene armije koji su usli u berlin i natjerali hitlera da si prosvira lubanju.
Svi mi zapravo rusima dugujemo zivot jer da je hitler pobjedio- slaveni vise ne bi postojali jer su kao ‘niza rasa’ predodredjeni za istrebljenje.
Kome onda u tom smislu dugujemo vise?
Tzv zapadu koji je prevario sve europljane da postoje nekakvi standardi slobode/demokracije koji su de facto fikcija ili ipak rusima koji su zgazili hitlera? Ovo drugo postoji, za razliku od ovog prvog.”

Lucija, prva
1 godina prije

Ma biž’ ća.
Proziran si.
Koliko puta si to već napisao? Dosadno.
A koga voliš? Hiću?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI