Putin želi ”veliku pogodbu”

Vladimir Putin
114 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da sklopi “novu veliku pogodbu” sa Zapadom kako bi izbrisao poniženja iz perioda nakon hladnog rata, rekao je u subotu za CNN savjetnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

U intervjuu za američku televiziju, on je rekao da će se ukrajinski sukob neizbježno završiti sporazumnim rješenjem, s tim da je samo pitanje kada, “i kolika će šteta biti do tada učinjena?”

Takvo rješenje će biti više od granica Rusije i Ukrajine, nastavio je on, tvrdeći da ono što Putin zaista želi da uradi jeste da ponovo pregovara o ravnoteži snaga između Moskve i Zapada, nakon što je oslabljena Rusija prihvatila nekoliko rundi širenja NATO-a u nakon hladnog rata.

“Naše razumijevanje je da gospodin Putin želi da ima novu veliku pogodbu, novi dogovor sa Zapadom”, rekao je Kalin. Turski zvaničnik pomenuo je sporazume koje su potpisali Moskva i NATO početkom 1990-ih – koji uključuju Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine, u kojem se navodi da će se savez nastaviti širiti, i Budimpeštanski memorandum iz 1994., u kojem se Rusija složila da neće koristiti silu protiv svojih suseda – kao odluke koje bi Putin želio ponoviti.

„Ruska percepcija je da je tadašnja Rusija, koja je potpisala taj sporazum – odnosno Rusija Gorbačovljeva i Jeljcina – završena“, tvrdi Kalin. “Postoji nova Rusija, postoji novi svijet, postoji nova realnost i oni žele da imaju novu pogodbu.”

Putin je prošle sedmice izjavio da je “tekući kolaps zapadne hegemonije nepovratan” i da “stvari nikada neće biti iste”. Multipolarni svijet, rekao je, pružit će nezapadnim nacijama “priliku da ojačaju svoj suverenitet”.

Prema Kalinu, „Ovo, naravno, stavlja na kušnju čitav globalni poredak, liberalni poredak.” Dodao je: “Do sada je odgovor bio rat s obje strane.”

Zapadni lideri nisu naznačili da namjeravaju pregovarati o okončanju ukrajinskog sukoba u bliskoj budućnosti. Zvanična linija Washingtona je da će nastaviti da šalje desetine milijardi dolara vrijednog oružja u Kijev “koliko god bude potrebno” i da će omogućiti Ukrajini da diktira svoje uslove za okončanje sukoba.

Usred šireg sukoba između Rusije i Zapada, Turska se pozicionirala kao posrednik, a Ankara je bila domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u martu koji su na kraju propali. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u četvrtak obje strane da se vrate pregovorima, izjavivši da će “čak i najgori mir biti bolji od rata”.

NATOrusijaturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
114 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Prvo ga udarih nosom u čelo, onda jajima u koljeno, pa palcem u petu, nije mu bilo dosta pa nastavih, ženu mu ubacih u krevet , auto u garažu, I uvalih mu svoje radno mjesto

Sada, kad ga,do kraja rasturih, pokazah znak milosti I pozvah ga na kavu da smirimo situaciju,
ipak ljudi smo, dogovorit cemo se o budućnosti

Mladen
1 godina prije

Putinu dosta dobro ide u ovom trenutku.Uzeo je dobar dio Ukrajine,poljuljao je dolar kao rezervnu valutu,skoro je unistio industriju u evropi.Sta dalje nitko ne zna,a da moraju razgovarati to je sigurno.

BTK
1 godina prije

i najgori mir bolji od rata? ovo je besmislica. los mir je neriješeno stanje i jamstvo nastavka rata vrlo skoro ili kad-tad. pokušao je reci nešto mudro, kao i obično, spotaknuo se o prvu sinapsu.

Kole
1 godina prije

Putin moze samo se natrti I da ga primi ,prski su nacisto veliko razocarenje

Emiliano Zapata
1 godina prije

Putinko nastavlja depopulaciju svog naroda jer se mobilizirani moraju vakcinisati pre odlaska u bitku gdje im je tako svejedno koliko ce kojih stradat jer dok mediji budu povlacili crte po mapama, on ce i dalje uvodit videonadzor, digitalizaciju novca, duzi radni vijek robova, obavezne bocke, socijalne bodove i sve sto rade na zapadu osim LGBT i Black Lives m.
Zasto jedino to radi drugcije pa zato sto crnaca nemaju a LJIGEBT mu dodu kao primjer da se pokaze kao drugciji!
Naravno cesto i spominje zapad i zlatnu milijardu dok istovremenonsam pomaze oko depopulacije svojih, Ukrajinskih i tko zna jos kojih stanovnika!
SVI su oni isti!
SuperBogati Vs siromasni, srednji sloj i bogati…

Adriana
1 godina prije

Pokaži neki vojni uspjeh, makar Artemovsk/Bakhmut i neko smisleno napredovanje trupa po ravnici, kontru na napredovanje Ukra, inače te nitko ne zarezuje.

Tony
1 godina prije

Polovina putinove rusije nema jos wc u kuci pa zaista smijesno kakvi uslovi kakva sila.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Joj Turcine .. Nes se ti kruha najest od ta tvoga zanata .. TA KAD SU RUSI , OTPOCJELI RAT PA ZA ” ZELENIM STOLOM ” – OKONCALI 😁 😁 😁 ??? Njih ko pozna – zna da tesko , vrlo tesko ulaze u ratne sukobe no , jednom kada udju … Moze ih se ili vojno porazit ( tada mjenjaju komplet , drustveno uredjenje ) ili .. Umiju piti kavu u Parizu ili setat Berlinom ( za pocetak 😉 ) . No i njima je jasno da je proteklih 200 godina nist drugo do sukobi IZMEDJ GERMANA I ANGLOSASA – TU su Slavenski narodi u svemu tek ” pride ” i najpose racunati tek kao ” polubjeli ” . Ta vidite sa ” trijumfom zapada ” 90 setih TKO SE RASPAO ( UNISTEN ) , JEDINO — SLAVENSKE ZEMLJE ! Soviet Union , Yugoslavia , Cehoslovacka .. Bile su… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

Nit’ je bilo, niti može biti:
Jedna zemlja a dva gospodara,
Jedna raja, dva harača daje
Carovati oba ne možemo,
Već mi pošlji ključe i harače,
Zlatne ključe od svijeh gradova
I harače od sedam godina;
Ako li mi to poslati nećeš,
A ti hajde u polje Kosovo,
Da sabljama zemlju dijelimo.“

hiber
1 godina prije

Jedinu pogodbu koju Putin može postići je da dobije neki azil u kojemu mu zapad garantira sigurnost. Kada ga dohvate Rusi kojima je uništio zemlju ili oligarsi kojima je uništio poslove i imovinu, malo ce mu biti sigurnih utočišta na svijetu.

Max
1 godina prije

Putin nudi pregovore, Alternativa je rat.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Ovo je predstava za javnost. Zna da nema tog dogovora kojeg može postić sa Zapadom, a da ga oni ne izigraju. Ovo se nudi čisto da se prikaže kao diplomata, a ovi drugi nerazumni kad ga odbiju na ono što im ponudi.

Vaš komentar:
1 godina prije

Dok god Ameri daju lovu i tehniku Ukrajinci će napredovati, samo je pitanje koliko će kojih nažalost poginuti.

SIRIUS
1 godina prije

Takvu milost još niko nije uspio kultivirat u sebi!! Putina za predsjednika SVIJETA! Ako se je kgb mogao reformirati u organizaciju dobročinitelja …. ? …. onda je SVE moguče! 😛

1 godina prije

Neće ići , multipolarni svijet znači demontažu dolara, bankrot usa i selidba u rang trećerazrednih zemalja , da ne pričam o unutrašnjim posljedicama raspada eu/usa..Oni su toga svjesni i zato će ići fo kraja čak i po cijeni totalnog rata..

Ovo je borba do puha…

Xam
1 godina prije

Kijev je pogazio posljednje ostatke ostataka „crvenih linija“ Moskve, ali je Putin bio vrijedan pa je povukao dvije, tri nove.
Ide to njemu od ruke.

Otpornik
1 godina prije

Ma nema šanse da ameri sada stanu. Vidjeli su da je ruska vojska zmaj od papira i neće se zaustaviti dok ne raskomadaju Rusiju, pa i po cijenu atomskog rata. Uništena će u slučaju atomskog rata biti Europa, a njihov moto ionako je “fu.ck Europe”. Nažalost. Nisam upućen što bi promijenilo da republikanci dobiju izbore za kongres. Trump je izjavio da treba pregovarati i završiti rat. Možda je to slamka spasa za Europu.

zox
1 godina prije

Zadnja šansa zapadu. To je ponuda sa ruske strane!

1 godina prije

Ukraine behind terrorist attack on Crimean Bridge – Putin

Završava SBO počinje ATO …

Vaš komentar:
1 godina prije

Prije nekih 10-ak dana bilo na tv da je Zeleni donio nekakav dekret kojim se zabranjuju pregovori s Putlerom. Valjda očekuju drugog predsjednika.

hiber
1 godina prije

Sutra se Putin sastaje sa svojim vijecem sigurnosti,moze biti svakakvog djavla.Nece valjda potegnuti nuklearno!?

Otpornik
1 godina prije

Rezultat ovog rata je da je izginulo stotinjak tisuća Slavena, dva ili tri puta toliko ostali su invalidi. Dvije najveće Slavenske države su nastradale, jedna je uništena, a druga dobro oslabljena. 15 milijuna Slavena iz te dvije države iseljeno. Za sada. Europa također ekonomski jako oslabljena, Euro pao 20% s tendencijom daljnjeg pada. Pa sad vi vidite tko od ovog profitira i kome je nastavak ovog rata u interesu.

mrdo
1 godina prije

Akcije Evrope dovele su do krajnje čudnog efekta – Nisu smanjili zavisnost od Rusije, već su je, naprotiv povećali Pokušaj Evrope da smanji zavisnost od ruskih energenata imao je neočekivani efekat. Ovo je ispričao britanski novinar Entoni Aškenaz. Evropska unija, u uslovima rapidnog pogoršanja odnosa sa Moskvom, pokušava da smanji svoju zavisnost od uvoza ruske nafte, gasa i uglja. Da bi to uradile, evropske zemlje traže alternativne dobavljače energije, i razvijaju mere za uštedu goriva. Prema rečima Entonija Aškenaza, akcije Evrope dovele su do krajnje čudnog efekta – region nije smanjio svoju zavisnost od Rusije, već je, naprotiv, povećao. Takve podatke objavljuje „Dejli ekspres“. „Zavisnost EU od Putina se povećava“, piše autor britanskog izdanja. Evropa pokušava da nadoknadi snabdevanje ruskog gasa uvozom energenata iz drugih regiona, posebno zemlje EU su počele da kupuju velike količine goriva iz Kine. U prvih osam meseci 2022. godine, Peking je Evropskoj uniji prodao tečnog… Čitaj više »

Vien
1 godina prije

Pa ovo je nevjerovatno pet kicosa vrti portal oko prsta svi po 5-6 nickova i cas vedre cas oblace zaista zalosno i providno .

MladenSt
1 godina prije

Velika pogodba je izgleda pocela jutros,rusi bombarduju citavu ukrajinu.U svim vecim gradovima cuju se ekslozije.U Zaporozju su primjeceni TU-95.Na Ruskim stranicama pise da je ovo odgovor za krimski most,i da ce se ukrajinci pokajati za taj teroristicki cin.Zasto Nato ne udje u ukrajinu i objavi rat Putinu,ukrajina ratuje citavo vrijeme za njih.

Qanon
1 godina prije

Znam 100 nacina da isteram medvjeda iz brloga,ali nijedan nacin da vratim nazad!W.Churchil

ZZ Top
1 godina prije

Pocelo kmecanje na imdexu,te pogodjen most, te zgrada, te djecje igraliste….

A jucer su slavili rusenje kreckog mosta, tja,tako vam je to nato sendvicari, ruse nebute dobili kmecanjem i pljuvanjem po ekranu, muda u sake i pravac ruski front, slozno i voljno kao i 1941.

Sena
1 godina prije

Globalističku školu Klausa Schwaba prošli su i Putin i Merkel, i Macron i Zelinski, i Biden i mnogi sadašnji i bivši vlastodršci iz SAD-a i Europe, pa je očito da je na djelu sukob između globalista. A kad je tomu tako, onda je jasno zašto se ukrajinsko-ruski rat ne želi zaustaviti. Rat će stati onda kada se o tome Ameri i Rusi dogovore. Sve je u njihovim rukama. Oduvijek je tako.

goran
1 godina prije

svi seru o nekim pregovorima a svi jako dobro znamo da ih neće ni biti,putin da želi pregovarati on bi pregovarao,a svi jako dobro vidimo šta se dogadja i uporno se lažemo da če biti bolje,ništa više neće biti bolje nego sve gore i gore

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI