Putinovo obraćanje narodu Rusije

Vladimir Putin
138 komentara

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, nakon pobune plaćenika Jevgenija Prigožina, održao je kratki govor u kome se obratio narodu Rusije i pripadnicima Wagnera.

Dragi prijatelji!

Danas još jednom apelujem na sve građane Rusije. Hvala vam na ustrajnosti, solidarnosti i domoljublju. Ta građanska solidarnost je pokazala da je svaka ucjena, svaki pokušaj stvaranja unutarnjih previranja osuđen na propast.

Ponavljam, pokazana je najveća konsolidacija društva, izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama. Čvrst, nedvosmislen stav podrške ustavnom poretku zauzele su javne organizacije, vjerske ustanove, vodeće političke stranke, zapravo cijelo rusko društvo. Sve se ujedinilo i okupilo ono glavno – odgovornost za sudbinu domovine.

Naglašavam da su od samog početka događaja odmah donesene sve potrebne odluke za neutraliziranje nastale prijetnje, za zaštitu ustavnog poretka, života i sigurnosti naših građana.

Oružana pobuna bi u svakom slučaju bila ugušena. Organizatori pobune, to nisu mogli ne razumjeti. Shvatili su sve, pa i to da su koristili kriminalne radnje, da pocijepaju i oslabe zemlju, koja je sada suočena s kolosalnom vanjskom prijetnjom, neviđenim pritiskom izvana, kad na frontu uz riječi “ni korak nazad!” naši drugovi ginu.

No, organizatori pobune, izdajući svoju zemlju, svoj narod, izdali su i one koji su u zločin uvučeni. Lagali su im, gurali ih u smrt, pod paljbu, da pucaju na svoje.

Upravo takav ishod – bratoubojstvo – priželjkivali su neprijatelji Rusije i neonacisti u Kijevu, te njihovi zapadni pokrovitelji i sve vrste narodnih izdajica. Htjeli su da se ruski vojnici poubijaju međusobno, da ubijaju vojno osoblje i civile, kako bi na kraju Rusija izgubila, a naše društvo se podijelilo, ugušilo u krvavim građanskim sukobima.

Trljali su ruke, sanjajući o osveti za neuspjehe na fronti i u takozvanoj protuofenzivi, ali su se prevarili.

Zahvaljujem svim našim vojnim osobama, pripadnicima reda i mira, specijalcima koji su stali na put pobunjenicima, ostali vjerni svojoj dužnosti, zakletvi i svom narodu. Hrabrost i samopožrtvovnost palih heroja-pilota spasili su Rusiju od tragičnih razornih posljedica.

Istovremeno, znali smo i znamo da su velika većina boraca i zapovjednika Wagnerove grupe također ruski patrioti, odani svom narodu i državi. To su dokazali svojom hrabrošću na bojnom polju, oslobađajući Donbas i Novorosiju. Pokušali su ih u mraku iskoristiti protiv svoje braće po oružju s kojima su zajedno ratovali za dobrobit zemlje i njezine budućnosti.

Dakle, od samog početka događaja, po mojim izravnim uputama, poduzete su mjere da se izbjegne veliko krvoproliće. Za to je trebalo vremena, uključujući i da se onima koji su pogriješili pruži prilika da ponovno razmisle, da shvate da su njihovi postupci snažno odbačeni od strane društva i do kakvih tragičnih, destruktivnih posljedica za Rusiju, za našu državu, avantura u koju su uvučeni vodi.

Zahvaljujem tim vojnicima i zapovjednicima Wagnerove skupine koji su donijeli jedinu ispravnu odluku – nisu išli u bratoubilačko krvoproliće, stali su na zadnjoj crti.

Danas imate priliku nastaviti služiti Rusiji sklapanjem ugovora s Ministarstvom obrane ili drugim agencijama za provođenje zakona ili se vratiti svojoj obitelji i prijateljima. Tko želi može ići u Bjelorusiju. Obećanje koje sam dao bit će ispunjeno. Ponavljam, izbor je vaš, ali siguran sam da će to biti izbor ruskih vojnika koji su shvatili svoju tragičnu pogrešku.

Zahvalan sam predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Grigorjeviču Lukašenku na njegovim naporima i doprinosu mirnom rješavanju situacije.

Ali ponavljam, domoljubni duh građana, konsolidacija cjelokupnog ruskog društva odigrali su odlučujuću ulogu ovih dana. Ta nam je podrška omogućila da zajedno prebrodimo najteža iskušenja za našu domovinu.

Hvala vam.

govorpučvladimir putinWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
138 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravda
10 mjeseci prije

MUDRO I PRAVEDNO,veliki državnik i domoljub…RUSSIA ostaje nepobjediva i vječna…

Jasna
10 mjeseci prije

Bravo Putine 👍👍

Max
10 mjeseci prije

Upozoravajući ali pobjednički govor.

Mladen St
10 mjeseci prije

Ma pusti ti Putina ,evo ti se dogodila novonastala situacija s koncertom Jelene Karleuse na Barbarincu ,ne žele je ,
I tebi se neda ici na otvorenje gay night cluba u Splitu a ovo ti propade .A moj lulu ,propade tebi pola ljetnih kulturnih događanja .Ledov quattro i gumena lutka bolja i jeftinija zabava i uživancija nego vestacka izoperirasana Karleusa

Miro
10 mjeseci prije

Krenuo u Ukrajinu a zamalo da izgubi Moskvu

Zvrk
10 mjeseci prije

okej, neka mu bude
kuhar koji je umislio da je ratovođa pa se odmetnuo, zvuči kao holivudski scenarij
iako će ostati neka neodgovorena pitanja

Ivek
10 mjeseci prije

Nek se Putin pošora sa Zelenskim jer ionako ovaj cirkus je ko i korona cirkus.
Nek ne miješaju ljude u te svoje prljave igre da pogibaju.

Koja
10 mjeseci prije

Pitam se pitam…pitam se kako se nije našao neko sličan da zaustavi naš bratoubilački rat! Nas su huškali jedne na druge, potpirivali sukobe! Trenutno smo na leru, 900 obrtaja….svaki čas neko može ladno ubaciti u prvu i dodati gas

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Putine.
Odgovori narodu i Wagnerovcima.
Jer su to ZASLUŽILI.

Jeste li svojevremeno pokušali zabraniti i omesti mobilizaciju u zatvorima?

Jeste li i TKO točno pokušali smanjiti broj Wagnerovaca?

Jeste li htjeli UKINUTI Wagner?
Što bi bilo da onima koji nisu htjeli ući u sastav redovne vojske?

Ti ljudi imaju nekakav UGOVOR. A ugovori se poštuju.

Tko je sve znao za ove dileme i trileme?
Kako je došlo do toga da tih 8000 mora negdje krenuti?
Tko je naredio da se puca na njih?
E, ako si i ti znao, a nisi ništa poduzimao, ili si poduzimao krive korake, – onda si i TI ODGOVORAN.

nepoželjni
10 mjeseci prije

Ovaj govor mi djeluje skroz apstraktno, nakon što smo ovdje čitali razne kontroverze o tom događaju, pa i o “maskirovki” i fingiranoj pobuni (?) … u govoru se provlače hvalospjevi… “vojnim osobama, pripadnicima reda i mira, specijalcima koji su stali na put pobunjenicima, ostali vjerni svojoj dužnosti, zakletvi i svom narodu. Hrabrost i samopožrtvovnost palih heroja-pilota spasili su Rusiju od tragičnih razornih posljedica.” ….o jedinstvu svih Rusa – “… domoljubni duh građana, konsolidacija cjelokupnog ruskog društva odigrali su odlučujuću ulogu ovih dana.” Pa čak i pučisti su dobili pohvalu i zahvalu – “Zahvaljujem tim vojnicima i zapovjednicima Wagnerove skupine koji su donijeli jedinu ispravnu odluku – nisu išli u bratoubilačko krvoproliće, stali su na zadnjoj crti.” (umjesto da završe pred streljačkim vodom) (!??) Ako je taj “puč” bio dogovoren i insceniran da bi štakori pokazali nos iz svojih rupa onda je ovaj govor licemjeran … Ako je taj pokušaj puča bio… Čitaj više »

PeroTunguz
10 mjeseci prije

Pa glavni krivac za sve ovo je upravo on. Drzava ima monopol na silu, a ko je dio tog monopola predao privatnoj kompaniji? Pa nisam ja. Nije Prigozin moj prijatelj, nego njegov.
Prigozin vec par mjeseci napada vojni vrh Rusije, a Putin mudro cuti??

Ja bih se zapitao onako kako se Prigozin zapitao prije par sedmica: “Da li je Deda (misli na Putina) stvarno toliki kreten?”

Na pocetku je Njemacka slala Ukrajini sljemove a danas tenkove. Sjutra ce slati takticke nuklearke, ako se ovako nastavi.

PeroTunguz
10 mjeseci prije

Tajkuni vade i prodaju naftu, voze se brodovima od 100m a radnicka djeca Ukrajinska i Ruska se tuku i ginu. Kretenizacija. Ovo sto radi Putin i Zelenski je sramota za sve Slavene.

Dragan bumbar
10 mjeseci prije

Bio sam odusevljen njegovom diplomacijom, potezima i uzdizanju Rusije (barem tako izgleda iz daleka), ali iskreno sve vise mi postaje sve ovo sumnjivo. Dosta stvari se ne podudara i nema smisla, niti se moze logicno objasniti. Sam naziv ovog portala bi trebao privlaciti logicare a ne navijace s druge strane, ali meni se cini da to je daleko od stvarnosti.

10 mjeseci prije

ne pijem (pricu).
znaci vojska ima pravo pucati kako pozeli. ovaj put na placenicku vojsku a isto pravo imaju i da pucaju na zastitarsku tvrtku, na vatrogasno drustvo, na koga pozele.
sto putin, glavni balanser ruskih struktura nije stao u zastitu reda i zakona, sprijecio ubijanje vojnika vojske svog prijatelja prigozina, dokazanog vojnika, pozrtvovanog i vjernog domoljuba?
putin i ruski vojni establisment su presli moju crvenu liniju!
sad je prigozin izdajnik a za mene je izdajnik putin. izdao je prijateljstvo, izdao je zakon.
da se ne ponesemo “quod licet iovi, non licet bovi”. ne priznam ja te podjele iovi- bovi.

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Kako bi me veselilo da postoji netko ko bi se suprostavio bandi s zapada a da nema saveznika poput Kine gdje muce ljude kao nikada do sada…

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Sitne dopune govora:

”    „Захваљујем оним војницима и командантима Вагнера који су донели једину исправну одлуку, који су одбили да буду увучени у братоубилачко крвопролиће, који су се зауставили на последњој линији.

        Данас имају прилику да наставе да служе Русији ПОТПИСИВАЊЕМ УГОВОРА са
>> Министарством одбране или са
>> агенцијама за спровођење закона.

Могу и да се врате својим рођацима и пријатељима. Ко жели, може да иде у Белорусију. Обећање које сам дао – биће испуњено…

        Огромна већина бораца и команданата Вагнера су руски патриоти, одани свом народу и држави, који су то доказали својом храброшћу на бојном пољу, ослобађајући Донбас и Новоросију. Покушали су да их „искористе у мраку“ против своје браће по оружју.

        Због тога су од самог почетка догађаја, ПО МОМ ДИРЕКТНОМ УПУТСТВУ, предузети кораци да се избегну велико крвопролиће.”

Baš dobro. Šta si prije radio?

I smjeni onog kre.tena od gradonačelnika Moskve.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Prigožin je upravo objavio 11-minutnu audio poruku u kojoj kaže da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da je njegova plaćenička firma zbog toga trebalo da prestane da postoji 1. jula On je rekao da je cilj njegovog marša na Moskvu bio da se spreči uništenje grupe Vagner… On kaže da Vagner žali „što su morali da pogode rusku avijaciju“ i da su odlučili da se okrenu dok su bili na putu ka Moskvi „da ne bi prolili krv ruskih vojnika”…..” Aaaaaaaaa 😱 Razapnite me. Eto, jednom kriva procjena. Na sveopće zadovoljstvo. Ne, ja nisam vjerovala da wagnerovci raspolažu sredstvima za rušenje aviona. I ako raspolažu, da će ih vući sa sobom. Jako brzo su prešli tih 650 km. I da će, jbg, biti toliko efikasni u tome. Sa tim manpadsima.(? s čim?) Bravo, Prigožine. I mene si uvalio. Tvrdim im dalje da je kriv onaj… Čitaj više »

1984
10 mjeseci prije

Vrhunski inscenirano! Očekivan govor u njegovoj maniri dostojan prikazanoga, a jednim šahovskim potezom riješeni brojni problemi…Velika većina Wagnerovaca će nakon ovoga sklopiti ugovor s Ministarstvom obrane i na taj način će se oslabiti privatna vojska koja je očito postala previše moćna a treba više regulacije i državne kontrole, dok će se ostatak legalnim putem prebaciti u Bjelorusiju gdje će podržavati vlast Lukašenka i zaštititi ju od mogućeg puča, a prema potrebi čuvati granicu s Ukrajinom ili prelaziti preko nje…Prikazano je ono što neprijatelj priželjkuje, te ispitana volja i reakcija naroda na moguće štetne unutrašnje i vanjske utjecaje, i još k tome dodatno ojačana kontrola vlasti. Vjerojatno prokazani domaći neistomišljenici i mogući izdajnici, te spriječen bilo kakav uspjeh novoga puča ako bi ikome i pao na pamet…Osviješten nacionalni identitet i probuđeni osjećaji za Majku Rusiju, a narod značajno ujedinjen i spreman za novu mobilizaciju. Broj motiviranih dobrovoljaca za rat u Ukrajini… Čitaj više »

Ivan
10 mjeseci prije

Sjetimo se samo sto se radilo Tudmanu u jednoj maloj zemlji? Zaboravili smo na pobune i smicalice unutarnjih neprijatelja i frakcija u dobrom dijelu rata. Sjecate se sto se dogadalo oko Spegelja i tko je to zakuhao? Sto je bilo kada je HOS trebalo uvesti u sluzbene vojne formacije? Oko bosanske Posavine? Onda nije cudno kad se u jednoj tako velikij zemlji to dogodi.

Bruno
10 mjeseci prije

Ovo je samo početak rasula i kaosa. Wagner je sada u Bjelorusiji. U Mogiljevu se gradi vojni Kamp za 8.000 vojnika. Zapad sprema udar na Lukasenka i krvavi građanski rat u Bjelorusiji. Wagner je stigao da guši pobunu ako do nje dođe. Kako smo vidjeli, plaćenici mogu promijeniti stranu. Amerikanci trebaju samo Jevgeniju Prigošinu dati ponudu koju ovaj ne može odbiti. Biti će to zanimljivo… Putin rat u Ukrajini još ne može završiti sa jednim rezultatom povoljnim po Rusiju. Greška je počinjena u samom početku, napad sa premalim brojem vojnika. Samo na istoku i jugu zemlje, dok je zapad zemlje ostao pošteđen. Rusija je morala krenuti sa barem dva puta većim brojem vojnika i odmah blokirati granicu sa Poljskom , da u Ukrajinu ništa ne može ući! To bi bio ključ za dobiti rat. Zapad ne bi mogao poslati nikakvu pomoć i rat bi završio za najviše dva tjedna. Ovako… Čitaj više »

Dušan
10 mjeseci prije

Rostov na DONU je veliko vojno središte i navodno tamo 200000 ruskih vojnika i nemoguća sila vojnog naoružanja i opreme, pa je problem, PRAVO PITANJE, kako vagnerovci bez ISPALJENOG METKA ZAUZELI MILIJUNSKI GRAD, VOJNE BAZE I AERODROM NA ODUŠEVLJENJE NARODA!!!
TO JE BIT PROBLEMA!!! 👍👍👍👍

Henrik8
10 mjeseci prije

Istina boli. Ruski birokratizirani oficirski kadar u kojem nepotizam, korupcija, neznanje proizvodi gubitke tisuće i tisuće ruskih vojnika je gola istina koja se vidi iz aviona. Da se vojno iskusni Wagnerovci ne žele postaviti pod takovu komandu kojoj gubici tisuće vojnika i tehnike ne znaće ništa je jasno kao dan. Ako nekom nije jasno neka se zapita kako je Hitler tako lako došao do Moskve. Ista boljka ruske vojske vidi se i u ovom ratu. Politika, politika. Umjesto da čuva najefikasnije i iskusne jedinice i da im daje maksimalnu podršku ljubomorni vojni vrh Rusije podriva Wagnerove jedinice radi čega, radi politike. Što se tiče pitanja domoljublja pitanje je kome je više do domoljublja ili do stolice. Zanimljiv je doček Wagnerovih jedinica u Rostovu.

Ipoo
10 mjeseci prije

Ovaj se svaki dan obraća narodu. Nek im objasni zašto se Rusija raspada.

Dušan
10 mjeseci prije

Opet ti s Kristom i antikristom STALNO!!
A ONO NE SPOMINJI IME GOSPODNJE UZALUD ???
NIKAD ČUO???

Ipoo
10 mjeseci prije

Došla teška vremena kad se stidiš svog predsjednika. Ruska vojska je bila druga sila u svijetu, pa druga sila u ratu s Ukrajinom, a sad je druga sila u Rusiji. Smijurija od države.

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Isti imbex trolovi koji su godinu i po trubili da je wagner skupina olosa i kriminalaca koji rade masovne zlocine,od Subote isti taj Wagner stavljaju na piedestal dobrote i borbe protiv zla.

Cak stovise, zabrinuti su za Ruski narod i sudbinu Prigozina.

E pa moji sendvicari iz buzina, zbilja ste precerali.

BanOvan
10 mjeseci prije

Oooo, vratio nam se lulu.
Jel to pise u Bibliji sitnim slovcima?

Miro
10 mjeseci prije

Ovaj Jevrej Putin se raspištoljio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI