fbpx

“Rat” protiv Huaweija može uništiti američko gospodarstvo i Trump se povukao na 90 dana

google

Nakon iznenađujuće odluke Donalda Trumpa da se pozove na izvanredno stanje i zabrani američkim kompanijama poslovnu suradnju s kineskim telekomunikacijskim divom Huawei, izgleda da su u američkoj upravi svjesni težine svoje odluke.

Tako je Huawei od američkog ministarstva trgovine dobio odgodu sankcija i Washington je dopustilo kineskom divu da u Sjedinjenim Državama nastavi raditi još 90 dana, do 19. kolovoza.

Radi se o privremenoj općoj licenci kojom se obnavlja pravo Huaweiju na pružanje internetskih usluga i za ažuriranja softvera na svojim mobilnim uređajima koji se koriste u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ova je mjera više usmjerena na zaštitu američkih tvrtki i potrošača, iako se trump vjerojatno nada da će Peking u 90 dana pristati na ustupke i pristati na trgovinski sporazum kakvog žele SAD.

To se, naravno, neće dogoditi, a neizravnu poruku je danas poslao kineski predsjednik Xi Jinping, koji je posjetio nacionalnu kompaniju za proizvodnju rijetkih metala za industrije visokih tehnologija, kojih ima samo u Kini. No, simboliku ove posjete ćemo pojasniti kasnije.

“Ova odredba predviđa 90 dana privremene opće dozvole koja djelomično vraća režim licenciranja za Huawei”, navodi se u dokumentu američkog ministarstva trgovine, koje je naglasilo da “odredba vrijedi od 20. svibnja 2019. do 19. kolovoza 2019.”.

Ograničenja za kupnju robe Huaweija u Sjedinjenim Državama su također ukinuta, a neće su primijeniti ni na nove isporuke, jer je osmišljena da se postojećim klijentima tvrtke Huawei omogući nesmetan rad. Američko ministarstvo trgovine je navelo da može izdati privremene licence kako bi dalo vremena drugim tvrtkama i pojedincima koji imaju poslovne kontakte s Huaweijem, te kako bi se “izbjegao prekid rada postojećih komunikacijskih mreža i opreme”.

U međuvremenu je objavljeno da Huawei razvija novi operativni sustav koji će zamijeniti Android na uređajima tvrtke, javlja Huawei. Novi operativni sustav će se zvati Hongmeng, a razvijen je na temelju operacijskog sustava Linux.

Ranije u ožujku je direktor Huaweija, Richard Yu, govorio o nadolazećem “Planu B” za slučaj da uređaji tvrtke ne budu mogli koristiti operativni sustav Android.

U isto vrijeme su Kinezi počeli masovno zahtijevati bojkot Appleovih proizvoda, kao potporu Huaweiju u Kini.

Međutim, čak i bez kampanje protiv Applea, eskalacija američkog trgovinskog rata s Kinom mogla bi izazvati ozbiljan udarac cijelom lancu nabave komponenti za pametne telefone.

Investitori to razumiju i zbog toga su u ponedjeljak dionice Applea zabilježile najveći pad. Izgubile su više od 3%. Googleove dionice su pale za 2%, dok je visokotehnološki Nasdaqov indeks pao za jedan i pol posto. Glavni europski burzovni indeksi u ponedjeljak su se također zatvorili s minusom do 2%.

Podsjetimo da je 15. svibnja predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu uredbu kojom se nameće izvanredno stanje kako bi se zaštitila američka informacijska i komunikacijska infrastruktura od inozemne prijetnje. Kasnije je američko ministarstvo trgovine odlučilo uključiti kinesku tvrtku Huawei i srodne pravne osobe na “crnu listu” zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti, a odluka je stupila na snagu 17. svibnja.

Trump je prošlog kolovoza potpisao dekret kojim je američkim vladinim agencijama zabranjeno koristiti opremu koju su proizveli Huawei i druga kineska tvrtka ZTE.

U nedjelju je američka korporacija Google objavila da je suspendirala poslovne kontakte s Huaweijem, nakon što su američke vlasti kinesku kompaniju odlučile dodati na “crnu listu”. U praksi takav potez znači da će kineska tvrtka izgubiti pristup tehnologiji i softveru, osim za one proizvode koji su već dostupni javnosti.

Kina se neće povući

Kina ima trgovinski suficit u trgovini s SAD-om

Sada se vratimo na jučerašnju simboličnu posjetu kineskog predsjednika Xi Jinpinga  nacionalnom poduzeću za proizvodnju rijetkih metala,  što je Bloomberg protumačio kao poruku kineske vlade da bi se ovi metali mogli koristiti kao oružje u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama.

Stock JL MAG Rare-Earth Co. je u ponedjeljak ostvarila dnevni limit rasta, nakon što je državna novinska agencija Xinhua izvijestila da je Xi Jinping posjetio tvrtku u mjestu Jiangxi.

Ranije ovog mjeseca je došlo do eskalacije trgovinskog sukoba između dviju najvećih gospodarstava u svijetu kada su SAD 10. svibnja povećale uvozne carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10% na 25%. Osim toga, Washington se počeo pripremati za uvođenje viših carina na uvoz kineske robe za još 300 milijardi dolara.

Međutim, Sjedinjene Države su lukavo s liste novih carina isključile rijetke zemne metale.

Kina je glavni svjetski proizvođač rijetkih metala, a američka industrija visoke tehnologije 80% ovih metala uzima u Kini, ali ne kao sirovinu, već američke tvrtke u Kini tamo sklapaju gotove komponente za svoje IT proizvode.

Tijekom posjeta poduzeću JL MAG, Xi Jinping je bio u pratnji potpredsjednika Državnog vijeća Kine Liu Hea, koji je predvodio kinesko izaslanstvo na trgovinskim razgovorima, što je više nego jasan znak kojim oružjima Kina raspolaže u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama.

“Ova posjeta šalje signal upozorenja Washingtonu da Kina može koristiti rijetke metale kao mjeru odmazde u trenutku eskalacije trgovinskog rata”, izjavio je Yang Kunhe. analitičar tvrtke Pacific Securities Co.

Prema njegovim riječima, odgovor Kine može uključivati ograničenja izvoza rijetkih metala elemenata u Sjedinjene Države, što će ugroziti proizvodnju američke industrije visoke tehnologije.

Takva ograničenja pogodit će američki tehnološki sektor, jer su rijetki metali važni za proizvodnju elektronike, kao i za vjetroturbine, električne automobile i mnoge druge proizvode. Kina je od 1. lipnja najavila uvođenje povećanih carina na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara, ali je kineski izvoz u SAD puno manji i Peking mora tražiti druge mjere za simetričan odgovor na Trumpove nepromišljene poteze.

Ograničenja na izvoz rijetkih metala bi potencijalno mogla naštetiti i kineskim proizvođačima, ali kineske kompanije, državne i javno-privatne, ovu bitku ionako vode zajedno, stoga im je puno lakše podnijeti potencijalne gubitke.

“S izvoznim ograničenjima bi vlada vjerojatno trebala razviti neke mjere za potporu domaćoj industriji, budući da je industrija rijetkih metala u zemlji također dio razvojnog plana za naprednu proizvodnju Kine”, rekao je Yan Kunhe.

“Rat” protiv Huaweija može uništiti američko gospodarstvo i globalno tržište

Huawei

Nevjerojatno je kako američki predsjednik donosi ishitrene odluke, misleći da će Kina popustiti. Je li to njegova krivnja ili njegovih savjetnika, to sada nije važno. Najnovija odluka američkog ministarstva trgovine o suspenziji ograničenja za Huawei potvrđuje da su se u Washingtonu “zaletjeli”, a Peking nije nasjeo na blef.

Zahvaljujući Trumpu, Sjedinjene Države mogu pretrpjeti velike gubitke. Huawei je već izjavio da su razlozi za uključivanje tvrtke na “crnu listu” obična izmišljotina i da će biti odgovora.

Trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine riskira da svjetskih tržišta pretrpe. Kao odgovor na nepromišljenu odluku Donalda Trumpa i američkog ministarstva trgovine da dodaju Huawei na “crnu listu”, Kinezi će odgovoriti čvrsto, čak i nakon “suspenzije od 90 dana”.

Razlog za uvođenje Huaweija i njegovih 70 podružnica na “crnu listu” bile su njihove aktivnosti, navodno “štetne nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država”. Prema američkoj upravi, Huawei špijunira za Peking. No, kineska tvrtka reagira optužbom za nepošteno tržišno natjecanje. Brojne američke tvrtke su navodno prestale poslovati s Huaweijem. Među tim tvrtkama su svjetski divovi kao što su Google, Qualcomm, Intel, Xilinx i Broadcom, koja su vjerojatno odahnule do sredine kolovoza.

Još jučer su se te tvrtke obvezale da će blokirati mogućnost korištenja softvera i hardvera za proizvode tvrtke Huawei. Novih isporuka neće biti izvršene “do daljnje obavijesti”. Iako je Google naveo da “prati i razmatra posljedice” zabrane koju je uveo Trump, jučer još nije službeno objavio prekid suradnje. Ipak, Huawei najvjerojatnije više neće imati pristup ažuriranjima operativnog sustava Android i uslugama Googlea, a budući proizvodi im uopće neće moći pristupiti, osim ako do kolovoza u Sjedinjenim Državama ne uvide razmjere štete koju su sami sebi počinili.

Tko koga špijunira?

Google špijunira svoje korisnike

Ovo nije prvi put da Washington optužuje druge za ono što sam čini, sustavno i desetljećima. Samo optužbe da netko pokušava utjecati na izbore u Sjedinjenim, Državama su dovoljne. Na svijetu gotovo da nema zemalja u čije se politike Sjedinjene Države nisu pokušavale umiješati, ali Washington već više od dvije godine ozbiljno optužuje Rusiju da je “svjetski lider” u uplitanju u njihove i tuđe izbore.

Facebook je lansirao cijelu mašineriju za cenzuru, sumnjajući da Rusi koriste izmišljene tvornice trolova kako bi utjecali na javno mnijenje, dok su oni sami objavili povjerljive podatke o svojim korisnicima u Cambridge Analytica, čime su snažno utjecali na izbore.

Sada su tim pikantnim pričama dodane  sumnje u špijunažu Huaweija. I upravo u povijesnom trenutku kada cijeli svijet dobro zna da će američke tvrtke sve podatke podijeliti sa svojom vladom jednim klikom.

Što će se dogoditi s Huaweijem?

Huawei vs Microsoft

Huawei se općenito pripremao za ovaj scenarij. Tvrtka je na tržištu već više od 20 godina i pruža telekomunikacijske usluge za više od trećine svjetske populacije u više od 170 zemalja. Istovremeno s korištenjem američkih proizvoda, kao što su operativni sustav Android i procesori Qualcomm, tvrtka se bavila razvojem i svojim verzijama. Tako je prošle godine na IFA izložbi u Berlinu Huawei predstavio novi vodeći HiSilicon Kirin 980 procesor napravljen korištenjem napredne 7-nm procesne tehnologije.

Ova tehnologija daje veću učinkovitost uz manju potrošnju energije, uz nove, snažnije i energetski manje intenzivne grafike. Procesor ima osam jezgri. Dakle, Kinezi su naučili poslovati i bez Qualcomma.

Što je s operativnim sustavom? Zajedno s razvojem procesora HiSilicon Kirin, Kinezi su bili uključeni u razvoj operativnog sustava i stvorili KirinOS.

KirinOS je, poput ruskog operativnog sustava Aurora, kao i AndroidOS, baziran na Linux kernelu, a rusko AuroraOS odlično radi s većinom aplikacija stvorenih za Android. Najvjerojatnije i KirinOS također odlično radi s aplikacijama koje su izrađene za Android. Osim toga, zajedničko podrijetlo operativnog sustava vam omogućava prijenos aplikacija s jednog operativnog sustava na drugi, bez velikih napora. Tako ni Kinezi neće imati problema s operativnim sustavom, kao ni s uslugama koje je Google najavio da želi uskratiti Huaweiju.

Što će se dogoditi s američkim tvrtkama?

"Rat" protiv Huaweija može uništiti američko gospodarstvo i Trump se povukao na 90 dana 1

Amerikanci samo mogu pretrpjeti velike gubitke. Huawei je već izjavio da je razlog za uključivanje tvrtke na crnu listu potpuno izmišljen i da će biti odgovora. Primjerice, dionice američkih tvrtki Qualcomm i Xilinx, glavnih partnera Huaweija, nakon što je Washington objavio ograničenja su naglo pale. Tvrtke gube jednog od najvećih potrošača svojih proizvoda, a time i prihode. Vrijednost Googlea se također uvelike smanjuje. Usput, ako tražilica i Google Map uskoro ne bude dostupna za pametne telefone Huawei, prazninu će brzo popuniti netko drugi. Rusi već vide mogućnost za svoj Yandex, na primjer.

Osim toga, Huaweijev glavni konkurent Apple može trpjeti veliku štetu. Svi znaju da se Appleova proizvodnja nalazi u Kini iz dva razloga. Prvi je zato što Kina ne dopušta izvoz rijetkih metala kao sirovina. Uz korištenje ovih metala se izvoze samo gotovi proizvodi. 95 do 97% proizvodnje rijetkih metala se nalazi u Kini.

Drugi razlog je što u Sjedinjenim Državama jednostavno nema dovoljno kvalificiranih ljudskih resursa za tako veliku proizvodnju. Jednostavno rečeno, nemaju nikoga tko bi to radio. Osim toga, Kinezi mogu dati svojim sunarodnjacima koji rade s Appleom zeleno svjetlo da dogovore s takozvanim “talijanskim štrajkom”, odnosno da svoje podružnice namjerno dovedu do ruba kolapsa i zakompliciraju život Appleu. Kina to može učiniti jer ekonomiju nadzire partija, a SAD ne.

Kineski bojkot Appleovih proizvoda dokazuje da je kinesko društvo sposobno za konsolidaciju na razini o kojoj mnoge druge kulture mogu samo sanjati. Tako su nedavno, zbog uvredljivog oglašavanja, Kinezi odbili proizvoditi za Dolce Gabbanu. Prodaja marke je pala, a dizajneri su se morali ispričati Kinezima . Sličan scenarij se  već počinje primjenjivati na Apple. I dok pada prodaje na najvećem kineskom tržištu, Apple jednostavno nema ništa čime bi nadoknadio gubitke. Odavde je korak do katastrofalnog pada profita, što, zajedno s problemima Googlea, Qualcomma, Nvidie, Boeinga i Tesle, može dovesti do recesije usporedive s “dot-com” krizom na prijelazu tisućljeća. Tada je “izgorjela” virtualna imovina, a danas ili najkasnije sredinom kolovoza high-tech proizvodnja.

Ali to nije sve. Huawei ima sve šanse da iz u potpunosti osvoji ne samo svoje domaće tržište, nego i cijelo azijsko, budući da ne samo da ima jači utjecaj, nego je sposoban igrati ovu igru. Ako su događaji posljednjih dana bilo pomalo neugodni za Huawei, sada su, uz potporu kineske države, Huawei može priuštiti mnogo toga. Uz podršku države i cijele nacije, u uvjetima u kojima gotovo ima monopol na rijetke metale potrebne za proizvodnju komponenti visoke tehnologije, Huawei ne samo da može odlučivati o gubicima milijarda dolara američkih tvrtki, već može zaprijetiti ozbiljnom gospodarskom krizom Sjedinjenim Državama, ali i kolapsom globalnog tržišta s nepredvidivim posljedicama.

Nijedan od ovih aduta Peking još nije iskoristio, ali je podrška države i naroda Huaweiju i naizgled nevažna posjeta Xi Jinpinga i Liu Hea poduzeću JL MAG jasan znak da Kina neće pristati na ucjene Trumpa. To je shvatio i američki predsjednik, iako njegove objave na Twitteru odišu samopouzdanjem. Ako ste stanovnik Sjedinjenih Država to je lijepo čuti, ali je Kina dijelom otkrila karte. Sada na potezu čelnik Bijele kuće, jer “privremeno izuzeće” za Huawei ne znači ništa.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
41 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

U svakom slučaju Trump ima izrazito izražen refleks preživljavanja

ribar
Gost
ribar
1 godina prije
Reply to  samo tako

trump je veliki galamdžija i blefer
bura u čaši vode

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  samo tako

Jel’ mislis na refleks Pavlova ?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Pera

@pera
Eu kolonija ti obrazlaže šire, bjegom u mišju rupu

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  samo tako

Točno preživi on ali uništi sve ostale:

thump
Gost
thump
1 godina prije

trump je kupio huaweia na kineskom pa ga nezna prebacit na engleski ….dovoljno za rat

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije

Dešava se slična situacija kao sa sankcijama Rusiji.Rusi su prodavali naftu i gas Evropi, a kupovali hranu od Evrope, kada su dobili sankcije skapira li su da sve te prehrambene proizvode mogu i sami da naprave, samo treba par godina da se pripreme zakoni, investiranje, zemljište i ljudi koji će… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  minimoris

Mogu im Ameri staviti soli na rep.Čim je u pitanju proizvodnja rijetkih metala tu priča završava jer može doći dan kada Kinezi jedini u svijetu budu proizvodili pametne telefone i slične stvarčice.A kako je krenulo izgleda da bude otkup starih mobitela postao vrlo unosan posao.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Već? Kinezi tek prodali malo američkih dužničkih obveznica i odmah panika.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

da je šutio mogao je još neko vrijeme glumiti silu. ovako će morati podviti rep. kineza ima 20% u ukupnoj svjetskoj populaciji a kinesko tržište čini 20% svjetskog tržišta. međuti s obzirom da oko 30% svjetske populacije uopće ne koristi visoke tehnologije jer se nalazi ispod linije siromaštva I nema… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

prema najnovijim informacijama kina je uvela carine za američki lng od 25%. to znači da se otvara ogromno kinesko tržište za dodatni izvoz ruskog plina ali I europa će morati povećati kupnju ruskog plina jer su amerikanci niže cijene lng-a u europi kompenzirali u aziji tj. kini

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

i ode i F35 u 3pm

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

sigurno je to rekao , da nije rekao na slobodu tržišta, a ne liberalizam…… Imaš original.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Kina i Rusija dok su saveznici u odbrani od Satane i njegovih uguzljuba i dok se Kina i Rusija drze zajedno Satana nema sanse ni pod razno.Kina ekonomijom Rusija oruzjem to je formula protiv koje Satana nema sanse i ujedno Kina i Rusija spasavaju svijet.AkoBOGda pre nego odem na onaj… Pročitaj više »

cogo
Gost
cogo
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

pa da ti se zelja ispuni ,,a znaj da nisi jedini ,,

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  cogo

UGUZLJUB ! Hahahaha, lijepa nova riječca sa tri U.
Kako bi to preveo GUGL translejtor na engleski……..
možda – Kissing deep into the ass. Inače, Mamajev,
podržavam tvoje želje, ali treba još dosta poživjeti…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sigurna sam da iza ovog roka od 90 dana stoji – prijetnja tužbama američkih kompanija koje koriste Huawei. I treba. Neznam bili dalo rezultate, ali i Huawei bi trebao razmisliti o tome. Ugovor je ugovor. A što bi trebao Google u eu? Ako se bude ponašao, a hoće, kao američka… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Pogotovo napad na liberalnu krađu i kopiranje tuđe intelektualne svojine.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša. Ako je neko nešto izmislio I napravio, ne može nekome drugome zabraniti da I on to isto izmisli I napravi. A čemu izmišljati ponovo ono što je izmišljeno, odnosno toplu vodu kad je jednostavnije to što bi I ti izmislio da te ovaj prvi nije pretekao, uzeti kao svoje… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Sardelino

…samo crtica o kopiranju int.svojine…..rusima su kauboji uveli sankcije na izvoz kalaša na američko tržište….ameri su sami počeli proizvoditi kalaše sa sitnim preinakama…toliko o palamuđenju o intel.svojini.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  igi

Kao što rekoh….sve grđe od grđega.

Bart
Gost
Bart
1 godina prije

Čim dođe na tržište Huawei OS ili kako će ga već nazvati odmah koristim taj mobitel, a najveći razlog je što radim na zapadu pa ako me Kinezi spijuniraju nije me briga.

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
1 godina prije

Izvstan osvrt na situaciju. Sranjmerika grize trulim zubima, ma bit ce ovo zanimljiva partija saha. Sad se Trump mora vaditi, a ego mu ne da da ubaci malo u rikverc. Veselo za pratiti sa strane, al nekako se bojim onoga sto dolazi za 5 do 10 godina. Mi smo mali… Pročitaj više »

Spektator
Gost
Spektator
1 godina prije

Trump se igra s vatrom jer SAD najveći dio izvoznog prihoda SAD-a dolazi od prodaje intelektualnih i autorskih prava, te prodaje financijskih i Internet usluga. Što se tiče mobitela, osim Huaweija i ZTE u Kini postoje i drugi jaki proizvođači. na pr. Xiaomi, OnePlus, Honori dr. koji i dalje mogu… Pročitaj više »

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Spektator

Ne može Honor, on je isto onda pod sankcijama jer je podbrand od Huaweia

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kile

Koliko znam Honor je postao nezavisan od Šugoweja!?

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, ti očito nemaš ni za Nokiu

Max
Gost
Max
1 godina prije

Kineska ekonomija lako nađe zamjenu za strane sustave. Gdje će proizvođači tih sustava naći zamjenu za Kinesko tržište?

Kanncer
Gost
Kanncer
1 godina prije

A hiljade milijardi $ američkog duga u obveznicama koji posjeduje KIna još nije ni načet, dakle Kina može zaista srušiti amere bez ijednog ispaljenog metka, ameri blefiraju sa mogućim ogromnim štetama po američke građane…

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

TrumpoLino je bash k’o slon u prodavnici porculana.Ne zna se ko je ludji on ili oni koji ga savjetuju … ili Melanija sto sa njim ima posla. Da mu oduzmu onaj Twiter mozda bi od njega i bilo politicara

HowYesNou
Gost
HowYesNou
1 godina prije

“Kina to može učiniti jer ekonomiju nadzire partija, a SAD ne.”

Upravo ovaj Trumpov primjer dokazuje upravo suprotno. Metode su drugačije ali svodi se na isto

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Kao što rekoh juče, tvrditi da će google i ameri uništiti Huawei je teški imb€cilizam, koji samo pokazuje da dotični ne razumiju baš ništa o modernoj tehnologiji, međuzavisnosti i trendovima. Ameri su svoje otpjevali, i pomalo počinju shvaćati tko je novi gazda/gazde. Ali džugiju i ostalim amer0filima ne vrijedi objašnjavati,… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pa sjecate li se Milana Čeha kojega ste ismijavali (a i ja sa vama) kada bi poceo sa performacijom Merike i seljenjem na Istok…sa pojma vi nemate, ja cu vam reci…i babla o nicemu.
Ali sada…izgleda da je, onako nepismen kakav je, bio na tragu necega…jlde?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Sarka

Da, nije sporno da Milanče naslućuje pozadinu stvari. Šteta što je onako autističan i bahat, pa ga svi odhebavamo po defaultu. Tako ćemo i nastaviti, treba biti kulturan ako želiš doprijeti do ljudi.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  Ivo

Da probam mali ja odgovoriti na pitanje… Samo se nadam da je sve ovo sto se desava zadnjih desetljeca, plansko preslagivanje. Medjutim, istorija me opominje i kaze da su i kod zadnja dva planska? preslagivanja pametni ljudi opominjali da svo to preslagivanje moze otici krivim pravcem. I otislo je. Ili,… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Sarka

hahah…nažalost znamo tko će biti heben, kao i uvijek.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  Sarka

Ovdje gdje ja zivim vec 20 i kusur godina zahvaljujuci preslagivanju, vodi se zucna rasprava o…kako primiti sve ove ljude koji se desperatno pokusavaju dokopati Europe…I koji je najbolji nacin kako sve to zaustaviti- na granicama EU ili u Libiji, Tunisu, Turskoj. Niti jednu debatu nisam cuo ili procitao gdje… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  Sarka

Obratite paznju da sam napisao “raspodjelu sredstava za rad”, a ne vlasnistvo sredstava za rad.
Razlika je.
Bitna razlika.

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Upravo odgledah Fahrenheit 11/9…sniman 2018…..od Michaela Moorea…koja mašinerija,lukavština do jaja…Trump je naravno najveći negativac,ali ne štedi se niti Killary,Obama itd….usred svega mogućeg što probudi razne osjećaje o pokvarenosti politike,na mala vrata servira se konobarica Ortez(ili kako se već zove) kao razuman izbor za slijedeće izbore itd,kao neki novi glas Amerike… Pročitaj više »

klump
Gost
klump
1 godina prije

Mammajev Kurgan @ Rudolf Stajner poznan videc z začetka 20 stoletja trd,i da se sedaj rearkernirajo luciferska bitja iz časa egipta ,zato gre vse h vragu po domače povedano ampak ni za obupat bog jim je omogočil reinkernacijo pred novo zlato dobo,kaj si ves mogoče sva pa ti in jaz… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

“… riskira da svjetskih tržišta pretrpe.”
Slab vam je prijevod.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik