”Rat s Rusijom i Kinom uništio bi svijet, a Amerika mora pronaći načine za postizanje mira sa svojim istočnim rivalima,” upozorava čelni američki general

Zapad-2021
29 komentara

S obzirom na to da svjetske zalihe oružja rastu, a zemlje nadograđuju svoje rezerve bojevih glava i raketa, postoji gotovo neviđena potreba za deeskalacijom napetosti i izbjegavanjem atomskog Armagedona, rekao je jedan od najviših američkih časnika.

Govoreći na sastanku čiji je domaćin u ponedjeljak bio vašingtonski trust mozgova The Brookings Institution, potpredsjednik Združenog stožera Sjedinjenih Država general John E. Hyten upozorio je na rizike ako sukobi izmaknu kontroli i izrazio nadu da će razum prevladati. “Nikada se nismo borili protiv Sovjetskog Saveza”, rekao je. “Što se tiče velikih sila, naš cilj je da nikada ne ratujemo s Kinom i Rusijom.”

Prema Hytenovim riječima, takav bi događaj “uništio svijet i svjetsko gospodarstvo. To će biti loše za sve, a mi se moramo pobrinuti kako ne bismo krenuli tim smjerom”. Međutim, general je nastavio, prethodni ugovori između Moskve i NATO-a nakon pada SSSR-a zaključili su da “Rusija više nije prijetnja”. Međutim, istodobno tvrdi da su Rusi “modernizirali cijeli svoj nuklearni arsenal”. ”To se dogodilo”, nastavlja on, ”jer su zabrinuti zbog SAD-a.”

Ostvaren je napredak u postizanju poboljšanih odnosa između dviju zemalja, ustvrdio je Hyten, ali još je daleko od potpune stabilnosti.

Međutim, rekao je kako je Washington sve zabrinutiji zbog nedostatka sličnih koraka s Kinom, zemljom za koju tvrdi da prolazi “nuklearnu modernizaciju bez presedana koja sada postaje javna … postoje stotine i stotine fiksnih silosa”.

“Usput, nema ograničenja što Kina može staviti u te silose”, upozorio je visoki dužnosnik Pentagona. “S Rusijom smo ograničeni na 1.550 raspoređenih nuklearnih glava, pa moramo odlučiti gdje želimo staviti te podmornice, ICBM-e … što postavlja ograničenje na ono što imamo. Kina, nema ograničenja… Zbog toga se možete zapitati, zašto toliko ulažu u nuklearnu sposobnost?”

U prosincu je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov upozorio da Washington, a ne Moskva, povećava rizik od fatalne eskalacije postavljanjem nuklearnog oružja na inozemno tlo u Europi.

Ryabkov je rekao da se Kremlj “nada da će se Sjedinjene Države prestati” dijeliti “nuklearno oružje svojim saveznicima i da će prestati razmještati nuklearno oružje u zemljama koje takvo oružje ne posjeduju … Očito, to dovodi do destabilizacije; osim toga, pojavljuju se i novi rizici”.

Istodobno, njegovi su komentari usporedni s komentarima Hytena, kada je izjavio da ”u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da je Rusija spremna surađivati u preokretanju takvog stanja stvari”.

kinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

General Buzda misli da smo male đokice

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

To bi bilo prosvetljenje za cijeli svijet,da se pokoljete,pao bi nam teret s vrata.Jos dodajte i francuze,engleze i izrael i idite Dodjavola.

Lkw
2 godine prije

Slušao sam neki dan nešto o operaciji crni labud. Posto vise neznam kome kaj vjerovati, jel ima ko kakvih saznanja o tome?

Joe
2 godine prije

Zebe se njima za svijet, brine ih vlastito dupe.

ieurnfiaewrfnawoefoa
2 godine prije

Sere kvake šesterokrake, gluma dobrog i lošeg policiota, ne odlučuje on ništa več je dobio zadatak da zbunjujue mozgove kauboja i ostalih pacifičkim izjavama a zanimanje mu je da ubija ljude, zna sa tko njemu zapovjeda, milenijsko zlo za koje on radi mamicu mu………….

Dragačevac
2 godine prije

Gospodine generale uz dužno poštovanje ništa se vi tu ne pitate ni vi niti politička elita ako se tako može nazvati.
Dovoljno je pogledati novčanicu od jednog dolara i simbole i poruke na njoj da se shvati ko je stvorio SAD i ko vlada sa tom državim.

Samo u prolazu
2 godine prije

Amerika pada s trona, vise nece moci nastaviti politiku pljacke po planetu. Ranjena zvijer je najopasnija…

Golda
2 godine prije

Ne brinite nece doci do svj. rata zato jer je Rusija ispred Amerike u mnogom suvremenom oruzju.
To osigurava da pohlepna Amerika ne posegne za oruzjem s svrhom da osvoji Rusiju.

Biden je htio glumiti nesto mirobljivo Kinezima pa je izjavio
Mi moramo zamijeniti otvoreni, oruzani sukob u konkurenciju a s druge strana radi na podizanju statusa Tajvana.

Dobro bi bilo za nas svijuh kad bi stvarno Amerika krenula tim putem, umjesto zveckanja oruzjem krenuti u ekonomsko nadmecanje.

Čudan lik
2 godine prije

Treći svijetski rat se neće nikada dogoditi.
Upamtite to.
Svi ovi medijski članci o velikom ratu služe samo za plašenje maloumnika.
Budite bez brige, imaju Gospodari na raspolaganju hrpu drugih načina kako da nas pobiju poput žohara što i čine.
Da, biće još bezbroj ratova lokalnog karaktera ali do svjetskog sukoba neće doći – Nikada.

Red Dog
2 godine prije

Sad citam da je general Milley zvao kineze nekoliko puta i osigurao ih da nece slusati eventualna Trumpova naredenja da napadaju Kinu nuklearno.

miroslav lončar
2 godine prije

negdje u pentagonu 2015-sastanak mudonja:1.general kaže -gle rusi su nas zajebali u siriji-tam’ smo-ende.uključi se 2.-imamo kurde.1..ma kurdi su ti za q-poješće ih turci za gablec-3.kaže ma razvukli su nas malo po svijetu,a to košta.4 -kinezi su prijetnja na što se svi složiše.na to se uključi peti general i kaže rusi ubrzano razvijaju svoj reketni pogon i napredniji su od nas,i bit’ če jako zajebano ako se udruže.na što će svi ostali uskliknut-kaj god! 4…ponovo kaže kinezi su prijetnja,svu tehnologiju su usvojili,imaju znanja.želje.civilizaciju staru tisućama godina,strpljivost,marljivost,na što će peti general pobjedonosno zaključiti-mi imamo biotehnologiju.

Mikojan
2 godine prije

Pronači načine za postizanje mira ?? Pa od kad su u skukobu da je potreban mir ?
Mirni su oni, samo novinari i CNN su nervozni, nemaju o čemu da pišu ?

Max
2 godine prije

Napokon jedan priseban general koji logički prosuđuje strateške polozaj ali za to je prozaičan Rusija i Kina su ojačale dostigle i prestigle pa on nije superiorran

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI