Rat u Jemenu ne smije biti zaboravljen – u 7 godina ubijeno 250.000 djece Britanskim i Američkim oružjem

Jemen nakon rata
62 komentara

Bombardiranje Jemena od strane koalicije predvođene Saudijskom Arabijom uništilo je infrastrukturu diljem zemlje.

Među metama su bile bolnice, klinike, centri za cijepljenje i primarnu zaštitu. Blokada koju je nametnula koalicija rezultirala je raširenom gladi i spriječila bolnice u dobivanju osnovnih medicinskih potrepština.

Snage Saudijske Arabije, zajedno sa snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), izvršile su invaziju na Jemen u ožujku 2015. kako bi preokrenule narodni ustanak koji su predvodili Houthi pobunjenici.

Glavni ratni cilj Saudijaca bio je vratiti marionetskog vođu, neizabranog predsjednika Abdrabbuha Mansura Hadija, na vlast.

Hadi je pobjegao u Rijad nakon što su ga svrgnuli Hutiji (iz sjeverozapadnog Jemena) u rujnu 2014.

Saudijci smatraju da su Hutiji previše bliski svom glavnom regionalnom rivalu, Iranu.

Sve zemlje koje čine Zaljevsko vijeće za suradnju (GCC) osim Omana podupiru rat. Druge arapske zemlje, poput Maroka, Egipta i Jordana također su ponudile pomoć.

Britanija, Sjedinjene Države i države diljem Europske unije suučesnici su u ratu koji je u tijeku. SAD i Britanija pružaju obavještajne podatke i logistiku dok je korištenje borbenih zrakoplova britanske proizvodnje i bombi i projektila britanske proizvodnje imalo razoran učinak, uključujući gubitak mnogih civilnih života.

Britanska vlada podržala je koaliciju milijardama funti u prodanom oružju. Grupe koje se bore protiv trgovine oružjem diljem Europe također su istaknule ulogu koju su imale brojne druge europske zemlje u održavanju rata u Jemenu.

Međutim, više od polovice borbenih zrakoplova koje Saudijci koriste za bombardiranje isporučuje Britanija. Malo je sumnje da je ovo oružje korišteno u napadima na civilne ciljeve, a istraživači na terenu u Jemenu pronašli su materijal koji to potvrđuje.

To je uključivalo izvlačenje materijala iz obrazovnih ustanova, skladišta i bolnica, od kojih se niti jedna ne može opisati kao vojni ciljevi.

Osim zrakoplova, Britanija je isporučila precizno navođene projektile i kasetne bombe, što je rezultiralo ne samo razornim gubicima života, već i ozljedama koje su promijenile život onima koji napade prežive.

Uz medicinsku infrastrukturu u kolapsu, zbog kombinacije bombardiranja i blokade osnovnih zaliha, Ujedinjeni narodi opisali su Jemen kao najhitniju svjetsku humanitarnu krizu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je Jemen kao “neposrednu opasnost od najgore gladi koju je svijet vidio desetljećima”.

Uzimajući u obzir smrt izravno kao posljedicu rata i one iz neizravnih uzroka, poput nedostatka hrane, zdravstvenih usluga i infrastrukture, izvješće Ujedinjenih naroda objavljeno u studenom prošle godine projicira da bi broj žrtava rata u Jemenu mogao biti oko 377 000.

U izvješću je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) procijenio da bi 70 posto ubijenih bila djeca mlađa od pet godina.

Godine 2020. UN je pokrenuo apel za Jemen u iznosu od 3,4 milijarde dolara za rješavanje humanitarne katastrofe.

Zračni napad predvođen Saudijskom Arabijom na zatvor u gradu Saada u Jemenu u siječnju ove godine rezultirao je procijenjenim 80 mrtvih i više od 200 ozlijeđenih. Istovremeno, u udaru na lučki grad Hodeidah na jugu, ubijeno je troje djece.

Izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore pozvala je međunarodnu zajednicu da pojača i osigura hitno potrebna sredstva za programe pomoći.

Fore je ponovio poziv svim stranama u sukobu da osiguraju zaštitu djece i da se osigura nesmetan pristup zajednicama u potrebi.

Procjenjuje se da nevjerojatnih 80 posto stanovništva zemlje – preko 24 milijuna ljudi – treba neki oblik humanitarne pomoći i zaštite, uključujući više od 12 milijuna djece.

Britanska vlada pokušala je obraniti svoje stajalište ukazujući na 1 milijardu funti pomoći koja je Jemenu pružena od početka sukoba u ožujku 2015. Međutim, kako ističe Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT): „Najnovija vladine statistike pokazuju da je Britanija prodala oružje u vrijednosti od najmanje 6,5 milijardi funti koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom od početka njezine tekuće kampanje bombardiranja Jemena.

“Brojka pokriva razdoblje od 26. ožujka 2015., kada je počelo bombardiranje, do 26. ožujka 2020. godine.”

U lipnju 2019., Žalbeni sud presudio je da je vlada postupila nezakonito kada je izdala dozvolu za prodaju oružja britanske proizvodnje snagama predvođenim Saudijskom Arabijom za upotrebu u Jemenu, a da nije procijenila jesu li prošli incidenti predstavljali kršenje međunarodne humanitarne politike.

Ovo je uslijedilo nakon slučaja koji je pokrenuo CAAT. Vladi je naloženo da ne odobrava nove dozvole i da ponovno donese odluke o postojećim dozvolama na zakonit način.

U srpnju 2020. vlada je objavila da nastavlja s prodajom oružja.

Državna ministrica za međunarodnu trgovinu u to vrijeme, onda ministrica vanjskih poslova, a sada premijerka Liz Truss, u pisanoj izjavi parlamentu, rekla je da je vlada dovršila reviziju koju je naredio Žalbeni sud i utvrdila da su sva kršenja međunarodnog prava “izolirana incidenti.”

U listopadu 2020. CAAT je pokrenuo novi zahtjev za sudsko preispitivanje zakonitosti vladine odluke o obnovi prodaje oružja.

U travnju 2021. CAAT je dobio dopuštenje da se žalba uputi Visokom sudu, a ročište će se vjerojatno održati kasnije ove godine.

Od vitalne je važnosti da CAAT pravno osporavanje bude podržano kako bi se osporio stav britanske vlade. Sindikalisti i mirovni aktivisti u Britaniji potiču se da lobiraju kod svojih zastupnika kako bi istaknuli razmjere humanitarne krize u Jemenu i izvršili pritisak na vladu da zaustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i njezinim saveznicima.

Iz brzine odgovora međunarodne zajednice na krizu u Ukrajini jasno je da je tamo gdje postoji politička volja moguće poduzeti mjere, usmjeriti sankcije i izazvati simpatije široke javnosti.

Za NATO se Rusi smatraju prijetnjom, a njihova akcija u Ukrajini potencijalnom kočnicom za NATO-ove planove širenja.

Nasuprot tome, saudijska diktatura se smatra saveznikom, ali i glavnim kupcem britanskog i američkog oružja.

Činjenica da je u četiri tjedna poduzeto više akcija u odnosu na Ukrajinu u odnosu na odgovor međunarodne zajednice na sedmogodišnju krizu u Jemenu, sama po sebi dovoljno govori.

Uz brzi rast cijena, potencijal za destabilizaciju zapadnih gospodarstava je stvaran i uobičajeno se zatvaraju oči pred domaćim zločinima u arapskim državama, kao i njihovim međunarodnim prijestupima.

Mir i pomirenje temeljeni na prekidu vatre i dogovorenom rješenju ključni su u Ukrajini.

Sedam godina kasnije Jemen nije ništa manje važan. Iako se međunarodna zajednica odlučuje usredotočiti na jedno područje sukoba u svijetu, ne treba zaboraviti da postoje i druga koja jednako zaslužuju pozornost.

Autor: Steve Bishop, redoviti suradnik časopisa antiimperijalističke organizacije za ljudska prava, Liberation (liberationorg.co.uk).

HutiJemenRatSADsaudijska arabijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
1 godina prije

Molim vas da idemo redom!!

Evo ja još uvijek čekam da netko odgovara za smrt 500 000 Iračke djece!!!

Madeline Albright, bivša Američka državna tajnica, je javno, pred kamerama, priznala suodgovornost za smrt Iračke djece!! I što se dogodilo? Ništa! Nitko nikada neće odgovarati za smrt najvećeg broja ubijene djece, u jednoj državi, u povijesti ljudskog roda.

NeBudiOvca
1 godina prije

Mislim da majstorima ratovi već dugo nisu potrebni kao primarno sredstvo za smanjenje populacije. Oni prije svega imaju svrhu stvaranja mržnje i podjela medju gojimima, kako ovi ne bi vidjeli tko im je stvarni neprijatelj. Imaju svrhu i opravdavanja gladi, nestašica, inflacije Itd. opet kako se gojimi ne bi dosjetili pravih razloga za isto.
Imaju svrhu hranjenja njihovog gazde, bez obzira da li ćeš ga nazvati sotona ili neki vanzemaljski entiteti, gospodari ovog svijeta ili nekako drugačije, negativnom energijom koja proizlazi iz patnje, boli, mržnje i sl.
Da im je potrebno samo ubijanje puno bi im bilo lakše uz fake pandemiju ponuditi otrov kao spasenje, pustiti par milijardi da se nabodu i još uz to u ocima velikog broja ovaca figurirati za filantrope, sto se uostalom pokazalo u zadnje skoro već tri godine.

mrdo
1 godina prije

Ma dajte ljudi! Cijeli svijet tuguje i žali zbog smrti engleske kraljice, a vi nas tu gnjavite spominjanjem nekakve djece što su poubijana engleskim oružjem. Sigurno su im roditelji krivi što su ih puštali da se igraju u dvorištu kad ne treba.
Sačekajte malo, par decenija, pa ćete vidjeti da će se englezi i ostatak zapada izvinuti zbog nestašluka, i sve će biti u redu.

držnedaj
1 godina prije

Koja slika … boga ti …??!?! sve porušeno i svakog trenutka mali klinac sto gleda stravu u živo – kad će se srondat sa prozora fasade uništene zrade .. kome li ovaj NEVINI ‘nesretnik skrivio..!?

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Na ovom svojetu ne postojo kazna za ovakve zločine ,zbog toga postoji drugi svijet

ZZ Top
1 godina prije

Za hrvatsku vladu i medije, taj rat uopce ne postoji, cudno, inace su jako glasni i humani kada je u pitanju pomoc napacenima u ratu.

BordoDNK
1 godina prije

Licemjerje ” zapadnog slobodnog svijeta” nema granica… Ubijena djeca u Koreji, Vijetnamu, Iraku, Siriji, Afganistanu, Libiji, exYu, i diljem globusa nisu jednaka stradaloj djeci u Ukrajini. Jer, po zapadnim mjerilima, kao i njihovih dupelizaca, u pobrojanim zemljama je uvođena ” demokratija” pa su civilne žrtve opravdane… Dok se u Ukrajini dešava ” brutalna agresija” ” novog Hitlera” Putina. Naravno da zapad to tako klasificira, jer je on Ukrajinu i gurnuo u rat, pokušavajući da se ukopa na granice Rusije… Stoga im je potpuno prihvatljiva i živa lomača u Odesi, ” slobodarski pukovi” Azov nacista i desnog sektora… Oni su ih i stvorili. Za Judine šolde kupili Zelenskog, i njegove saradnike, koje također nije briga za stradanje vlastitog naroda, koji sigurno nije želio konflikt sa komšijama Rusima, jer je to u suštini, isti narod. Evo, u BiH se podigla ” kuka i motika”, jer je zakazana utakmuca sa Rusijom. Dok nije… Čitaj više »

Selena
1 godina prije

Znači komentar o nacisti Ajhmanu, istrebljivaču dece, ne prolazi. E, pa hvala; da znam da ne gubim više vreme ovde. A za cenjenu redakciju podatak – U Nimberškom suđenju 1945. potvrđena je optužnica za 700.000 pobijenih u Jasenovcu, među kojima je najviše postradalo Srba, zatim Jevreja i Roma.

Herc
1 godina prije

Šta se to Evrope tiče,neka se pokolju međusobno ,i Afrika i Kina ,Indija ,Bangladeš i SAD pa će globalno zatopljenje biti manje a Greta Thunberg će dobit orgazam

Alex
1 godina prije

Njima nema tko opalit sankcije…angloamerički fašisti razaraju planet i ubijaju ljude već stoljećima.

Max
1 godina prije

Hutiji ne zaboravljaju.

SIRIUS
1 godina prije

Bio sam tamo oko 15h. Skoro da ima više policije nego ljudi.. a ljudi ima… pazi sad… TRIDESET.
Vidio sad na njihovoj stranici maloprije slike.. kužim, to je bio prosvjed samo za ljude koji su to htjeli obaviti prije ručka? Kolko ljudi je bilo onda ujutro? 500? Hebeno… ziher če vlada dat ostavku od tog silnog pritiska!
Kak sam i rekel, biče svako za sebe i nikak drugačije, jer izgleda da u urbanoj septićkoj nemre nit bit drugačije…
Inače na trgu Kralja Tomislava ima oko 100tinjak ilegalnih imigranata koji se izležavaju po travi oko spomenika i nigdje NIT JEDNOG MURJAKA!

SIRIUS
1 godina prije

moje isprike, ono maloprije je offtopic komentar. lp

BTK
1 godina prije

oce bit sta o današnjem kulturnom prosvjedu? nisam stigao popratit sta se izdogađalo a i ono površno sta sam vidio, vidio sam sprdanje ms medija. ako je netko pomislio da ms polako okreće ploču ili malo otvorio oci (ima i takvih razmišljanja), hoće kako da ne, kao sto će i trovači naprosto odustat,

ZriBra
1 godina prije

Jemeno je živiti u Jemenu.Nešto su mi tihi dežurni humanisti .

Jadranka S.
1 godina prije

Pogledajte ovo neduzno dijete! Dusa boli sto dijete/djeca prozivljava-ju i sto nemaju zivot U MIRU I BLAGOSTANJU!
Ljudski rode molim te probudi se / nanovo se rodi u svjesnosti za kreirat zivot u miru i blagostanju za djecu svijeta / buducnost.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Krvožedni ZLOČINCI nikada ne biraju sredstva za ostvarenje svojih zločinačkih ciljeva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI