Razmena kao u vreme Hladnog rata

Rusija ukrajina granicni kamen
0
0

Postojala je praksa u vreme Hladnog rata da se špijuni uhvaćeni na jednoj strani zamene za špijune uhvaćene sa druge strane Železne zavese. Ova “trampa” se obično odvijala negde na granici između dva bloka a sve bi ličilo na kulise sa snimanja kakvog filma, gdje bi se obe strane našle na svojoj strani granice a onda pustile špijune da pešice pređu na drugu stranu srećući se na sredini.

Ovog puta se ne radi o špijunima nego o novinaru, tj. glavnom uredniku RIA Novosti Ukrajina, Kirilu Višinskom, koji je osuđen od strane ruskog suda za terorizam na krimu a koji je predložen kao opcija u  zamenu za Olega Sentsova, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

“Mi zaista želimo da do ovog trenutka dođe u bliskoj budućnosti, spremni smo da razmenimo Višinskog. Sentsov je opcija, spremni smo da ga zamjenimo za Sentsova” rekao je ukrajinski predsednik.

Istovremeno Zelenski je izjavio da Sentsov nije “karta za pregovore”, “Želimo da razmenimo sve naše političke zatvorenike i sve naše vojnike” a zamena Višinskog može poslužiti kao prvi korak na tom putu.

Juče je sekretar za medije ukrajinskog predsednika Julija Mendel saopštila da je kancelarija ukrajinskog lidera predložila oslobađanje Olega Sentsova, osuđenog za terorizam na Krimu i glavnog urednika RIA Novosti Ukrajine, Kirila Višinskog, koji je trenutno u pritvoru u Ukrajini.

Ranije je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao da bi povratak novinara Kirila Višinskog u Rusiju mogao poslužiti kao prvi korak u normalizaciji odnosa između Rusije i Ukrajine.

U 2015. godini Oleg Sentsov je proglašen krivim za terorizam u Rusiji. Okružni vojni sud na Sjevernom Kavkazu ga je osudio na 20 godina zatvora zbog optužbi za uspostavljanje terorističke ćelije i planiranje terorističkih napada na Krimu. U proleće 2014. godine, članovi grupe izvršili su dva teroristička napada u Simferopolju, zapalili su kancelarije nevladine organizacije “Ruska zajednica na Krimu” i regionalnu kancelariju partije “Jedinstvena Rusija”.

Ukrajinska bezbedonosna služba je 15. maja 2018. godine uhapsila glavnog i odgovornog urednika RIA Novosti Ukrajina, Višinskog, pod optužbom za izdaju i trgovinu oružjem. Višinski je prvo proveo u pritvoru 2 meseca da bi potom pritvor produžavan nekoliko puta. Ako bude osuđen, suočava se sa zatvorskom kaznom u trajanju do 15 godina. Naredno ročište je zakazano za 19. jul a pritvor mu ističe 22. jula. Sudije moraju donjeti odluku do tog datuma inače će novinar biti oslobođen.

razmjenaTerorizamzarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI