Republikanci traže da se prekine pomoć Ukrajini

Americka vojna pomoc Ukrajini
11 komentara

Republikanci u Kongresu predstavili su rezoluciju kojom nastoje zaustaviti američku pomoć Ukrajini, navodeći ogromne troškove za porezne obveznike, rizik od eskalacije s Moskvom i danak američkom arsenalu nakon oko 30 milijardi dolara u transferu oružja.

Predvođeni predstavnikom Floride Mattom Gaetzom, 11 republikanaca iznijelo je u četvrtak “ Rezoluciju o zamoru Ukrajine ” u kojoj se navodi da Washington “mora prekinuti svoju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini” istovremeno pozivajući “sve borce da postignu mirovni sporazum”.

“Predsjednik Joe Biden mora da je zaboravio svoje predviđanje iz marta 2022. godine, koje sugerira da će naoružavanje Ukrajine vojnom opremom eskalirati sukob u ‘Treći svjetski rat’” , rekao je Gaetz u saopštenju za javnost u kojem je objavljena rezolucija. “Moramo obustaviti svu stranu pomoć za rat u Ukrajini i zahtijevati da svie skukobljene strane u ovom sukobu odmah postignu mirovni sporazum.”

Tvrdeći da se Sjedinjene Države nalaze u periodu “upravljanog pada”, Gaetz je rekao da će se problemi samo pogoršati ako vlada nastavi “bacati dolare poreznih obveznika” u stranom sukobu.

Rezolucija uključuje listu koja opisuje zapanjujuću američku vojnu velikodušnost ukrajinskim snagama od prošle godine, navodeći da je “municija donirana Ukrajini ozbiljno iscrpila zalihe Sjedinjenih Država, slabeći spremnost Sjedinjenih Država u slučaju sukoba”. U nastavku se citira nedavni izvještaj Centra za strateške i međunarodne studije koji je otkrio da će, po trenutnoj stopi proizvodnje, biti potrebno više od 12 godina da se popune američke zalihe projektila Javelin, naglašavajući pritisak na američke arsenale.

Štaviše, zakonodavci su tvrdili da je vojna podrška Kijevu “nenamjerno doprinijela civilnim žrtvama” na svim stranama, ponavljajući prethodne komentare Gaetza, koji je rekao da bi oružje samo “produžilo ubijanje”.

Dugogodišnji glasni kritičar američke pomoći Ukrajini, Gaetzovoj rezoluciji se pridružilo 10 republikanskih kosponzora, među kojima su predstavnici Thomas Massie, Marjorie Taylor Greene, Lauren Boebert, Andy Biggs, Paul Gosar, Anna Paulina Luna, Mary Miller, Barry Moore , Ralph Norman i Matt Rosendale.

Iako je sve veći broj republikanaca u Predstavničkom domu sve oprezniji u pogledu pomoći – među kojima je i predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy – viši zastupnici u Senatu dali su veću podršku. U decembru, vođa GOP-a u Senatu Mitch McConnell izjavio je da je “pružanje pomoći Ukrajincima da poraze Ruse trenutno prioritet broj jedan za Sjedinjene Države”, tvrdeći da je to mišljenje široko podijeljeno među GOP-om.

republikanciSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

… a onda se desi neko “rusko zverstvo” zbog koga ovakvi glasovi zvuče neljudski, antidemokratski – izdajnički jer “Rusija prerasta u opasnost ne samo za Ukrajinu već za ceo civilizovan svet” i… tada su i ovi što se bune spremni da glasaju za novu turu pomoći.

tuf
1 godina prije

No ipak, da stavimo u perspektivu, radi se o 11 članova Kongresa. Američki Kongres ima 535 članova.

Tupko Glupko
1 godina prije

Problem je i u tome što su gomila političara na vlasti i u parlamentima starci i starice, koje su svoje mlade i srednje godine proživjeli u doba SSSR-a, i još uvijek poistovjećuju Rusiju sa komunističkim SSSR-om i Hladnim ratom.

Sa brzim kolanjem informacija preko interneta gdje se može doznati istina, nemogućnošću blokiranja percepcije uma gojima od strane političara da je riječ o zločestim, siromašnim i neljudskim komunistima Rusima kao što je bilo u njihovoj mladosti/srednjim godinama, padom standarda izuzetne nacije, ogromnom zaduženošću, nii svi mainstream mediji im ne mogu pomoći otkrivanje istine da je car gol.

Tupko Glupko
1 godina prije

Off topic, ali zanimljivo – uz jednog novinara Jarića Dauenhauera – svima poznatog Nenada – Index dobio još jednu novinarku sa ista dva prezimena – Tihanu 😃

Max
1 godina prije

Zahtijev je opravdan,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI