Novi dogovor između britanske telekomunikacijske firme BT i Nokije u vezi s uvođenjem 5G mreže

Velika Britanija - 5G mreža
8 komentara

Britanski dužnosnici poništili su ključnu odluku o odobravanju najvećeg svjetskog dobavljača IT opreme za izgradnju nacionalnih mreža, navodeći zabrinutost zbog opskrbnih vodova, zbog ograničenja koja su došla iz Washingtona, između ostalog, nakon situacije s Odborom za znanost i tehnologiju, koja je nastala u srpnju.

Finska telekomunikacijska tvrtka Nokia trebala bi zamijeniti Huawei Technologies u britanskim 5G mrežama, nakon novog dogovora s britanskim telekomunikacijskim divom BT koji je sklopljen s Nokijom, izvijestili su mediji u utorak.

Dogovor će omogućiti korisnicima EE mreže pristup mrežama 5G, 2G, 3G i 4G, putem dodatnih baznih postaja i signalnih antena u cijeloj zemlji.

Vijest dolazi nakon što je Downing Street u srpnju objavio da će zabraniti svu 5G opremu koja potječe iz Huaweija i da će ju ukloniti do 31. prosinca, nakon čega će uslijediti ”čišćenje” sve kineske opreme, koje treba biti dovršeno do 2027. godine. To čišćenje odnosi se i na vezu između BT-a i Huaweija, koja je nastala 2005.

Nokia će poboljšati infrastrukturu u gradovima kao što su Aberdeen, Cambridge, Dundee, Southampton, York, Exeter i u drugima. Ona trenutno pokriva dijelove Londona i Midlanda, no nakon novog sporazuma s BT-om, količina Nokijine opreme koja će biti smještena u Velikoj Britaniji povećat će se za dvije trećine.

“S nastankom iduće faze našeg uspješnog odnosa s Nokijom, nastavit ćemo voditi uvođenje fiksnih i mobilnih mreža, kako bismo korisnicima pružili izvanredna iskustva”, izjavio je izvršni direktor BT-a Philip Jansen u izjavi za medije.

Predsjednik i izvršni direktor Nokije Pekka Lundmark rekao je da je “oduševljen” zbog toga što je BT proširio partnerstvo s Nokijom i u pogledu 5G segmenta, ”zbog čega će BT i Nokia biti najveći 5G infrastrukturni partner”.

“Ponosni smo nastavkom suradnje s BT-om i time što ćemo poboljšati BT-ove 5G mogućnosti.Radujemo se još boljoj suradnji u godinama koje dolaze”, dodao je.

Britanska vlada poništila je odluku kojom je prethodno Huaweiju bila dopuštena izgradnja 5G infrastrukture. Poništenje odluke došlo je zbog pritiska iz Washingtona. Kineska tvrtka bila je vidno razočarana tim slijedom događaja.

Najava tajnika za kulturu Olivera Dowdena trebala bi koštati najveće telekomunikacijske tvrtke u Velikoj Britaniji, BT, Vodafone, Three i O2, milijarde funti i trebali bi potrošiti gotovo 10 godina na uklanjanje Huaweijeve opreme koja trenutno postoji u Velikoj Britaniji, stoji u izvješću.

Američka je vlada u svibnju odredila Huawei i ZTE kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti, zbog straha da bi te kineske tvrtke mogle koristiti svoje tehnologije za špijuniranje američkih državljana, nakon čega bi se ti podaci slali Pekingu. No do danas, iz Washingtona nisu pokazani nikakvi dokazi koji bi potkrijepili takve tvrdnje.

Američko Ministarstvo trgovine stavilo je prošle godine Huawei, ZTE, kao i ostalih 70 tvrtki na Entitetsku listu, ograničavajući Kini pristup ključnim američkim tehnologijama te zahtijevajući licence za sva poslovanja koja se odvijaju s američkim tvrtkama.

Velika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bumi
3 godine prije

Sve ok, pa će valjda biti i odgovarajućih odšteta prema ZTE i Huawei-u, kako to zakon i pravo nalazu, zar ne?

Bosanac
3 godine prije

Ko s’Englezima (venecijancima) posluje, dugoročno mu minus (u balansu stanja te trgovine) ne gine.

Pauk zvani Vladek
3 godine prije

Alaj su se zapleli u vlastite mreze…pise nitko, ne pise nitko osim. Nadam se da ste skuzajte 🙂

Sony
3 godine prije

Baš dobro. Neka se oni samo kolju oko 5G umrežavanja jer bi to moglo značiti da će i na naša područja kasniti sa instaliranjem. Uostalom, zašto bi baš sve na svijetu bilo kineske proizvodnje, od češnjaka do raketa. Pa i PCR testovi su kineski a o njima sve znamo. Neka se kinezi drže samo riže jer sve šta proizvedu ili je opasno po život ili ne valja ništa. U Potrošačkom kodu svako malo povlačenje sa tržišta kineske igračke, kineska obuća, kineske samozapaljive božićne lampice kojih je puna crna kronika – hrpa članaka kako su izgorili stanovi ljudi koji su ostavili uključene kineske lampice na borovima, izašli vani, lampice izazvale požar, o šteti i posljedicama ne treba ni govoriti. Ma sve šta proizvedu za izvoz je od radioaktivnih materijala, prema ispitivanju kvalitete proizvoda. Pitam se kakve bi bile kineske antene i kompletan 5G sistem…radioaktivan, nema sumnje.

Sony
3 godine prije

Ja mislila kineska 😝 imam Nokiu J7 i drago mi je znati da je finska

Netko
3 godine prije

Fakat mi nikad neće biti jasno zašto europa nikad neće imati svoje ja i zašto MORA lizati dupe amerikancoma. Nije da sam za kineze, ruse, marsovce itd… Govorim općenito;, mislim koliko oni rade zla po svijetu to je stvarno već toliko očajno i ogavno da mi nikako ne ide u glavu da to nekom tzv normalnom čovjeku ne smeta u ovo današnje vrijeme…. Ne sviđa mi se kuba, paf uništim je… Ne sviđa mi se irak, paf uništim je… Venezuela, Ukraina, Iran, Korea, Vjetnam, Syria, Libya, Srbija, Grčka, Armenia, Kurdi, Palestina, Mjesec, Mars, Kina, UAE, Libanon, Zapadna Sahara, Baskija… Jupiter, Neptun…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI