Rusija: tužilaštvo traži 18 godina kazne za bivšeg marinca iz SAD optuženog za špijunažu

Paul Whelan - bivši marinac optužen za špijuniranje
9 komentara

Ruski tužioci zatražili su posljednjeg dana suđenja u Moskvi 18-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg američkog marinca Paul Whelana, pod optužbom da je špijunirao za zapadne obavještajne službe.

Optuženi Kanađanin, koji ima pasoše četiri zemlje, uhapšen je u Moskvi krajem 2018. godine, nakon što je, kako se izvještava, od ruskog poznanika primio USB uređaj sa tajnim materijalom. Njegov advokat insistira na tome da je Whelan nevin.

U svojoj završnoj izjavi pred sudom 50-godišnjak je ponovio da nije špijun i zatražio oslobađajuću presudu, saopštila je pres služba gradskog suda u Moskvi.

Tužioci vjeruju da imaju jak slučaj i traže da Whelan odsluži kaznu u ustanovi visoke sigurnosti. Suđenje se vodi iza zatvorenih vrata i manje je praćeno u zapadnim medijima od prethodnih slučajeva špijunaže u kojima su učestvovali Rusija i SAD. Očekuje se da će sud donijeti presudu polovinom juna.

Whelan je bio redovan posjetilac u Rusiji od sredine 2000-ih, a navodno je nekoliko godina prije hapšenja označen kao moguće obavještajno sredstvo.

Njegov tim za odbranu tvrdi da je on žrtva okolnosti i da je Whelan vjerovao da mu je dat USB uređaj sa fotografijama sa zajedničkog događaja kod prijatelja.

Whelan je služio kao marinac u SAD, a otpušten je nakon što je bio pokrenut postupak zbog pokušaja prevare. Njegova porodica kaže da je njegova neobična kolekcija državljanstava – ima pasoše SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske – nastala iz ličnog kaprica.

marinciPaul WhelanrusijaSADŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

Samo 4 putovnice, nije sumljiv ni najmanje

Dopizdilomi
3 godine prije

Uh jade. Samo četiri. Pa balkanski mafijaši imaju više.

pera lozac
3 godine prije

Da je bio rujo u usraniji trazili bi mu 180.

Max
3 godine prije

Standardna stvar za špijunažu. Ako je čovjek kriv.

Ive
3 godine prije

Ja bih mu dodijelio nagradu 7:62 ili 7:65 nasred cela kao i svakom drugom spijunu.

Brave new world
3 godine prije

Nije loš čovjek ovako gledajući po slici.
Zaveli su ga lakom zaradom i lažnim osjećajem patriotizma.

VasilisaPremudra
3 godine prije

#Njegova porodica kaže da je njegova neobična kolekcija državljanstava – ima pasoše SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske – nastala iz ličnog kaprica.

Mda.
Nes ti kaprica.
Kapricioznije bi bilo skupit drzavljanstva stajaznam jueseja, Kine, Sjeverne Koreje i Irana.
Nesto kao poker keceva…

Knez
3 godine prije

Kako dirljiva storija nedužnog kolekcionara pasoša,USB-ova,dolara i neviđenih uzbuđenja,definitivno je robovao ličnim zadovoljstvima sa verom u svetliju budućnost-znači biće razmenjen ako nešto vredi,u suprotnom će savladati osnovne zatvorske veštine,od padanja sapuna do plaćanja zaštite !Licitacija je u toku..!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI