Rusija bi mogla biti odsječena od svjetskog finansijskog sistema

Rusija - FInancije
76 komentara

SAD će ciljati ruske banke i poslovne tajkune ako Moskva napadne Ukrajinu, tvrde anonimni izvori.

Bijela kuća planira nove sankcije osmišljene da uguše ruski bankarski sistem ako Moskva odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu, prenio je Reuters u ponedjeljak.

Pozivajući se na tri anonimna izvora „upoznata sa tim“, Washington takođe planira da cilja određene ruske pojedince i kompanije tako što će zamrznuti njihovu imovinu u inostranstvu i zabraniti im da koriste američke dolare za obavljanje međunarodnih transakcija.

„Administracija predsjednika Joea Bidena pripremila je početni paket sankcija Rusiji koji uključuje zabranu američkim finansijskim institucijama da obrađuju transakcije za velike ruske banke“, preneo je Reuters. Bijela kuća je, međutim, odbila da komentariše.

Američke sankcije su osmišljene da naškode ruskoj privredi isključujući je iz globalnih trgovinskih mreža, pošto se većina međunarodnih transakcija obavlja u američkim dolarima. S obzirom da je paket mjera još u fazi finalizacije, još uvijek nije poznato koje će banke biti na meti. Međutim, eksperti koje je citirala novinska agencija vjeruju da su najveći finansijski akteri Rusije kao što su Sberbanka, Gasprombanka i VTB najvjerovatniji kandidati, pored bogatih pojedinaca koji su povezani sa Kremljom i drugi ruski tajkuni.

Slične prijetnje uputio je i Brisel. Ranije u nedjelju, u intervjuu njemačkom TV kanalu ARD, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen izjavila je da će EU uvesti nove sankcije kako bi osigurala da Moskva bude „praktično odsječena od međunarodnih finansijskih tržišta“ ako napadne Ukrajinu.

Mjere će imati za cilj da ugroze rusku ekonomiju sprječavanjem dalje modernizacije, objasnio je evrokrata.

Od novembra prošle godine, Kremlj je više puta optužen da je na granici sa Ukrajinom postavio više od 100.000 svojih vojnika sa namjerom da pokrene invaziju. Rusija je više puta negirala optužbe, navodeći da sprovodi vježbe u toj oblasti.

Autor: Aleksej Virjasov

BankarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 godine prije

Ovako , kako su priopcili , ljepo im porucili – ne mremo van nist ! Nastavite …

Jednostavno receno
2 godine prije

Isto ko i njemačka, nećemo koristiti sjeverni tok 2

burt
2 godine prije

sad je Zelensky u neugodnoj situaciji jer ako ispadne mekušac mogli bi po njega doći s toljagama Pravy Sector, Natsionalniy Korpys, Tryzub, UN UNSO, S.N.A, Azov, najokorjeliji neonacisti, rusofobi i ultradesnica alii za njih rat još nije završen

Alen
2 godine prije

Čekaj sad , jel ovo USA orovodi dedolarizaciju ?
Čuj ” svjetska ” financijska tržišta !? Ovde se radi o američkim bankama , što je super…

Mrčikola
2 godine prije

Hoće li onemogućiti pristup financijskim tržištima i “zapadnjacima” koji imaju 49% vlasništva u ruskim državnim bankama ili ide parcijalno odsijecanje. 😁

tuf
2 godine prije

Nije baš sve tako jednostavno. IT arhitekture i platforme na koje zapad još uvijek ima monopol, industrijske komponente, automobilska industrija, dijelovi za avione (Aeroflot ima preko stotinu Boeing 737), tisuće tvrtki koje su uredno poslovale s Europom i nemaju alternative na azijskom tržištu… Daleko je to od ionako polu-propalih firmi koje si naveo.
Šteta je potencijalno velika, ne treba umanjivati značaj.

Crni Rok
2 godine prije

zabole ih qrac

ledeno doba
2 godine prije

pa da je “odsječu”- ne bi joj se ništa bolje moglo dogoditi odnosno da je Rusija zaista nezavisna, davno bi se sama odsjekla od “svjetskog finansijskog sistema” (čitaj: kabalinog lihvarskoj sistema, sa kojim kabala cijeli svijet drži za gušu).. ali ne, Ruska centralna banka je, koliko znam, i dalje je član BIS-a, banke svih centralnih banaka, sa kojom upravlja kabala i drži cijeli financijski sistem u šahu. Iako se 2016. govorilo, da će 2016., nakon što je istekao 100-godišnji ugovor sa Rotšildima sklopljen sa ruskim carem, RCB navodno izići iz BIS-a, Ali to se nije dogodilo.. William Engdahl i Paul Craig Roberts, dvojica najpoznatijih američkih kritičara SAD-a i globalizacije, (koje u SAD-u optužuju da su “rusofili”), davno su još prije 7-8 godina Rusiji predlgalai da se potpuno odsječe od “pupka” kabalinog sistema. Da ima nezavisne financije, nezavisnu ekonomiju, da odhebe dolar..itd..jer ima velike prirodne resurse.. Dakle, da se Rusija ,… Čitaj više »

preseren3
2 godine prije

Rusija je več godinama ugrožena gdje ima dodir sa zapadnom ekonomijom, zato se je pravovremeno riješila svega.Od novčanih rezervi, obveznica, do kredita.
Zapad več godinama izvodi upravo to, što se sada vidi.. Napad na sve institucije.
Ali, vrlo brzo če postati jasno, koliko če to zapad koštati…

tihobl
2 godine prije

Ledeno doba: nisu se odvojili jer je putinov tim napravio racunicu – odvajanje bi ih vratilo u 2002-2003. Odlucili su se za postepeno odvajanje, zamjena dolara za zlato. I dobro im je islo, a onda se desi “pandemija” pa nagli sko svijne energenata i ponovo RF zatrpase dolarima. To sto ti predlazes je djelic onoga sto je nekad predlagao Sergej Glazjev (putinov savjetnik), ali i on je odustao od previse bolnih reformi. Da su njega poslusali nebi stigli odraditi modernizaciju vojske, sad bi bili ekonomski nezavisni, siromsani i sa zastarjelim naoruzanjem. Pokazalo se da je putinov pristup “tiha voda brijege roni” bolja od lupanjem cipele od sto. Sad je situacija drugacija, sad kremlj moze da diktira uslove. 2001. Putin je predlagao da RF udje u NATO. 2007. odrzao im je upozoravajuci govor. 2014. oteo im je Krim ispred nosa, a zatim i Siriju pokvarivsi plan potapanja Evope migrantima. 2021. nalozio… Čitaj više »

Slovenac123
2 godine prije

A oni nam skinu internet i idemo u srednji vek bez izpaljenog metka

Laik
2 godine prije

Realno koliko i to da gradjani pociste svoje pare sa racuna u bankama

preseren3
2 godine prije

Več sinoč, u prvim komentarima, kad su komentatori njemačkih TV stanica bili zatečeni sa Putinovim govorom, prva reakcija je bila: KOLIKO ČE TO KOŠTATI EUROPU!
Nekim ljudima jednostavno nije jasno, koliko Europa zavisi od Rusije, jer se sa time nisu suočavali.
Sad če se. Plin če koštati, koliko amerikanac hoče.Prve najave, 2000 eura, hiljadu kubika.
Sad če polako za njim nafta, benzin. Koštat če preko 2 eura, za početak. Ko nezna, na njemačkim autoputevima več toliko košta.
A kad krene energija, slijedi hrana, svi troškovi domačinstva. E pa sad, raja, neuka, koliko mislite, da če vam ostati krajem meseca? MINUS! Uzimat čete kredite, da bi preživjeli.
Kao amerikanci več moraju. 15.000 milijardi kredita imaju, a nije ni počeo njihov svijet da se urušava…

Dokurčilomi
2 godine prije

Sve mi se čini kako bi Musk i slični uskoro mogli proizvoditi avione i rakete od plastike.

Ja to onako
2 godine prije

A Vladimira Vladimirovicha zabole tuki za njihovu blokadu.

ive
2 godine prije

Ima jedna informacija pa zelim podijeliti s vama.
NRD i NRL su skratice za Donetsk i Lugansk.
Ove dvije republike cine samo 1/3 teritorija koje su cinile Donetsk i Lugansk u Ukrajini prije obojene revolucije.
Dakle 2/3 od ove dvije republike su pod ukrajinskom okupacijom.
NRD i NRL trazu ove svoje dijelove da im se pripoje. Rusija ih podrzava.

abc
2 godine prije

E za takvo nešto moraš imati jaku vojsku, jaku diplomatiju i surovine. Sve to Rusija ima pa zato može štiti/udružiti sve Ruse i njihov životni teritorij.

abc
2 godine prije

Na ovim prostorima če se granice uvjek mjenjati, sve ovisno od toga, koje velesile imaju trenutno največi uticaj. Neče ni američka sveča dugo tinjati. Buš videl….

Гавран
2 godine prije

Mora da je neka greška. Rusi su već u Ukrajini. Možda misle na ulazak Rusa u Poljsku?

Paolo
2 godine prije

Putin je trazio od parlamenta da mu odobru upotrebu vojske van Rusije.
Parlamenat mu je odobrio.
Zar je bilo tesko NATO gov* dati Rusiji sigurnosne garancije.
Jeste.
Zato jer oni imaju program da Rusiju rastrgaju.
Sva natovska politika vec 70 godina radi da Rusiju satri, da je unistu kao Libiju.
Ali ovaj puta su naisli na tvrdi orah.
Slava Rusiji, slava Putinu.

nekoime
2 godine prije

Od SWIFT sustava jedino Amerika ima zaradu, ostali plaćaju. Isto kao i od kreditnih kartica.

Alen
2 godine prije

Ja bum zemil si par otočića , zakaj ne..

Čombe
2 godine prije

Sad ako hoce naftu i gas nek im placaju zlatom koje ce im kamionima dotetivati na noge.

Max
2 godine prije

Spremni su za to.

m.ivanisevic
2 godine prije

Šta se čeka šta ne izbacuju iz SWIFT-a? Neka prekinu sve veze i šta onda?

abc
2 godine prije

Rusija i Kina nek uvedu vlastiti financijski sistem kao konkurenciju zapadnom američkom sistemu. Mislim, da če mu se pridružiti ogromno država, kojima je dosta američkog ucjenjivanja i terora.

Red Dog
2 godine prije

Kina i Rusija pokusavaju odavno da se otarase dolara i da se prelazi na MIR.
Kad je kriza, kad staje proizvodna jer nema aluminijama, ili kad pucanstvo sizi jer se smzrava, sta ce? Cekati da ih svrgavaju pucani?  Platice u bilo kojoj valuti koja se trazi preko MIR-a. I jos ce otkriti da je mirno i stabilno tamo, bez politickih hirova, i ostati tamo.
Jos jedna usluga Voveku. Danke USA.

Starina
2 godine prije

Onaj koji misli da Rusija nije i to uračunala prije nego što je povukla ovaj potez, je debeli naivac. Očigledno im je to prihvatljiv gubitak. Gledam jučer na Novoj TV kako se zapetljavaju u vlastite laži, u najavi kažu Putin prijeti visokim cijenama plina a u prilogu objašnjavaju kako je Medvedev na Twitteru poručio da će cijena 1000 m3 plina narasti na 2000 eura, a ne Putin. Inače nije niti Putin niti Medvedev zaustavio daljne certificiranje Sj. toka 2 već Scholz. Inače mogla bi Rusija početi tražiti zlato za plin a ne omote od čokolade zvane eure.

Pritpostavimo
2 godine prije

Sve su to ubice svjetske ekonomije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI