Rusija će povećati isporuke gasa Kini

Gas Plin
11 komentara

Moskva i Peking potpisali su sporazum o dodatnim isporukama prirodnog gasa iz Rusije preko dalekoistočne rute, saopšteno je u četvrtak.

Rusko ministarstvo energetike saopćilo je da je pripremilo nacrt rezolucije za ratifikaciju sporazuma, koji će uskoro podnijeti Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Rusija trenutno isporučuje gas Kini preko gasovoda Snaga Sibira, deonice takozvane Istočne rute, u okviru bilateralnog 30-godišnjeg sporazuma. Isporuke su počele 2019. godine, a očekuje se da će gasovod dostići svoj puni operativni kapacitet od 38 milijardi kubnih metara (bcm) prirodnog gasa godišnje do 2025. godine.

Dalekoistočna ruta predviđa isporuku prirodnog gasa Kini sa šelfa kod ostrva Sahalin. Projekat uključuje izgradnju prekogranične dionice preko rijeke Ussuri između već operativnog ruskog plinovoda i kineskog grada Hulina. Nakon dostizanja punog kapaciteta, trasa će omogućiti isporuku 10 milijardi kubnih metara ruskog gasa iz gasovoda u Kinu godišnje.

Resursna baza dalekoistočne rute, gasni projekat Sahalin-3, naišla je na probleme prošle godine nakon što je Vašington uveo sankcije na gasno polje Južno-Krinskoe. Mjere su primorale ruskog državnog energetskog giganta Gazprom da započne rad na stvaranju domaćih podmorskih proizvodnih kompleksa (SPC). Bilo je izvještaja da bi to moglo uzrokovati kašnjenja u pokretanju rute. Međutim, Gazprom je ranije ovog mjeseca objavio da je projekat po planu, a očekuje se da će prvi tokovi gasa početi kasnije ove godine.

U međuvremenu, Gazprom takođe procenjuje mogućnost isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira 2 kroz Mongoliju. Očekuje se da će cev omogućiti isporuku do 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a njegova izgradnja bi trebalo da počne 2024. Kada svi gasovodi budu u potpunosti operativni, obim isporuke ruskog gasa Kini mogao bi dostići skoro 100 milijardi kubnih metara po godine.

gaskinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Aleksandar Prohanov:
„U ruskoj istoriji ima pet ruskih carstava. Prvo je Kijevsko-Novgorodsko, čije je oličenje bio knez Vladimir Sveti. Drugo carstvo je Moskovsko, sa svojim tvorcem, carem Ivanom Groznim. Treće je imperija Romanova sa Petrom Velikim. Četvrto – Crveno carstvo Josifa Staljina. A danas je Peto carstvo, čiji je tvorac Vladimir Putin.“

mrdo
1 godina prije

Rusija i nema drugog izbora daje resurse u bezcijenje a Kina standardno koristi za svoj rast i na kraju ce kupiti rusiju za saku dolara.

Max
1 godina prije

Očekivano.

Nevakcinisan forever
1 godina prije

To tek do 2030 ako sve ide po planu , al treba rus prezivjet do tad , tezka ce to bit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI