fbpx

Rusija danas: To je bio višedesetljetni plan i „Putinova misija“ je ispunjena

Vladimir Putin

Krajem 90-ih Rusija nije mogla otplaćivati strane dugove, a čak se raspravljalo o uvođenju vanjske uprave.

Sada je Ruska Federacija riješila problem obrane i zajamčenog i vratila je status svjetske supersile. Nove Putinove inicijative spriječit će liberalnu opoziciju i Zapad u provedbi planova za destabilizaciju zemlje, rekli su politolozi u Moskvi na predstavljanju izvješća “Putinova misija”.

U četvrtak je u sjedištu agencije TASS održana rasprava o izvješću “Putinova misija”, čije je objavljivanje bilo posvećeno dvadesetoj obljetnici mandata Vladimira Putina na visokim vladinim položajima. Skupina autora pod vodstvom profesora Olega Matvejčeva planirala je objaviti svoje radove krajem siječnja, nakon praznika. Prema općem mišljenju sudionika u raspravi, autori su se složili da prezentaciju preklope s važnim događajima, prvi je Putinovo obraćanje Saveznoj skupštini, najava izmjena ruskog ustava i imenovanje nove vlade Mihaila Mišustina.

“Može se reći da je Putin pokrenuo ofenzivu. Govoriti sada o nekom zastoju? Niti jedan se opozicionar se ne bi usudio reći takvo što. No prije pola godine, kritičari su inzistirali da Rusija uopće ne ide nikuda, govorili su o stagnaciji i slično. Sada se, naprotiv, svi pitaju kakva je to brzina, kamo žurimo i zašto su izmjene ustava tako brzo usvojene. Sve se razvija vrlo dinamično”, rekao je Oleg Matvejčev.

U predsjednikovim odlukama, koje mnogima trenutno izgledaju neočekivane, autori izvješća vide sljedeću fazu u provedbi ruskog plana oživljavanja, kojeg je Vladimir Putin provodio od samog početka, od vremena kada je 1999. imenovan za premijera.

“Putinov plan, kojeg neki ironično nazivaju lukavstvom, zapravo je ozbiljna, dosljedno implementirana strategija”, rekao je profesor Matvejčev u svom govoru na prezentaciji spomenutog izvješća.

Prema autorima dokumenta, načelo koje je Donald Trump proglasio 20 godina kasnije, kada je rekao „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, pokazalo se u mnogočemu imitacija Putina i imalo je slično značenje. Vladimir Putin je odlučio odustati od sovjetskih težnji za svjetskom dominacijom i usredotočiti se na nacionalne interese.

“Ako Putinovu misiju izrazite u jednoj rečenici, to će zvučati ovako: “Napravimo Rusiju ponovo velikom”, rekao je profesor Oleg Matvejčev.

„Da bi se postigao taj cilj, vidi se iz njegovog dugogodišnjeg rada na najvišim funkcijama državne vlasti u zemlji”, kaže se u izvještaju.

„Druga je stvar što u razdoblju od 1999. do 2000. nisu postojali preduvjeti za oživljavanje ruske veličine“, dodao je Pavel Danilin, direktor Centra za političku analizu i koautor studije.

„Baza iz koje smo krenuli 2000. godine nije nam omogućila da učinimo bilo što u smislu osiguranja strateških zadaća koje je Putin, na primjer, postavio u odredbama 2012. godine. Nije bilo moguće krenuti ni u borbu protiv siromaštva, niti osigurati demografski rasta, ništa od toga se jednostavno nije moglo realizirati iz prostog razloga što je zemlji nedostajao suverenitet i nije imala svoju ekonomiju“, podsjetio je Danilin.

„Ne zaboravimo da se ’90-ih mirovine nisu isplaćivale pola godine, a da ne spominjemo plaće. Mirovina je u to vrijeme iznosila oko devet dolara mjesečno, a prosječna plaća bila je 20 do 25 dolara“, podsjeća stručnjak.

„Sjećanja na „blažena Jeljcinova vremena“ ukazuju ili na manjak sjećanja ili manjak razuma, iako se najčešće radi o potonjem”, rekao je Danilin.

U razdoblju od 1999. do 2000. su ekonomisti ozbiljno raspravljali o “problemu iz 2003. godine”.

“Vjerojatno se ne sjećate što je to? Reći ću kao povjesničar, to jer bila nemogućnost zemlje da otplati dugove, što je stroža verzija bankrota iz 1998. Bojali su se takvog pogoršanja situacije da će u Rusiji biti uvedena inozemna uprava. Sada kada Rusija ima jedan od najmanjih dugova na svijetu u odnosu na BDP i treće najveće zlatne rezervu, to je već teško vjerovati. U stvari, odlijepili smo se s dna, a Putin nas je izvukao”, kaže Pavel Danilin.

Oleg Matvejčev je zauzvrat podsjetio: “Jednom, svojom prvom uredbom, Putin je odobrio stvaranje svojih opunomoćenika i saveznih okruga”.

“Prvi zadatak koji je dodijeljen opunomoćenicima bio je uskladiti regionalno zakonodavstvo s ruskim ustavom i ruskim zakonodavstvom.  Tako je otklonio prijetnju separatizma”, naglasio je profesor Matvejčev.

Velika neprijateljstva u Čečeniji završila su već 2000. godine, nakon čega je otklonjena i teroristička prijetnja na Sjevernom Kavkazu. Nakon toga je zadatak bio osigurati obrambenu sposobnost zemlje, naveli su govornici konferencije.

„Rezultate smo vidjeli u obraćanju Saveznoj skupštini za 2018. godinu, kada je predstavljeno najmodernije oružje, a  kao što je Putin rekao u poruci početkom ove godine, po prvi put u novijoj povijesti na polju naoružanja ne trčimo za nikim, već drugi sustižu nas“, naglasio je Matvejčev.

„Štoviše, Vladimir Putin je veličinu zemlje oduvijek shvaćao kao jamstvo dostojanstva njenih građana. No prvo su kući potrebni snažni zidovi i vrata, a potom kupujete skupi namještaj”, rekao je stručnjak.

“Sada kada su osigurali suverenitet, sigurnost i stabilnost, najvažniji su materijalna dobrobit, socijalna pravednost i dostojanstvo građana”, dodao je.

“Suverenitet je vraćen i ojačan”, dodao je drugi koautor izvješća, predsjednik Međunarodnog instituta za najnovije države, Aleksej Martinov.

„Možete se prisjetiti govora iz Münchena iz 2007. godine, koji je pogodio svjetske vođe koji su Rusiju već otpisali iz “lige velikih sila”. Zbunjen pauzom, Zapad je tada dovoljno dugo uživao u pobjedi. Ali suverenitet se i dalje svakodnevno jača. Danas je Rusija zauzela zasluženo mjesto na svjetskoj sceni i bez mišljenja Moskve se ne može riješiti nijedno pitanje”, dodao je Aleksej Martinov.

Štoviše, autori izvještaja vjeruju da je Putin, time što je proteklih godina potvrdio da je postao jedan od najvećih svjetskih vođa, predstavio svojim kolegama, vođama drugih velikih sila, novu političku filozofiju koju oni sada mogu slijediti.

„I oni je već slijede, čak i ako sudimo po Trumpu. Putin je postavio nekoliko osnovnih načela za političke vođe. Među tim načelima su “Nemojte na sva zvona govoriti o svojim problemima i ne otkrivajte strancima svoje planove”. Osim toga, uvijek moraju postojati rezerve za teške dane, a načelo Putina je i da treba raditi gledajući u daljinu, te razmišljati ne samo u terminima jednog izbornog ciklusa, već najmanje desetljeća. Istodobno treba izbjegavati ideološku sputanost, jer je vrijeme potpunih doktrina prošlost. Svijet je za to previše kompliciran, stoga mu treba i ljevica i desnica, bez ideološke konfrontacije“, komentirajući Putinova načela je rekao profesor Oleg Matvejčev.

Prema autorima izvješća, Putin je mnoga svoja načela izgradio kroz studije džuda, borilačke vještine koja je neraskidivo povezana s kineskom i japanskom filozofijom. Izvješće spominje „važnu filozofsku komponentu džuda kao borilačke vještine u kojoj se snaga prevladava s mekoćom, izbjegava izravan otpor agresiji, okreće snaga protivnika u svoju korist, a sve zajedno vam daje prednost za konačnu pobjedu.

Putin tako primjenjuje „načelo klatna”, navodi se u izvješću.

“Drevni kineski mudrac Lao Tzu rekao je: “Tko stoji na vrhovima stopala, neće moći dugo  stajati mirno“. To znači da se razdoblja stresa moraju izmjenjivati s razdobljima opuštanja, odmora i slično”, pojašnjava Matvejčev.

„Trenutak predaha može se smatrati razdoblje od 2011. do 2012., kada je prozapadna opozicija smatrala da su vlasti malo popustile. Možda će jednog dana započeti novo razdoblje svojevrsnog “popuštanja”, kada će Putin “zapadnim partnerima” pružiti priliku da se dokažu i vide na koji bi način mogli pokušati pobijediti”, upozorio je Matvejčev.

“U to trenutku, naravno, opet će neki ljudi pokušati preokrenuti kurs, bez obzira s koje strane dolazili i bili oni  liberali ili komunisti”, tvrdi stručnjak.

“Ali Putin nikad nije izgubio kontrolu nad situacijom. Ni 2011. ni kasnije. Dat ću vam još jednu metaforu. Specijalne snage, naše i američke, imaju takvu vježbu. Vezani su ili ih sputaju lisicama i bace ih u bazen. Vojnik koji počne plutati i pokušava ostati na vodi vrlo brzo gubi snagu. Ispravna tehnika je da se, održavajući potpunu samokontrolu, morate spustiti na dno, odgurnuti se, izroniti, ponovo potonuti na dno i doći do obale s takvim skokovima. A kontrola se nikad ne gubi”, podsjeća Matvejčev, sugerirajući da je kao obavještajac u mladim danima i Putin možda prošao takav trening.

Novo jamstvo da će se održati stabilnost i osigurati razvoj je ponovno političko prilagođavanje koje je Putin započeo sada, vjeruje Aleksej Martinov.

„Opozicija i Zapad se nadaju da će potkopati situaciju u Rusiji, kako bi narod ponovo uništio svoju državu vlastitim rukama, kao što je to bilo u 1917. i 1991. Ali njihovi su planovi danas potpuno resetirani. Ključ stabilnosti je trenutni sustav vladinih institucija. Tijekom 20 godina, jačajući unutarnji i vanjski suverenitet, Rusija je korak po korak izgradila operativni sustav institucija na kojeg se Putin može osloniti“, naglasili su stručnjaci.

“Sve što je Putin radio 20 godina je u stvari bilo podređeno jednom velikom i važnom zadatku. Govorimo o povratku u zasluženog suvereniteta našoj zemlji, dostojnog tisućljetne povijesti Rusije, ali i istodobno vraćanje dostojanstva ljudima”, sažeo je Oleg Martinov.

Puno izvješće u PDF formatu: “Misija Vladimira Putina“

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
110 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Ameri su svojevremeno pogurali i Nemačku tako da ovo ne čudi

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Još je guraju , preko litice..

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Ista je to ekipa moj brate…njih granice ne interesuju, granica im je nebo! Granicama i igranjem države se bavi marva, postoji ekipa koja je evoluirala odavno i sa gađenjem nas gledaju. Dakle krajnji cilj je ceo svet pretvoriti u stoku, ovo je najbolji način, i mnogi ne vide da se proces polako “zaokružuje”, tako da se izrazim

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Misliš da nas mogu pretvoriti u veću “stoku ” , nego što mi možemo sami sebe.. Šta će nam oni , mi to mozemo sami… Ipak imaju oni što se ponašaju kao stoka i oni koji se ponašaju kao ljudi.. Još nije sve gotovo , tek ide finale..

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Aaaa pa Alene nisi u pravu, itekako postajemo stoka isključivo uz njihovu pomoć! Zna se da ovde živi vredan, sposoban inteligentan narod i s valjanim razlogom ne daju ti glavu dići, vekovima se meri već! Kada bi nam dali iste uslove kao zapad što ih ima prepišali bi 2/3 evropskih zemalja za desetak godina.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Nisu ni rusima , ni kinezima , ovi su sami digli glave, treba samo mud.a , pameti kazeš već imamo…

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Mlata
“…Kada bi nam dali iste uslove kao zapad …”
Pa imali ste bolje uvjete…i…? Hrpa toga je stvorena ni iz čega.
Na radiju sam neki dan slučajno čula profesore ek. Sriću i Domazeta…ako sam dobro zapamtila, ’86. smo bili 86% eu, a danas 59%.
🐗🐎🐑🐮🐴🐷

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Luce dite drago, vidis njima (USA) nitko nista nije dao oni su si sami uzeli pljacka, kradja ucjena, pogledaj Kinu ni njima nitko nije dao oni su si sami stvorili. Imaju politicke lidere kao i Rusi trenutno kojima su nacionalni interesi iznad osobnih. Nazalost u Hrvatskoj je situacija dijametralno suprotna. Pokusaj samo malo proguglati i napraviti analizu pa ce se ppotvrditi: HDZ je Hrvatskoj u 30 godina nanio vise stete do Budimpestanski, becki i Beogradski rezimi skupa u 1.000 godina. Ne zoavu HDZ bez razloga LOPOVI LOPINE, ZLOCINACKA … Osobno sam iz Hrvatske bio prisiljen pobjeci jer kada nisam prisato placati doprinos za HDZ prijetili su mi likvidacijom. Samo gledam danas iz daljine da se od Tudjamna do danas nista nije promijenilo u tom smislu domoljubni uhljebi i jamitelji samo gledaju kako stovise jamiti. Hrvatsak u 30 godina nije uspijela niti obojati sve sto je za YU izgradjeno, ali su zato dojucerasnji gologuzani postali milijuneri i milijarderi.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Lucija…ne znam tačno ali može biti baš te godina Jugoslavija u Briselu potpisala sporazum o pridruživanju EEZ…mislim da je Budimr Košutić stavio paraf! Nije prošlo malo vremena i šalju nam Slobu i Franju, ostalo znamo. Toliko je to perfidno urađeno da čak i stranci nisu znali šta sledi….silna lova je ušla u jugu, Ante Marković je vodio politiku kao da je to to, gotovo je, Juga se otvara i pohrlili stranci ugrabiti mesto! Cvrc Milojka, popušili lovu samo tako

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Procitao sam gore ti stvarno jesi u punom znacenju MLATIMUDAN a ne Mlata.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Imponuješ mi, znaš li to?

Zagor
Gost
Zagor
7 mjeseci prije

Šta reći? Čovek je legenda.

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Ako malo pogledamo u Latinsku “Historia est magistra vitae” (Povijest je uciteljica zivota onda je Putin nesto naucio iz organizacije Rimskog carstva, i tamo je postojalo vijece mudraca sijede brade, I upravo to Putin zamislja vjece kojemu su nacionalni interesi na prvom mjestu, ako i kiran suzivot sa okruzenjem ili u svijetu. Nema tamo velikih rusa ni velikih kozaka ili velikih … jedino tako moze postojati i opstati velika Rusija. Ono sto je razorilo veliku Yugoslaviju su veliki srbi, veliki, hrvati, veliki slovenci, veliki albanci i…
Isto tako ce se u skoroj buducnosti razoriti velika nacionilisticka srbija, velika nacionalisticka hrvatska, sve dok pozicije politickih lidera zauzimaju zakleti veliki nacionalisti iz svake pojedine etnicke skupine, koji sebe smatraju superiornijima od drugih.

Jok
Gost
Jok
7 mjeseci prije

Ma kakvi veliki nacionalisti, sve su to samo veliki lopovi

Zagor
Gost
Zagor
7 mjeseci prije

Ne kradi nadimak, lopove!!!!

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Tko krade od koga krade reci brate? Ja ne kardem ali sam mnogo puta okraden i pokraden, varan i prevaren ali to mi sudba jeste.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Hebena infrastruktura stoji iza putina.. u sjeni..

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Malo društvo ali odabrano…

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Ne razumem: kad kažu “učinimo Ameriku ponovo velikom” sve je u redu. Ako kažu “učinimo Rusiju ponovo velikom” ni tu nema zamerki. Ali ako neko kaže “učinimo Srbiju ponovo velikom” svi skaču na noge! :))))))))))))))

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Na zadnje noge…

kefir
Gost
kefir
7 mjeseci prije

Zato se Bondsteel širi…da učinimo Kosovo ponovo veliko i Albansko.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Pa da, dići još jedan spomenik u Prištini….spomenik živom predsedniku, haaahahahhaa

kefir
Gost
kefir
7 mjeseci prije

Putin je promašaj kao i pijani Jeljcin, izgubio Ukrainu za pišljivih 5 miljardi dolara a zbog aneksije Krima 300-350 miljardi direktno i još gubi na dnevnoj bazi zbog toga, uvukli ga u sirijski konflikt koji će trajati barem još deceniju a košta miljunčić dnevno, navukli ga u trku u naoružavanju na koju baca miljune i nema više gladne djece u Rusiji od kad je raspustio vladu Medvedeva. Čudo jedno, volim Rusiju.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

😂😂😂😂😂😂👍

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Dobar 😀
Bez namjere nacionalne provokacije, na koji period bi se odnosilo – ponovo?

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

@subversus
Uh, teško pitanje. Recimo period neposredno pre Starog Egipta kad je Rusija bila kao Crna Gora a Srbija – sve ostalo.

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Znači Baltik – Gibraltar – Krim – Hormuz … dobro je 😉 😀 😀 😀

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Amerike nisu tad pronašli?

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Jednom malo poznatom srpskom plemenu, za koje legenda kaže da je otplovilo u suton, se u tom periodu gubi svaki trag tako da … tko zna 😉

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Nisu Mlata, ne brini hahaha

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Nažalost nismo imali Trampolinu…

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

subversus Ma ku#ac to Baltik, Krim . . . od Tokyija do Milwaukeeja . . . Deretić je reka kako su Srbi puno prij Kolumba otkrili Ameriku i kako su nađeni natpisi na srbici po grobovima faraona u starome Egiptu 🙂

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

@Moreno
Pa što ih zaustavi baš kod Milwaukeeja pobogu? Nestalo municije? Goriva? Rakije? 😀

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

subversus Pa rima ih je tamo zaustavila . . . valjda je neki pjesnik određiva granice pa mu se tako rimovalo . . . 🙂

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

c..c..c uvijek su gusle na kraju krive 😀

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

subversus…lepo im rekli da skrenu levo kod Albukerkija

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Mudar taj Deretić 😉

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

I ne samo to, ja citao izjavu jednog velikog srpskog znanstvenika, da su srbi u stvari stariji od ameba, kao prvo su nastali srbi a onda su oni naravili amebe.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

KUga se slabo snalazi ovde, prosto mu neprijatno ovo naše “razmatranje”

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

hahaaha kako je krenulo počet ću sumnjat jesu li možda ipak stariji i od ameba!

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Znači…do TOKIJA 💪💪💪

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

Skaču od smijeha

Tony
Gost
Tony
7 mjeseci prije

Neznam uopste pa gdje nadje srbiju sada u ovom pa svi to mogu da kazu ucinimo ponovo albaniju velikom ili ucinimo sada hrvatsku velikom ili da ne nabrajam ucinimo sada bosnu , crnu gori i malekoniju i umalo zaboravi kosovo velikim .. I sta sada prvo ti sumar pjenis na ovo i izgleda bolujes od toga da srbija bude velika ako se odnosi na porostor i prizivas kojekakva prosirenja tamo prema dodiku …

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

shumadinac Ma ko skače . . . evo na kapice naštampaj USPV i šetaj i dili ih po ciloj bivšoj državi niko neće ni znat ni pitat šta to znači . . . samo nemoj naštampat УСПВ jerbo će svi odma pitat šta to piše . . . 🙂

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Zaista sam zbunjen Moreno – još uvek ni jednog minusa. Da se čovek uplaši… 🙂

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

shumi, evo Ti ga 🙂 jel’ bolje sad’ ? 🙂 🙂

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Na pogrešno mesto kolega, na pogrešno mesto.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

shumi, eee evo Ti sad kontra .. 🙂

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

shumadinac Reka san ti ja, nevaja uvik bit ozbiljan, nekad se triba i zaje#avat . . . zamisli ono pun ti je ku#ac i onih vanka i onih doma pa onda još naletiš na veleumne teme za komentiranje i šalješ sve u ku#ac . . . a zaje#ancija je pozitivna šta znači plusevi, a ne minusi . . . 🙂

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Ne bih ja ali Umpy zabušava…

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

shumadinac E, sad smo na njegovome terenu . . .

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Vidis prijatelju, problem je sto se velika Srbija zamislja izvan postojecih granica, i kroz historiju velika Srbija se uvijek stvarala izvan prirodnih granica. O stvaranju velike Srbije nam svjedoce dogadajaji devedesetih godina proslog stoljeca.

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Problem je, kroz cijelu povijest, posvuda, u definiranju (prirodnih) granica …

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Slušaj ovog…pao s tavana

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

E maltimudane blago tebi ni brige ni pameti.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Si onanisao noćas na poster Ričarda Gira na zidu, a?

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

KUga Pusti prijatelja da se zaje#aje, a kako nas je svih krenilo i Srbija i Hrvatska će bit velike, jerbo će svi Srbi moć stat ispod jedne šljive, a svi Hrvati ispod jedne masline.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

Moreno, 🙂 i taako ćemo živjeti duugo i sretno, sve dok ne uginemo .. 🙂 🙂
“Zaaagrljeniii zagrljeniiii
šljive brati nismo znali
masline smo rasprodali
zaagrljeniii zagrljeniii .. “

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

EU dismr Pa ima i ona proročanska iz sredine 1980-ih;
”Maslina je neobrana nima koga da je bere . . . ”
Biće ima i još koja sa šljivama, triba pitat shumadinca . . . 🙂

Mirakul
Gost
Mirakul
7 mjeseci prije

EU dismr
Sve dok ne uginemo?? Dite drago, reče se poginemo ili pomremo… Životinje ugibaju a ne ljudi!

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

Mirakul, tata dragi, jesi li uvijek ozbiljan ili non-stop ?? .. 🙂 🙂

slobodan
Gost
slobodan
7 mjeseci prije

ahahaha moj shumadinac, pa ne mogu statisti na pozorištu evolucije svijeta biti “veliki”; to mogu biti samo glavni glumci!
inače, velike riječi, puno riječi u tekstu, analize drži-ne daj… a sve je jako jednostavno (ne, “prosto”!): kroz vladimira vladimiroviča govori sam duh, duh hrišćanstva! (kroz srbe, hrvate… još ne govori, jer su potonji još statisti, kao pripravnici za glavni nastup… u epohi “filadelfije”).

kefir
Gost
kefir
7 mjeseci prije

Dobro da je raspustio vladu, bit će manje gladi.

Zsphere
Gost
Zsphere
7 mjeseci prije

Rusija je Srbijanska gubernija (ako je Ilirija istinski nasljednik vincanske civilizacije a izgleda da jeste 👀👀)
Dusanovo srednjevjekovno carstvo se nije zvalo Srbija nego Ilirika.
6854. Godine je bilo krunisanje cara Dusana. Na berlinskom kongresu 1878 da zapadne sile potvrde nezavisnost od Osmanlijskog carstva Srbija se izmedju ostalog morala odreci kalendara koji se na ovim prostorima koristio pogodite od kada?
Negdje u to vrijeme u Austrougarskoj je zabranjeno javno pisati rijec Ilir a kamoli pisati sadrzaje ili neke poveznice sa Ilirima jer sa tim narodom se identifikovao ogroman procenat stanovnistvo.
Postoji na internetu Austrougarska etnografska mapa ili tako nesto, fotografija, (njemacki jezik) iz 1848 gdje su oni popisali stanovnistvo u Austrougarskoj prije te zabrane, ex Yu teritorije naseljavaju Iliri koji su dalje podijeljeni na Slovance, Croate i Serbosokce 😄.
Odnosno svi zajedno su imenovani kao Iliroserbi 😄😄 koji se dalje dijele na gore navedene.
U svakom slucaju zanimljiva mapa, koliko ima istine u svemu ne znam ali da se mnoge stvari klimaju, klimaju se.

Zsphere
Gost
Zsphere
7 mjeseci prije

@Zsphere
pa koja je poenta komentara?
Ah poenta pa ti srbi bi najradije vladali i rusijom ako mogu poistovjetili bi sa sobom sve slovenske narode, to je odvec previse. Bolje ovako maleni ne mogu nikom nista a Coca-Coli pogotovo

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Zato ste cuclali koka kolu.

Zsphere
Gost
Zsphere
7 mjeseci prije

@Sinisa niste samo mislite da jeste. Moze se to cuclati puno dublje

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Uvijek neke nove gluposti…pa i izuzetan komemtar Šumadinca iz jazbine jazavce izvuče.

Zsphere
Gost
Zsphere
7 mjeseci prije

Kolega samo bez ubjedjenja. Ubjedjenja su najgori neprijatelj sopstvenom JA.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Neki iz ubjeđenja pričaju gluposti,što veće ubjeđenje veća glupost…..ti si bome veoma ubijeđen, propuštaš upoznati svoje JA.

Weteran
Gost
Weteran
7 mjeseci prije

Zadnje 🙂

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

Srbija je uvijek bila ostati će velika ukoliko i dalje ostane svoja i ne uđe u NATO i EU.
Ne čini prostranstvo zemlju velikom već ponosan narod.
Mi smo sve svoje izgubili ili prodali. Hrvatska će ponovo postati zemlja tuđih konjušara i sluga. Jedno kratko vrijeme, u SFRJ, smo bili “svoji na svome” a sad smo ponovo potonuli u blato. I nismo za ništa drugo doli biti tuđa služinčad.
Jad i bijeda siromaštva i kriminala.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Nadam se da nikada nećemo zacuclati KokaKolu…
Elem…to šta si naveo ne umanjuje veličinu nekog naroda.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Teško je biti Srbin, jako teško zato i pobegoše svi od nas! Mada nećemo nikad dobiti prave podatke, saznati da li je većina okolnih naroda zaista to želela jer čim se strani faktor tu umeša gotovo je

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ne slažem se Mlata…apsolutno nije teško biti Srbin, naprotiv ogromna privilegija.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Privilegija, slažem se! Najlakše je pobeći, ovi koji “ostanu” i trebaju se osećati privilegovano

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Xahaxa….nije Srbin samo u Srbiji.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Ne razumeš me….mislio na one koji se nisu srpstva odrekli

Majk Majers
Gost
Majk Majers
7 mjeseci prije

Šumadinac 😁😁😁

cgorac
Gost
cgorac
7 mjeseci prije

srbija do tokija

Smiljko Sagolj za CNN
Gost
Smiljko Sagolj za CNN
7 mjeseci prije

Slobodno je napravite najvecom i naljboljom samo u vasim medjunarodno priznatim granicama.Sretno

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Aferim….

Nil 1
Gost
Nil 1
7 mjeseci prije

Putine oplodi mi ženu

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Raspisi natjecaj mozda ti se Putin javi ili netko drugi sa vise mozga od tebe.

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Nikad nisam naišao na razmatranje šta bi bilo da je Putin (neko kao on) predsednik Amerike. Putin je vaspitan da poštuje tradicionalne vrednosti, da radi u korist države i naroda… Ali šta bi bilo da je vaspitan da gleda samo svoj interes, da zato radi u korist elite i da kao takav a ovoliko sposoban i inteligentan postane predsednik Amerike? I još da mu ruski konkurent bude Jeljcin?

Ne daj Bože takvog košmara – mogla bi srčka da me strefi.

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Amerikanac i kultura, tolerancija i suzivot bez tenzija su nespojivi pojmovi. Ako samo pogledamo USA povijest gdije su u cijelo vrijeme vodili ratove ponekada istovremeno vise od dva nezavisna rata s time da su imali cak period od 7 godina mira o periodu od 4 Jula 1776. znaci 237 godina ratuju pljackaju otimaju ucjenjujupo cijelom planetu, a to mogu samo genetski rodjeni gangsteri. Pitanje je zasto onda neke zemlje grade i odrzavaju izrazito prijateljske odnose sa gansterima pljackasima?

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

shumi
Evo jedna jos ludja ideja. Putina klonirati, dok odrastaju, klonove vrhunski obrazovati i obuciti. Pa onda, sa nekih 40 godina, da “djecaci’ preuzmu najvaznije drzave na planeti. Mislim (nadam se), da bismo tada imali drustvo, planetu blagostanja. Na ovoj nasoj prekrasnoj spekuli, ima svega sasvim dovoljno, za sve stanovnike. Nitko ne mora biti gladan, siromasan, bijedan. Samo kad ne bi bilo sveprozdiruce pohlepe onih 5%, koji ni ne znaju sto raditi sa tim milijardama. Njih ocito, veseli, da su vlasnici svega i svacega. Ali, kako je netko rekao, ne postoji nista sto mozes sebi priustiti sa 10 milijardi, a ne mozes sa 1 milijardom. Zasto je ljudska rasa tako izvitoperena, da ljude nije briga za druge, a mogu im pomoci, bez da osjete? Mozda bi psihijatri imali nesto reci na tu temu.
ima jedna odlicna izreka “kada netko pomaze (prijatelja, rodbinu…), on mora biti zahvalan Bogu, a ne onaj kojem se pomaze”.

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

nessy,
Nije li to ideja HAZARA da vladaju svijetom, pogledaj Rotchildse u koliko drzava postoji Rotchildsi da su svuda domicilni stanovnici, ali su to upotrijebili u cilju osobnog i zajednickog bogacenja.
Znas na planetu za sve ima svega dovoljno osim za pohlepne jer njima nikada nije dosta, a danas su liberali pohlepni.
Cijela kapitalisticka teorija se bazira upravo na gramzivosti – pohlepi a ne na postenju i dijeljnju, zato kapitalizam nemoze opstati, jer se vise od 50 % svijetskih dobara i kapitala nalaziu rukam 2% stnaovnika planeta. Dakle jedno od rijesenja bi bilo eliminirati tih 2% pa dobra i kapital koji oni posijeduju usmijeriti na dobrobit svih.
A sto se tice “kad netko…” ima i ona mislim da je u Slavniji cesta kaoja kaze “POMOZI SIROTU NA SVOJU SRAMOTU”
Jer pored ovih 2% koji posijeduju vise od 1/2 svega na planetu postoje i oni takozvani paraziti koji nikada nebi radili i koliko god da im pomognes oni stalno dolaze po jos, a kada im umijesto ribe ponudis udicu uvijek nadju rqazloga da to ne iskoriste.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Gadno im ga stavio rus pogotovo kad mu ime prevedu na engleski PUT IN.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Dopizdilomi Zato su Američanke i lude za Putinon jer njima ne triba ni prevodit na engleski, sve in odma lipo piše 🙂

Jok
Gost
Jok
7 mjeseci prije

Moreno vjerojatno se tvoja tiha zelja da i tebi on put-in

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Imao je brata, ali, to svi taje. Zvao se Putout. Njih dvojica su bili nenadhebivi, zato su ih i rastavili.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
7 mjeseci prije

Ovo je šala?
Brat mu je umro kao trogodišnjak za vrijeme 900-dnevne opsade Lenjingrada.

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

..”…o uvođenju vanjske uprave.,
Hmmmm da pogodimo od kuda bi bila ta ,vanjska uprava,…..

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Bio bi zajednički projekt Haitija, Somalije i Vanuatua …

fićo
Gost
fićo
7 mjeseci prije

Nema pola sata da sam bio na vezi s Rusijom i veliki su problemi.Običnom Rusu se ne čini da mu je baš dobro,kukaju do neba.Naravno da je nekima dobro,ali kad imaš šestinu kopna na Zemlji,silnu naftu i gas,vode,šume,ko zna šta još,jedva 150 miliona ljudi i nema za svakoga bar da se ne pati i ne skače sa mosta iz očaja,onda tu nešto ne štima.A znam i šta-to bogatstvo prisvojili su samo neki,a ostalima afrički standard.

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Fico,
Vidis zato je u Srbiji i Hrvatskoj mnogo bolje, ja sam eto u penziji i primam penziju iz 3 drzave a u svakoj imam podjenaki broj godina staza; od Hrvatske dobivam oko 50, od Slovenije oko 100, a od Velike Britanije preko 400, Funti mjesecno. No od Britanaca dobivam jos i koje kakve dodatke; recimo krajem jeseni pocetkom zime dodatak za povecane troskove grijanja, besplatni smjestaj, pa zatim imam besplatni gradski prijevoz po cijeloj UK, pa dalje imam bespaltano zdravstveno ukljucujuci sve ljekove, a sto se tice zdravstvenoga moram reci da oni vise brinu o mom zdravlju nego ja sam, zovu me periodicno na razne preventivne preglede, fino mi posalju pismo kada i gdije se treba javiti te radi cega, a potom 24 – 48 sati jos dobijem i poruku na mobite kojom me podsjecaju na moje termin za pregled, a nakon pregleda dobijem opet pismo u kojem me obavijestavaju o rezulatatima pregleda. Je i da kazem da tih 550 – 600 funti nije mnogo ali zadovoljava moje potrebe samca penzionera, svaki dan kupim dvoje novine, pored hrane uvijek je casa ili dvije vina ponekada i casica zeste. Citam da penzioneri u Hrvatskoj i Srbiji neznaju sto ce od luksuza u kojem zive pa se raspametili.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

DA, ali Putin i ekipa moraju najdalje do 2030 podići životni standard i eliminirati stopu siromaštva do minimuma. Uostalom to je sad proglašeno za glavni cilj … jer ako to ne postignu da bar dostignu prosjek EU, sve što je urađeno može im pasti u vodu

Ljudi se slabo sjećaju devedesetih a mlade generacije putuju na Zapad i uspoređuju …
Dakle to su shvatili i u Moskvi i sad je proglašeno za PRIORITET svih PRIORITETA

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Ne smeš narodu davati novac veliki u ruke, treba stvoriti uslove kakve ti KUga gore opisao! Našem čoveku kada bi dao novac ulenjio bi se do bola, alkohol, kladionice. Mukotrpan je to put, počinje jednim korakom. Japanac nema veliku penziju koliko čujem, šta će mu to kada sistem radi odlično….KUga ti je primer dao, besplatno sve oko zdravlja, prevoz i novac ti ne treba. Budemo ja i KUga još i dobri di kraja mada ne verujem, “natrčaćemo” negde, garant

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Mada moram se nadovezati….ne želim zvučati pesimistički, nisam po prirodi ali sve se nameće da je jedan veliki genocid u jeku tako da takav sistem uvesti kod nas i Rusa ne treba se niko nadati

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Čini mi se da je E.Nabiullina napomenula da sada ruska vlada ima nekoliko efektivnih projekata kroz investiranje u zdravstvo, obrazovne infrastrukture, kako više potaknuti privatna investiranja,te ako te strukturalne reforme budu implementirane uspješno, ekonomski rast bi mogao biti puno brži od ovog sada koji iznosi 1,5%, tako da predviđaju da nadalje bude cca 1,8 – 2,3 % , a onda navodno i još više do 3% i vjeruju da će to biti povezano sa rastom proizvodnje, te sa tim strukturalnim reformama,stoga misle da neće biti nikakvog preinflacijskog pritiska,stoga će držati inflaciju cilljano na 4%.. Predviđanja su da Rusija bude barem 5–a ekonomski najjača zemlja na svijetu do 2024 i to isključivo prema Putinovim aspiracijama, ali Nabiullina je naglasila da iako je njegov stav dosta ambiciozan, da svakako nije nedostižan!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

KUga,
Istina!
Počeli su snižavat mirovine, tako da oni koji imaju staža i izvan RH tj.u nekoj od ostalih prijašnjih republika unutar bivše Jugoslavije, taj se dio više neće isplaćivati od strane Hrvatske, tako da oni koji su primjerice dobijali 3.500,00kn mirovinu mogu dobiti 1.000,00kn manje… Već neki dobijaju rješenja Mirovinskog Zavoda o tome. Navodno, posljedica toga je zapravo zaživljavanje međudržavnih sporazuma o mirovinskom osiguranju koje je Hrvatska sklopila s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom još krajem 90-ih godina … Ovi pak prebacuju odgovornost na BiH ,Srbiju..jer su takvim korisnicima mirovine morali izračunati razliku mirovinski zavodi u Srbiji i BiH, a na koje su, kako doznajemo, u Zagrebu morali čekati otprilike 15 godina.

radio tirana
Gost
radio tirana
7 mjeseci prije

tako je KUga, samo si mogo ovo sve skratiti i napisati da si u engleskoj bio pobegulja ili ti “refugee” zivis u socijalnom stanu u bloku sa 350 crnaca, pakistanaca, somalijaca i u krgu od 10 milja ti si jedini bijelac. drugim rijecima, ljudsko smece za engleze. jedino ne znam za ovo “besplatan prijevoz po cijeloj UK”, znam da postoji ona oyster card 60+ ali to je samo za london, mozda ima jos koji grad po UK ali besplatno po cijeloj UK??????.a i penzija ti je nekako mala, posto si bio na socijali cijeli zivot u UK naj vjerojatnije dobivas “state pension” a ona bi, koliko znam,trebala biti veca od 400, ja mislim oko 700 funti mjesecno.
jos napisi kad si zadnji put vidio bijelog GP, vecinom im “surgery” izgledaju ko konjusnice u kojoj si ti jedini bijelac, kad trebas ici kod specijaliste moras cekati 2 godine na regled, prije ces umrijeti nego doci na red u A&E dje je standardno cekanje 10 sati i dje ljudi umru u cekaoni prije nego ih GP vidi. a o krivim dijagnozama ne treba trositi rijeci, 7 od 10 dijagnoza su pogresne, jer im je 90% dijagnoza “stomach bug”. za vecinu UK doktora ne znas kako su zavrsili i dobili diplome medicinskog fakulteta.
to sto oni rade je standardna procedura po zakonu sto moraju raditi za starije od 60 godina.a oni nbrinu o tvom zdravlju koliko i za govno koje puste niz vodu. a i te poruke sto ti salju na mobilni, ne salju ti oni zato sto te vole, nego zato sto ih kosta (NHS) ako se ne pojavis na “apointmentu” pa ako ti ne dodjes da mogu ubaciti nekog drugog. a cisto sumnjam da ti i rezultate svi salju u pismu, dobije se po neki put ali samo od bolnice, koliko znam od GP nikad niti im pada na pamet slati.
zdravstvo im je toliko dobro da svi koji mogu, pogotovu iz istocne europe, ako im stvarno nesto treba svi idu u poljsku, madjarsku, rumuniju pa cak i hrvatsku i srbiju na pregled kod specijaliste jer bi za isti u UK treali cekati godinu dana.
moj susjed je trebo uradit takozvanu “stretta procedure” u St. Georges hospital i prvi put je kod lijecnika otiso u junu prosle godine ovaj ga posslo u navedenu bolnicu i imo je appointment u septembru, poslije 8 mjeseci jos uvijek ceka na prvi pregled prije nego odluce hoce li mu to raditi ili nece.
inace penzioneri im tako dobro zive da svake zime ih umre na desetine od zime i gladi.

zato ove price slozi nekome ko ne zivi u UK vise od 30 godina.

Science
Gost
Science
7 mjeseci prije

radio tirana,
Šta mislite da je nešto drugačije u ostalim zapadnim zemljama pogotovo kada su u pitanju stranci?
Pa i u Irskoj i u Škotskoj isto sve, a da ne uspoređujem, i ostale zemlje. Ipak itekako treba biti upoznat sa propisima i pravima da bi se mogla ostvariti što veća prava.
Dobro za slanje nalaza, koliko sam upoznat nisam nikad dobijao već osobno trebao doći po to ali ne iz razloga što njima to nije pravilo ,nego se nalazi smatraju nekom vrstom osobne tajne pa se isti mogu ishodovati uz pismenu molbu ovjerenu od strane javnog bilježnika, a što se tiče čitavog zdravstvenog osiguranja sve zavisi koliko se je tokom radnog odnosa izdvajalo za kako zdravstveno tako i mirovinsko osiguranje…
Ti su detalji u većini zemalja različiti ,ali u osnovi dođe na isto.
Ako ti je preskupo napraviti određene specijalističke preglede, napraviš ih u svojoj zemlji i nema greške u dijagnozi, ako se netko toga boji.
Inače, niti kod nas primjerice u Hr više ne možeš dobiti termin prije mjesec ili dva pa i tri…

radio tirana
Gost
radio tirana
7 mjeseci prije

ahahaaa, fićo ti doso njima odje pisat. pa kad bi rusi zbog gladi po ulicama hvatali macke i kucke lutalice i jeli ih oni bi odje svrsavali na rusiju i govorili/pisali kako je u rusiji super a amerika propada.
pa svaki od njih kad dobije vise od 10 pluseva svrsi od srece.

Science
Gost
Science
7 mjeseci prije

radio tirana
U Rusiji je bilo od gladi davnih dana svega, a ne samo da su jeli pse nego i ljude… Pijan čovjek nestane u mraku!

Weteran
Gost
Weteran
7 mjeseci prije

Za taj kolosalni uspeh, Moskva je doživotno dužna Beogradu!

žrec
Gost
žrec
7 mjeseci prije

Nažalost….sve mi smrdi da će nakon Putina sve opet ići u vražju mater…kao da postoji nešto autodestruktivno u tom narodu. Uvijek se uzdižu, pa padnu, pa se opet uzdižu pa opet padnu.

radio tirana
Gost
radio tirana
7 mjeseci prije

rusija danas….
Rusi imaju stopu nataliteta kao Europa, a smrtnosti kao Afrika.Niski prihodi u većini kućanstava s djecom izravno ugrožavaju rusku demografsku budućnost’, rekao je predsjednik Vladimir Putin u obraćanju naciji 15. siječnja 2020

mane
Gost
mane
7 mjeseci prije

preporucujem intervju na balkan info Todora Vulica

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
110
0
()
x