Rusija formira “flotu u sjeni” kako bi zaobišla naftne sankcije

Tanker
34 komentara

Rusija je okupila “flotu u sjeni” kako bi zaobišla zapadne naftne sankcije, tvrdi u subotu Financial Times. Prema pisanju lista, Moskva je “tiho prikupila flotu od preko 100 starih tankera”.

Pozivajući se na energetsku konsultantsku kuću Rystad, FT je izvijestio da je Rusija preuzela kontrolu nad 103 tankera od početka godine, bilo prenamjenom brodova koji su ranije bili uključeni u transport tereta nafte u i iz Irana ili Venecuele ili direktnom kupovinom tankera.

U petak su se EU i G7 konačno složili da ograniče cijenu ruske nafte na moru na 60 dolara po barelu. Odluka je došla nakon sedmica prepirki između zemalja koje su smatrale da je predložena gornja granica “previše velikodušna”, kao što su Poljska i baltičke države, i nekih pomorskih država, uključujući Grčku, koje su željele da se gornja granica postavi na oko 70 dolara po barelu.

Zapadnim kompanijama biće zabranjeno da osiguravaju ili finansiraju brodove koji prevoze rusku naftu osim ako se ista ne proda za manje od 60 dolara po barelu prema novim pravilima, za koja je Moskva jasno dala do znanja da ne planira da prihvati.

Šef VTB banke Andrej Kostin rekao je u oktobru da je Rusija morala da potroši „najmanje trilion rubalja [16,2 milijarde dolara]” na „proširenje tankerske flote”. Zapadni analitičari su ovu izjavu protumačili tako da Moskva ulaže u veoma velike transportere nafte (VLCC, koji mogu da drže do 2 miliona barela nafte svaki), tankere Suezmax (koji nose i po milion barela) i tankere Aframax (koji drže po čak 700.000 barela).

Prema FT-u, međunarodni posmatrači su komentirali da će Rusija vjerovatno koristiti svoju ‘flotu iz sjene’ zastarjelih naftnih tankera za prodaju rastućih količina energije zemljama poput Indije, Kine i Turske koje ne podliježu sankcijama EU ili SAD i drugim trgovinskim ograničenjima .

U subotu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva ne planira priznati ograničenje cijena koje je nametnuo Zapad na ruski izvoz nafte iz mora. On je dodao da Vlada trenutno vrši reviziju situacije.

NaftarusijaSankcijeTankeri
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eukolonija
1 godina prije

Hoće da ograniče cijenu ruskog energenta da Rusija ne može zarađivati a sve kako bi oni mogli zaraditi. Agonija i apsurd. Optužili su Rusiju da utiče naglas u svijetu iako su oni pokušali utjecati na glad u Rusiji 2014. godine kada su zabranili izvoz hrane u Rusiju. Od tada je Rusija postala neto izvoznik hrane. Rusija samo treba da povećava svoje kapacitete u poljoprivredi, prehrambenoj i kemijskoj industriji za početak.

Uno --
1 godina prije

Neki tankers su stari a ne svi. Kad bi imali listu tih tankers lako bi bilo sve potvrditi. FT nesto govori istinu, nesto izmislja a jedan dio ubaci rusofobiju. Moje pitanje je koliko je Rusija ili bolje receno koliko su ruske kompanije imali tankera u tonazhi prije god. 2022?

Alan Ford
1 godina prije

Koliko ja razumijem – ako sam u krivu ispravite me – ruska nafta se moze kupovati po bilo kojoj cijeni ako je dovezena u luku s ruskim brodom.

carbolo
1 godina prije

Mađarska je dobila izuzeće od ograničenja cijena ruske nafte koje su odredile EU i zemlje skupine sedam (G7), objavio je u subotu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Tijekom pregovora o ograničenju cijena nafte borili smo se za mađarske interese i na kraju smo uspjeli: Mađarska je izuzeta iz ograničenja cijena nafte. Još jednom smo uspjeli zaštititi sigurnost opskrbe energijom naše zemlje”, napisao je Szijjarto na svojoj službenoj Facebook stranici.

Max
1 godina prije

Logičan potez.

Grdi
1 godina prije

Nije samo *flota u sjeni* nego rusija sa nekoliko vrlo snaznih zemlja radi na paralelni sustav gospodarstva, finacija i zakonodavstva …… pocevsi od novog sustava medubankarskog placenje, objedinjen medukarticnog placanje – ruske, kineske, indijske, brazilske itd, kartica pa do stvaranje plinskog opec-a …… jeftin plin za prijatelje drzave, skup za sve druge …. i to je tek samo pocetak ………….
Svijet prema UN-u u 11 mjes. ove god ima 8 miljardi ljudi. 1/6 od toga cini zapad ….. 5/6 cini ostak svijeta – na strani BRICS i *svijetkog juga* …. sami izvodite zakljucak …..

Poljana
1 godina prije

Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u nedjelju da Moskva neće izvoziti naftu u zemlje koje prihvate sporazum kojim se postavlja gornja cijena njezine sirove nafte, a čije su uvjete dogovorili EU, G7 i Australija.

U intervjuu za TV kanal Russia-24, Novak je rekao da Moskva gornju granicu vidi kao “neučinkovitu, koja ometa tržišne instrumente i protivna je svim pravilima te iste Svjetske trgovinske organizacije”. “Vjerujemo da takva intervencija može dovesti do još veće destabilizacije, nestašice energetskih resursa i smanjenja ulaganja”, rekao je, prenosi novinska agencija TASS.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Zemlje EU i G7 postavile strop cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu (158,98 litara)…
Rusija uspostavila strop barela na 120 litara…

P.S.
Europska komisija je razočarana time da je Rusija porinula u more potpuno novi atomski ledolomac. U briselskim hodnicima vlada duboka zabrinutost da Kremlj nije dobio njihov dopis o predstojećem ruskom kolapsu i raspadu države…

nessy
1 godina prije

Sram ih bilo i stid. Tajno su pribavili flotu tankera, da zastite svoje interese. Pa normalno bi bilo da su britanskim obavjestajcima najavili svoje namjere. Ameri su to krasno zamislili, ograniciti cijenu ruske nafte, preko posrednika prodati je EU, obrati maslo, i trljati ruke. Jucer sam pokusao nesto slicno u Konzumu, uzeo sam robe cca 800kn, i rekao da necu platiti vise od 600kn. Blagajnica nije bila sigurna da li se salim, ili da zove psihijatriju. Na kraju sam ipak platio 800kn. Neposten svijet, zar ne?

davvor
1 godina prije

Lloyd…Lloyd’s je nakratko pao s prvog mjesta prvi put u povijesti nakon globalne financijske krize, ali je ubrzo vratio svoju poziciju.
Do preokreta je došlo dramatično 2019., nakon obračuna s podložnijima, uključujući mnoge pomorske sindikate, pri čemu je Lloyd pao s prvog na treće mjesto , iza nordijskog tržišta i Singapura.
IUMI je od tada preinačio brojke kako bi odražavao probleme dvostrukog brojanja, koji su neko vrijeme precjenjivali poziciju Singapura. Prema prilagođenim brojkama,
Kina bi bila druga čak i prošle godine.
Dok tržišni udjel Lloyda više nije dvoznamenkasti, još uvijek je ispred Japana sa 7,8% i tržišta tvrtki u Londonu sa 6,8%.

gargamel
1 godina prije

Glupost na kvadrat, ili na kub.Biće tu kupaca i nakupaca, a najviše će najebati EU.Zamislite podatak, holandija izvozi gas u Njemačku, a ima kao fol problem sa energetikom. Šatro zatvorili Groningen gdje ga najviše crpe, ali to je za javnost, mislim da buše nemilice. Opasna govna, holandezi, posebno holandski dvor, koji je najveći promoter Švaba i WEF.Ali kao što znamo, otrov je uvek u malom pakovanju. Ko zna zna, ko nezna ako ga interesuje, neka samo ukuca Barichelo-Argentina.

tihobl
1 godina prije

Dobro smisljeno:

Доминиканска Република планира да преко трећих земаља организује испоруке рума, кафе, авокада и цигара за Русију, за нашу агенцију изјавио је Ханс Даненберг, амбасадор ове државе у Москви.

Poslju rusima humanitarnu pomoc u kafi i rumu, a naftu dobiju ispod 60$. Ozive svoj izvoz bez zamjeranja zapadu.

hiber
1 godina prije

EU+G7+Australija čine 70% tržista ruske nafte. Ovih 100 tankera i da su novi čine ekvivalent dosadašnjih tankera zbog puta koji moraju preći. A nisu novi nego je većina za rezanje. Uz to nafte nisu prilagođene drugim tržištima, tako da ce pad ruskoga izvoza i proizvodnje zapoceti iza 19. siječnja 2023. Otprilike 1-2 miliona barela dnevno za početak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI