Rusija i Kina pokreću zajedničku patrolu na Pacifiku

Rusija i Kina brodovi
4 komentara

Ruska i kineska vojna plovila drugi put u godinu dana učestvuju u zajedničkoj patroli u Tihom okeanu, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane u Moskvi. U operaciji, koja je namijenjena podršci miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, nadgledanju pomorskih puteva i zaštiti pomorskih ekonomskih dobara dviju zemalja, učestvuje ukupno osam brodova.

Druga zajednička patrola od oktobra 2021. dio je programa međunarodne vojne saradnje, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane. Dvije mornarice će izvesti zajedničke taktičke manevre, uspostaviti komunikaciju i provesti niz vježbi, od praktičnog gađanja do polijetanja i slijetanja helikoptera.

Rusku pacifičku flotu predstavljaju fregata Maršal Šapošnjikov, korvete Soveršeni , Gromki i Aldar Cidenžapov, te srednji mornarički tanker Pečenga, saopštila je Moskva. Mornarica Narodnooslobodilačke vojske (PLAN) poslala je razarač Nanchang , fregatu Yancheng i brod za opskrbu Dongpinghu.

Iako rusko Ministarstvo odbrane nije preciziralo područje djelovanja zajedničke patrole, u videu objavljenom na Telegramu, zamjenik komandanta Pacifičke flote Aleksandar Bagdasarov spomenuo je Ohotsko more, sjeverno od Japana.

Tokom prethodnih vežbi 2021. godine, rusko-kineska pomorska grupa je preplovila preko 1.700 nautičkih milja, uključujući prolaz kroz Tsugaru moreuz, između japanskih ostrva Honšu i Hokaido.

Zajednička pomorska misija dolazi za petama Vostok 2022, jednonedeljnih ratnih igara na ruskom Dalekom istoku, u kojima učestvuje više od 50.000 vojnika iz 13 zemalja. Prema riječima general-majora Vladimira Omeljanoviča, svrha događaja je bila da se „stvore koalicione snage koje bi planirale i sprovele specijalnu vojnu operaciju sa ciljem da se osigura mir i bezbednost u regionu“.

BrodovikinaPacifikrusijaZajednička Patrola
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
1 godina prije

Na Atlantiku

je skuplje ?

nekoime
1 godina prije

Znači, i invazija na Ameriku će se zvati specijalna vojna operacija?

Гавран
1 godina prije

Povećani troškovi održavanja USA mornarice. Jedan od troškova je i potapanje obalske infrastrukture na istočnoj obali zbog podizanja nivoa mora.

Throne
1 godina prije

Stvaraju se zameci pomorskih snaga za zastitu naftne trgovine izmedju rusije i kine da usa i njeni saveznici nebi vojno otimali tankere.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI