Rusija i Kina povećavaju poravnanja u nacionalnim valutama na 25 %

Dedolarizacija
13 komentara

Moskva i Peking povećali su udio poravnanja u nacionalnim valutama ove godine na 25 odsto u poređenju sa skromnih dva procenta zabilježena prije sedam godina, izjavio je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.

„Udio nacionalnih valuta u našim trgovinskim odnosima sa Kinom neprekidno se povećava. Dostigao je otprilike četvrtinu kroz devet mjeseci od početka godine. Ovo je prilično veliki napredak“, rekao je ambasador, pozivajući se na kineske partnere.

Prema Denisovu, sam proces pretvaranja međusobne trgovine u nacionalne valute zaista je izazovan, ali apsolutno neophodan u trenutnim geopolitičkim uslovima.

Ambasador je naglasio da su dvije države prisiljene da pređu na rublju i juan zbog stalnog pritiska na trgovinske partnere.

„Kina i Rusija u tom pogledu nisu jedine, široki spektar država mora da raskine sa američkim dolarom, jer on nije samo finansijsko sredstvo, već sredstvo uticaja“, dodao je Denisov.

Strane su potpisale međuvladin sporazum o prelasku na nacionalne valute u bilateralnoj trgovini početkom 2019. Tada su se Moskva i Peking dogovorili da pojačaju međuvalutna poravnanja i do 50 odsto. Ranije ove godine, Kinesko udruženje za prekomorski razvoj izvijestilo je da se očekivalo da bilateralna trgovina između Kine i Rusije premašiti 100 milijardi dolara do kraja 2019. godine

Moskva i Peking su preduzeli značajne korake ka uklanjanju barijera koje bi mogle ometati saradnju koja se brzo razvija. Dvije države takođe su najavile ambiciozni cilj udvostručenja obima trgovine na 200 milijardi dolara do 2024. godine.

DedolarizacijakinaNacionalne valuterusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Lako je meni za njih, a sta ce zapad koji bjesomucno stampa dolare i evre. Za 2-3 godine morace svoju trgovinu obracunavati u klirinskoj rublji ili juanu kad se zahukta inflacija.

mislim
3 godine prije

nevezano.
optužen za obiteljsko nasilje.
kad ti pop ebe ženu, jel onda postaje dio obitelji?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI