fbpx

Rusija i Palestina jačaju suradnju u brojnim područjima

Palestinska zastava

Nakon nedavnog napada izraelskih zračnih snaga na položaje sirijske vojske jugozapadno od Damaska, Rusija je po drugi put eksplicitno osudila „izraelsku agresiju i kršenje međunarodnog prava“. Podsjetimo, prvi put se to dogodilo kada je izraelsko zrakoplovstvo u pokrajini Latakiji napalo sirijsku vojsku, krijući se iza ruskog transportnog zrakoplova. Sirijska protuzračna obrana je pokušala odbiti napad, ali je zbog izraelskog „manevra“ raketa pogodila ruski zrakoplov Il-20 u kojem je stradalo 14 pripadnika ruske vojske.

Čak ni nakon odlaska u Moskvu visokog zapovjedništva izraelskog zrakoplovstva, rusko ministarstvo obrane nije prihvatilo argumente o „sirijskoj krivnji“ i ostalo je pri tvrdnji da su se Izraelci namjerno skrivali iza njihovog „Iljušina 20“ kako bi obmanuli protuzračnu obranu Sirije.

Sada je Rusija osudila izraelske napade na navodne „iranske mete“ u Siriji, rekavši kako je ta operacija kršenje međunarodnog  prava, prenijeli su izraelski mediji.

Kao što smo izvijestili, ranije ovog tjedna su izraelske zrakoplovne snage napale desetine navodnih „iranskih“ i sirijskih vojnih objekata, a izgovor je bio da su odgovorili na raketni napad na Golansku visoravan, koja je pod okupacijom Izraela.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov je nakon napada izjavio da su udari “pogrešan potez” i u “oštroj suprotnosti s međunarodnim pravom”.

Dodao je i da je Moskva zbog incidenta kontaktirala svoje saveznike.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao da su mete izraelskih udara bile locirane na udaljenosti do 80 kilometara od „granice Izraela“ i da su se napadi usredotočili na okolinu Damaska i sirijski dio Golana. Kada govore „granici Izraela“, treba napomenuti da je ta „granica“ za cionistički entitet pomjerena prema sjeveru i da je aneksija sirijske Golanske visoravni za Izrael svršen čin, što ne priznaje nijedna vlada u svijetu, osim Trumpove, koji je 25. ožujka 2019. potpisao deklaraciju o „izraelskom suverenitetu“ nad okupiranim Golanom.

Međutim, više od incidenata u ratom razorenoj Siriji i povremenih napetosti u odnosima s Moskvom, Izrael će zasmetati najnovija odluka Moskve da uspostavi veću razinu suradnje u svim područjima s Palestinom. Na ovo su pitanje vođe cionističkog entiteta posebno osjetljive, ali će za odgovor trebati pričekati, jer Izraelu vjerojatno predstoje treći izbori ove godine, dok se još uvijek aktualni premijer Netanyahu suočava s teškim optužbama za korupciju.

Rusija i Palestina šire suradnju u svim područjima

Moskvi je vrlo dobro poznato što za Izrael znači jačanje suradnje bilo koje zemlje s Palestincima, posebno ako govorimo o svjetskoj supersili poput Rusije.

Naime, Rusija i Palestina potpisale su sporazume o suradnji u poljoprivredi, obrazovanju i drugim područjima, najavio je novinarima palestinski ministar ekonomije Khaled Osaily.

Prema riječima palestinskog ministra, potpisan je plan za suradnju u poljoprivredi, obrazovanju, prometu, zdravstvu i turizmu.

“Predstavnici 13 palestinskih ministarstava su kao dio delegacije stigli u Rusiju. Sporazumi o suradnji potpisani su s odgovarajućim ruskim ministarstvima”, dodao je Osaily.

Nadalje, “potpisan je sporazum između ruskog ministarstva rada i palestinskog ministarstva obrazovanja u našem Centru za stručno usavršavanje u Birzeitu, a to je vrlo važan sporazum”, rekao je palestinski dužnosnik.

Također je napomenuo da Palestina nastoji razviti suradnju s Rusijom, dodavši da “kako američka i izraelska blokada i embargo protiv Palestine ne sprečavaju ostale zemlje da prodube svoje odnose s palestinskim narodom”.

Četvrti sastanak rusko-palestinske međuvladine komisije za trgovinsku i gospodarsku suradnju završen je u Moskvi 21. studenog.

Prema palestinskom ministru, sljedeći sastanak odbora bit će održan u palestinskom gradu Ramali.

Znakovito je da se palestinska delegacija u Moskvu uputila dan poslije izraelskih napada na Siriju, što je detalj koji se ne može zanemariti.

Sputnik News

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tony
Gost
Tony
11 mjeseci prije

Kakva saradnja izmedju rusa i Palestine mislim da su to puste zelje i suplja prica samo jedan podatak je dovoljan a to je da ni jedan rusku brod niti bilo ciji drugi nemogu bez odobrenja i pretresa izraelaca uci u palestinske vode… To je dozivjela Turska i znaju kako su prosli.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Turska i Rusija su dvije sasvim različite stvari.Nije isto kad Izrael potopi USS Liberty i ruski brod.To bi bilo previse čak i za permannetno zločesti Izrael.Rusi imaju puno načina da Izraelcima otežaju stvari u svakom pogledu.Naravno da to nije jednosmjerna ulica,ali Rusi svakako mogu Izrael učiniti nesigurnim ako prošire suradnju sa njihovim susjedima.
A uskoro bi i Amerima moglo biti dosta žrtvovanja za Izrael.Tamo se postupno događaju velike promjene.Oni koji su glasali za Trumpa,sigurno žele promjene u unutrašnjoj i vanjskoj politici.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Ovo i jeste najgore za svakog izraelca. Primiti palestinsku delegaciju kao državnu. To je gore nego da su im “slučajno” oborili jedan F-22, Jbg, dogodi se rat je, i bilo bi “Nikom ništa”.

Vesna
Gost
Vesna
11 mjeseci prije

Ovo su lepe vesti, ali treba i vojno da im pomognu, da zbace jaram okupacije sa sebe. Palestinski narod se mnogo napatio pod zlotvorima i predstavlja savest sveta.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

sigurno su tražili oružje a prilično sam siguran da će ga i dobiti.

Marko
Gost
Marko
11 mjeseci prije

Kad bi od rusa dobili naoruzanje zidi bi dobili po glavi i vratili bi svoje teritorije,

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x