Rusija identificira britanske i američke ”plaćenike” na putu za Ukrajinu

Litva - vojnici
37 komentara

Ruska vojska objavila je imena pet osoba koje je identifikovala kao britanske i američke državljane na putu da se pridruže ukrajinskim snagama. Upozorava da bi mogli biti zarobljeni i suđeni kao plaćenici ili čak završiti mrtvi ako ispune svoje planove.

Pet osoba su imenovane kao Colin Scot i Adrian Davis iz Velike Britanije i Michael Vujković, Andrew Fox i Oliver Short iz SAD. Ruska vojska je tvrdila da je sva petorica stigla prošle srijede na određenu lokaciju u gradu Zamosc u istočnoj Poljskoj, oko 100 km sjeverozapadno od Lavova u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane je to mjesto nazvalo “prizorištem stranih plaćenika” na putu za Ukrajinu i objavilo adresu gdje navodno djeluje.

“Preporučujemo tim građanima da preispitaju svoje planove i odu kući sa svojim životima”, rekao je portparol ministarstva general-pukovnik Igor Konašenkov tokom dnevnog ažuriranja. Dodao je da ako stranci budu uhvaćeni živi kako se bore za Ukrajinu, “najbolji ishod koji mogu očekivati ​​je suđenje i maksimalna zatvorska kazna”.

Ministarstvo je tvrdilo da je u protekle tri sedmice u Ukrajini ubijen 391 strani borac, a 240 drugih napustilo je zemlju. U međuvremenu, 151 novi regrut je ušao u istom periodu, navodi se. U izvještaju se dodaje da su među poginulima najveći broj boraca iz Poljske, Gruzije, Britanije, Rumunije i Kanade.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

plaćenicirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Stvarno bi trebali preurediti ove članke barem da prate Putlerove improvizacije. Dakle, tu doslovno pise da ce Rusija suditi ili ubiti ljude koji dođu u Ukrainu. A zatim u nastavku da je Rusija poslala nekakve trupe u Ukrainu. Dakle, direktno se navodi da je Rusija agresor jer je nitko legitiman nije pozvao u Ukrainu. Stoga je potpuno nejasno s kojim bi pravom stranci u Ukraini imali biti suđeni ili ubijeni od strane Rusije.

mrdo
1 godina prije

Ne treba ih upozoravati već po kratkom postupku. Plačeni zločinci ništa bolje ni ne zaslužuju.

hiber
1 godina prije

Umjesto ovih besmislica bilo bi bolje odgonetnuti kojeg vraga 19.07 Putler ide u Teheran, a domaćin mu je – Sultan. Očito će ga Sultan i Ajatolah oderati za cijeli Kavkaz. Mozda mu daju i par dronova za put.

tihobl
1 godina prije

Valja dopuniti tekst sa dva poginula francuska humanitarca od juce, zatim onaj brazilski par od prije nekoliko dana. Bivsa manekenka, do prije par dana dobrodrzeca milfara od 40 kuka dosla je proljetos u Zkrajinu nakon 7 godina provdenih u kurdskom dijelu Sirije. Izginula je u rovu drzeci se za ruke sa deckom. Uglavnom ginu ljubavni parovi.

Max
1 godina prije

Rusi su dobro obaviješteni.

Jimmy Onions
1 godina prije

Stallone i Jason Statham – Expendables 4 na putu da skinu Vladu Putina.

Selena
1 godina prije

Predsednici Rusije, Turske i Irana treba da se sastanu sledeće nedelje u Teheranu. U avgustu naznačena je poseta Si Đi Pinga Saudijskoj Arabiji( prvobitno je bila dogovorena za maj). Rusija, Kina i Iran treba da održe vojne vežbe u Venecueli. Moguće je pridruživanje Meksika, Brazila, Argentine ( nezvanični podaci). Pre dva dana prevezen je prvi trgovački teret iz Rusije za Indiju, trasom,, Sever-jug” koja ide kroz Iran.

dragi najdraži
1 godina prije

Hodajući leševi na putu za had. Neka prožive ovo što imaju jer živjeti će još malo.

dragi najdraži
1 godina prije

Tada nisu bili spremni ali zato sad više nego jesu

Praetorian
1 godina prije

Lad bavi tu Satan djavo na London, gdje i pripada da slavimo i u to ime nazdravimo svi Slaveni diljem svijeta

Hrvat
1 godina prije

E davore
Glupi davore
Ne javlkaj se davore
Siroti dsvore
Gledaj i dalje dnevnik / svoju dozu zatupljivanja i daj jos jednu dozu buster cijepiva jer je badava. I molim te ne javljaj se vise.
ZDS

x---da
1 godina prije

Poljska nervozna zbog curenja planova o rasparčavanju Ukrajine – šef ruske obavještajne službe
“Poljska se nadala da će, kada sukob u Ukrajini dođe u fazu diplomatskog rješenja, strane morati priznati ‘ekspanziju Poljske’ kao svršenu činjenicu”, istaknuo je Sergey Naryshkin

mrdo
1 godina prije

Stiže i retard BoJo u bivšu Ukrajinu. Ovo je već nadmašilo Monty Python’s Flying Circus. Jedan klaun nudi “posao” drugom klaunu u cirkusu zvanom Ukrajina. Ima i onaj treći klaun Sakašvili iz Gruzije, što je žder’o kravatu iz straha od Rusa. I on bio, kao, gradonačelnik Odese. Jadan taj grad na šta je spao.

———————–
Zelenski ponudio Džonsonu novi posao; Boris zahvalan

Boris Džonson je dobio ponudu za posao.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponudio je britanskom premijeru u ostavci Borisu DŽonsonu da preuzme mesto gradonačelnika Odese, prenosi “Ukrajinska pravda”.

List tvrdi da je Boris Džonson sa “zahvalnošću prihvatio ovu ponudu”. Za sada nema zvanične potvrde ove informacije, ali nije bilo ni demantija. (B92)
———————–

Lucija, prva
1 godina prije

Pa evo, @hiber.
Rusi bi mogli sad ubrzo proglasiti rat u Ukrajini.
Duma zasjeda polovinom mjeseca.
A onda se zna tko gdje smije biti.
I nema nikakve zabune.

Ovako, netko potegne okidač…neki Englezi padne.
I, šta?
Čuđenje?

smrt ustašluku
1 godina prije

Iza sve te zapadne filmske šminke i glume se skriva hiljade nesposobnih NATO pripadnika, kojima je bitna samo visoka plata i da sačuvaju živu glavu. To je vojska koja se nema zašto boriti i ginuti, te je moralno podhranjena. Takva vojska na izturenom frontu ne izdrži dulje od tri dana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI