Rusija ima špijune u najvišim vojnim ešalonima Ukrajine

Zelenski - Ukrajinska protuofenziva
35 komentara

Ukrajinska protivofanziva velikih razmjera prošle godine najvjerovatnije je osujećena zbog ruskih špijuna koji djeluju u Kijevu, tvrdi predsjednik Vladimir Zelenski, obećavajući da će sljedeća ofanziva biti uspješnija.

U intervjuu njemačkom medijskom konglomeratu Axel Springer, koji su u utorak objavili Politico i drugi mediji, Zelenski je priznao da prošlogodišnji vojni napor Kijeva – koji je započeo prošlog juna prije nego što je zaglibio u rusku odbranu – nije bio tako uspješan.

Ukrajinski lider je sugerisao da je kriva sabotaža iznutra. „Rusi su znali gde ćemo da napadnemo“, rekao je on, dodajući da će „istorija pokazati“ kako je Moskva uspela da presretne planove Kijeva.

Rekao je da nam sljedeći pokušaj proboja ruske odbrane “mora dati neke rezultate”, bez davanja bilo kakvog vremenskog okvira.

Zelenski je također upozorio zapadne pristalice Ukrajine da bi bila teška greška prestati slati oružje u ovom trenutku. Predsjednik je ranije ovog mjeseca priznao da Ukrajina “nema dovoljno granata za kontraofanzivne akcije” i da može održati liniju samo nadoknađivanjem manjka municije dronovima.

U martu je Mihail Podoliak – glavni savjetnik Zelenskog – opisao situaciju na bojnom polju kao „stagnaciju“, okrivljujući za to sporo snabdijevanje.

Naglašena ukrajinska kontraofanziva, koja je bila pojačana stotinama tenkova i drugog oružja zapadne proizvodnje, nestala je do prošle jeseni, a Kijev je pretrpio katastrofalne gubitke, navodi Moskva.

Krajem februara, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procijenio je gubitke Ukrajine u ofanzivi na 166.000 vojnika, više od 800 tenkova i 2.400 oklopnih vozila. Ukrajinske trupe su posljednjih mjeseci bile u zaleđu, a Moskva je oslobodila ključni grad Donbasa Avdejevku i nekoliko drugih obližnjih naselja.

Ukrajinski zvaničnici mole se za veću pomoć od zapadnih pristalica – posebno od SAD-a, gdje je dodatni paket pomoći Kijevu vrijedan 60 milijardi dolara predsjednika Joea Bidena mjesecima bio u zastoju u Kongresu. Republikanci su obustavili tu mjeru, zahtijevajući više napora na poboljšanju sigurnosti na južnoj američkoj granici.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
18 dana prije

Ima predsjednika koji svaku ofenzivu najavi unaprijed.

nastran
18 dana prije

budale..rusiji nisu ni trebali špijuni..talasalo se sa kontraofenzivom bar 6 mjeseci..i onda je trebala velika pamet da se osujeti?

onaj najglu...Dalton
18 dana prije

Iz rubrike: ”Mušterije kommen mušterije gehen ..”

‘Alo! Je li to vidovita Antonina?
Možete li mi preporučiti jeftinu vidovnjakinju ili iskusnu vješticu?
Treba mi za slijedeću ofenzivu…

P.S.
Ako ne znaš riješiti križaljku u Modroj lasti…
Onda si roman Dostojevskog,
,Pet slova…

Bruno
18 dana prije

Pusti teretanu, japanke na noge, praćku u ruke, strašni Golijatu i richtung Harkov. Dočekaj ruse kako dolikuje. Spremi vatromet, iće i piće. Nemoj trošiti ukrainske živote i lovu za kupovinu kraljevog imanja. E baš bih volio zanti koliko mu liježa svaki mjesec na račun. Čovjek u ratu uštedi 20 miliona funti. Nisu mu ravni ni Možemo iz Zagreba.

Miro
18 dana prije

Jevreji kontrolišu i Ruse i Ukre samo što to narod ne vidi.
Isto kao što su kontrolisali Srbe i Hrvate da se međusobno tamane da bi na kraju Jevreji doveli svoje banke sa kojima su sve porobili.
Rusi pošto mentalno puno kasne za vremenon, jednog dana kad izgube Rusiju, shvatiće da su ih Jevreji izigrali.

NOME
18 dana prije

napad na ukrajinu 24.02.2022 na onakav diletantski način i uz onakve gubitke nije mogao biti slučajan….ruske obaviještajne službe su sigurno znale do u metak- naoružanje, motivaciju i raspoređenost ukrajinske vojske…. ali netko je morao krenuti, valjda jer je gazda rekao…….

xyz
18 dana prije

Posklizno se na banani…ruskoj banani….

Franjo Vinkovski
18 dana prije

Tako veliku ofenzivu je nemoguče sakriti. Sakriti možda možeš manju terorističku grupu ali vojsku od 300.000 vojnika i par tisuča tenkova je nemoguče sakriti.

Tadija
17 dana prije

Ovo je totalno bedasto.
U jeku rata on prizna da nema cime uzvratiti na napad.
Takve se strijelja na licu mjesta,jer širi defetizam i demoralizira vojsku,to samo može luđak učiniti.
Grozno im se piše.

tihobl
17 dana prije

Приходи бившег украјинског председника Петра Порошенка порасли су скоро 20 пута у последње две године. Ово су пренели украјински медији позивајући се на Националну агенцију за превенцију корупције (НАЦП).

Darko
17 dana prije

Kao da nije i obratno

tihobl
17 dana prije

Navaljni napisao je ovog tijedna autobiografiju koja će biti objavljena u listopadu, objavila je njegova udovica Julija Navaljna.

Ovo je gore od snimaka kijevskih vracara koje “skrecu” ruske rakete.

FELIX
17 dana prije

TO NEBI SMELO DA NIKOG IZNEDADZUJE TO NIJE NISTA NOVO

Zagreb
17 dana prije

Mozda to nije istina, Zelenski trazi alibi, pokrice. Njegovi preci su bili lihvari, kod Slavena to se zove zelenas, onaj koji te oguli kamatama.

Papaya
17 dana prije

Morate vidjeti danasnje izjave Biden gledu Filipina i Kine, Biden kaze da ce braniti Filipine. Vi koji ste podrzavali rat u Europi da bi satrali Rusiju niste svjesni u koji kaos ce nas America uvaliti…. Lol… Ja se smijem… Ne zivim u Europi, u toj staroj, senilnoj kurvi bez mozga i zubi koja se mukti yebe s Amerikom

վիշապ
17 dana prije

genijalno, on misli na sebe a nitko ne žiku

Max_mo
17 dana prije

Sam Ukrajinski politički a i vojni vrh je najavljivao i početak i ciljeve ofanzive, a onda su od proljeća pomicali početak do ljeta i omogućili kvalitetnu pripremu vojske Ruske Federacije da ih razbiju u tom pokušaju. E sad su im krivi špijuni.

Gad
17 dana prije

Da, i?

dupla kamilica
17 dana prije

Koliko elitni gospodari imaju svojih špijuna u Rusiji na svim razinama?

duki
17 dana prije

Und was jetzt ? Das rozen elefphanten und wiuse mouse sind Russische spionenn ,jawohl ! Sieg !!
Ha ha ha koja budaletina !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI