Rusija intenzivno bombardira teroriste u Aleppu – SAA čeka “zeleno svjetlo” za napad

sirija - tenkovi
38 komentara

Jutros, 23. siječnja, ruske i sirijske zrakoplovne snage su u zapadnom dijelu provincije Aleppo provele snažne zračne udare na položaje islamističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham u kojoj vodeću ulogu igra teroristička skupina Jabhat Fateh Al-Sham, ranije Al-Nusra Front.

Intenzivni zračni napadi najavljuju početak velike kopnene operacije vladinih snaga zapadno od drugog najvećeg sirijskog grada, javio je jutros Al-Masdar News.

Iako informacije ovog portala treba uvijek uzeti s rezervom, točno je da su snage 4. mehanizirane divizije sirijske vojske, te zračni udari ruskog i sirijskog zrakoplovstva uglavnom koncentrirani na jugozapadnoj i zapadnoj periferiji Aleppa. Većina zračnih udara u posljednjim satima bila je usmjerena na predgrađa Rasheedin 3 i Rasheedin 4, Kafr Hamra, Laraymun i Al-Zahra, gdje su raspoređene relativno jake snage militanata Hayat Tahrir Al-Shama.

Ako jer informacija točna, prema sugovorniku agencije vladine snage očekuju zeleno svjetlo od njihove komande za pokretanje kopnene kampanje protiv terorista u više pravaca odjednom.

U prilog vladinim snagama ide i odluka Turske da do 6000 militanata prebaci u Libiju, a dio ih je iz skupina u Idlibu. Prema porovjena je do sada u Libiju oprebačeno oko 2500 islamističkih militanata iz proturskih islamističkih milicija uglavnom iz ovog područja, obzirom da Ankara štedisnage koje je ranije posebno opremila i ustrojila za borbi protiv Kurda na sjeverositoku Sirije, gdje je nakon „uvjeravanja“ od strane Vladimira Putina turski predsjednik preknuio kampanju „Izvor mira“ i dogovorio se da će u sjeveroistoku Sirije s Rusijom uspostaviti koridor uz tursku granicu i kurdske milicije potisnuti 30 kilometara južnije od turskog teritorija.

Što se tiče Idliba, nakon višekratnog raketiranja grada Aleppa i položaja sirijske vojske utom području, protekla tri tjedna je sirijska vojska neprestano povećavala svoje udarne snage u provinciji Aleppo. Tamo su prebačene i jedinice 42. brigade 4. mehanizirane divizije.

Očekuje se da će ovo biti prva velika operacija u provinciji Aleppo nakon što je 2016. veći dio grada i okolnih naselja oslobođen od islamističkih militanata.

Osim toga, posljednjih dana je ruska mornarica dostavila više tereta vojne opreme u sirijsku luku Tartus. Osim opreme za pješačke jedinice, isporučeni su tenkovi i borbena oklopna vozila, a na fronti se testiraju novi roboti ruskih pješačkih postrojbi.

Sirijska artiljerija je također intenzivno gađala položaje terorista zapadno i sjeverozapadno od Aleppa, javlja sirijska državna agencija SANA, koja navodi da je, osim vatrenih položaja, topništvo uništilo i niz utvrda terorista u Kafru Hamri, Andanu i Hariyatanu, a posebno u novim stambenim blokovima, koji su 2016. pretvoreni u ruševine, Rasheedin 3 i Rasheedin 4, na zapadnoj periferiji Aleppa.

Uz druga pojačanja, 4. mehanizirana divizija sirijske vojske je raketne sustave „Golan-1000“ prebacila u zapadni Aleppo.

VIDEO: Pojačanja sirijske vojske se kreću od jugoistočnog Idliba do zapadnog Aleppa

Veliki brod za Crnomorske flote “Cezar Kunikov” i transportni brodovi ruske flote su 20. siječnja prošli kroz tjesnac Bospor u smjeru Sredozemnog mora na putu za Tartus. Pretpostavlja se da su prebacili vojnu opremu dna sirijsku frontu, prije svega dodatna oklopna vozila, uzimajući u obzir neprijateljstva koja su eskalirala u provincijama Idlib i Aleppo.

Podsjetimo da su sirijske vladine snage 16. siječnja izvele masovne raketne i artiljerijske napade na položaje militanata Hayat Tahrir Al-Shama i turskog „Nacionalnog oslobodilačkog fronta“ diljem zapadnih periferija Aleppa i jugozapadno od administrativnog središta istoimene pokrajine uz autocestu M5. U zoni obnovljenih neprijateljstava nalaze se i naselja južno od administrativnog središta provincije Khan-Tuman, veliki vojni kompleks Icarda i grad Al-Eis zapadno od Hadera, Kafrm Hamra sjeverozapadno od grada Aleppa i nekoliko drugih važnih naselja čije bi oslobađanje bilo veliki udarac islamističkim terorističkim skupinama u takozvanom „Velikom Idlibu“, jedinom terorističkom rezervatu na svijetu koji ima podršku zapadnih zemalja, zaljevskih monarhija i Turske.

sirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pedro del negro😎
4 godine prije

Samo udaraj sve terorističke grupe uništiti ….. vrijeme je da se riješi idlib !!!

ботовање
4 godine prije

Хоће ли коначно започети дератизација штакора у Идлибу .
Док не видим-не верујем.

Pero
4 godine prije

Rusi prze Tursku gamad vec tri dana.
Sirijskoj vojsci zelim ostro oko i mirnu ruku.

Ivo
4 godine prije

Krajnje je vrijeme za ugljenisanje umjerenih opozicionara. Čista politika.

Alex
4 godine prije

Kad se očiosti Zapad Sirije,istočni dio će past sam od sebe.

Siniša
4 godine prije

U međuvremenu….SAA izgubila jedan grad, za sada 40 mrtvih i 80 povređenih SAA vojnika.
I posle toliko godina borbe, posle toliko obuke i opremanja pogledajte kako i dalje bježe sa linije i kako im lagano prilaze pod nos…..jedina svijetla tačka na videu su tenkisti.
https://youtu.be/1nmoDem7kAM

jupiter
4 godine prije

cekaj…zar Alepo nije oslobodjen prosle godine???

Odisea
4 godine prije

Velika ruska velesila nije u stanju razbiti ove kako oni kažu amatere rata.Sreća pa niko ne napsda rusiju,uzeli bi ih lopatom kad du ovako moćna vojdkaJedino što putin zns je zatezati lice kako bi izgledao frajer.Tigar od papira.

Nebojsa
4 godine prije

Nikako mi nije jasna saradnja Rusije i Turske.Na jednoj strani su zajedno a na drugoj krvi do koljena.Nastojim da pratim zbivanja tamo ali nikako ne shvatam neke stvari.

Dopizdilomi
4 godine prije

Samo polako i temeljito poravnati kao da ih nikada nije ni bilo. Lijepo poravnati i zasaditi travu pod suncem.

varjag
4 godine prije

Operi, bez milosti!!!!!!!!!!!!!!!

burt
4 godine prije

u Libiju su prebačene samo male grupe, glavnina je prebačena prema SAA u Aleppu i Idlibu jer su Tahrir al Sham prvi put dozvolili da na njihov teritorij uđu proturske jedinice sa sjevera Sirije i okorjeli islamisti iz Ansar al Tawhid tako da je glavnina prebačena prema SAA skupa sa cijelom artiljerijom i navođenim raketama koje imaju pobunjenici i islamisti tako da se ovaj put neće ponovit situacija od prije tri godine kad su u Aleppu pobunjenici bili razjedinjeni i potisnuti iz grada a brojčani omjer je bio 5-1 u korist SAA jer su sad zajedno domaći pobunjenici iz Aleppa skupa sa SNA pojačanjima iz Turske skupa sa dovedenima FSA pojačanjima iz Afrina skupa sa dovedenim pojačanjima Turkmenima, Uzbecima, Čečenima, Ujgurima svi zajedno moraju držat položaje i ne smiju odstupit u obrani judaizma i tekovina zapadne civilizacije, demokracije, višestranačja i slobodnog tržišta

Max
4 godine prije

Nakon što se izvrši topnička i zračna priprema teroristi su gotovi.

Borac2
4 godine prije

Na tenane rokat da ih smrdo ima vremena prebacit u Libiju, u svoju super Tursku ih ionako nece.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI