Rusija izlazi iz nekoliko sporazuma Vijeća Evrope

Mihail Misustin
36 komentara

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Vijeća Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski internet portal zakonodavnih informacija.

Počevši od 16. marta 2022. godine, Rusija će se povući iz Grupe za međunarodnu saradnju Vijeća Evrope o drogama i ovisnosti (Pompidou Group), Djelimični sporazum Vijeća Evrope iz 1990. godine o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvoreni djelomični sporazum o saradnji u prevenciji, zaštiti i organizaciji pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Prošireni djelimični sporazum o sportu, Prošireni djelimični sporazum o kulturnim putevima i Opservatorija za nastavu istorije u Evropi.

Štaviše, Rusija više neće učestvovati u radu Fonda za kulturnu podršku Saveta Evrope (Eurimages) i Evropske audiovizuelne opservatorije.

Rusija je pristupila Vijeću Evrope prije 26 godina. Ruski delegati su od 1996. godine učestvovali u pet glavnih formata saradnje: međuvladinoj (Komitet ministara Saveta Evrope, CMCE), međuparlamentarnoj (Parlamentarna skupština Saveta Evrope, PACE), međuregionalnom (Kongres lokalnih i Regionalne vlasti), sudske (Evropski sud za ljudska prava) i nevladine (Konferencija međunarodnih organizacija Vijeća Evrope).

Štaviše, Rusija je bila zastupljena u Grupi za međunarodnu saradnju Savjeta Evrope o drogama i zavisnosti (Grupa Pompidou), Evropskoj komisiji za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija), Grupi država protiv korupcije (GRECO), kao i u međuvladinim komitetima i radnim tijelima Vijeća Evrope. Pridružio se nekoliko desetina akata i sporazuma Vijeća Evrope.

Rusija je 15. marta započela proces povlačenja iz Vijeća Evrope. Dana 11. juna objavljeni su zakoni koje je potpisao predsjednik Vladimir Putin o neizvršavanju u Rusiji bilo koje rezolucije koju je ECHR usvojio nakon 15. marta 2022. godine – od trenutka kada je Rusija podnijela izjavu da napušta Vijeće Evrope.

euMihail MišustinrusijaVijeće EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Opet nema jedne informacije.
Biti učesnik, znači sufinancirati te organizacije.
U vrijeme, kad se Rusiji oduzimaju sva prava unutar tih organizacija, DA RUSIJA TO PLAČA?

TNT
1 godina prije

I netrebate nam mozda ce te faliti srbiji ali oni su postotak maljuhni.

Probuđeni
1 godina prije

Cekam dan kada ce Rusija sakupiti hrabrosti I zabraniti izvoz svega u EU I USA
A ne samo lajati na mjesec

tihobl
1 godina prije

Rusija treba amputirati svo bolesno tkivo. EU je bolesna i treba presjeci sve nezdrave veze sa njom. Amputacija bolonje je njazdravija stvar koju je Rusija uradila ove godine, daleko vaznija od intervencije u Zkrajini.

ad astra
1 godina prije

Je li Rusija izbačena iz Vijeća Evrope ili se ona dragovoljno povlači. U skoro vrijeme ona će se “povuči” iz večine svjetskih organizacija.

Max
1 godina prije

Očekivano.

nessy
1 godina prije

“pet glavnih formata”. Nece vise biti formata, ali ce biti Sarmata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI