Rusija je spremna da naoruža neprijatelje SAD

Medvedev
54 komentara

Moskva je spremna da naoruža neprijatelje SAD kao odgovor na to da Washington i njegovi saveznici pošalju oružje Ukrajini, izjavio je u četvrtak bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Predsjednik Vladimir Putin iznio je mogućnost ovakvog “asimetričnog” odgovora na sastanku sa stranim novinskim agencijama u srijedu, ali je istakao da se taj prijedlog tek razmatra.

“Ovo je prilično značajna promjena naše vanjske politike”, rekao je Medvedev u objavi na svom X (bivši Twitter) nalogu na engleskom jeziku.

Do sada su, kako je rekao, “Jenkiji i njihovi balavi psi” osjećali pravo da pošalju sve vrste oružja u Ukrajinu, da unište Rusiju “na svaki mogući način”, dok su prijetili svima koji bi Moskvi obezbijedili oružje ili druge materijale za njenu odbranu . “Sada, neka Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz prve ruke iskuse direktnu upotrebu ruskog oružja od strane trećih strana”, dodao je Medvedev. “Ove osobe ili regije su namjerno ostavljene neimenovane, ali to mogu biti svi oni koji Yankeeland & Co smatraju svojim neprijateljem, bez obzira na njihova politička stajališta i međunarodno priznanje.”

Njihov neprijatelj su SAD, a to znači da su oni za nas prijatelji.

SAD i njihovi saveznici dugo su insistirali na tome da ih snabdijevanje Ukrajinom oružja i opreme ne čini stranom u sukobu s Rusijom. Da bi zadržali tu percepciju, najavili su određena ograničenja u upotrebi njihovog oružja od strane Kijeva. Međutim, tokom protekle sedmice, nakon kampanje pritiska koju predvode Britanci , većina zemalja NATO-a dala je zeleno svjetlo za ukrajinske udare na ono što smatraju ruskom teritorijom.

Obraćajući se medijima u srijedu, Putin je rekao da Rusija “ne gaji iluzije” o projektilima dugog dometa koje obezbjeđuje Zapad, objašnjavajući da ukrajinske trupe samo povlače okidač za rješenja za ispaljivanje koje su dali SAD i drugi.

Izlažući odgovor Rusije, Putin je rekao da će prvi korak biti jačanje vazdušne odbrane kako bi se uništile nadolazeće rakete. Drugi bi mogao biti isporuka “sličnog oružja onim dijelovima svijeta, gdje će se koristiti protiv osjetljivih lokacija ovih zemalja”. Ako se zapadne provokacije nastave i pređu prag direktnog uključivanja u rat, “onda zadržavamo pravo da postupimo na sličan način”, dodao je ruski predsjednik.

“Ovo je recept za veoma ozbiljne probleme”, upozorio je.

Medvedev je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. godine, nakon čega je bio premijer do 2020. godine. Trenutno je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti. Poznat je po tome što je u svojim objavama na društvenim mrežama zadržao tvrd stav o ukrajinskom sukobu, koje Kremlj nikada nije potpuno odbacio.

MedvedevrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tužno
1 mjesec prije

Lajavac 😀
Nesto ko Vulin u Srbiji 😀

vrlodrag
1 mjesec prije

Imaju oni puno neprijatelja koji bi se obradovali kada bi im malo te raketne tehnologije podijelili. Evo odmah mi pada na pamet Sirija i Al-tanf. Valjalo bi i one kablove precvikati u Crvenom moru. Ima toga još ohoho.

Pavo
1 mjesec prije

Cudno nitko ne spominje rusku mornricu u Karibima…Mozda su radi”karnevala”‘.
Rusi su dobili “goste” na pragu a sad Ameri imaju isto “goste” na pragu.

Max
1 mjesec prije

Simetrični odgovor.

Gad
1 mjesec prije

Gluposti.

eks
1 mjesec prije

Andrej Klincevič , načelnik centra RF za proučavanje vojnih i strateških sukoba : ” Američki politički establišment i njihove konsultantske agencije došli su do zaključka da je sada nemoguće graciozno izaći iz sukoba u Ukrajini bez eskalacije , bez gubitka obraza i takozvanog geopolitičkog voćstva. USA je jedina zemlja čiji je koncept upotrebe nuklearnog oružja da ga mogu koristiti PREVENTIVNO . Širom sveta ima više od 2.000 američkih baza , ima i francuskih i engleskih , na afričkom kontinentu, na Bliskom istoku, … Sasvim je moguće prebaciti tamo komplekse Iskander, ili BAL komplekse sa hipersoničnim raketama Oniks . Čekamo razlog da damo timu komandu da radi po njihovim bazama.”

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

“CRVENI” PODRIVAJU RUSIJU Crveni revolucionari i komunisti počeli su kao zmije polako da se razmnožavaju po Rusiji i ovim pokretom su upravljali jezuiti. Glavni agitatori i revolucionari su vrbovani od Hazara (azijskog plemena) koji su nekakvim ideološkim i religioznim učenjem prevedeni kao Trineaesto pleme Izrailja iz kraljevine Kanaana (po Bibliji) u judaizam. I počeli su da se nazivaju jevrejskim narodom. Sve je jezuitska konstrukcija i izmišljotina. Judaizam je čista ideologija kao i komunizam i cionizam. Da bi se podstakla revolucija u narodu je trebalo rasplamsati gnev prema vladarskoj porodici. Komunisti su konačno 1881. nakon četiri neuspela atentata uspeli da ubiju cara Aleksandra II i to tako što su bacili bombu na njegovu kočiju. Ovom ubistvu prisustvovali su njegov sin Aleksandar III i unuk Nikolaj.   Konačno rušenje Romanovih je tako počelo kompromitovanjem cara Nikolaja u samoj Rusiji, za šta je važnu ulogu dobio i nekakav monah Grigorij Jefimovič Raspućin, rođen navodno u Sibiru (koji je u… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Možda Biden misli na ovu sliku Putina “s roditeljima” u Njemačkoj iz 1985: ivonazivkovic. net/RUSIJA/putin_17.jpg Fotografije malog Vladimira s ocem nisu publikovane. Sve ovo ostavlja sumnju da su navodni roditelji možda bili samo hraniteljska porodica (pod nadzorom KGB) koja je bila na takvom partijskom ili državnom zadatku. Putinov djed izgleda isto kao i današnji Putin: ivonazivkovic. net/RUSIJA/blincikov1.jpg Vera Nikolajevna Putina još od 1999. tvrdi da je Putin možda njen sin: ivonazivkovic. net/RUSIJA/vera-putina.jpg Vera Putina iz jednog sela u Gruziji za engleski “Telegraf” 2008. otkrila da je morala svog sina sa nadimkom “Vova” da pokloni državi kada mu je bilo 10 godina i ona veruje da je to upravo Vladimir Putin. Postoji čak i beleška u gradu Kaspiju, koji je najbliži selu Meteki gde je živela Vera, da je tamo upisan školske godine 1959-1960 Vladimir Putin, po nacionalnosti Gruzijac. Po priči Vere njegov otac je bio ruski mehaničar, Platon Privalov, sa… Čitaj više »

Dalekozor
1 mjesec prije

Čovjek može gledati ovo u kontekstu svih dosadašnjih objava o sukobu u Ukrajini i čekati nadolazeće članke u nizu. Isto, može zamisliti što ove riječi znače ususret mirovnoj konferenciji u Ukrajini.
Gledano kroz izdvojenu objavu. Sigurno je kako će Ukrajina nastaviti braniti svoj teritorij sa svim sredstvima pa i onim dalekometnim. Rusija ovom izrijekom će uslužiti sve protivnike SAD-a i vjerojatno djela EU sa dalekometnim oružjem. I uz malo poznavanje geopolitičke situacije i elementarnog znanja o zemljopisu. Ovo je čisto pozicioniranje koje prethodi uvlačenju u sukob svih koji će iz “ovih ili onih” razloga imati interes sudjelovati. Hoće reći, svi će biti neposredno uvučeni u sukob što zbog interesa, ideologije, poltronstva, nemoći i na kraju krajeva neminovnosti. A kad se svi “moraju” opredijeliti htjeli ili ne htjeli i sudjelovati u jednom globalno ne baš najsjajnijim eventu. To bi se zvalo?

ime
1 mjesec prije

halo.
da vo s.
tamo su neprijatelji.

vigor komar
1 mjesec prije

ni sebe nisi u stanju naoruzati. pijanduro.

Zoran
1 mjesec prije

Reci ti nama jel PCR test otkrio strašni virus u vašem Davosu. 😂😂😂

Zdenka
1 mjesec prije

Čijim oružjem – indijskim, korejskim, iranskim…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI