Rusija objašnjava odnos sa Hamasom

Sergej Lavrov
7 komentara

Kontakt Rusije s Hamasom ograničen je na politički ogranak palestinske militantne grupe sa sjedištem u Kataru, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prisutnima na online forumu u Dohi u nedjelju.

“ Hamas je izveo teroristički napad 7. oktobra, koji smo odmah osudili. Hamas ima politički ogranak koji djeluje u Dohi i mi imamo odnose s tim političkim ogrankom i odmah smo kontaktirali ljude u Dohi kako bismo razgovarali o sudbini ljudi koji su uzeti kao taoci ”, objasnio je Lavrov.

Do trenutka kada su Izrael i Hamas pristali na privremeno primirje i razmjenu talaca prošlog mjeseca, Rusija je evakuisala preko 750 svojih građana, uključujući 300 djece, iz ratne zone, od kojih je većina letjela natrag u Moskvu.

Pauza u neprijateljstvima, proizvod sedmica pregovora uz posredovanje Katara, dovela je do oslobađanja Hamasa 110 zarobljenika kidnapovanih tokom napada 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 Izraelaca. Izrael je zauzvrat oslobodio 240 palestinskih žena i djece iz svojih zatvora.

Izvan glavnog sporazuma o taocima između Zapadnog Jerusalema i Gaze, Rusija je osigurala oslobađanje nekoliko svojih građana iz zarobljeništva Hamasa, ugostivši najmanje jednu palestinsku delegaciju u Moskvi tokom pregovora.

Izrael je naširoko osuđen zbog, kako kritičari kažu, neselektivnog bombardovanja Gaze, koje je raselilo više od 1,9 miliona od 2,3 miliona stanovnika enklave za nešto više od dva mjeseca i ostavilo više od 17.487 mrtvih Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Eksponencijalno povećanje ciljeva bombardovanja u odnosu na prethodne kampanje u Gazi proizvod je AI sistema nazvanog Habsora („ Evanđelje “), objavili su ranije ovog mjeseca izraelski mediji, pozivajući se na intervjue s brojnim sadašnjim i bivšim vojnicima Izraelskih odbrambenih snaga, uključujući bivšeg obavještajac koji je tehnologiju nazvao “fabrikom masovnih atentata”  i nekoliko onih koji su priznali da je cilj bio količina napada, a ne kvalitet meta.

Unatoč tvrdnji da nije imala saznanja o Hamasovim planovima invazije prije 7. oktobra, ispostavilo se da je izraelska vlada imala u svom posjedu detaljnu kopiju borbenog plana palestinskih militanata na 40 stranica najmanje godinu dana prije napada, The Times je tvrdio. Više vojnika IDF-a zapravo je svjedočilo obučavanju militanata za ” iznenadni ” upad u sedmicama koje su prethodile napadu, a izraelska obavještajna služba pratila je kupovinu oružja grupe koje će na kraju koristiti da probije dobro nadgledanu barijeru koja dijeli Gazu od Izraela . IDF je branio svoj propust da reaguje na obavještajne podatke, tvrdeći da ne vjeruje da je Hamas sposoban slijediti plan.

gazaHamasIZRAELrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Nema potrebe.

Ico
4 mjeseci prije

Lavrov mulja!

BanOvan
4 mjeseci prije

“zrael je zauzvrat oslobodio 240 palestinskih žena i djece iz svojih zatvora.”
Znaci IzraHell u zatvorima drze djecu.
To se uklapa u djecija prava sirom demoNkratskog svijeta.

Josip
4 mjeseci prije

Rusija treba pomoci Hamasu i okupiranoj Palestini da se otarasi zidovskog smeca. Jer ovo sto radi truli zapad na celu sa smrdljivim cifutima i sa svojim satelitima treba dozivjeti poraz jednom za uvijek..

gigi pinna
4 mjeseci prije

Na wikipediji pod “Israel-Hamas war” spominje se kako se prošle godine Hamas složio sa Fatahom da pristaje na granice iz 1967., i da se održe izbori koje su izraelske vlasti spriječile. Hamas, ako je i imao plan za onakav napad kakav se dogodio 7.10., ne bi ga niti izvodio da nisu saudijske šuge pregovarale o uspostavi diplomatskih odnosa sa Izrael bez ikakvog uvjetovanja osnivanja palestinske države. Te arapske vlasti, ako se ne kupaju u bogatstvu kao Zaljevske monarhije ili se kupaju u korupciji tamo gdje nema nafte i plina, više vremena provode u međusobnim natezanjima (Hamas je katarski igrač, pa nas nije brige za njih) ili sa Iranom, nego sa cio-nazi Sotonama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI