Rusija odbacuje američku aneksiju mora

Beringovo more
20 komentara

Moskva ne priznaje pokušaj Washingtona da ilegalno preuzme više od milion kvadratnih kilometara morske teritorije, uključujući Arktik i Beringovo more, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski predstavnici su o tome u ponedjeljak obavijestili Vijeće Međunarodne uprave za morsko dno. Vijeće se trenutno sastaje u Kingstonu na Jamajci i djeluje prema Konvenciji UN-a o pravu mora (UNCLOS) iz 1982. godine.

SAD “jednostrano pokušavaju smanjiti površinu morskog dna pod nadležnošću cijele međunarodna zajednica”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki Stejt department je u decembru 2023. objavio svoj projekat “proširenog kontinentalnog pojasa” , polažući jurisdikciju na oko milion kvadratnih kilometara izvan svojih teritorijalnih voda. UNCLOS dozvoljava pomorstvo do 200 nautičkih milja (370 km) od obale u svjetskim oceanima.

“Ovi jednostrani koraci SAD nisu u skladu s pravilima i procedurama utvrđenim međunarodnim pravom”, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, napominjući da je “blokirao najnoviji pokušaj Washingtona da koristi Konvenciju iz 1982. isključivo za unapređenje vlastitih interesa”.

UNCLOS dozvoljava mogućnost proširenja isključive ekonomske zone (EEZ) neke zemlje ako može dokazati da se epikontinentalni pojas proteže preko granice od 200 milja, ali zemlje moraju podnijeti peticiju putem odgovarajućih kanala, kao što je to učinila Rusija 2015. godine .

Moskva je optužila Vašington da se “fokusira na svoja prava i potpuno ignoriše svoje obaveze” kada je u pitanju međunarodno pravo. Iako je bio uključen u izradu UNCLOS-a, SAD ga nikada nisu ratificirale.

Prema ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, nota u kojoj je Moskva odbila da prizna pretenzije na američki kontinentalni pojas već je dostavljena Washingtonu “putem bilateralnih kanala”.

Mape koje je objavio State Department pokazuju da SAD polažu pravo na teritoriju u šest oblasti, uključujući Arktik i Beringovo more duž morske granice s Rusijom. Arktička tvrdnja ide 350-680 nautičkih milja izvan linije od 200 milja, dok potraživanje Beringovog mora ide otprilike 340 nautičkih milja istočno.

Washington također želi prisvojiti dijelove morskog dna sjeverno od Marijanskih ostrva u Tihom okeanu, kao i kod zapadne obale Kalifornije.

U Atlantiku, SAD su zauzele široki dio morskog dna izvan svoje linije od 200 milja, kao i dva dijela Meksičkog zaljeva duž granice s Meksikom i Kubom.

rusijaSADteritorijalne vode
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
30 dana prije

Jasno.

tihobl
30 dana prije

Pa ovi su gori od Slovenaca koji su htjeli da prisvoje par km.

Darko
30 dana prije

Prokleta američka đubrad, sve bi sebi prisvojili pas im mater lopovsku.

Zlovenac
30 dana prije

Pa izvolite i Jadran…., vaš A.P.

duki
30 dana prije

Civilizacije koje se šire na račun drugih redovito PROPADNU -kad tada za 100 ili 150 g. Ali hoće, ne brinite, I rimsko i egipatsko su trajali 2-3 k godina ali su se ipak na kraju strmopizdila!!

nessy
30 dana prije

Rusi nece da shvate da ameri samo zele dovesti demokraciju na morsko dno. Pa tko se usudi sumnjati u njihove humane namjere.

Schwarze Hunderte
30 dana prije

US Marine ! Kanite li ploviti 😉 😁 🤣 ! ? Hajmo p*čke ( Gdje su m*da 🤔 ? ! 💩

tuf
30 dana prije

Vazalski mediji konstantno predstavljaju SAD kao centar Pravde i Prava, svjetskog policajca u pozitivnom kontekstu, nit vodilju u svemu – od načina korištenja wc-a do vlasništva nad zemljom.
A onda kad malo prokopaš ispod površine vidiš da iste te SAD uopće nisu potpisnice međunarodnih konvencija. I skaču među polaritetima kako im interesno odgovara. Ovdje se ilegalno šire jer nisu potpisnica konvencije, u slučaju Tajvana se pozivaju na poštivanje iste kad idu provocirati Kinu u uskim strateškim kanalima. Činjenica da se ovo svakodnevno ne proziva u međunarodnim krugovima govori koliko ta psihopatska tvorevina još uvijek vlada silom.

Tim
28 dana prije

Jebi ga medo, budi fer, kada anektiraš, onda će i tebi biti nešto anektirano, to je igra za sve. Tako Rusima Kinezi pljačkaju prirodne resurse na ruskim teritoriju duž rusko-kineske granice, pa nikom ništa. Ako imaš ljudi za branit granicu, brani, ako nemaš, trpi buhe da te grizu.

Hogar
28 dana prije

Gamad se siri, konstantno izlijevanje govana po svijetu. Cionisti u usa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI