Rusija označila uzbunu zbog vojnih bespilotnih letjelica u Ukrajini

Turska bespilotna letjelica
39 komentara

Prema riječima jednog vrhunskog senatora, Ankara želi postati ”igrač” u velikoj igri napetosti koja se odvija u Europi

Sporazum potpisan između Ankare i Kijeva, prema kojem bi se turske vojne bespilotne letjelice uskoro mogle masovno proizvoditi u Ukrajini, naišao je na kritiku jednog od najviših ruskih političara, koji je tvrdio da plan riskira veću konfrontaciju kada su napetosti tako visoke.

Govoreći za RIA Novosti u četvrtak, Andrej Klimov, koji služi kao šef ruskog Senatskog odbora za zaštitu nacionalnog suvereniteta, izlio je prezir na taj potez, inzistirajući da je „zasićenje Ukrajine oružjem samo po sebi provokacija i element poticanja.”

“Ankara to ne može ne razumjeti, ali to ipak čini, što je žalosno”, dodao je, ustvrdivši da na jugoistoku Ukrajine postoji rizik da bi neprijateljstva mogla izbiti “spontano ili uz uključivanje provokatora”, s oružjem stranih partnera koje se koriste u svim potencijalnim borbama.

“Nažalost, postoji rizik da ‘jastrebovi’ u Kijevu daju zapovijed za iskorištavanje ove situacije”, upozorio je Klimov.

Prema političaru, turske vlasti pokušavaju imati financijsku korist promovirajući svoje oružje, ali također nastoje postati “sudionik ove velike igre” napetosti u istočnoj Europi.

Njegove riječi dolaze ubrzo nakon što je kijevski ministar obrane Aleksej Reznikov otkrio da “postoje planovi za potpisivanje okvirnog sporazuma o suradnji u sferi vojnih tehnologija” između dviju država. Jedan od članaka u dogovoru “bit će izgradnja tvornice Bayraktar”, za koju je rekao da će se proizvoditi u bivšoj Sovjetskoj Republici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum sklopljen u Kijevu sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, ističući da su “to nove tehnologije, nova radna mjesta i jačanje obrambenih sposobnosti države”.

Ankara ima dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom. Međutim, turski čelnik otvoreno je osudio rusku ponovnu apsorpciju Krima 2014., tvrdeći da je to “aneksija” regije.

Poluotokom je upravljala Rusija nakon referenduma nakon što su nasilni ulični prosvjedi svrgnuli izabranu vladu. Samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini tada su proglasile svoju neovisnost od Kijeva.

Navodna ukrajinska upotreba bespilotnih letjelica turske proizvodnje u Donbasu također je bila bolna točka za Moskvu. Tijekom telefonskog razgovora između Erdogana i predsjednika Vladimira Putina u prosincu, ruski čelnik osudio je “destruktivno” ponašanje i “provokativnu aktivnost” njihove upotrebe u regiji.

Samo nekoliko mjeseci prije, kijevska vojska objavila je da je uspješno ispalila projektil iz turskog drona Bayraktar u Donbasu, što je, kako tvrdi, bilo prvi put u životu. Ukrajina je prvi put kupila Bayraktar TB2 2019. godine i navodno je nastavila kupiti još.

bespilotna letjelicarusijaturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
2 godine prije

Tko se mača laća od mača će i poginuti.

2 godine prije

nakon nagorno karabaha,donbas bi moglo biti drugo po redu bojiste transhumanistickog doba.dronovi,bespilotne letjelice,rakete iz daljine..mala potreba za covjekom u samoj akciji ali jako puno ljudskih zrtava.kada se bolje pogleda kroz maglu geopolitike,istina je puno strasnija za obicnog covjeka nego sha izgleda.hvala.

Max
2 godine prije

Rusi znaju sve o Byrakataru i imaju ga ćime oboriti.

Don Piškot
2 godine prije

Možeš mislit koja će to biti jaka proizvodnja.Gotov proizvod dođe u ukrajinsko skladište,ukrajinci udare temeljnu boju , završni lak i oslikaju svoju zastavu.Nato lova sjedne turcima za letjelice a ukrajincima za plaću trojici lakirera , dvojici noćnih čuvara i nešto malo ovom zelenom standup komičaru.U svakom slučaju,biti će interesantno pratiti rusko-turske odnose u bližoj budućnosti sa posebnim osvrtom na glavosječe u Ildibu.

BanOvan
2 godine prije

Sada Rusi neka Kurdima daju da sastavljaju Pancire, Kinžale , S-400…
Ako se Kurdi pokažu kao vrijedni , neka sastave i po nekog Satanu.
Možda Kurdi , Bosfor prošire, produbLJe…

roki
2 godine prije

Ajmo malo to prostudirati , Ukrajinci vezu Rusku vojsku Zapad veze Rusku vojsku oko Kalingrada a Turci usetaju na Kavkaz !!! Vec sad je Ruska vojska razvucena sirom sveta i nema kapacitete da brani sopstvenu drzavu , naravno tu je i Kina kojoj su potrebni resursi a ono mi smo braca i slicna sranja ne postoje kod Kineza njih ima milijardu i osamsto miliona i potrebni su resursi ali ne treba zaboraviti ni Nemce koji ce na finjaka da uteraju Rusima !!!

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Rezultati posjete Ukrajini:

Turski predsjednik Erdogan i supruga zaraženi omikronom.
Turski ministar obrane Hulusi Akar zaražen omikronom.

Zelenski je dok kažeš keks onesposobio vojno-političko vodstvo druge najveće vojske NATO-a na vrhuncu krize. 

2 godine prije

Sjećam se geopolitičke diskusije ovdje, kada su Turci skinuli Ruski avion zato što je uletio u onaj mali džep turskog vazdušnog prostora na putu u bazu.
I šahista, kao odmazdu, uvede bojkod kavada, kako se kod mene zovu rajčice ilitiga pomidore.
I Rusi, solidarno, bojkotuju odmor u Bodrumu.
A komentatori ovdje diple li diple o težini šahovske ploče i mudrosti šahiste u navigavanju po njoj.
Pa se onda Turci i Rusi ko biva pomire, kavade se vrate u Rusiju i turisti u Bodrum. Porodica pilota dobije lovu, pilot medalju, potpišu se neki ugovori o suradnji, lova promjeni džep i evo nas danas u novoj geopolitičkoj komediji.
Došli Turci, tamo gdje ne smiju Ameri, praviti dronove.
Koje će prodavati Trinidadu, a time i Tobagu, valjda.
Ništa…ništa…nedajte se vi smetati. Ja samo malo uletio izmedju dvije “nabodi se nježno” teme.

roki
2 godine prije

Sta je majstori !!! brisete komentare !!!

ledeno doba
2 godine prije

pomaže burazer Erdo svom hazarskom burazeru Zelenskom. braća hazari su solidarni…

FATIH
2 godine prije

NIJE TURSKI.KANADSKA ELEKTRONIKA,MOTOR ROTEX AUSTRIJSKI……..PERF. OSREDNJE.EFIKASAN PROTIV LOSE OBUCENE VOJSKE.DESET RUSKI OHOTNIKA PORAZIT CE UKRAJINSKU VOJSKU.O TEK KINZALI CIRKONI, KALIBAR-M,AVANGARDI……A DA NE GOVORIM O OKLOPU,SMRECOVIMA I INIM RAKETNIM SISTEMIMA.RUSKA RADIOELEKTRONICKA SREDSTVA U PRVOM MINUTU SUKOBA PARALISAT CE SVE KOMUNIKACIJE NA TERITORIJI UKRAJINE I POTPUNO ZATVORITI NEBO.DRUGIM RIJECIMA OSTAT CE BEZ VIDA I SLUHA. VOLIO BIH DA NE DODJE DO SUKOBA ZBOG UKRAJINSKE MLADOSTI.RAT JE SVAKAKO NAJGORA CIVILIZACIJSKA POJAVA.NEK ZIVI MIR!!!

nessy
2 godine prije

Turci su u NATO-u, ali kupuju S-400 od rusa, ali prodaju Ukrajini dronove, da se bore protiv rusa? Znaju li oni uopce sto hoce? Tko sjedi na dvije/tri stolice, obicno udari dupetom o pod.

Ringo10a
2 godine prije

Turcima je to biznis…
A ti dronovi za Ruse nisu problem

Horse
2 godine prije

Haha, sta je ovo ruski portal, rusi mogu sve a turski dron smece, ajd bolan budite realni, nije dron neunistiv al nije bas tako bezopasan, vidjeli smo u siriji sto rusi mogu, polupali im sve pzo sisteme, toliko eto znaju.

max
2 godine prije

Šta drugo očekivati od Erdogana osim bodeža pod plečku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI