Rusija pokreće novu ofanzivu

ruska vojna oprema
99 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je u petak da su ruske snage pokrenule novu veliku ofanzivu na oblast Harkov u njegovoj zemlji.

Razvoj događaja je prvo objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, koje je ranije tog dana tvrdilo da su ruske snage napale odbrambene položaje u blizini pograničnog grada Volčanska. Napad je bio praćen jakim vazdušnim bombardovanjem, saopštilo je ministarstvo, dodajući da se borbe “različitog intenziteta” nastavljaju duž granice Rusije i Harkovske oblasti.

Tvrdnje je dodatno pojačao Vladimir Zelenski, pri čemu je predsednik insistirao da su ukrajinske trupe dobro pripremljene da odbiju ruske napade u toj oblasti.

“Rusija može pojačati i uliti svoje snage, ali mi smo to znali i sve smo proračunali”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa slovačkim predsjednikom u Kijevu.

Međutim, neki ukrajinski mediji izvještavaju da je ruska vojska uspjela napredovati i da je zauzela nekoliko naselja duž granice. Ukrajinski novinar Jurij Butusov, za kojeg se vjeruje da je povezan s bivšim predsjednikom Petrom Porošenkom, tvrdi da su ruske snage zauzele područje od otprilike 30 kvadratnih kilometara blizu granice, zauzevši sela Strelecye, Krasnoye, Pylnaya i Borisovka. Uprkos tome što su imali obavještajne podatke o nadolazećem napadu, ukrajinska odbrana u toj oblasti pokazala se neefikasnom, tvrdi Butusov. Novinar je takođe sugerisao da je napad bio relativno malih razmera, uprkos zvaničnim tvrdnjama o suprotnom, uz učešće snaga do pet pešadijskih bataljona.

Moskva do sada nije dala nikakve informacije o svojim navodnim aktivnostima u oblasti Harkov. U posljednjih nekoliko mjeseci ukrajinske snage su to područje koristile za neselektivne napade bespilotnim letjelicama, artiljerijom i projektilima na ruske pogranične regije, prvenstveno na Belgorod, i za insceniranje višestrukih neuspješnih pokušaja proboja granice.

Rusko rukovodstvo je dosljedno upozoravalo Kijev i njegove zapadne pristalice da ne pokreću napade duboko na njegovu teritoriju, a predsjednik Vladimir Putin predlaže stvaranje “sigurnosne zone” u Ukrajini duž granice, kako bi se spriječili takvi napadi. Moskva nije dala nikakav vremenski okvir kada bi takva zona mogla biti stvorena, niti koliko bi duboko u Ukrajinu išla.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
99 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
2 mjeseci prije

Lako tudjim k po glogovom trnju mahati….

Гавран
2 mjeseci prije

Đuro će opet da likuje.
Rusi ćute a ukrainski propagandisti pričaju na sva usta o ruskom napadu.
.
Do prestanka rasputice pitanje je može li se izvesti veliki napad, a u Moskvi još pada sneg.

Herc
2 mjeseci prije

Nedavno razgovarah sa mlađim ukrom koji sa familijom živi u Slavoniji godinu dana ,radi nešto gore pa kroz BiH na more Inače iz
Lavova Galicija, kažem đe si zemljak, njemu drago jer zna da smo bili zajedno u AU kaže da zelenskog mrzi,situacija je loša. ali iz ostalog razgovora vidjeh da mu je ispran mozak školskom edukacijom izmjenama istorijskih činjenica,veoma proukrajinski orijentisan,ruski ne zna, natuca naški , engleski i ukrajinski koji je više manje ruski dijalekt, bjeloruski razumije oko 70%. Ne slaže se oko činjenica da je Odesa ruski grad osnovan od carice Katarine,da je Krim ruski, da je sve rusko carstvo osim Galicije aUkrajina je nastala 1922 po direktivi Lenjina da oslabi Rusiju ,a Ukrajina je što? u kraju ruskog carstava,nema pojma ko su Ruteni-Rusini jer ih to nijesu učili u školi a tako su se službeno zvali današnji Ukri iz Galicije za vrijeme AU.

Vox
2 mjeseci prije

LITUANIA već naveliko nudi soldatine za Ukrainu….priša je ! Za koju šetimanu dok ustoliče onega “NEČEMO ČIRILICU” iz Vukovara i on će deboto ponudit Hrvate…ka kapuna na pijatu….

trolling queen
2 mjeseci prije

OFF TOPIC – @Metabron – prepisujem ovo bukvalno sa ciopedije (zbog nevjernika) – “Potres kod Valdivije ili Veliki čileanski potres (Terremoto de Valdivia / Gran terremoto de Chile) koji se dogodio u nedjelju, 22.05.1960. je najsnažniji potres ikad zabilježen na Zemlji, a magnituda je bila 9,5 stupnjeva. Potres se dogodio u popodnevnim satima (19:11; 15:11 po lokalnom vremenu). Epicentar je bio u blizini grada Lumaco, nekih 570 km južno od glavnog gradaSantiaga; Temuco je najbliži veliki grad, a Valdivia je najviše bila pogođena. To je uvjetovalo tsunami koji je pogodio čileansku obalu s valovima do 25 metara. Tsunami je prešao preko Tihog oceana i uništio Hilo na Havajima. Valovi visine 10,7 metara zabilježeni su 10.000 km od epicentra, čak do Japana i Filipina. Broj poginulih nije točno utvrđen, kao ni materijalna šteta koju je prouzročio taj događaj. Objavljene su razne procjene ukupnog broja žrtava potresa i tsunamija: američki USGS navodi 2.231, 3.000, ili 5.700 ubijenih, dok drugi izvor… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Recept iz Davosa – Ukrajina će blokirati bankovne račune onima koji izbjegnu mobilizaciju. To bi se moglo dogoditi onima koji ne mogu platiti povećane kazne zbog kršenja pravila mobilizacije, rekao je Andrej Osadchuk. Ukrajina bi mogla početi zamrzavati bankovne račune i nametati imovinske kazne onima koji pokušavaju izbjeći vojnu službu usred sukoba s Rusijom, rekao je Andriy Osadchuk, član parlamenta zemlje u Vrhovnoj Radi. Mjera bi se mogla primijeniti na osobe koje izbjegavaju mobilizaciju prema zakonu koji uvodi strože kazne za kršenje pravila o mobilizaciji u zemlji, o kojem su zastupnici glasovali prošlog mjeseca, rekao je Osadchuk novinarima u četvrtak. Prema zakonu, koji će stupiti na snagu “negdje krajem svibnja”, kazne za kršenje pravila vojne registracije za pojedince povećane su na između 17.000 (oko 430 dolara) i 20.500 grivna (oko 520 dolara), rekao je, kako ga citira novinska agencija UNIAN. “Ovo je veliki iznos za bilo koga u Kijevu i… Čitaj više »

Dragačevac
2 mjeseci prije

🇷🇺 Dragi sunarodnici, iskreno vam čestitam prvu okruglu godišnjicu – 10. godišnjicu referenduma o nezavisnosti Donjecke Narodne Republike! Ovaj značajan događaj postao je prolog činjenice da smo sada učesnici istorijskog događaja za sva vremena – povratka Donbasa Rusiji, kući. Od prvih dana marta sećamo se događaja Ruskog proleća. Vladimir Putin ih je nazvao legendarnom. Veoma sažeta definicija! Kada je Kijev počeo da vodi antirusku politiku, stanovnici Donbasa su se ujedinili u odbrani ruske istorije, ruskog jezika i ruske kulture – samih temelja ruske civilizacije i našeg postojanja. Stanovnici čitave bivše Donjecke oblasti učestvovali su na referendumu 11. maja, i 89,7% se izjasnilo za državnu nezavisnost naše Republike kako bi se izolovali od kijevskog režima. Vlasti su formirane od nule. Zadržali smo našu radnu snagu i nastavili rad u našim glavnim industrijskim preduzećima. Odgajali smo i učili decu, uspostavili interakciju sa ruskim regionima i prijateljskim zemljama. I sa kakvim ushićenjem svako… Čitaj više »

Гавран
2 mjeseci prije

Ko sa Kabalom tikve sadi o glavu mu se lupaju.
*
Kada je dobro deli se plen i svako dobija svoj deo u zavisnosti…
Na primer Francuzi i dalje cede afričke zemlje i drže ih u kolonijalnom statusu.
*
Neki dobijaju tuđe resurse, neki tuđe zemlje, neki tuđu decu.
I svim udeonim vazalima je lepo.
Vlada progres i cveta demokratija.
*
Kada krene rat svi idu na front, u rovu ispred je neprijatelj a u rovu iza njih su nacisti.

eks
2 mjeseci prije

Nije još ofanziva, samo odbacivanje od granice i ispitivanje odbrane NATO nacista . Nakon toga ide lagana i puzajuća ofanziva. Najpre Volčansk , a nakon toga se steže obruč oko Harkova . Tako kažu ruski analitičari .

prigožin
2 mjeseci prije

u prekodrinaca je slabo pamčenje

Dragačevac
2 mjeseci prije

Ti si divna žena za poželeti.

eks
2 mjeseci prije

Rusi šire front. Otvaranjem novog fronta NATO Ukri će morati da ubace rezerve u borbu , a njih nema mnogo. Moraće da povuku i neke snage sa drugog fronta, a to znači da će tamo odbrana biti “tanja” i tu najlakše dolazi do pucanja .

eks
2 mjeseci prije

Kreni u ludaru , čekaju te .

eks
2 mjeseci prije

Ti si zreo za ludaru, sa onom Lujkom .

tihobl
2 mjeseci prije

Djuro dzaba krecis. Svaki dan ukri pobjegni iz nekog sela. Dzemper se para i to ni NATO ne moze zaustaviti.

tihobl
2 mjeseci prije

Kolika frka ni zbog cega.
Rusi su osnovali novu armijsku grupu S pored tri (ZOV). Prosli su uvjezbavanje na poligonu, a sad ide uvjezbanje na frontu. Izvidnici iz 5 bataljona krenuli su u izvidjanje bojem. Zarobili su 22 ukropa, a 17 ukokali. Ostali su pobjegli iz 5 sela. Do jeseni zavrsice obuku nova grupa armija koja ce dobiti neko latinicno slovo pa ce bii poslana da se uvjezbava na ukropima. Putin polako uvjezbava vojsku za rat. SVO nije rat vec ruska vojna vjezba u realnim uslovima.

Ubacivanje djelica S armije na harkovski poligon izazvalo je paniku na zapadu. Kazu rusi krenuli na Harkov. A rusi samo uvjezbavaju vojsku.

xyz
2 mjeseci prije

E sad počinje ozbiljna igra.

xyz
2 mjeseci prije

Rusi počeli razvlačiti NATO-ukro snage na novi front. Posle toga sledi više pravaca udara odjednom. A onda se otvara prostor bez utvrda i večih gradova, gdje proređene NATO-ukro snage neče moči više zadržavati ruskog prodora do Dnjepra.

Nenad Erak
2 mjeseci prije

Hoćeš li više shvatiti da si glup i prestati pisati nebuloze mamicu ti .ebem .areću ?!? Ah da, da glup zna da je glup ne bi ni bio glup 🤣 P.S. koliko pojedinac treba potkapacitiran da ne vidi da su Rusi na pravoj strani povjesti i da su već pobjedili samo je pitanje koliko razlike i da li će tzv ukraina i tzv ukrainci ispasti iz lige ili neće imati ko da ispadne🤣🤣

tihobl
2 mjeseci prije

НЕВЈЕРОВАТАН СНИМАК ИЗ ВОЛЧАНСКА:

Полиција и војска су побјегли а становништво ПЉАЧКА продавнице.

Na snimku se vidi zapusten gradic, sav zarastao u korov. Svi se krecu na biciklima, prolaze pored policijskih blokada na putu i napustenih policiijskih auta i mobilizatorskih kombija. Na biciklima guraju opljackanu robu. Zanimljivo da je gradic odjednom pun mladjih muskaraca, a dok su tu bili mobilizatori nisu uspjevali da nadju ni jednog.

tihobl
2 mjeseci prije

Jош једна група милитаната Оружаних снага Украјине предала се јуришницима ГВ „Север“.

Eno objavili su fotke. Koliko vidim rusi su iznenadjeni kako su lako zauzeli prvu liniju. Poslali su izvidjace da ispipaju linije nakon artiljerijske pripreme i otkrili da jedni bjeze prema Rusiji, a drugi prema Harkovu. Sirski prebacuje ostatke dvije razbijene brigade koje je izvukao iz Casov Jara na popunu. Nisu imali vremna ni da se odmore i popune sad su na putu za Harkov i treba da stabiliziju odbranu na trecoj liniji.

Max
2 mjeseci prije

Logično s vojnog gledišta.

Mali
2 mjeseci prije

Kharkov ima 1.4 miliona stanovnika, imaju li sanse Rusi da oslobodu ili zauzmu ovaj grad?

Bato
2 mjeseci prije

opet ti fali vitamin k

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Od.jebi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI