Rusija pokušava da uništi Starlink

SpaceX - Starlink sateliti lansirani u svemir
22 komentara

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk okrivio je Rusiju što radi na onemogućavanju njegove satelitske usluge Starlink, na koju se ukrajinske snage uvelike oslanjaju u sukobu između Moskve i Kijeva.

“Rusija aktivno pokušava da uništi Starlink”, rekao je Musk u tvitu u subotu.

Prema tajkunu, SpaceX, koji upravlja satelitskom uslugom, dodeljuje “ogromne resurse” da bi je zaštitio od ometanja i sajber napada. „I pored toga, Starlink može i dalje umreti“ , upozorio je.

Musk je poklonio Starlink terminale u vrijednosti od 80 miliona dolara Kijevu na početku sukoba krajem februara, pri čemu je sistem postao glavni komunikacijski alat za ukrajinske snage.

Međutim, najbogatiji čovjek svijeta posvađao se s ukrajinskim zvaničnicima početkom oktobra nakon što je podijelio svoj mirovni plan za sukob. Prema Musk-u, Rusija bi trebala “ponoviti izbore u aneksiranim regijama pod nadzorom UN-a”, dok bi se Kijev obavezao na neutralnost i odustao od polaganja prava na Krim.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski reagovao je na tu ideju pokrenuvši anketu na Tviteru, pitajući pratioce „koji Elon Mask“ im se „više sviđa“ – onaj „koji podržava Ukrajinu“ ili onaj „koji podržava Rusiju“. Kontroverzni odlazeći ambasador Kijeva u Njemačkoj Andrej Melnik otišao je dalje, rekavši tajkunu da “odjebe”.

Prepirka na Twitteru poklopila se s izvještajima da je ukrajinska vojska počela da ima problema sa svojim Starlink komunikacijama. Ranije ove sedmice, Musk je rekao da Ukrajini više ne može besplatno pružati usluge Starlinka i predložio je da Pentagon to plaća. Američko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je o tom pitanju razgovaralo sa SpaceX-om.

Ostati bez Starlinka „biće ogroman udarac odbrambenoj sposobnosti Ukrajine“ jer, u ovom slučaju, „ne bi mogla da koristi satelitske podatke za ciljanje“, rekao je u petak ruski senator Vladimir Džabarov.

SpaceX je „na kraju krajeva privatna kompanija, i iako je sve uradila [omogućila besplatne usluge Starlink Ukrajini] na zahtev Pentagona, nije moglo ovako da traje večno“, rekao je Džabarov – koji je prvi zamenik predsednika Komitet ruskog Senata za spoljne poslove – istakao je.

elon muskrusijaSADStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
1 godina prije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski reagovao je na tu ideju pokrenuvši anketu na Tviteru, pitajući pratioce „koji Elon Mask“ im se „više sviđa“ – onaj „koji podržava Ukrajinu“ ili onaj „koji podržava Rusiju“
Je li pokrenuo i anketu koji Zelenski im se vise svidja:
1. Onaj sa izraelskim državljanstvom kojem se j… za Ukrajinu
2. Ona mala polu trans globalisticka pudlica, koja se veseli svakom mrtvom i osakaćenom slavenskom gojimu.
A ček… to je ista osoba. J…ga

Max
1 godina prije

Neka ga unište teže će nas biti porobiti. Možda tome služe oni plameni stupovi iznad Belgoroda.

ide
1 godina prije

Starlink je sa više od 50% financiran od Pentagona.

tihobl
1 godina prije

Stigao je odgovor – FBI je pokrenuo istragu protiv Ilona Maska.

grdelin
1 godina prije

ne budi magarac,a ispadaš magarac
dali nato ruši rusiju ili rusija ukrainu
pitanje je sad

Saljivdjija
1 godina prije

Starlink je 100% i pripreman za ono cemu sad sluzi , protiv Rusije.
Prvobitno je Starlink sluzio za sve sem rata (prijavljen) kod osiguranja u USA.
Sad sluzi u svrhe rata kao privatna igracka i cemu se sad cuditi.
Mogao bi neko tegliti usi Masku ako Rusi pobijede.
Cesao se gde ga ne svrbi..Pomislio je u ovoj igri da bude polunoseca zena ???

goran
1 godina prije

hahahahahahahaha e musk,plati putinu par milijardi da ti ne dira satelitiće hahahahahaha

dulebg
1 godina prije

A šta kaže zakon; ima li neko pravo da na svojoj teritoriji emituje vatrene stubove – mislim da ima! E što sad ti stubovi ugrožavaju komunikaciju neprijatelja – a šta bi trebalo? da je podržavaju?

Partizan
1 godina prije

Koliko je para Tonino Picula primio na ruke od Zelenskog da kao šef OEBS-a prešuti višegodišnje granatiranje civilnih ciljeva od strane nacističke ukrajinske vlade? Sva podrška Rusiji.

kio
1 godina prije

gle zemlja je okrugla…jupiiii

putine, briši kepec!
1 godina prije

putin je slabašni kepec. ne može srokati jedan obični, civilni, privatni satelitić radi kojeg mu gine tolika vojska. putin je promijenio spol; sad je nešto između babe i žabe. muško sigurno nije! najslabija ruska karika(tura).

ANTE
1 godina prije

nego, jeli itko ikad vidio kako ti sateliti izgledaju? ako jest, molim za par fotografija. Kad kazem fotografija, mislim photo, a ne na “image”.

btw. Elon Musk (paypal, Tesla, Neurolink, SpaceX, Starlink, etc., etc.) – svaka cast koliko stigne covjek.

ANTE
1 godina prije

nego, jeli itko ikad vidio kako ti sateliti izgledaju? ako jest, molim za par fotografija. Kad kazem fotografija, mislim photo, a ne na “image”.

btw. Elon Musk (paypal, Tesla, Neurolink, SpaceX, Starlink, etc., etc.) – svaka cast koliko stigne covjek.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI