Rusija pomaže Kini u prevladavanju energetske krize jačajući izvoz električne energije

Struja
9 komentara

Ruski energetski holding Inter RAO Grupe gotovo je udvostručio izvoz električne energije u Kinu od 01. studenog, rekao je glasnogovornik tvrtke u ponedjeljak.

Peking je podnio službeni zahtjev tvrtki za povećanje opskrbe električnom energijom Kini na 555 milijuna kilovat-sati mjesečno u listopadu. Voditeljica odjela za trgovinu Inter RAO-a Aleksandra Panina rekla je da je holding u stanju pokriti gotovo cijeli opseg aplikacije.

Inter RAO prošlog je mjeseca počeo povećavati opskrbu Kini, usred eskalacije energetske krize u sjevernim provincijama zemlje, koja je dovela do nestanka struje.

Kineski novinski portal Zemyan izvijestio je 27. rujna da je u 20-ak regija zemlje opskrba električnom energijom ograničena zbog nestašice ugljena. Vlasti su tada uvele ograničenja u potrošnji energije u nekoliko sjeveroistočnih pokrajina ne samo za industrijska poduzeća, već i za kućanstva i uredske prostore.

Kineski mediji navode da su zakonske promjene nacionalnih ekoloških standarda uzrokovale nestašicu ugljena i rast cijene robe. Također, zbog pandemije koronavirusa došlo je do poremećaja uvoza ugljena od strane inozemnih dobavljača.

Fjučersi na ugljen u Kini dosegnuli su rekordne vrijednosti prošlog mjeseca nakon što je 60 rudnika ugljena u regiji najveće proizvodnje ugljena u zemlji bilo prisiljeno biti zatvoreno zbog teških vremenskih uvjeta. Nekoliko dana kasnije, zbog nenormalno niskih temperatura u dijelovima Kine cijene ugljena su još više porasle kako je potražnja za električnom energijom skočila.

Sredinom listopada kineske vlasti naredile su veliko povećanje proizvodnje ugljena kako bi obuzdale nestanak električne energije. Kina rudari i troši više od polovice svjetske zalihe ugljena, a ta roba čini više od 60 % proizvodnje električne energije u zemlji.

električna enargijaIzvozkinaRAO Gruprusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Energeetska kriza pa ode benzin pa ode strruja pa ode internet i eto agende 21

Ringo10a
2 godine prije

I Kina je pomogla Rusiji kad su zbog Ukrajine I Krima pocela pljustat sankcije Rusiji

Poznavalac prilika
2 godine prije

Kina se malo pomalo pretvara u crnu rupu koja nemilosrdno guta prirodne resurse, repromaterijal i sirovine cijelog svijeta.

davor
2 godine prije

Smiješno je gledati Zapad kako se grca u svojim geopolitičkim tlapnjama, dok Rusija je spremna za izvoz na sve nestašice, benzina, plina, nafte, ugljena, struje, oružja, lijekova, hrane i čega sve ne.

Yui
2 godine prije

J. Eb vas svijuh zapad, I’ma I the kako novca I na nezapadu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI