Rusija prekida isporuku gasa francuskom energetskom gigantu

Gas
13 komentara

Ruski državni energetski gigant Gazprom potvrdio je u utorak da je prekinuo isporuku gasa francuskoj komunalnoj kompaniji Engie. Kompanija sa sjedištem u Parizu nije u potpunosti platila isporuku plina za jul, objasnio je major iz Sankt Peterburga.

Gazprom je obavijestio Engie da će prekinuti isporuke gasa počevši od 1. septembra do trenutka kada ne bude u potpunosti isplaćen za već isporučeni gas, navodi se u saopštenju energetskog giganta. Takođe je navedeno da francuska strana nije izvršila plaćanje do utorka uveče, što je onemogućilo bilo kakve dalje isporuke gasa prema ruskim zakonima.

Ranije u toku dana Engie je upozorio da ga je Gazprom obavijestio “o smanjenju isporuka gasa” i naveo “neslaganje između strana u primjeni nekih ugovora”, navodi Blumberg. Nije dao nikakve detalje o prirodi neslaganja i nije precizirao nivo ograničenja isporuke.

Francuska ministrica energetike Agnes Pannier-Runacher optužila je Moskvu da koristi svoj izvoz gasa kao oružje u utorak. Ona je takođe rekla da Francuska “mora da se pripremi za najgori scenario potpunog prekida snabdijevanja”. Njena izjava je data prije saopštenja Gazproma.

Engie je tvrdio da je „već osigurao količine neophodne da ispuni svoje obaveze prema svojim kupcima i sopstvene potrebe“, dodajući da će preduzeti mjere da „značajno smanji bilo kakve direktne finansijske i fizičke uticaje“ potencijalnog prekida snabdijevanja od strane Gazproma.

Do razvoja događaja dolazi dok vlade EU pokušavaju da popune svoja skladišta gasa suočeni sa približavanjem grijne sezone i smanjenim snabdijevanjem iz Rusije – jednog od najvećih snabdjevača gasom na kontinentu. Ranije u utorak, Gazprom je takođe saopštio da će Sjeverni tok 1 biti potpuno zaustavljen od 31. avgusta do 2. septembra zbog održavanja, jer ima samo jedan kompresor u radu.

U ponedjeljak je izvršna potpredsjednica Engie Claire Waysand rekla da je Francuska popunila skladišta za 90 %, dodajući da bi to trebalo biti dovoljno da prebrodi zimu.

Engiefrancuskagasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Za hibera i društvo:
Russian gas giant Gazprom posted a record first-half profit and promised new dividends to shareholders, sending its shares soaring more than 27% in early trade in Moscow on Wednesday.
The majority state-owned energy company said its board had proposed a dividend of 51.03 Russian rubles ($0.85) per ordinary share for the first half of 2022. In its first-half earnings report on Tuesday, Gazprom announced a record 2.5 trillion ruble ($41.75 billion) net profit.

Putinu sve suze na oči idu u bunkeru….

LZN
1 godina prije

Najnovije od genijalca:
YT
Tucker Carlson: Things are falling apart very quickly
Odličan kao i uvjek i svakog danasve više napreduje…….

Tupko Glupko
1 godina prije

Za to vrijeme, hrvatska perjanica INA je u zadnjih trideset godina očerupana pljačkom, rasprodajom u bescijenje, uništenjem primarne djelatnosti. Znate koliko INA ima radnika sa krajem 2021. godine? 9.655. Znate koliko je INA imala radnika 1990. godine? 32.000. Tada je bila najveća firma u bivšoj državi, a njezin prihod te godine činio je deset posto sveukupnog gospodarstva Republike Hrvatske. A onda su došli HDZ i SDP. SDP ju je u doba Račana prvi načeo prodajući 25% dionica MOL-u 2003. godine za svega 505 milijuna dolara, uopće ne uzevši u obzir koncesiju koju je INA imala u Siriji – još 2004. godine stručnjaci su procjenjivali da su njezine rezerve vrijedne 20 milijardi USD. Osnovana je tamo i firma Hayan Petroleum, gdje je sirijska država imala udio od 51%, a INA 49%. INA dionice su i kasnije prodavane ne uzimajući u obzir uopće ovu vrijednost INA koncesije u Siriji. Svi znamo priču… Čitaj više »

veni
1 godina prije

Doci ce demokrati ponovo po ruski plin Ali tad ce pravila biti drugacija I karte ce biti podjeljene u korist Rusije.

Max
1 godina prije

Očekivano.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Franzuci su po običaju skovali plan kako zajebt nekoga; ovaj put Ruse.
“Kad dođemo do 90% plina od rezervi, par zadnjih uplata koje dugujemo nećemo izvršit.”

1 godina prije

Sad ispada da su se francuzi namirili za svoje potrebe i ne žele kupovati viškove koje će solidarno ustupiti ostalim zemljama u eu kojima to zatreba..
Već napisah , stanje u eu je everybody for his own ..

Tupko Glupko
1 godina prije

Nego, što nitko ne spominje da Hrvatska ima samo jedno podzemno skladište plina – PSP Okoli?

Dvadeset godina se priča o izgradnji drugog podzemnog skladišta plina u Hrvatskoj, što bi drastično smanjilo troškove (kupuješ plin po ljeti kada je puno jeftiniji, trošiš po zimi), i povećalo neovisnost o stranim izvorima, ali INA direktori i HDZ-SP političari su više bili zaokupljeni pljačkom, devastacijom, prodajom u bescijenje i uništavanjem ove firme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI