Rusija reaguje na američku “podršku” napadima na Krim

Victoria Nuland
24 komentara

SAD su ponovo potvrdile svoju direktnu umiješanost u sukob između Rusije i Ukrajine, tvrdi moskovska ambasada u Washingtonu. Saopćenje je uslijedilo nakon što je zamjenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland rekla da su vojne lokacije na Krimu “legitimne mete” Ukrajine i da njena zemlja “podržava” udare na njih.

Nuland je “priznala da Bidenova administracija podstiče ambicije kijevskog režima da napadne našu zemlju”, navodi se u saopštenju ruske ambasade u petak.

Reči visokog američkog zvaničnika bile su “jasna potvrda stava Rusije da su SAD direktno umešane u sukob” između Moskve i Kijeva, navodi se u saopštenju.

U saopćenju se dodaje da Washington ne koristi samo retoriku već i poduzima “konkretne akcije” isporukom modernog oružja i savjetovanjem ukrajinskih vojnih lidera, te da “de facto planiraju operacije zajedno”.

Pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike, Washington Post je prošle sedmice objavio da kijevske snage neće ispaliti nijedan metak iz artiljerijskih sistema koje su obezbijedile SAD, a da prethodno ne potvrde koordinate cilja s Amerikancima.

“Poticati kijevske kriminalce da napadnu Krim isto je što ih tjerati da napadnu Moskvu ili Vladivostok”, insistirala je ambasada, dodajući da će Rusija u svakom slučaju braniti svoju teritoriju.

Krim je velikom većinom glasao za ponovno ujedinjenje s Rusijom 2014. nakon nasilnog puča u Kijevu. Ukrajina i dalje vidi poluostrvo kao dio svoje teritorije, a SAD dijele taj stav.

U svom intervjuu u četvrtak s američkim trustom mozgova Carnegie Endowment for International Peace, Nuland je rekla da SAD vjeruju da Kijevu “duguje i pripada cijeloj svojoj teritoriji unutar svojih međunarodnih granica”, uključujući Krim. „Ukrajina neće biti bezbedna ako Krim ne bude – u najmanju ruku, u najmanju ruku – demilitarizovan“, ustvrdila je ona, dodajući da je Bidenova administracija podržala pokušaje Kijeva da cilja na poluostrvo.

Podrška Vašingtona napadima na Krim je „neprikrivena manifestacija ratobornog stava SAD prema našoj zemlji“, insistirala je ruska ambasada.

KrimNulandrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Dakle, sinoć gledam Redacted — ta željeznička havarija u Ohiju, East Palestine, je nevjerojatna ekološka katastrofa. Trenutno evidentno sav živi svijet u doticajima sa vodama je mrtav. Na površini voda izgleda ok, no čim se uzburka vide se mrlje kao da je voda sada nafta i gore. Ekološke udruge nisu reagirale. Bidenova administracija ne reagira. Ljudi imaju razno razne simptome, domaće životinje ugibaju. Kineski globalnews je nazvao ovaj događaj američkim Chernobilom.
U isto vrijeme, Biden je dao izjavu kako će pomoći Ukrajini tako da im šalje još love: kako bi škole, bolnice i ostale javne usluge nastavile raditi, te će pomagati u isplati mirovina Ukrajincima “kako bi imali nešto love u džepu” (Bidenove riječi).
Dakle, ta siromašnija američka populacija (bijelačka većinom – to su Claytonove riječi, ne moje) koja se naplaćala poreza kroz život nema pomoć svoje vlade, baš ništa, dok će ukrajinskim umirovljenicima biti isplaćivane mirovine?!….lp

borjana
1 godina prije

Aaaaaaj, pa jeli imate ikakvu drugu fotografiju od ovoga lika????
Dajte Mišo molim vas promjenite malo ovu fotografiju, uvijek iste te plave oči i isti taj friz.🤷🏻‍♀️
Ako nekad Mišo krenete put Dalmacije, javite se slobodno, od mene iće i piće.

Amar
1 godina prije

Sta ima rusija da reaguje reakcija na akciju .

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Моја babа је јаčа od njene babe…

Ivan
1 godina prije

Vrijeme za ukrasiti Ameriku s cirkonima..

throne
1 godina prije

Dobro USA dužnosnici podrzavaju i polijevaju 🔥 benzinom, ali da im 🔥 ne izmakne kontroli, onda ce im se kao bumerang obiti u glavu u vidu nuklearnog armagedona. Nas obicne ljude ce uništiti, ali ni sebe nece moci zasititi. To je jedina pravda, jer smrt nitko ne može izbjeći, ma koliko bogati i zli mogu biti, jer ce duze zivjeti u sklonistima ali na kraju ipak ce umrijeti i u prah se pretvoriti.

Henrik8
1 godina prije

Pa dobro, kaj oni nemaju neku zgodniju političarku?

tatamata
1 godina prije

nista ,, eto sad nek objasnu ovoj keli da su upravo stvorili podsku rusije kini oko pitanja taiwana

Tupko Glupko
1 godina prije

Otac Victorie Nuland je znan kao Sherwin Bernard Nuland, pravog imena Shepsel Ber Nudelman, koji je dijete ukrajinskih Židova Meyer Nudelman i Vitsche Lutsky, imigranata u SAD.

Victoria Nuland znana i kao “fuck the EU” izgovorenom u telefonskom razgovoru sa Geoffreyem Pyattom, američkim ambsadorom u Ukrajini kada je pučem smijenjena legalna ukrajinska vlast 2014. godine.
Možete naći transkript tog razgovora na netu.

Max
1 godina prije

Diplomatska prepucavanja.

klin
1 godina prije

samo rokaj i goni bandu sa krima!

goran
1 godina prije

a što rusija ne pošalje nuklearne na kubu pa da vidimo kako bi dragi ameri reagirali

Karma
1 godina prije

VN zlo iz pakla. Kabala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI